Літературна мандрівка «Чарівний світ казок Шарля Перро»

Про матеріал
Ознайомити учнів з Шарлєм Перро - улюбленим багатьма поколіннями дітей французького казкаря та поета, основоположника жанру літературної казки. Згадати його казки, навчити дітей прислухатися до мудрості казок, порівнювати та відрізняти їх. Розвивати навички аналізу казки.
Перегляд файлу

Літературна  мандрівка «Чарівний світ казок Шарля Перро» (до 395-річчя від дня народження).

12 січня 2023 року виповнюється 395 років від дня народження Шарля  Перро  -  улюбленого багатьма поколіннями дітей французького казкаря та поета, основоположника жанру літературної казки. C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\Ш. Перро\988749_original.jpgВін є автором популярних і всесвітньо відомих казок «Попелюшка», «Кіт у чоботях», «Синя Борода», «Червоний Капелюшок», «Зачарована красуня» та інших.

Найвідоміші твори великого казкаря Шарля Перро понад триста років із задоволенням читають дорослі та діти по всьому світі! Зворушливі та повчальні історії перенесять дитину до чарівної  Країни казок.

Напевно, нема такої людини, яка в дитинстві не читала казок. При спогаді казок, серед перших, поряд з Гансом Християном Андерсеном і братами Грімм, на думку спадає ім’я Шарля Перро. Багато сотень років хлопчики й дівчатка стежать за пригодами Кота в чоботях, зачитуються дивовижною історією Попелюшки,  заздрять винахідливості Хлопчика-Мізинчика.

Казки Перро - це казки чарівні. В них діють чарівники та чарівниці, є чоботи-скороходи, чарівна паличка, вовк розмовляє людською мовою…

Дитинство Шарля було цікавим. Років з 6-ти він навчився від мами читати. Першу чарівну казку хлопчик почув від своєї няні. Йому настільки сподобались чарівні казки, що він готовий був слухати їх знову і знову. Він навіть спробував разом зі старшими братами написати свою казку. І називалася вона «Кохання лінійки та компаса».

Творчий спадок Шарля  Перро великий. Він працював над створенням «Всезагального словника французької мови». Його перу належить робота «Великі люди Франції», написані статті, книги, мемуари, поеми у віршах, багато поезій.

І хоча писав Шарль багато і в різному жанрі, основним жанром його творчості стала чарівна казка. До нього спеціально для дітей ніхто не писав. І це, напевно, найбільша заслуга Шарля Перро - його казки поклали початок дитячої літератури як окремого жанру.

Перші свої казки  Ш. Перро написав у віршах, які закінчував повчальними віршованими рядками. Наприклад, казка «Червона Шапочка» містила віршик, який давав дівчатам настанову, що небезпечно слухати лихих людей. Потім казки Перро почали друкуватися без повчальних додатків, бо вони були зайві. Читачі й самі добре розуміли, що хоче сказати казкар своїми творами.

Звісно, казки Шарль Перро вигадував не сам. Деякі пам'ятав з дитинства, про інші довідався протягом життя, адже писати казки письменник почав вже у 68 років. Казки Шарля Перро - літературні, створені за сюжетами європейського фольклору.

У 1696 році, в одному журналі з'явилася казка «Спляча Красуня», яка дуже сподобалася читачам.  І саме тоді Перро вирішив написати цілу книжку під назвою «Казки моєї матусі Гусині», з якою пов'язана одна сімейна таємниця. Саме ця книга принесла авторові світову славу, книга була видана під ім'ям П'єра Перро.

Чому Шарль підписався цим ім'ям? Таємниця з'ясувалася дослідниками його творчості через багато років. Вважають, що книжку написав сам Шарль Перро, щоб допомогти синові П'єру зробити кар'єру при дворі, написавши казки та присвятивши їх юній принцесі Орманській, племінниці короля. Книжку він підписав ім'ям сина. Сподівання Шарля справдилися. Син П'єр Перро подарував принцесі присвячену їй книгу і одержав, як нагороду, — дворянський титул, а також увійшов в коло близьких друзів принцеси.

Доки читають його казки, живе пам'ять про нього. Казки - справа давня. Вони прийшли з тих часів, коли не було ані книги, ані письменників. Червону Шапочку, Кота в чоботях, Хлопчика-Мізинчика, Віслюкову Шкіру, Сплячу Красуню та Синю Бороду знають всі дорослі давним-давно. Але Шарль Перро зумів переповісти те, що чув від няні з дитинства таким чином, що його казками зачитувалися не лише діти, але й дорослі.

Казки Шарля Перро читати приємно і просто, адже вони написані відмінною літературною мовою. Герої говорять мовою звичайних людей, вчать долати труднощі і проявляти кмітливість, як Жан і Марі з «Пряникового будиночка». Замок, в якому спить Принцеса з «Сплячої красуні», списаний з замку Юссе на Луарі. І будь-який твір Шарля Перро закінчується певним висновком, мораллю. Казки Шарля Перро вчать, як важливо бути розсудливим, добрим, чесним, хоробрим, терплячим, працелюбним.

Всесвітня енциклопедія казок стверджує: «Це був найдобріший казкар в історії літератури. Він перший створив справжні дитячі казки  - добрі та щасливі».

На сюжети казок Перро створено опери «Попелюшка», «Замок герцога Синя Борода», балети «Спляча красуня», «Попелюшка», багато фільмів і мультфільмів.

      Ось таким був він, автор першої дитячої книжки, основоположник жанру «чарівна казка»  - Шарль Перро.

395 роки виповнилося від дня його народження, а його ім'я пам'ятають, казки - читають.

 Мандруйте світом казок  із найвідомійшим казкарем світу - Шарлєм Перро!

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\Ш. Перро\176e535b8723a50b140098b047de20bd.pngC:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\Ш. Перро\казки\«Кіт у чоботях\8bc410c1c9abe25ccb06733fcd469146.jpgC:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\Ш. Перро\казки\Попелюшка\7a74788811ce35d7f2bd08a81f95ca7e.jpgC:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\Ш. Перро\казки\спляча красуня\Splyacha-krasunya_8f3_300_300.jpgC:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\Ш. Перро\казки\червона шапочка\c66190e6cb159528d3f247e98811da70.png

docx
Додано
13 січня 2023
Переглядів
597
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку