Література рідного краю. Урок-проект:" Презентація книги Г. Г. Ференса «Гармонія»"

Про матеріал

Література рідного краю

Урок-проект

Презентація книги Г. Г. Ференса «Гармонія»

Мета:

- ознайомити учнів із життям та творчістю Григорія Григоровича Ференса;

- навчити усвідомлювати естетичну цінність лірики;

- продовжувати розвивати навички аналізу поетичних творів; виразного читання творів напам'ять; розвитку мовлення учнів; розкрити тематику нової збірки поета;

- виховувати інтерес до творчості та любов до поезії, рідної землі, до матері, прагнення до гармонії, доброти, людяності;

- формувати естетичні смаки старшокласників, уміння орієнтуватися у мовному і літературному багатстві.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань. Нестандартний урок міні-проект літератури рідного краю.

Перегляд файлу

Городоцький ліцей №2 Хмельницької області

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Література рідного краю

 

Урок-проект

Презентація книги Г. Г. Ференса «Гармонія»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вчитель української мови та літератури

Городоцького ліцею №2

Хмельницької області

Мацьоха Н.Л.

 

 

 

 

Городок

Література рідного краю

Урок-проект

Презентація книги Г. Г. Ференса «Гармонія»

Мета:

- ознайомити учнів із життям та творчістю Григорія Григоровича Ференса;

- навчити усвідомлювати естетичну цінність лірики;

- продовжувати розвивати навички аналізу поетичних творів; виразного читання творів напам’ять; розвитку мовлення учнів; розкрити тематику нової збірки  поета;

- виховувати інтерес до творчості та любов до поезії, рідної землі, до матері, прагнення до гармонії, доброти, людяності;

- формувати естетичні смаки старшокласників, уміння орієнтуватися у мовному і літературному багатстві.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань/ Нестандартний урок міні-проект літератури рідного краю.

Обладнання: портрет письменника, виставка поетичних збірок  поета Г.Ференса, мультимедійна презентація уроку, гра «Мозаїка», плакат «Дерево підсумків», «Сонечко-парадигма».

Методи й прийоми: розповідь учителя, огляд презентації у слайдах, робота у групах, метод спостереження й аналізу, метод створення асоціацій.

Очікувані результати:

  • учні закріплять знання про життєвий і творчий шлях поета;
  • навчаться працювати у групах;
  • зможуть розв’язувати проблемні завдання;
  • визначати зміст навчальної роботи;
  • висловлювати власне ставлення до поетичної творчості Григорія Ференса;
  • володіти навичками аналізу поетичних творів;
  • доносити свою думку до інших;
  • дотримуватися послідовності дій у виконанні самостійної роботи.

 

 Структура уроку

І. Організаційний момент

Вступне слово вчителя

На закритій дошці написані слова «Літературна вітальня». На інтерактивній дошці вчитель демонструє слайди рідного краю – Городоччини. На фоні мелодії вчитель зачитує рядки:

                        Яка, Господе милий, отут благодать!

                        Як веснує, квітує, багатство дарує природа.

                        Неповторно і зорі у нас мерехтять,

                        Незбагненна моїх подоляночок врода.

Рідна Городоччина, затишний куточок подільського краю, краса якого западає в душу кожному, хто мандрував його стежками.

Слайд зоряне небо. На ньому засвічуються зірки, у яких всередині портрети поетів та письменників рідного краю. Остання зірка більша, у ній портрет Г.Г.Ференса.

Й не дивно, що окрім  яскравих імен , на небосхилі українського письменства  засяяла ціла плеяда талановитих майстрів слова  Городоччини: Павло Олександрович Богацький, Броніслав Францович  Жухевич, Микола Васильович Думний, Володимир Миколайович Чорнобривий, Ольга Олександрівна Шкрупська, Грицик Михайло Іванович, Цісельська Любов Вікторівна, Василь Михайлович Теклюк, Спірякіна Віра Петрівна, Ковбан Людмила Василівна, Коротинський Пилип Якович, Віталій Павлович Кучер,

Дмитро Юліанович Онкович, Григорій Григорович Ференс.

 

 http://histans.com/EHU/B/Bogatskyj_P.jpg        чччччччччч

        Життя людське – це спалах зірки у небі синьому…. І коли людина, спалахнувши зорею, не тліє, а горить - прагне знати більше, любить те, що робить, і людей, що поруч, то вона з часом перероджується у маленьке сонце: віддає себе світові - відтак потрібна  іншим.

        Сьогодні наша розповідь про людину праці, нашого сучасника - вчителя, поета, філософа, а також - доброго чоловіка, люблячого батька та дбайливого дідуся і гарного господаря Григорія Григоровича Ференса.

       Усе своє життя, передаючи людям свій талант, водночас насичувався енергетикою від благословенної Богом рідної Городоцької землі, щоб переливати свої почуття у творчість. Тож привітаймо нашого шановного гостя, з яким ви маєте чудову нагоду познайомитись на нашому незвичайному уроці, уроці-святі Музи, поезії, краси.

                                      (учні аплодують)

ІІ. Цілевизначення і планування.

 

 Учитель : Розпочнімо наш урок. (розкриває учитель дошку, на ній записана тема уроку, епіграф, розташовано копію титули книги «Гармонія», на частині дошки зліва розташовано портрет поета Г.Г.Ференса). Розгорніть зошити і занотуйте дату і тему уроку: «Література рідного краю. Презентація книги Г.Г.Ференса «Гармонія».                          

                                                                  Епіграф:      Як хочеться життя пройти,

Не просто так, - метеоритом.

В собі належно віднайти,

Що суєтою завжди вкрито.

     Г.Г.Ференс

На кожній парті перед вами є цілі, яких ми маємо досягти на уроці. Спробуйте сформулювати, які завдання стоять перед вами на сьогоднішньому уроці. А допоможуть вам у цьому ключові слова. Зверніть увагу на опору- підказку:  (слайд     )

Поглибити…

Формувати…

Усвідомлювати…

Розвивати…

Виховувати…

Сьогодні у нас нестандартний урок – урок міні-проект. Для його реалізації учнів поділено на 4 групи:    (слайд    )

  1. Біографи – які підготували відомості про життєвий і творчий шлях поета;
  2. Журналісти – підготували запитання для інтерв’ю з поетом;
  3. Літературознавці – підготували необхідний для уроку матеріал з теорії літератури;
  4. Декламатори – вивчили напам’ять поезії зі збірки «Гармонія» Г.Ференса.

ІІІ.Опрацювання навчального матеріалу.

Учитель: Григорій Ференс – це поет, який має від природи яскравий, самобутній, щедрий талант, він створив неповторний світ зі своїм способом мислення й почування. І водночас це людина розкутої, вільної вдачі, твердого духу і цікавої долі.

(Слайд     Мозаїка долі Г.Г.Ференса)

Запрошуємо до слова групу біографів, які за допомогою «мозаїки» створять картину життя і творчості Григорія Григоровича.

(Учні виходять по-одному і вішають на дошку мозаїку, розповідають про життя і творчість поета).

1.Народився Григорій Григорович Ференс в студенну зимову пору із сніговими заметілями та тріскучими морозами в сімї православних християн у повоєнному 1946 році 26 січня на Городоччині, в селі Шишківці.


2. Навчався в Калитинецькій, а згодом у Кузьминськійсередніх школах, остан ню закінчив 1964 року. 1969 року отримав диплом Черні вецького держуніверситету. За фахом — викладач,за покликанням — вчитель, душею — патріот України

3. З 1969 року працювавучителем математики, заступ ником директора школи, директором шкіл у Городоцькому районі. Сьогодні — працівник управління  освіти,  молоді та спорту та вчитель математики у ЗОШ №4.

4.Спроби творити поезії спостерігались ще в ранньому віці. Життєві картини мальовничими барвами осідали в чіткій дитячій памяті та через багато років відбились гучним відлунням на папері у віршах, основна маса яких створена в зрілому віці, коли прийшло усвідомлення своєї патріотичної приналежності та любові до генія українського народу Т.Г.Шевченка. Серце й розум поета були ранимі, чутливі до всякого аномального в житті навколишнього, краю, краян. Саме тому душа болить правдою до нинішніх днів.

5. Автор збірок віршів "Просто сує та', "Собордуші", «Чебрецева суть душі земної", «Душі так хочеться тепла», «Гармонія»

6.У Григорія Григоровича багатофілософських віршів, віршів про любов, дружбу, життя, і ми сьогодні переконаємося , що вони милозвучні, мелодійні, душевні.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вчитель: Що вплинуло на карбування творчого кредо письменника, що привело Вас, Григорію Григоровичу до написання такої прекрасної лірики та створення нової збірки віршів «Гармонія»?

(Слайд         «Живе слово поета»)

Виступ поета.

(Слайд             «Інтерв’ю з поетом»)

Учитель: Григорію Григоровичу, наші журналісти підготували для Вас кілька запитань. Дозвольте їм взяти у Вас інтерв’ю .

Група журналістів: 

  1. Шановний Григорію Григоровичу, нам дуже подобаються Ваші вірші, але б хотілося дізнатися, яка тематика віршів для Вас є улюбленою?
  2. Цікаво ж, хто був першим слухачем Ваших поезій?
  3. Який вірш із поетичного доробку для Вас є найближчим і чому?
  4.  
  5.  

Вчитель:      Дякуємо Вам, Григорію Григоровичу за цікаву розповідь. Наш урок не був би таким урочистим та святковим без Вас.

    (Слайд       «Гармонія»)

     Книга – це дійсно велика розрада, це вірний друг і безкорисливий порадник. Тому народження нової книги є величезною радістю для кожної людини. Тож дозвольте Вас щиро вітати, любі друзі, тому що ми сьогодні тут, у нашій поетичній вітальні святкуємо День народження книги «Гармонія» Григорія Григоровича Ференса.

          А що ж означає слово «гармонія», як ви розумієте це поняття? Допоможуть розкрити його зміст наші   «Літературознавці».

 

Літературознавець: Поняття "гармонія" включає в себе відтвореність, узгодженість, пропорційність, порядок, збалансованість. З огляду на це потрібно думати, що гармонійність — це якийсь стан спокою, блаженства і щастя.

Учитель:  А ще вам буде цікаво знати, що  Гармонія  у перекладі з грецької мови означає «злагода, лад», з відомого античного міфа  відомо, що  вона була донькою бога війни Арея та богині кохання і краси Афродіти. У міфі відбилось уявлення про гармонію як породження двох протилежних основ — краси і боротьби,  любові і війни.

Учитель: Дійсно, у віршах збірочки переплітається і кохання, і боротьба, і краса, і потворність, і радість, і смуток, і роздуми про сенс життя.

         Група літературознавців склала анотацію на книгу.

(Слайд       АНОТАЦІЯ) . Варто пригадати, що Анота́ція (лат. annotatio — зауваження, помітка) — короткий виклад змісту книги, статті, розробки.

Слово надаємо літературознавцям.

 

Літературознавець:   Книга поезій «Гармонія » об’єднує у собі останні твори Григорія Григоровича, в яких високі патріотичні почуття, людські морально-духовні чесноти займають перші ролі. У глибоких роздумах автор викреслює ліричну філософію нашого буденного життя і з математичною точністю визначає закономірності та особливості його розвитку. Саме завдячуючи цьому, кожний вірш Григорія Григоровича Ференса як довершена окрема картина.

Учитель: Зазирнімо в душу поета через призму його натхнення і бентежних віршів, його високого, ніжного поетичного слова. Ознайомимося з творами нової збірки автора. Адже для кожного поета, письменника найвище мірило щастя – це поцінування його творів, коли поетове слово промовляє читач, і не просто промовляє, а розуміє душею.

 

До слова запрошуємо «Декламаторів»

(Слайд «Ліричні хвилини»)

Учитель:   Поєднання м’якого ліризму з суворим речитативом буднів робить  поезії Ференса Григорія Григоровича цікавими і свіжими. Його поезія земна, чесна. Перейнята палкою любов’ю до найсвятішого –  до Вітчизни, до рідної Подільської землі.

Поезія «Гордись Вітчизною»

  • Чи погоджуєтесь ви з думкою автора? Чи співзвучні почуття й переживання ліричного героя з вашими?
  • Які риси душі українського народу виділяє автор? (покірність, терпіння)
  • Які риси українського народу ви б виділили? (волелюбність, гостинність,…)

Учитель:  У кожної людини є своє рідне гніздо, як у пташки. Те гніздо, у якому виростили і викохали нас батько і мати. І де б не були ми, та в думках, мов лелеки, линемо до отчого дому і зберігаємо свою любов до нього, і в уяві зринає образ рідної домівки, чиста джерельна вода, кетяги калини, і круглі голівки соняхів, що заглядали крізь віконця його маленької хатинки.  Рідне село… Забута столиця  дитинства…

Поезія «Лелечий край»

  • Які картини постали у вашій уяві ? (старі, покинуті людьми хатинки, )
  • Яким настроєм пройнята поезія «Лелечий край»? Чи співзвучні почуття й переживання ліричного героя з вашими? (поезія пройнята  сумним настроєм. )

Учитель:    Все, що нас оточує i не зроблене руками людей,— це природа. Спiлкування з природою дає найбiльшу насолоду та радiсть, викликає найпалкiшу любов до рiдного краю, до життя. Природа є джерелом натхнення для художникiв, письменникiв, композиторiв. Шепiт води, зелених дiбров, спiв пташок, запах квiтiв — усе це природа рiдного краю.

 Вірш «Яблуні в цвіту»

  • Як поет змальовує красу цвіту яблуні? (порівнює її з нареченою, називає весняною казкою, Божою ласкою)
  • З якими кольорами  у вас асоціюється  поезія «Яблуні в цвіту»? (з білим, рожевим, ніжно салатовим)
  • Які художні образи ви помітили у поезії? (сади у цвіту,  яблуня-наречена, бджілки-трудівниці, живий світ природи  - людина її частка)

Учитель:   Яке це щастя – Материнство. Діти - наше  творіння, запорука нашого безсмертя. Усі інші досягнення у нашому житті не йдуть ні в яке порівняння з щастям бачити, як з наших дітей виростають гідні люди.

Вірш «Мати  і дитя»

  • Охарактеризуйте настрій твору, інтонації.
  • Чим зворушують  образи поезії?

Учитель:   Перше кохання, неповторне й полохливе, ніжне, як цвіт яблуні… Молодість… Їх  відгомін вчувається протягом усього життя.

Поезія «Ностальгійна молодість»

  • До якого жанру лірики належить твір? (інтимна лірика)
  • Які образи-символи постають у вашій уяві? (ностальгійний туман, сніжинки, вечори солов’їні, світанковий хор пташок, снігова вода, )

Учитель:   Більшість поезій Григорія Григоровича  – це філософське осмислення суті людського існування, призначення людини на Землі. Автор розвиває творчу, інтелектуальну уяву читача, змушує до самостійного мислення. Такі твори не втратять своєї  актуальності та моральної сили навіть з часом.

«Роки, як птахи»

  • Як ви розумієте назву поезії «Роки, як птахи»?
  • Які асоціації у вас виникають?
  • Чи маєте ви мету в житті? До чого прагнете?

 

Учитель:    Поезії «Щастя» та «Твоє коріння» – глибокі роздуми поета про суть життя, про необхідність мати духовні та моральні цінності, відстоювати їх.

 «Щастя»

  • Назвіть асоціації  до  «слова».
  • У чому ви вбачаєте щастя?  А в чому його вбачає поет?
  • Як автор показує перевагу духовного над матеріальним?

 «Твоє коріння»

  • Як ви розумієте назву вірша?
  • Над чим змушує замислитись поезія?

 

Учитель:  Лише справжню поезію можна співати. Не кожному поету судилося пізнати це щастя – поєднати слова й музику.

Учениця Дідора Ілона підготувала подарунок-сюрприз  для вас,  Григорію Григоровичу.

Романс «Серце щемить»

ІУ. Закріплення вивченого матеріалу

  1. Ми познайомились з поезіями збірочки «Гармонія».

Пропоную вам виконати завдання  «Сонечко-парадигма».  Але для того, щоб його виконати, попросимо «Літературознавців» пригадати визначення терміну «ліричний герой».

(Літературознавці розповідають:  Ліричний герой — суб'єкт висловлювання в ліричному творі, свого роду персонаж лірики. «Ліричний герой» — це образ, що виникає в уяві читача під враженням висловлених у творі почуттів, переживань, роздумів. Ліричний герой не обов'язково тотожний з автором. Через нього автор або передає власні почуття, або ж просто відображає переживання певної якості.)

То який же портрет ліричного героя ми отримали, познайомившись із поезіями  збірки «Гармонія»? Яким ми його побачили?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        Ось і завершилось наше знайомство з новою книгою. Пам’ятайте, ця книжка належить усім, хто не байдужий до історії нашого народу, землі, стежками якої ходимо з дитинства до глибокої старості. Любімо ж книгу, читаймо вдумливо, ставмось з пошаною до тих, хто пише нам ці твори!

         І я думаю, дивлячись на епіграф нашого уроку, ми можемо з упевненістю сказати, що Григорій Григорович прожив своє життя не просто так, не пройшов метеоритом, і присвятив своє життя творчості  також не просто так. Бо хто ж, як не творча людина, вміє помічати ніким не побачене, почути ніким не почуте? Таким є наш поет. Він людина без фальші, без лукавства, без претензій на якусь вищість. Таким є у повсякденному житті, таким є і у поезії.

Григоріє Григоровичу, ми щиро вдячні Вам за те, що Ви завітали на наш урок.

 

У. Рефлексивно-оцінювальний етап

 

1. Проведення вправи «Дерево підсумків».

Завдання вправи: написати, на  «яблучках», що сподобалось, а на «грушках-кисличках»,  що не сподобалося під час проведення уроку .

 

2.Оцінювання діяльності учнів на уроці

 

Найкраще на уроці працювали…

Їм допомагали…

 

УІ. Домашнє завдання:

1. Написати письмовий відгук про зустріч з  Г.Г.Ференсом.

2. Спробувати скласти власний вірш про рідний край.

 

Цілі уроку

- ознайомити учнів із життям та творчістю Григорія Григоровича Ференса;

- навчити усвідомлювати естетичну цінність лірики;

- продовжувати розвивати навички аналізу поетичних творів; виразного читання творів напам’ять; розвитку мовлення учнів; розкрити тематику нової збірки  поета;

- виховувати інтерес до творчості та любов до поезії, рідної землі, до матері, прагнення до гармонії, доброти, людяності;

- формувати естетичні смаки старшокласників, уміння орієнтуватися у мовному і літературному багатстві.

 

 

Цілі уроку

- ознайомити учнів із життям та творчістю Григорія Григоровича Ференса;

- навчити усвідомлювати естетичну цінність лірики;

- продовжувати розвивати навички аналізу поетичних творів; виразного читання творів напам’ять; розвитку мовлення учнів; розкрити тематику нової збірки  поета;

- виховувати інтерес до творчості та любов до поезії, рідної землі, до матері, прагнення до гармонії, доброти, людяності;

- формувати естетичні смаки старшокласників, уміння орієнтуватися у мовному і літературному багатстві.

 

Цілі уроку

- ознайомити учнів із життям та творчістю Григорія Григоровича Ференса;

- навчити усвідомлювати естетичну цінність лірики;

- продовжувати розвивати навички аналізу поетичних творів; виразного читання творів напам’ять; розвитку мовлення учнів; розкрити тематику нової збірки  поета;

- виховувати інтерес до творчості та любов до поезії, рідної землі, до матері, прагнення до гармонії, доброти, людяності;

- формувати естетичні смаки старшокласників, уміння орієнтуватися у мовному і літературному багатстві.

 

Цілі уроку

- ознайомити учнів із життям та творчістю Григорія Григоровича Ференса;

- навчити усвідомлювати естетичну цінність лірики;

- продовжувати розвивати навички аналізу поетичних творів; виразного читання творів напам’ять; розвитку мовлення учнів; розкрити тематику нової збірки  поета;

- виховувати інтерес до творчості та любов до поезії, рідної землі, до матері, прагнення до гармонії, доброти, людяності;

- формувати естетичні смаки старшокласників, уміння орієнтуватися у мовному і літературному багатстві.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
22 грудня 2018
Переглядів
1806
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку