Літературна вітальня на тему "Вогонь Шевченкових поезій"

Про матеріал
Захід проведено з нагоди відзначення Дня народження українського поета, під час якого учні читали вірші, співали пісні, учень 9 класу заграв на акордеоні пісню на слова Т.Шевченка, було переглянуто відеоматеріали за творчістю Великого Кобзаря. Учням дуже сподобалося брати участь у виховному заході, поглиблюючись у світ дивовижної творчості Тараса Григоровича Шевченка.
Перегляд файлу

Вогонь Шевченкових поезій

Конкурс декламаторів творів Т.Г.Шевченка

 

 

Мета: розширити знання учнів про життєвий і творчий шлях Т.Г.Шевченка; розвивати навички читання віршів напам’ять; виховувати інтерес і повагу до рідної мови, любов і глибоку шану до славного сина України – Великого Кобзаря.

Обладнання: портрет Шевченка, рушники, виставка творів Кобзаря, фотографії, репродукції картин Шевченка.

 

 

СЛАЙД №1 

УЧИТЕЛЬ. Доброго дня, дорогі друзі, шановні гості, учасники свята! Щиро вітаємо вас у цій гостинній залі. Учора, 9 березня ми відзначили наступну річницю славного сина України – Тараса  Григоровича  Шевченка.

 

ВІДЕО про Шевченка

 

СЛАЙД 2

Ведуча 1. Уже прилинула до нас промениста весна, принесла на своїх крилах тепло і радість, цвіт рясту і пролісків, переспів пташок і свіжу зелень. І традиційно цієї пори ми проводимо щорічний конкурс юних декламаторів.

 

Ведуча 2. Та це й не дивно, бо березень у кожного пов'язаний з іменем великого Кобзаря – Тараса Григоровича Шевченка, який завжди буде прикладом служіння високим ідеалам, глибокого патріотизму, нескореності та оптимізму.

 

СЛАЙД 3

Ведуча 1. Тарас Шевченко – Вільний дух! Його душа ніколи не вмирає. Він дарував вічність українському слову, передбачив наше майбутнє відродження. Отож, розпочинаємо конкурс читців, присвячений пам'яті Т.Г.Шевченка.

 

Ведуча 2. Оскільки у нас конкурс, то в нас працює досвідчене, чесне, об’єктивне, компетентне журі в складі:

 

 -------------------------------------------------------------------------------------------------

 

СЛАЙД 4

Ведуча 1. Поезія для Тараса дуже дорога: це квіти його душі, це рідні діти його серця. Як дбайливий садівник, він плекає, доглядає їх.

До декламування запрошуються учні 5-х та 6-х класів.

 

СЛАЙД 5

Ведуча 2. Шевченко був і пастухом, і погоничем, і ким він тільки не був, і чого тільки не робив! Але ж йому хотілося бути малярем! Все, що бачив, хотілося змалювати . Та минали літа, і було йому вже 15 років. Ось так і відплив, якось непомітно, Тарас від берега дитинства. Звичайно, змінилася і тематика його творів. Для вас звучить пісня на слова  Т.Шевченка.                  

 

Пісня «Зоре моя…»

СЛАЙД 6

Ведуча 1. Недаремно називають Шевченка Кобзарем. Раніше кобзарів на Україні було багато. Вони ходили селами і містами, співали пісні та думи про боротьбу відважних запорозьких козаків за свободу народу.

   Саме про це і пише у своїх творах Т.Шевченко: про героїчне минуле України, про важку долю жінки-матері, красу рідного краю.

До декламування запрошуються  учні 7-х та 8-х класів

 

СЛАЙД 7

Ведуча 2. Віра Тараса пророча, бо говорив він від імені мільйонів, як обранець самого Бога, наділений такою любов’ю до свого народу, що заради нього готовий був жертвувати власним життям. Тому мав моральне право сказати українцям:

Свою Україну любіть,

Любіть її…во время люте,

В останню тяжкую минуту

За неї Господа моліть

До декламування запрошуються учні  старших  класів

 

СЛАЙД 8

Ведуча 1. Тарас Шевченко був заклятим ворогом всякого насильства, тому і вибрав темою своїх пісень долю жінки, як одну з найбільших плям на загальному похмурому тлі суспільного ладу. Найбільше людське горе він бачив у горі жіночім, і саме тому непоборна й сильна його жіноча лірика. Для вас звучить пісня «Взяв би я бандуру»

 

Звучить АКОРДЕОН

 

СЛАЙД 9

Ведуча 2. Тернистим був життєвий шлях Великого Кобзаря. Та не тільки сум і горе бачив Шевченко. Він зростав в Україні серед мальовничої природи, українського люду, які з вуст у вуста передавали легенди, билини, казки, повір’я чумаків, козаків.

Шевченко кохався в природі рідного краю і тому, мабуть, кожен рядок вірша переливається краплинами любові до природи.

Поет – мудрий вихователь: через замилування природою він виховував у вдячних нащадків патріотичні почуття до неньки України.

     

 

Ведуча 1. І де б не був, куди б не кидало Шевченка життя, він прохав долю, щоб

Або хоч крихітку землі

Із-за Дніпра мого святого

Святії вітри принесли,

Та й більш нічого…

 

Ведуча 2. «Учітесь, читайте і чужому научайтесь, і свого не цурайтесь» - ці слова великого українського поета ніскільки не втратили своєї актуальності й сьогодні.

Поки журі підводить підсумки, подивіться уривок фільму про Т.Шевченка.

 

Відео  «Думи мої…»

 

 

СЛАЙД 10

Ведуча 1. Ось і сьогодні в нашій родині прозвучало живе слово Тараса Шевченка. І ще раз ми переконуємося у поетичній величі та неперевершеності сили таланту Кобзаря.

 

Ведуча 2.Слово, для оголошення результатів конкурсу читців, надається членам журі.

(Нагородження переможців грамотами)

 

УЧИТЕЛЬ. Шевченко наш, Він для усіх століть. Нехай почуте сьогодні одному пом’якшить серце, іншому – просвітлить розум, несіть у своєму серці той великий заряд духовності і краси, який ми черпаємо з творчості Великого Кобзаря.

 

Пісня про Україну +відео

 

docx
Додано
14 квітня 2021
Переглядів
477
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку