Літературна студія "ЧИСТІ ДЖЕРЕЛА". Зустріч з письменниками рідного краю

Про матеріал

Літературна студія "Чисті джерела" щиро вітала гостей, талановитих людей рідного краю: поета Михайла Буряка та композитора Ольгу Ліщук. Зустріч відбувалася напередодні Дня рідної мови. Учні мали нагоду послухати поезію та авторські пісні.

Перегляд файлу

ЗАПОРІЗЬКА  ОБЛАСНА  ДЕРЖАВНА  АДМІНІСТРАЦІЯ

ДЕПАРТАМЕНТ  ОСВІТИ  І  НАУКИ

ФЕДОРІВСЬКИЙ  ЦЕНТР  ПРОФЕСІЙНОЇ  ОСВІТИ

 

 

 

 

 

 

ЛІТЕРАТУРНА  СТУДІЯ

 «ЧИСТІ  ДЖЕРЕЛА»

ЗУСТРІЧ 

з поетом запорізького краю

МИХАЙЛОМ БУРЯКОМ та композитором  ОЛЬГОЮ ЛІЩУК

до дня рідної мови

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бібліотекар:

 Світлана Вікторівна Балак

 

 

 

 

2017

Мета. Знайомство учнів з талановитими  людьми рідного краю, розвивати почуття любові до народної творчості, музики  та поезії, шанувати традиції, звичаї українського народу

                                                Звучить пісня “Музика рідного дому»

Демонструється презентація «Україна», на фоні слова ведучих

1. Краю мій коханий, щире твоє слово,

    Небо твоє ніжно-голубе!

    Рідна Україно, земле колискова,

    Обіймаю піснею тебе

2. Із слова починається людина

    Із мови починається мій рід

    Моя ласкава, мамина, єдина

    Щебече соловейком на весь світ

3. Ти постаєш в ясній обнові

    Як пісня линеш, рідне слово,

    Ти – наше диво калинове,

    Кохана материнська мово!

4.Як путівець між нивами, проста

    Барвиста, наче далеч веселкова

    Такою увійшла до нас в уста

    І в долі заясніла наша мова

5. З роси проміння, шуму колосків

    Я вам дарую чисте першослово

   Аби з ясних слов’янських берегів

   У світі засвітитися дніпрово

 

6. Буква до букви – слово вродилось,

   Заусміхалось, заколосилось

    Серце зраділо слову, як брату,

    Слово – це щастя, слово – це свято

7. Велика земля українська… Кримські степи, випалені сонцем, запорізькі поля в соняшниковім цвіті – це наша земля, ясні зорі над териконами Донеччини – це теж наша українська земля.

8. Та наймиліше для нас те місце, де ми народилися, де живемо – наш край, наше рідне місто.

9. Рідний край починається із сонного очерету над замріяною вранішньою річкою, з вербиці, що купає свої віти у світанковому тумані, зі співу перепілки над золотим морем пшениці, з берегів нашого дитинства, і нас з вами.

10. Одного разу ви поглянете на дорогу, що пролягла біля вашого двору, ніби іншими очима. І, вона, звична, посмугована тінями від дерев, здасться  вам напрочуд гарною і рідною. Ви може й не збагнете, що цей ранок, у цій світанковій тиші народжує у вас святе почуття любові до рідного краю.

11. Кожен свідомий українець розуміє, «що не можна ходить по рідній землі, не милуючись виплеканою народом у віках рідною мовою», і як сказав великий український педагог Василь Сухомлинський «любов до батьківщини, хто збагнув відтінки й пахощі рідного слова, хто дорожить ним, як честю рідної матері, як колискою, як добрим ім’ям своєї родини»

12. Багата на численні таланти наша гуляйпільська земля. Вона дала світові відомих майстрів, народних умільців, музикантів, вчених, винахідників, художників. Особливе місце посідають наші письменники: Василь Діденко, Григорій Лютий, Любов Геньба, Іван Кушніренко, Наталя Квітка та ін. Серед них чи не найяскравішою є постать Михайла Буряка

Літописець

Я живу серед віхол вишневих
На квітневого неба озерах
І шукаю у римах непевних
Пів життя, що сховалось в паперах.

Від найперших хвилин запізнання
І до втрати цнотливості Долі,
Де ж ті відповіді на питання
Закодовані зорями в слові?

Як себе спонукати до дії?
Та пройти крізь горнило панічне…
Щоб жевріючу іскру надії
Зміг роздмухати в полум’я вічне…

13. Ці поетичні рядки належать перу нашого земляка, випускника нашого училища, автора трьох збірок, гостя нашої літературної студії Михайлу Михайловичу  Буряку

14. До літературної студії наш гість сьогодні завітав не сам, а з творчою талановитою жінкою, з якою поруч у творчості і в житті. Це Ольга Миколаївна Ліщук. Привітаємо.

Відеопісенник «Новорічний хіт»

Літописець

Михайло Михайлович Буряк народився 3 липня 1965року далеко від України – аж у селі Совєтка Неклинівського району Ростовської області в сім’ї селян-колгоспників. Але рідна земля так кликала його тата, так стукала в серце Мишка, що сім’я все покинула і переїхала в рідні краї.

Із 1979 року сім’я оселилася в Комишувасі Оріхівського району. Михайло у батьків один із шести дітей. І, звісно, велося їм нелегко. Тому, хоч трохи полегшити матеріальний стан сім’ї, після восьмирічки вступив до Гуляйпільського профтехучилища. То ж почав писати вірші з 15 років. Вперше надрукувався в 16 років в газеті «Зоря комунізму», коли навчався вже на другому курсі, опановуючи професію теслі. Закінчив СПТУ у 1983 році.

Працює на телерадіокомпанії «Алекс».

Член Національної Спілки Письменників України (НСПУ), заступник голови Запорізької обласної організації НСПУ.

Автор книжок «Криниця, що відлунює слова», «Вибране». «Білий дощ» — видана у співавторстві з Ольгою Шуваєвою, Лауреат Запорізької обласної премії по літературі серед молодих авторів.

Вірші друкувалися у журналах «Хортиця», «Передзвін», «Великий Луг», «Весела Січ» та багатьох інших. У поезії Михайла Буряка глибокий ліризм поєднано з філософським баченням світу

То ж слово нашому гостю Михайлу Михайловичу Буряку

виступ

Літописець

А тепер слово про нашу гостю Ольгу Ліщук.

Народилася Ольга Миколаївна 1 липня 1966 року на півночі Казахстану. Із-за роботи батька, який працював провідним зоотехніком, родина часто переїжджала, тому школу почала в Росії, продовжила в Україні - в Одеській області, де закінчила Комінтернівську дитячу музичну школу з класу баяну, а атестат (із золотою медаллю) отримала вже на Запоріжжі. Закінчила фармацевтичний факультет Запорізького медичного інституту. Як "аптечний лікар" працювала в госпіталях Північної Африки та Близького Сходу.

"Спалах" творчості прийшовся на 2015 рік, коли вийшли в світ поетична збірка "Чудеса по заказу" та фантастична повість "Стрибок", вірші було надруковано в журналі "Хортиця", пісня "Танго на городі" перемогла в одній з номінацій на Першому Шевченківському фестивалі у Запоріжжі, а також Ольга Ліщук стала членом Спілки Композиторів Запорізької області.

Разом з волонтерами виїжджала до військових частин і госпіталів, щоб піснями та віршами допомагати захисникам України.

До свого п'ятидесятиріччя видала пісенник з диском "Пісня моя", в який ввійшли п'ятдесят пісень на власні вірші та на вірші інших авторів, та збірку “Щоб легше йти” (вірші, гуморески, оповідання).

То ж слово нашій гості Ользі Миколаївні

Виступ

Звучить пісня «Удвох»

Літописець

 Ми сьогодні маємо унікальну можливість зустрітися з творчими людьми, які завітали до нашого ліцею і в реальному часі познайомитись з вашою творчістю.

Адже назву вашого дуету дало саме життя. Тому відбувши перші концерти   в Запоріжжі, Бердянську,Приморську,Оріхові,творчий дует "У двох" розширив коло своїх слухачів та шанувальників взявши участь та ставши дипломантами Всеукраїнського фестивалю "Мовою серця", що пройшов в Іванофранківську в 2016 році. Потім була Дніпровська область (м.Павлоград), Полтавська область (м.Кременчук).

Як же створювався ваш творчий дует «Удвох»? Хто придумав назву вашому дуету?

Михайло Буряк:

«Історія дуету – сьогодення, яке ми створили удвох розпочалося 23 серпня 2015 року. Хоч було це не так і давно,та ніхто тепер з нас не знає, що відбулось в той день...Чи то сам Бог зоряні пазли вирішив скласти ,чи то Янголи-охоронці наші змовились. Ольга Ліщук вже відома на мапі багатьох міст України композитор (член Спілки композиторів Запоріжжя), виконавець і письменник. А я, Михайло Буряк - заступник голови Запорізької обласної організації НСПУ, дійсний член міжнародної асоціації гумористів та сатириків " Весела січ". Ну, як же таким людям було розминутися на безкрайніх просторах галактики?»
                                                       Звучить пісня «Побачення»

Пісня «Бійцям - добровольцям»

Бібліотекар

Швидко збігає час, проведений у нашій літературній  студії, у дружньому  колі гостей. Перш за все, я б хотіла  подякувати вам, шановні гості, за те, що ви прибули до нас на зустріч, за щирі слова, за теплі вірші. І хотілося б, щоб від сьогоднішнього дня наші учні залишили у своєму серці хоча б одну краплину любові до рідної мови, щоб ви завжди пам'ятали, про те багатство, яке є у кожного з нас, бо багатство це - наша рідна мова, рідне слово, поезія нашого краю.

17. То ж вивчайте рідну мову
      Вже тепер з маленьких літ.
      Українське наше слово
      Хай звучить на цілий світ!


18.Хай лунає мова в світі

     Повна сили і тепла,

     Не цурайтесь мови, діти

     Не замульте джерела!

Літописець

Життя іде…Барвистими маминими рушниками стеляться у широкий світ дороги. Ми дорослішаємо, сивішають наші батьки – такий закон життя, але ніколи не старітиме наша квітуча українська земля, її майбутнє у наших руках.

Бібліотекар

Ми сьогодні разом доклали часточку добра, щирості душі кожного до чистих джерел рідного краю, України. Усі ми сподіваємося, що найзаповітніше бажання українців сьогодні - жити під мирним небом і не допустити війни - здійсниться обов'язково.
19.Наша країна - наша єдина Україна
     В кожнім суспільстві потрібен лад,
     Злагода, співіснування.
     І зацвіте вся земля, мов сад,
     Радісним буде світання.

20. Моя Україно!

     Вірю, що дух твій ніколи не згасне

     Ти – совість народу, незгасна зоря,

     Живи й процвітай, моя Україно

    Для миру, для щастя, любові й добра!

Літописець

На цьому  наша студія закінчує свою роботу. Дякуємо за увагу, до нових зустрічей!

 

 

 

 

 

1

 

doc
Додано
22 жовтня 2018
Переглядів
922
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку