ЛПР№1"Вивчення будови, розмірів та призначення інструментів для виконання штукатурних та бетонних робіт"

Про матеріал
Лабораторно-практична робота №1 з спеціальної технології за професією "Робітник з комплексного обслуговування й ремонту будинків". Включає: теоретичні відомості; зміст роботи; звіт про виконання роботи
Перегляд файлу

Лабораторно-практична робота №1

Тема роботи: Вивчення будови, розмірів та призначення інструментів для виконання штукатурних та бетонних робіт.

Мета роботи: закріпити знання з будови, розмірів та призначення інструментів для виконання штукатурних та бетонних робіт

КМЗ роботи: нормо комплект для виконання штукатурних та бетонних робіт, роздатковий матеріал; відео фрагменти, комп’ютер Хід роботи:

І. Інструктаж з охорони праці.

ІІ.Теоретичні відомості

Інструменти для виконання штукатурних і бетонних робіт

1. Контрольно-вимірювальні інструменти

Оштукатурювання поверхонь досить відповідальний процес, і якісний результат можна отримати, якщо забезпечити все необхідне. Окрім дотримання правил і технології, важлива наявність хорошого інструменту. При штукатуренні стель і стін, особливо виконуючи невеликий обсяг робіт або працюючи в незадовільних умовах, поряд з механізованим інструментом (ручні машини) застосовують ручні будівельні та контрольно –вимірювальні інструменти.

Характеристика інструментів для штукатурних робіт Рулетка використовується для вимірювання лінійних розмірів довжини, ширини, висоти. Являє собою корпус з твердого матеріалу (пластик, метал), всередині якого знаходиться металева або полімерна стрічка. Випускаються з

різною шириною і довжиною, але з однаковою шкалою, ціна поділок якої 1 мм. Рулетки бувають з ручним або механічним (пружинним) принципом змотування. Довжина вимірювальної лінійки від 1 м до 5м

Будівельний висок застосовують для провішування поверхонь і перевірки їхньої вертикальності. Він складається з вантажу і шнура. Вантаж-висок має вигляд циліндра з загостреним кінцем масою не менше, ніж 200 г. Довжина шнура становить 20 м.

Рівні бувають дерев'яні чи металеві з одним чи двома візирами. Довжина їх буває різна. Застосовують рівні для перевірки вертикальних і горизонтальних поверхонь.

Рівні слід зберігати від падінь,тому що вони можуть розколотися чи змістяться візири. Періодично рівні перевіряють.

Перегляд відео.

https://www.youtube.com/watch?v=KFc28gAY7ak&t=323s

https://www.youtube.com/watch?v=w4uZtD

 Рейка-висок               найпростіший      дерев’яний рівень         з        двох          рейок, розташованих під прямим кутом один до одного. Короткі рейки-виски мають довжину 600-750 мм, середня довжина становить 1000-1500 мм.

Рейки-виски бувають:

-       прості, тільки для провішування вертикальних поверхонь,

-       комбіновані, для провішування вертикальних і горизонтальних поверхонь.

Проста рейка-висок це фугована дошка, по середині якої проведена риска або забиті шпильки й укріплений висок. Комбіновані рейки-виски складаються з двох рейок: довгої і короткої, коротка кріпиться до довгої під кутом 90° за допомогою шипа і підкосів. По середині рейок проводять риски, у місці перетину яких забивають цвях і кріплять висок. На кінцях рейок на рисках забивають шпильки, за якими перевіряють положення шнура. Для зберігання виска в куті між рейками влаштовують спеціальну коробочку.

Гнучкий    водяний     рівень        застосовують       для провішування          горизонтальних   поверхонь  або розмітки горизонтальних ліній на стінах. Цей рівень складається з гумової трубки завтовшки 10-15 мм необхідної      довжини.    На          кінцях         гумової      трубки вставлені скляні         трубки        завдовжки  200-300    мм     з поділками. Діє за принципом сполучених посудин: на рівній горизонтальній поверхні рівень води, що визначається поділками, має бути однаковим.

Перегляд відео. https://www.youtube.com/watch?v=j7KzpJbSZuw https://www.youtube.com/watch?v=iiaXqB2r1Qo

    Розмічувальний    шнур    використовують    для

нанесення розмічувальних смуг на поверхні. Має котушку з фарбувальним шнуром. Довжина до 30 м, пластиковий корпус, барабан, ручку.

Кутники бувають дерев’яні або металеві, ліпше з пересувною планкою. Розміри їх бувають різні. Кутники необхідні для розмітки, перевірки кутів, виготовлення профільних дощок.

Рівень лазерний має кнопку горизонтальної та вертикальної смуги, вихід лазерного променя, поворотну головку, блокувальну кнопку. Потужність лазера 1м Вт, відстань 5 м. Використовують для встановлення горизонтальних та вертикальних позначок, як окремо так і одночасно.

Нівелір лазерний Бош Bosch GLL 3-80 P +

Штатив BS 150 використовують для розбивки вертикальних, горизонтальних та поверхонь з нахилом. Для робочої висоти від 52 до 147 см. Час роботи макс.: 18 ч в 1-лучовому режимі. Розмір: 159 x 75 x 141 мм. Вага: 0.76 кг

2.      Інструмент для підготовки поверхні

При підготовці різних видів поверхонь під штукатурення потрібно правильно підібрати інструменти

Штукатурний молоток

 Інструмент з    кайлом,  що   допомагає підготувати    стіни до

штукатурних робіт. З його допомогою легко відбити виступаючі частини стін (іноді простіше прибрати виступаючу ділянку, ніж накидати розчин по всій стіні до цього рівня), зробити насічки і т.д. Заміною такого молотка може служити топірець.

Штукатурний молоток з кайлом дозволяє виконувати безліч робіт, в тому числі і по підготовці поверхні стін

Молоток-кулачок з широкими обушками масою від 1 до 1,5 кг. Його застосовують для завдання ударів по зубилу, киянці, зубчатці.

Ножівка по дереву застосовується для ручного розпилювання заготовок з деревини і деревних матеріалів при виконанні теслярських робіт.

Ножиці     по металу використовують для вирізання

сталевих профілів до шаблонів, різання сітки. Більш зручні та безпечні в роботі ножиці з вигнутими ручками. Під час роботи такими ножицями руки завжди розташовані вище країв сітки, що відрізається, а це зменшує небезпеку травмування.

Бучарда це молоток масою до 1,5 кг. На торцях насічено від 16 до 36 зубчиків пірамідальної форми. Замість зубчиків може бути нарізка у вигляді прямих лез. За оброблення бучардами на поверхнях залишаються від зубчиків ямки, від лез смужки. Застосовують бучарди для ущільнення декоративної штукатурки на цементному в’яжучому (кам’яних і теразитових) та для підготовки кам’яних, цегляних, бетонних поверхонь. Виготовляють їх з інструментальної (міцної) сталі.

Зубило, зубчатка, троянка застосовуються для вибірки швів у цегляному та кам’яному муруванні, насічення декоративної штукатурки, підготовки поверхні.

Скарпель застосовується для сколювання граніту, бетону на поверхні  каменя.

Скребачка призначена для очищення поверхні від бруду та напливів розчину. Полотно виготовлене з листової вуглецевої сталі завтовшки 2 мм, ручка з вуглецевої сталі діаметром 17 мм. Полотно до ручки кріпиться заклепками. Скребачка має антикорозійне покриття – бітумний лак. Скребачка складається: 1 ручка; 2 полотно.

Перфоратор Bosch Professional GBH 2-24 DRE застосовують для роботи з бетоном, свердлити отвори, використовувати коронки і штроблення.

Щітка призначена для змочування поверхонь і підсохлої штукатурки водою, грунтування поверхонь, миття інструменту та для інших цілей. Щітки бувають різних розмірів і форми з кінського волосу, рогожі.

Ніж для опоряджувальних робіт використовується для розколювання драні, обрізання пругів рогожі, нарізання сухої штукатурки, вирізання профільної дошки.

Сталева щітка призначена для очищення різних поверхонь, прочищення деяких видів штукатурки. Складається вона з деревяної ручки, в яку встановлений сталевий дріт.

Крім розглянутих інструментів при штукатурних роботах використовують:

сокиру, кусачки, рашпіль тощо.

3. Інструмент для нанесення, розрівнювання і затирання розчину Штукатурний ківш складається чашки (ковша), колодочки, дерев’яної ручки і гачка, за допомогою якого ківш вішають на борт ящика. Повна місткість ковша становить 1,1 л, робоча 0,8 л. Застосовують ковші для накидання розчину на різні поверхні та дозування матеріалів..

Кельма або штукатурна лопатка складається з міцного сталевого полотна завтовшки до 1,5 мм, колодочки з коліном (висота дерев’яної ручки, насадженої на колодочку, 50 мм). Лопатки виготовляють з полотном двох розмірів – 180x150 і 200x150 мм.

Штукатурними лопатками накидають на поверхні та приблизно дозують різні матеріали, перемішують сухі суміші й розчини, намазують, розрівнюють, загладжують, зрізають розчини, очищають інструменти, інвентар і пристосування від розчину.

Для виконання штукатурних робіт за сучасною технологією застосовують різні кельми з неіржавіючої сталі.

Відрізовка це невелика лопаточка з тонким, вузьким сталевим полотном завдовжки 100, 125 і 140 мм, завширшки 25, 35 і 56 мм.

Застосовують відрізочки для очищення інструменту, зарівнювання тріщин, оброблення та підправлення розчину при обробленні профілів, гуртів у кутах, залізнення штукатурти тощо.

Сокіл це щит з ручкою всередині. Виготовляють щит з дерева або дюралюмінію. Сокіл слугує для перенесення розчину від ящика до місця утримування розчину в руці під час накидання його на поверхню, а також для розрівнювання штукатурки.

Дерев’яні соколи повинні мати рівний гладкий щит. Вони зручні тим, що на них не налипає і з них легко очищується розчин. Дюралеві соколи легкі, але на них дуже налипає розчин. Тарілчастий сокіл буває квадратний та круглий; застосовують переважно для утримання великої порції рідких декоративних чи звичайних розчинів.

Правило представляє собою довгу і рівну рейку з деревини або алюмінію, вважається найважливішим інструментом для штукатурних робіт. Правилом розрівнюють грунтувальний шар на обштукатурюваній поверхні, а також перевіряють плоскість поверхні та влаштування маяків. Нерідко правило використовується також для роботи з внутрішніми кутами.

 Довжина інструмента варіюється     від півметра  до

трьох. Для роботи з усією площиною стіни зазвичай вибирається правило близько двох метрів в довжину.

Трапецевидне правило 1500

Рейка рівень 2500мм

Правило с H подібним профілем, для вирівнювання штукатурного шару.

Півтерки   застосовуються   для    вирівнювання      та      ущільнення штукатурної накиді.

Півтерки виготовляють з пінопласту і несучкуватої деревини хвойних порід та складаються вони з полотна і ручки. Залежно від розмірів півтерки поділяються на:

•короткі — довжина полотна від 150 до 500 мм;

•середньої довжини — довжина полотна півтерка 5001000 мм; •довгі — довжина полотна становить 10002000 мм.

Ширина всіх видів півтерків коливається від 20 до 150 мм, а товщина — від 5 до 30 мм.

Фасонні півтерки дерев'яні або алюмінієві використовують для опорядження кутів. Півтерок для опорядження внутрішнього кута називають лузговим, зовнішнього усеночним. Для зручності в роботі їх роблять з двома ручками.

Терка для затирання штукатурного шару і дозволяє вирівняти поверхню до ідеального стану. Вона складається з полотна та ручки. Терку виготовляють з несучковатої деревини сосни або ялини, дюралюмінію, оцинкованої сталі, нержавійки, пінопласту, а покриття полотна з фетру, губки, пінопласту або нержавійки.

Гладилки  застосовують штукатурки. Це більш продуктивно, ніж затирання терками. Гладилки бувають сталеві та дерев'яні.

   Металева   гладилка   -   це   пластина   з   ручкою,

вона потрібна, щоб ущільнювати нанесену на стіну штукатурку.

Дерев'яні гладилки це півтерки, полотно яких обтягнуте гумою. Довжина і ширина полотна гладилок бувають різні.

Швейцарські гладилки призначені для нанесення і загладжування сумішей на великих поверхнях, шпатлювання і вирівнювання. Оптимальна довжина гладилки 600-700 мм.

Зубчаста швейцарська Гладилка призначена для нанесення і "розчісування" клейового розчину перед зануренням армуючої сітки на великих площах. Допомагає виконати шару не стабільної товщини. Розмір зубців 8х8 або 10х10 в залежності від вимог виробника фасадної системи.

Цвяхова щітка – це дошка чи терка із забитими в полотно цвяхами, що проходять крізь товщину дошки і виступають на 3-10 мм залежно від того, якої крупності фактуру необхідно одержати. Забивають цвяхи на відстані 510 мм рядами чи у шаховому порядку. Щітки застосовують для циклювання теразитових штукатурок.

Цикля – це сталева пластинка завдовжки до 200мм з зубцями різної висоти і ширини. Інструмент призначений для циклювання терразитових штукатурок.

Штукатурна лінійка призначена для оброблення кутів, тобто зрізання розчину, накиданого вище рівня гурта. Виготовляють лінійки з дерева. Довга лінійка зручніша для роботи, тому забезпечує більш точне зрізання розчину.

Рустовка це дерев’яний чи металевий півтерок завдовжки 300-400 мм з вирізом на кінці і прикріпленою сталевою смужкою у вигляді півкола, що є різцем і використовується для розрізання розчину між плитами перекриття Від застосовуваних інструментів залежить хороший результат виконаних оздоблювальних робіт.

Умови зберігання

Якщо врахувати матеріали, з яких виготовляються інструменти, стає зрозуміло, що в однакових умовах зберігати їх не можна. Якщо пластмасові і пластикові інструменти менше схильні до впливу вологи, то дерев'яні і особливо металеві бояться попадання води. У зв'язку з цим зберігати їх потрібно в сухому провітрюваному приміщенні. Крім того, дерев'яний інструмент необхідно оберігати від потрапляння прямих сонячних променів, щоб уникнути його пересихання. Точний інструмент найкраще зберігати в захисних шкіряних чохлах, а деякі прилади - і в твердих дерев'яних або пластикових коробках.

Експлуатація інструменту

Насамперед, вимірювальний інструмент, з яким ви працюєте, має бути справним, чистим, без слідів іржі або окислення. Не допускається ніяка механічна дія (удари, натиски, вигини). Намагайтеся уникнути падінь інструменту, попадання води на нього. Перед роботою прочитайте інструкцію, якщо така є. Вміле правильне поводження з вимірювальним інструментом – це запорука якісно виконаних робіт

ІІІ. Зміст роботи:

1.     Ознайомитися з теоретичними відомостями.

2.     Ознайомитися із запропонованими інструментами.

3.     Переглянути відеоматеріали.

4.     На основі отриманих даних заповнити таблицю 1.

5.     Дат відповіді на запитання.

6.     Зробити висновок.

Поточний інструктаж.

Заключний інструктаж.

Звіт про виконання практичної роботи.

1.Назва роботи (тема):

____________________________________________________

2.Мета роботи:

__________________________________________________________________

3. Порядок виконання роботи:

4.Результати вивчення будови інструментів записати у таблицю.

Види

інструментів

з/п

Назва інструменту

Призначення

Розміри

Інструмент для нанесення, розрівнювання

і затирання розчину

 

 

 

 

Інструмент для підготовки поверхні

 

 

 

 

Контрольновимірювальні

 

 

 

 

6.   Виберіть правильні відповіді.

1.                 Які інструменти використовуються для нанесення, розрівнювання і затирання розчину: терка, гладилка, сокіл,відро, ківш шаульського, компресор.

2.                 Які інструменти використовують при підготовці поверхонь до штукатурення: кельма, бучарда, сокіл, молоток-кірка, зубило, правило 3. Які контрольно-вимірювальні інструменти використовують для бетонних робіт: рівень, рулетка, сокіл, кельма, висок, рейка-правило

7.   Відповіді :

_____________________________________________________________

Висновок:__________________________________________________________

pdf
Додано
4 червня 2019
Переглядів
1314
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку