Презентація. Григорій Сковорода. Життєвий і творчий шлях.

Про матеріал

Створено електронну презентацію, в якій стисло подано необхідні відомості про життя і творчість видатного письменника. Уміщено фотографії , ілюстрації. Подано відомості з теорії літератури, а також закриті та відкриті тести за 12-бальною системою з урахуванням реальних навчальних можливостей учнів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Григорій Савич Сковорода Непересічність постаті Риси характеру Освіта Життєва позиція Твори Погляди і переконання Захоплення Художній світ Критика Теорія літератури Кросворд Тест Фонотека

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Великий філософ-мислитель, просвітитель, гуманіст, поет-демократ, новатор, талановитий педагог, музикант, видатний учений, мандрівник.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

1734-1741 рр. – Григорій навчається в Києво-Мо- гилянській академії. 1744-1745 рр. – продов- жує навчання в Києво-Могилянській академії. 1751-1753 рр. – повертається на навчання в Києво-Могилянську академію.

Номер слайду 6

Цікавився історією свого краю, збирав фольклор, грав на скрипці, любив учителювати.

Номер слайду 7

1741–1744 рр. – служить у придворній хоровій капелі в Петербурзі. 1745–1750 рр. – мандрує по Німеччині, Австрії, Польщі, Угорщині, навчається у видатних професорів. 1750–1751 рр. – викладає піїтику в Переяславському колегіумі. 1755–1759 рр. – працює домашнім учителем у поміщи- ка Степана Томари в селі Ковраях на Полтавщині. 1759–1760, 1762–1764 рр. – викладає в Харківському колегіумі.

Номер слайду 8

1769-1794 рр. – мандрує по Україні, створює нові вірші й філософські трактати.

Номер слайду 9

Душа – головне в людині. Ні про що не турбуватись – значить не жити, а бути мерт- вим. Краще голий та правдивий, ніж багатий та беззаконний. Ставлення до людини – поба- жання їй щастя. Серце – зміст людини, а без нього вона опудало й колода.

Номер слайду 10

Світло й тьма, тління й вічність, віра й безчестя складають світ цей і по- трібні одне одному. Деякі люди пробивають стіну лобом інших, а на прийом протискуються самі. Не важко вмерти за дру- га, важче знайти друга, за якого варто вмерти.

Номер слайду 11

Світ ловив мене, та не спіймав. Прагнемо вершини, щоб принаймні оволодіти сере- диною. Духовна зброя сильніша за тілесну … Безумцеві властиво жал- кувати за втраченим і не радіти тому, що залиши- лось. З усіх втрат втрата часу найтяжча…

Номер слайду 12

Жити слід так, щоб побачити у жорстокому – ніжне, у гіркому – солодке, у мотлосі – милість, у буйнощах – смак, в отруті – поживу, у смерті – життя, у безчесті – славу.

Номер слайду 13

Сам ти такий, яке те, що ти любиш і осягаєш. Найнижча посада буває людині причиною щастя, коли до неї є природній нахил. Наскільки трудне все те, що непотрібне і дурне! Наскільки легке і солодке все те, що істинне і потрібне.

Номер слайду 14

Коли в тебе людське серце – співчувай, якщо хочеш – ревнуй і гнівайся, та уникай ворогування і злобної зарозумілості з ядучою насмішкою. Хіба може говорити про біле той, котрому невідоме, що таке чорне? Чи не дивина, що один у багатстві бідний, а інший у бідності багатий!

Номер слайду 15

Хто соромиться визнати не- доліки свої, той з часом безсо- ромно виправдовуватиме своє невігластво, яке є найбільшою вадою. Без ядра горіх ніщо, так само, як і людина без серця. Бути дуже незадоволеним со- бою – слабкість, бути дуже задоволеним собою – дурість. Не шукай щастя за морем.

Номер слайду 16

Музей у Сковородинівці

Номер слайду 17

У творах центральною була ідея щастя людини і людства. Сковорода закликає шукати його на землі. Проблема щастя людини, народу і людства, боротьби за нього стала центральною в новій літературі. Збірка “Сад божественних пісень” є своєрідним лірич- ним щоденником, у якому відбилися життєві події, роз- думи, ліричний настрій їх ав- тора.

Номер слайду 18

Захоплення природою, весел- ковою гамою її кольорів, барв, тонів висловлено в новій для давньої української поезії формі. Поезія Сковороди відбиває іс- торію тогочасного суспільства, стан громадської думки. Автор доводить, що закріпачення на- роду руйнувало усталену мо- раль, виробляло в певної части- ни людей потворний психоло- гічний комплекс прислужницт- ва, холуйства, безпринципності, самозбереження ціною життя інших.

Номер слайду 19

Його поезія служила високій меті звільнення людини від кріпацтва. Джерело людського щастя поет бачив у соціальній і національній волі. Філософію Г. Сковорода вважав тією міфічною провідною ниткою Аріадни, що допомагає людині вийти з найскладнішого становища в житті. За ним “філософія чи любомудріє спрямовує усе коло справ своїх до того, щоб дати життя духу нашому, благородство серцю, якість думкам, яко голові всього“.

Номер слайду 20

Ідея “природної людини“ у Сковороди поглиблюється ідеєю спорідненої праці. Лю- дина тоді принесе найбільше користі людям, суспільству, коли повністю розкриє свої можливості за покликанням у своєму природному званні і стані. Його ідеал найвищих якостей – людина з високою гідністю, яка не плазує перед тими, хто хоче поставити її на коліна. Така людина буде завжди дбати “про тіло і душу“ і буде щасливою.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Василь Яременко: “Григорій Сковорода до самої смерті жив мандрівним жит- тям, дав рідкісний приклад гармонії слова і діла, науки та життя. Він навчав, як жив, а жив, як навчав”. Павло Тичина: “Великий наш філософ щедру залишив нам спадщину по собі: обсягом широку, змістовністю глибоку і щодо світо-гляду свого – чисту та моральну… Витоки творчого мислен- ня Сковороди такі були потужні, що вони, спадаючи із верховин у долину, ламали на своїй путі усі колючки й бур`ян, перестрибуючи через каміння гостре, і розливались широко по всім роздоллі”. П. Дорошко: «Вербовий шлях, вербовий посох, Перепочинок де-не-де, Мудрець, замріяний філософ До дальніх правнуків іде”.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Сковородинівська криниця у Бабаях на Харківщині

Номер слайду 25

Афоризм (від гр. aphoridzo – відокремлюю, визначаю; aphorismos – означення) – коротке, лаконічне судження, яке в стислій, зруч- ній для запам`ятовування формі містить глибоку думку. Афоризми виникли в народ- них приказках, що втілювали в собі багатовіковий досвід, народну мудрість, філософську думку.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

По вертикалі: 1. Відома байка Сковороди “… та Кобила”. 2. Назвіть ім’я Сковороди. 3. У якому селі з 1754 по 1759 жив Григорій Савич та вчителював? 4. У якій родині народився Сковорода? По горизонталі: 5. У якому місяці помер філософ? 6. Григорій Сковорода закінчив … колегіум. 7. Село, в якому народився Григорій Савич? 8. У 1734 році він вступив до Києво-Могилянської… 9. Що робив Сковорода з 1769 року?

Номер слайду 28

1. Де народився Г. С. Сковорода? а) у с. Чорнухи на Полтавщині; б) у с. Сковородинівка на Харківщині; в) у м. Слав`янську; г) у с. Підлисся на Львівщині. 2. У ранньому віці Г. Сковорода грав на: а) бандурі; б) цимбалах; в) сопілці; г) кобзі.

Номер слайду 29

3. Батько Г. Сковороди був: а) малоземельний козак; б) заможний селянин; в) священик; г) музикант. 4. У якому віці був зарахований до Києво-Могилянської академії? а) у 10 років; б) у 12 років; в) у 15 років; г) у 20 років.

Номер слайду 30

5. Яка збірка належить Г. Сковороді? а) «Сад Гетсиманський»; б) «Сад божественних пісень»; в) «Розквітлий сад»; г) «Сад поезій». 6. Яка поетична збірка містить 30 пісень? а) «Байки харківські»; б) «Бджола та Шершень»; б) «Сад божественних пісень»; г) «Байки полтавські».

Номер слайду 31

7. Яка байка Г. Сковороди має ідею “сродної праці”? а) “Чиж і Щиглик”; б) “Голова і тулуп”; в) ”Лев та Мавпи“; г) “Бджола та Шершень“. 8. Хто автор твору “Всякому місту - звичай і права…”? а) Г. Квітка-Основ’яненко; б) Г. Сковорода; в) Г. Тютюнник; г) М. Шашкевич.

Номер слайду 32

9. З якої притчі ці слова: “Сокола досить швидко навчиш літати, але не черепаху… Усяка справа має успіх, коли природа сприяє”? а) “Жайворонки”; б) “Бджола і Шершень”; в) “Орел і Сорока”; г) “Ворон і Чиж”. 10. Що викладав Г. Сковорода в Харківському колегіумі? а) піітику; б) християнську етику; в) філософію; г) риторику.

Номер слайду 33

11. Яка думка Г. Сковороди висловлена у таких рядках: «Серце і звичаї людські, а не зовнішні якості мають свідчити за те, хто ти є. Дерево по плодах пізнається»? а) шануй землю рідну; б) праця славить людину; в) розум за плечима не носити; г) друг пізнається в біді. 12. Який афоризм філософ заповів написати на своєму надгробку? а) «Найдорожче за все є життя»; б) «Світ ловив мене, та не спіймав»; в) «Щастя ні від небес, ні від землі не залежить»; г) «І мене в сім`ї великій, В сім`ї вольній, новій, Не забудьте пом’янути Незлим, тихим словом ”.

Номер слайду 34

Фонотека Г. Сковорода. “Бджола та Шершень” Г. Сковорода. “Вступні двері до християнського…” Г. Сковорода. “Кожному місту – звичай і права” Г. Сковорода. “Про свободу” Г. Сковорода. “Собака та Вовк”

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кучмук Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
26 грудня 2018
Переглядів
13010
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку