Презентація "Володимир Діброва «Андріївський узвіз». Ярослав Мельник «Далекий простір» "

Про матеріал
Презентація призначена для оглядового вивчення постмодерністської літератури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Володимир Діброва «Андріївський узвіз». Ярослав Мельник «Далекий простір»

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Володимир Діброва. Письменник, перекладач, есеїст. Він представник «задушеного покоління», той, чия молодість припала на період брежневського застою, той, хто, наспівуючи пісні «Бітлз», висміював комуністичну ідеологію й плекав замість радянського колективізму індивідуалізм.   Народився 11 серпня 1951, у місті Донецьку. Батько — Георгій Савич Діброва, мати Нона Дмитрівна. Вчився у Київському університеті імені Тараса Шевченка, на факультеті романо-германської філології, відділ перекладачів (1968—1973). У 1985—1988 — аспірант Інституту літератури ім. Т. Шевченка АНУ. Яскравий представник «андеґраундної альтернативи» 1970 — 1980-х років, що творилася паралельно до радянського офіціозу — у самвидаві. Від 1994 року живе й працює в США, викладає в Українському науковому інституті Гарвардського університету.

Номер слайду 4

«Андріївський узвіз» аналіз (паспорт) твору. Рік написання: 2007 Жанр: роман. Літературний рід: епос. Тема: Переосмислення життя головним героєм унаслідок інсульту під час прогулянки Андріївським узвозом.Ідея: Життєва доля визначена наперед і змінити прожите неможливо, але варто переосмислити його заради майбутнього.

Номер слайду 5

Проблематика. Визначення життєвої долі, яку не можна змінити (усвідомлення головного героя наприкінці роману);Переосмислення життя у критичній ситуації (подорож головного героя «зупинками» свого життя);Стосунки батьків і дітей (головний герой, його дружина й донька; головний герой зі своїми батьками);Повторення життєвої долі батьків дітьми, попри намагання не робити цього (головний герой повторив стосунки власних батьків у своїй сім’ї, згодом те саме зробила і його донька);Стосунки чоловіка й жінки (кохання, зради, прийняття, прощення, вірність і невірність);Чоловіча самореалізація на роботі (кар’єрна драбина, підйоми і спуски, зв’язки на роботі, які допомагають чи шкодять);Чоловіча самореалізація в особистому житті (стосунки з дружиною, донькою, коханкою);

Номер слайду 6

Головні героїЧоловік (він же студент і хлопчик Андрюша) – проректор, проживає своє життя знову після інсульту, який він отримав, прогулюючись Андріївським узвозом. Переосмислює все, що з ним відбулось і розуміє, що інакше бути не могло. Дружина – переживає за доньку й чоловіка, знає про його зради. Донька – залишає свого чоловіка-поета за ради іншого поета, переїздить до нього в село, вагітніє.Інші герої: Коханка чоловіка – була його колегою по кафедрі, вони зустрічалися декілька років, а згодом вона покинула його, бо має вийти заміж за директора іноземної фірми, у якій тепер працює. Ректор – виїздить закордон, а потім повертається, що не дає гол. герою зайняти його місце. Його дружина (Мати-Заступниця) – влаштовує усі справи в навчальному закладі; щоб вирішити щось, потрібно спочатку звернутись до неї, а не до ректора. Товариш студентських років – підтримує творчість гол. героя, згодом бачиться з ним на новій квартирі. Батьки головного героя – занадто опікають хлопчика, сваряться і розлучаються згодом.

Номер слайду 7

Композиція. Роман складається з семи розділів. Сюжет розгортається у зворотному порядку – спочатку теперішні події, а потім відбувається екскурс в минуле героя. Історія має обрамлення – власне теперішні події на початку і в кінці роману: Перед тим (експозиція) – прогулюючись Андріївським узвозом, головний герой отримує інсульт. П’ята зупинка (кульмінація) – головному герою 54 роки, розрив з коханкою, концерт з нагоди державного свята, звістка про те, що донька йде від чоловіка. Четверта зупинка (розвиток дії) – герою 38, чоловік випадково зустрічається зі своїм студентським приятелем у нього на квартирі. Третя зупинка (розвиток дії) – чоловіку 27, доньці п’ять і вона нарешті почала говорити, на роботі за ним стежать, а він не може просунутись далі кар’єрними сходами. Друга зупинка (розвиток дії) – він студент, пише пісні, грає на гітарі, але ніхто не сприймає його творчість; герой вперше закохується і зустрічає свою майбутню дружину. Перша зупинка (зав’язка) – герою 5, він з батьками живе в селі у дідуся з бабусею і дуже хоче покататись на тарзанці, та батьки не дозволяють; хлопчик порушує батьківську заборону. Після того (розв’язка) – герой приходить до тями після інсульту і розуміє, що «В який би він зараз бік не пішов, він вже знає, чому його так вабить линва. Він бачив, що вона проходить через все його життя». Та це його не лякає, а навпаки дає змогу жити далі.

Номер слайду 8

Ярослав Мельник. Народився 6 лютого 1959 р. Письменник, філософ, критик. Лауреат багатьох міжнародних літературних премій. Ярослав Мельник народився у селі Смига Дубенського району Рівненської області. Закінчив українську філологію Львівського університету та аспірантуру Літературного інституту ім. М. Горького. Живе у Литві та Франції. Твори перекладалася англійською, французькою, німецькою, італійською, румунською, хорватською, російською та іншими мовами. Роман "Парії раю" видало французькою мовою одне з найбільших французьких видавництв Robert Laffont. Книжки Ярослава Мельника потрапляли в короткі списки "Книги року" в Литві, були номіновані на Європейську літературну премію. Автор працює в жанрі драматургії (п'єса "Імператор", з 1998 р. йде в російських театрах).

Номер слайду 9

«Далекий простір» аналіз твору. Рік написання: 2013. Жанр: науково-фантастичний роман. Літературний рід: епос. Тема: Пошуки головним героєм свого місця у сучасному йому світі.Ідея: Показати внутрішню сліпоту людини та її обмеження «близьким простором», наголосити на необхідності прозріння і прагнення до «далекого простору», вищого в сенсі існування кожної людини.

Номер слайду 10

Проблематика. Відчуття інакшості (Габр поміж сліпих зрячий, а між зрячих – сліпий);Протиставлення індивідуального і колективного (бути самотнім означає постати проти колективу, бути з колективом – відчувати захист і безпеку);Пошуки власного місця в житті (місія Габра серед повстанців Окса, робота героя в Міністерстві зайнятості, відчуття необхідності знайти те, що до вподоби);Тиск системи на життя людини, приреченість (і для сліпих, і для зрячих не існує життя поза мегаполісом);Внутрішня сліпота (задоволення лише базових потреб у їжі, сні, фізичній близькості, продовженні роду, відсутність цікавості до всього, що знаходиться поза межами цього);Прозріння: нагорода чи покарання? (Габр після прозріння опиняється між двох світів – сліпих і зрячих, він більше не може жити як тоді, коли був сліпим, але не хоче жити за законами зрячих);

Номер слайду 11

Головні героїГабр Силк – головний герой, науковець, працівник університету, що прозрів; згодом член повстанської групи, пізніше – міністр в Міністерстві зайнятості. Мокр – професор, старший співпрацівник Габра, висловлює теорію про те, що колись люди мали інші, додаткові органи чуття. Ліоз – дівчина Габра, «закладає» його Міністерству контролю, оскільки думає, що він хворий. Окс Нюрп – керівник повстанців, покладає на Габра головну місію повстання – знищити мегаполіс. Нія – одна із повстанців, також зряча, між нею та Габром встановлюються близькі стосунки. Річардсон – член Вищої Державної Наради, приймає Габра в світ зрячих, допомагає йому з посадою. Наталі – донька Річардсона, згодом дружина Габра, щиро кохає героя, проте не розуміє його потреби у «далекому просторі».

Номер слайду 12

Сюжет. Роман складається з чотирьох частин, прологу та епілогу. Експозиція – розповідь про світ, у якому живе головний герой Габр Силк і його прозріння. Зав’язка – Габр звертається за допомогою, щоб позбутись хвороби, але згодом розуміє, що насправді не хворий. Розвиток дії – намагання Габра знайти своє місце у світі: серед повстанців, а потім – серед зрячих. Кульмінація – Габр знову потрапляє до лав повстанців, загибель терористів під час нападу на головний корпус ЦЕУ. Розв’язка – Габр і Нія йдуть назустріч далекому простору.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Здорик Ірина Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кирильченко Любов Михайлівна
    Дякую, пані Марино. Успіхів!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
2 жовтня 2022
Переглядів
2210
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку