Лускунчик. Презентація.

Про матеріал
Презентація до казки Гофмана "Лускунчик" Зроблено до циклу уроків як у дистанційному форматі навчання, самостійного опрацювання , так і для роботи в класі. Стислий переказ, проблемні питання, письмові завдання для опрацювання вдома та в класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ернст Теодор Амадей Гофман - німецький письменник-романтик, композитор, художник та юрист. "Лускунчик і Мишачий Король" - одна із знаменитих чарівних історій, написаних Гофманом.

Номер слайду 2

Лускунчик і мишачий король. Ернст Теодор Амадей Гофман.

Номер слайду 3

Невелике німецьке містечко. Переддень Різдва, будинок радника Штальбаума. Усі готуються до Різдва. Безліч гостей запрошено на ялинку, а діти Фріц і Марі здогадуються, що ж цього разу їм подарує вигадник і майстер - хрещений, Дросельмейєр. Настає вечір, дітям відкривають кімнату, де стоїть красуня-ялинка, скрізь подарунки: нові ляльки, сукні, прикраси, солодощі. І ось ялинка запалюється і настає Різдвяне свято. Годинник б'є опівночі. А серед гостей не видно старого Дросельмеєра хрещеного маленької Марі. А ось і він

Номер слайду 4

Старий дивак завжди придумає щось кумедне. Ось і сьогодні він подарував дітям іграшковий замок із механічними ляльками. Діти у захваті. Але батько дітей, побоюючись, що дорогі іграшки зіпсуються, наказує забрати їх до певного часу. Всі засмутилися, а хрещений бажаючи Марі та Фріца, вийняв з валізи нову смішну ляльку Лускунчика, що вміє розколювати горіхи. Діти почали грати з новою іграшкою

Номер слайду 5

Лускунчик дуже сподобався Марі. Але тут пустотливий Фріц схопив Лускунчика і вклав йому в рот найбільший горіх. Лускунчик не витримав і в нього зламалися зуби. Хлопчик засміявся кинув іграшку на підлогу і втік. Марі підняла з підлоги понівеченого Лускунчика. Звичайно ж хресний Дюсельмайер відремонтував його і Марі поклала Лускунчика спати на ліжко замість улюбленої ляльки. Настала ніч.

Номер слайду 6

У будинку вже всі сплять. Але Марі не може заснути, вона думає про Лускунчика. Дівчинка тихо встає з ліжка і йде до зали, де залишився маленький Лускунчик. Але що ж це? З кожної щілини у вітальні з'являється безліч блискучих вогників. Це миші очі. Як страшно! Їх стає дедалі більше, їхня вже ціла армія на чолі з Мишиним Королем. Марі шукає Лускунчика.

Номер слайду 7

Марі від переляку сховалася старий черевик свого діда Щелкунчик разом зі своєю армією кинувся на Мишиного Короля. Щоб допомогти йому дівчинка кинула в Короля свій маленький черевичок, він здивувався. У цей час Лускунчик піднімає свою шпагу і завдає вирішального удару. Король поранений і всі миші в паніці втекли.

Номер слайду 8

Раптом промені місяця почали заливати своїм чарівним світлом зал. Ялинка стала рости, кімната стала величезною, а Марі розміром із ялинкову іграшку. Ляльки та іграшки все ожили. Жах охопив Марі. Страшні миші підступають до неї дедалі ближче. Раптом маленький Лускунчик почав командувати ожившим та іграшками та бити на сполох. Олов'яні солдатики вишикувалися, гармати викотилися, стали в бойовій готовності. Армія Лускунчика готова.

Номер слайду 9

Лускунчик і Марі підійшли до ялинки і зникли в її гілках. Він запросив Марі побувати у казковому місті. Тут повно цукерок та тістечок. У місті живуть кумедні жителі, які дуже люблять солодощі. Марі в захваті, вона кидається до Лускунчика і цілує його. Тут же Лускунчик перетворюється на прекрасного Принца.

Номер слайду 10

Різдвяна ніч минула, і чарівний сон Марі розтанув. Невже це був сон,— подумала Марі. Вранці до них у хату прийшов хресний Дросельмейєр, а з ним його племінник, який дуже схожий на принца із казкового сну. Молоді люди одразу впізнали одне одного і одразу кинулися в обійми. І бал закружляв знову

Номер слайду 11

Головні герої твору — Марі, Лускунчик, Дросельмейєр та Мишачий король. Марі - маленька дівчинка років семи, тямуща, добра, смілива і рішуча. Вона — єдина, хто розумів і любив Лускунчика, хто розгледів за непоказною зовнішністю чесне та благородне серце. Марі всіляко допомагає своєму улюбленцю – заради друга вона готова на все. Дівчинка безстрашно вступає в бій з мишачим королем, віддає йому всі свої ласощі, аби той не чіпав чоловічка: «Марі анітрохи не шкодувала про ласощі: у глибині душі вона раділа, бо думала, що врятувала Лускунчика».

Номер слайду 12

Чий це портрет?Він був дуже непоказний чоловік:низенький, худий, обличчя геть зморщене, замість правого ока — великий чорний пластир, на голові ані волосини, через що він носив дуже гарну білу перуку — вона була скляна й напрочуд майстерн зроблена. Він на все був великий майстер, навіть розумівся на годинниках і вмів сам їх робити.

Номер слайду 13

Хрещений батько Дросельмаєр. Чому діти так любили свого хрещеного? Які подарунки отримали діти від батьків? Чи були задоволені Фріц і Марі?Чому так чекали на подарунки від хрещеного? Що подарував хрещеникам Дросельмаєр? Чи належно діти оцінили його подарунок?Як розкриваються характери дітей, коли вони отримали подарунки?

Номер слайду 14

Чий це портрет? Він був одягнений у гарний, бузкового кольору доломан із білим позументами й ґудзиками і в гусарські рейтузи, а такі чобітки, як у нього, навряд чи доводилося коли взувати будь-якому студентові або й офіцерові. Вони так щільно облягали його тендітні ніжки, наче були намальовані на них. Смішно було тільки, що він на такий ошатний костюм та накинув тісний, лубкий, достоту дерев’яний плащ, а на голову натяг незугарну шапочку, наче в рудокопа. А ще в нього ще й на диво добродушне обличчя. Ясно-зелені, витрішкуваті очі аж світилися ласкою і привітністю

Номер слайду 15

Лускунчик. Чому він сподобався Марі? Чи добре повівся Фріц щодо Лускунчика? Яким було ставлення Марі до Лускунчика?У яких діях виявилися героїзм і мужність Лускунчика? Чому він не зміг здобути перемогу? Як Марі намагалася захистити Лускунчика? Про які риси її характеру це свідчить?

Номер слайду 16

Знайдіть у повісті ознаки чарівної казки. Сюжети яких відомих вам казок вона нагадує? Як ви розумієте такі людські якості, як співчуття, самопожертва, доброта? Кому з героїв або героїнь повісті Е.-Т.-А. Гофмана вони притаманні? Чи важливі вони для розвитку людини? А для вас особисто? Персонаж — дійова особа літературного твору. Персонажами можуть бути люди, тварини, олюднені образи речей, явища природи тощо. Герой/героїня літературного твору — один (одна) із провідних персонажів, дійових осіб твору, що відіграє активну роль у розвитку сюжету, наділений (наділена) яскравим характером, виразними індивідуальними рисами.

Номер слайду 17

Ідея казки - Гофман говорить нам, що добро, терпіння і турбота, хоробрість і віра можуть перемогти будь-яке зло і зробити людину по-справжньому щасливою.Ідея твору - основна думка, яку автор прагне донести до читача.

Номер слайду 18

За мотивами казки Гофмана "Лускунчик і мишачий король" Маріус Петипа створює лібретто і хореографію, а П.І. Чайковський - музику і в 1892 на сцені Маріїнського театру з'являється балет "Лускунчик".

Номер слайду 19

Дайте письмову відповідь на питання: * Що найбільше вам сподобалося в казці Гофмана "Лускунчик і мишачий король"?* Є щось, про що ця казка змусила задуматися вас вперше?

Номер слайду 20

Перекажіть епізод казки, зображений на малюнку. Зніміть на відео ваше переказ, відправте його на оцінку.

pptx
Додано
5 червня 2023
Переглядів
5270
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку