Літературна гра «Знавці зарубіжної літератури»

Про матеріал
Літературна гра «Знавці зарубіжної літератури», підійде для 5-х класів, як підсумковий урок в кінці року. Перевірка знань
Перегляд файлу

Літературна гра «Знавці зарубіжної літератури»

І-в. Доброго дня, дорогі друзі! Раді вітати вас сьогодні на нашій літературній грі. Сьогодні ви покажете свої знання із зарубіжної літератури, свою кмітливість, винахідливість, швидкість.

ІІ-в. До нас у школу прийшло свято,                                                                                                              Чути радощі та сміх.                                                                                                                            На казковім нашім святі,                                                                                                                            Ми вітаєм вас усіх. 

І-в. Обіцяєм, що не буде ніхто сьогодні сумувати,                                                                              Всіх запрошуємо нині, участь в конкурсах приймати.                                                                         А якщо вже хтось програє,                                                                                                                           Що ж на те вона і гра є.                                                                                                                                     ІІ-в.У нашій грі беруть участь дві команди:                                                                                  1.Команда «Всезнайки» 5-А клас. Капітан команди Мартиник Ірина                2.Команда «Казкознавці» 5-Б клас. Капітан команди Михалик Павло                               І-в.Дозвольте представити вам журі, яке буде допомагати нам: бали рахувати, переможця визначати.                                                                                                           ІІ-в. Оцінювати ваші знання і вміння буде шановне журі:                                                                                                І-в. Перший конкурс. «Знайомство» (5 б.)Завдання.Капітани команд оголошують назву своєї команди, девіз тапоказують емблему.                                                             ІІ-в. Запрошуємо до слова команду «Казкознавці»

  1. Зараз я покинув гори,                                                                                                     Облишив темний гірський ліс.
  2. Сядь і слухай скільки дивних                                                                                                         Я казок тобі приніс.
  3. Слухай, слухай першу казку                                                                                                                Всі слова її хапай.
  4. Ми команда – казкознавцівМудреців і справжніх талантів.
  5. Ми Казкознавці – молодці,                                                                                                              Команда дуже сильна,                                                                                                                    Знаєм все ми про казки,                                                                                                        Перемогу в боротьбі                                                                                                              Завоюєм лиш собі.
  6. Наш девіз:Хто казок багато знає,Той завжди перемагає.
  7. Журі, шановне й справедливе!                                                                                               Нас дуже строго не судіть.                                                                                                        За кожен промах й перемогу                                                                    Ви бали й усмішки даріть.
  8. А болільників ми просимо                                                                                                            Дружно нам в долоні плескати. Коли треба –нас підтримати,                                                                                                           Не шуміти й не кричати.
  9. Ой, супернику, ти нашНе напружуй мізки.                                                                                                                         Тобі хусточку даруєм,                                                                                                                           Щоб витирав ти слізки.

І-в. Запрошуємо до слова команду «Всезнайки»

  1. Ми – Всезнайки, ми такі, Зі знаннями ми на «Ти». Різні книжечки читаєм, Все ми вмієм, все ми знаєм.
  2. Ми прийшли сюди сьогодні, Щоб вести запеклий бій. Тільки ні не кулаками, А в веселій, дружній грі.
  3. Всезнайки все знають, Всезнайки все вміють, Прудкою думкою вони володіють.
  4. Спитайте нас про екватор, Або про рожеві квіти. Відразу відповідь буде Всезнайки – розумні діти.
  5. Ми – команда ще сильніша, казка для нас найсвятіша.                                                                                                           Проти вас ми будем грати                                                                                                                   Та гуртом перемагати.
  6. Наш девіз:                                                                                                                                                         Чим важче завдання,                                                                                                                      Тим дорожча перемога.
  7. Журі, ти моє прекрасне!                                                                                                                    Ти для нас, як сонце ясне.                                                                                                          Не жалій нам бали,                                                                                                                          Щоб ми не програли.
  8. Серце наше не сумує, Нам болільник аплодує.   А ми бали здобуваємо, І ніколи не програємо.
  9. Ну, супернику, тримайся,                                                                                                                                               Дуже сильно не старайся.                                                                                                       Ліпше швидко утікай,                                                                                                            перемогу нам віддай.

ІІ-в.Другий конкурс. «Шість біографій – шість письменників».                                           (5 б.)Завдання.За уривками з біографії письменника назвати його прізвище та ім'я.1.Він автор багатьох книжок, які вважаються перлинами російської літератури. Літературна обдарованість виявилася рано. Коли йому було 13, він уже друкував власні вірші. За роки навчання в Царськосільському ліцеї ним створено близько 130 поезій.                                                 (О.С.Пушкін)         2.Брати збирали й ретельно записували народні казки своєї Батьківщини – Німеччини.                                                                (Якоб і Вільгельм Грімм)                                                                                                                                                 3.Ще змалку навчився стежити за тваринами. Письменник-анімаліст, який проводив багато часу в лісі, малював та вивчав тварин.

               (Ернест Сетон-Томпсон)                                                                                        4.Американська письменниця стала відомою завдяки тому, що навчила людей різних країн і національностей «грати в радість» уселила віру у свої сили.                                                                                                 (Елеонор Портер)        5.Найбільшим захопленням цього письменника була річка Міссісіпі.

                                                                                                             (Марк Твен)      6.Англійський поет, який був закоханий у природу. Автор сонета «Про коника та цвіркуна».                                                                                      (Джон Кітс)

І-в. Третій конкурс. «Загадки». (1б.)                                                                               Завдання. Відгадайте загадки народів світу.

1.В одному глечику дві води ніяк не змішаються.                            (Яйце)                      2.Душі і язика немає, а говорить розумне.                                       (Книга)                3.Повязав голову білим рушником та й повзе по даху.                 (Дим)                      4.Поки не вдариш по голові, не слухається.                                      (Цвях)                                      5.Уночі посадили зерно, вранці зникло воно.                                  (Зірки)                        6.Ні жар, ні пожар, візьмеш в руки – обпечешся.                         (Кропива)

7.Висить сито не руками звито.                                                        (Павутина)                                               8.Усі його люблять, але хто на нього погляне – одразу хмуриться.   (Сонце)

ІІ-в. Четвертий конкурс. «Парад літературних героїв» (1б.)                           Завдання. Упізнайте героїв твору.1.З’явився я на радість добрим людям  - чоловікові та жінці, які не мали дітей. Хоч я й маленький, проте допоміг батькам – пішов до столиці, там служив у вельможі, урятував його дочку від чудовиська. А потім ця дівчина звільнила мене від злих чар і я став великим, вродливим юнаком та знайшов із нею своє щастя, забравши до себе своїх батьків.                                     (Іссумбосі)                                                                                    2.Живу я в Багдаді. Я маю таку непосидючу вдачу, що не можу    втриматися на одному місці. Я весь час хочу подорожувати до далеких країн, хоча нерідко мандрівки були досить небезпечними – то ми висадилися на величезну рибину замість землі, то потрапили на безлюдний острів, де не було ані їжі, ані води, то зустрілися з царем-людожером. Довелося боротися і зі злим духом Ар-Ррух. Зате скільки я побачив і дізнався! Буде про що розповісти людям, а може, й онукам на схилі літ.  (Синдбад-мореплавець)  3.Наша сім'я жила бідно. У мене не було іграшок. А мені так хотілося мати справжню ляльку. Татко написав про це людям, які допомагали нашій місії, а вони- - уявляєте! – прислали замість ляльки… милиці. Як тут не засмутитися! Але мій мудрий тата сказав: «Радій, доню!» - «Чому ж тут радіти?» - здивувалася я. – «А тому, - відповів він, - що вони тобі не потрібні!» відтоді я намагаюся в усьому бачити радість. І вчу інших, як можна порадіти життю.

                                                                                                                  (Полліанна)                              4. Це – мій найкращий друг. Я живу в тітоньки, а він – у діжці. І говорить, що кращого місця не знає. Скільки ми з ним пригод пережили – і на безлюдному острові побували, і злочинця викрили, ще й скарб знайшли!(Том Сойєр)                       5.Я був упевнений, що моя мати – золота Зірка в небі. А виявилося – потворна жебрачка. Ось тоді я припустився найбільшої помилки у своєму житті – образив рідну матір, прогнав її. Після цього я став таким потворним. Багато мені довелося витримати страждань, щоб отримати прощення. Але я не жалкую. Я це заслужив. Тепер я знову вродливий і знайшов свою сім'ю.

                                                                                                       (Хлопчик-Зірка)                                        6.Моє життя склалося так, що я змушена дуже багато й тяжко працювати. Одного разу я пряла і впустила у криницю починок. Мачуха насварила і змусила стрибнути за ним у криницю. І там я побачила неймовірні дива, а за працьовитість і доброту мене щедро винагородили.(Пасербиця)                                         7. Без мене не буде зими, а ще – яка помічниця тратиться. Коли така , як рідна дочка вдови, то не бачити нам снігу. От вдовина пасербиця – то інше. Як зіб'є перину – так на землю ляже м'якенький, легенький, як пух, сніжок.

(Пані Метелця)

8.Правда ж, гарно я співаю?                                                                                                        Голосок чудовий маю.                                                                                                                                   І багатих, і убогих співом потішаю.                                                                                             Імператор чи рибалка,                                                                                                                                Я не розбираю.                                                                                                                                                Як душа красі відкрита                                                                                                                               І від зла не зачерствіла,                                                                                                                           Їй тоді і пісня мила                                                                                                                    Непримітного співця.

                       (Соловей)

І-в.Пятий конкурс. «Літературознавчі терміни» (3б.)                                                  Завдання.Переставте літери так, щоб вийшли літературознавчі терміни

 

А

 

 

 

 

 

Р

 

О

(Роман)

 

Н

Т

Ф

К

 

И

А

 

А

Т

С

А

(Фантастика)

 

 

 

 

Е

 

 

Г

І

Р

О

Я

Л

 

 

А

(Алегорія)

ІІ-в. Шостий конкурс. «Казкарів». Домашнє завдання. (10б.)                                  Завдання. Скласти казку за даним початком                                                                                                І-в. Сьомий конкурс. «Літературне лото» (1б.)                                                            Завдання. Дібрати літературні пари Соловей – імператор Ледащиця – смола Пензлик Маляна – бамбукова драбина

Іссумбосі –Оні Лукомор’є – кіт учений Зайченя – червоне золото.

ІІ-в. Восьмий конкурс. «Загублене слово» (5б.)                                                                              Завдання. Вставити правильно загублене слово                                                                                     Край   …   дуб зелений                                                                                                                         І золотий   …   на нім:                                                                                                                                   Щодня, щоночі кіт   …                                                                                                                                               На   …   кружляє тім;                                                                                                                                    Іде праворуч - ... заводить                                                                                                                                                                                                                                                                                Ліворуч –    …   повіда                                                                                                                         Дива там   …   там бродить.                                                                                                               В гіллі русалка   …   бліда.

І-в. Дев'ятий конкурс. «Вікторина»(1 б.)                                                                    Завдання. Відгадайте героя.                                                                                                     1.Герой казки, що перетворився на жабу.                     (Хлопчик-Зірка)   2.Героїня Андерсена, яка шукала Кая.                            (Герда)                                                   3.Ім'я героїні, що опинилася в підземному царстві.     (Аліса)                                               4.Ім'я старої баби, у якої стирчали великі зуби.         (Пані Метелиця)                                        5.Якому казковому герою належать слова: «Не журися, іди собі з Богом…»?                                                                       (Золотій рибці)                                                                                                                      6.Героїню якої казки ви згадуєте, коли надворі іде сніг.  (Пасербицю)

ІІ-в. Десятий конкурс. «Таємничий напис» (5 б.)                                                                   Завдання. Розшифруйте запис. Ключ – український алфавіт                       4+7+18+12+1+16+31+18+1      16+12+23+7+21+1+23+24+21+1    9+11+3+7                                                                                              3+12+28+18+19.                             (Геніальна література живе вічно)

І-в. Одинадцятий конкурс. «Капітани-розумники» (1 б.)                                          Завдання. Продовжити розпочаті прислів'я та приказки

  1. Під лежачий камінь ….                  (вода не тече)
  2. Мудрим ніхто не народився …   (а з книжок навчився)
  3. Не навчив батько  …                     (не навчить і дядько)
  4. Книга вчить …                                (як на світі жить)
  5. Книга не зрадить, а лише  …    (порадить)
  6. Щоб правду знати треба…       (книжку читати)

ІІ-в. Дванадцятий конкурс. «Художники». Домашнє завдання (1б.)Завдання. Відгадайте до якого твору ілюстрація.

І-в. Тринадцятий конкурс. «Цікавий прямокутник» (3 б.)                                                 Завдання. Знайти і прочитати героїв казок

В

О

К

А

К

А

Ї

Р

В

Р

А

О

З

Ж

І

К

К

В

К

К

А

П

К

И

Р

А

Ч

Е

Т

А

С

А

І

Д

Ч

Е

Л

Е

В

Д

А

К

 

ІІ-в.Ось і закінчилась гра,                                                                                                 Розходитись нам пора.                                                                                                                      Ми журі просимо вас                                                                                                                              Визначати переможця час.

І-в. Поки шановне журі підводитиме підсумки проведемо вікторину для вболівальників.                                                                                                                         1.Яку ноту кладуть у суп?                       (Соль)                                                                                         2.Яка річка тече в роті?                          (Десна)                                                                               3.Що стоїть під підлогою і стелею?  ( Буква і)                                                                     4.Яке місто кладуть у тісто?                (Ізюм)                                                                         5.Що сходить без насіння?                  (Сонце)                                                                                 6.Що можна побачити заплющеними очима?               (Сон)                                           7.Якого каменю не має в морі?                                            (Сухого)                                                              8.Чим закінчується зима і весна?                                (Буквою а)                                           9.Що завжди збільшується і ніколи не зменшується?   (Вік)

ІІ-в. Надаємо слово журі.

І-в.Швидко спливають хвилини,                                                                                                         От і прощатись пора.                                                                                                                              Я на прощання вам зичу:                                                                                                                 Щастя, здоров'я, добра.

 

 

 

 

docx
Додано
20 січня 2022
Переглядів
1292
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку