Лялька -мотанка Вербниця

Про матеріал
Матеріал стане у нагоді вчителеві технологій. Презентація дає можливість висвітлити багату історію українського народу.В презентації міститься інформація про види ляльок мотанок,свята та звичаї на які виготовлялись ляльки-мотанки
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лялька-мотанка: історія виникнення та традиції виготовлення Лялька-мотанка: історія виникнення та традиції виготовлення

Номер слайду 2

 Мотанки давні родинні обереги українців. Такі ляльки уособлюють собою єднання сімейних зв’язків поколінь.

Номер слайду 3

 Перші вузликові ляльки, так інколи ще називають мотанки, зявилися приблизно 5 тисяч років тому. Мотанка – символ добра та благополуччя, символ надії на краще та сильний сакральний предмет. І зовсім не має значення чи створилася лялька на швидкоруч для забавки дитині, чи як важливий оберіг чи подарунок до свята.

Номер слайду 4

  З історичних джерел відомо що перші прототипи мотанок на території україни з’явилися на стоянці в Чернігівській області. Древні ж греки використовували такі ляльки як жертву для свого пантеону богів. Мотанки в різних варіаціях зустрічаються в багатьох світових культурах.

Номер слайду 5

  Загалом процес створення ляльки майстрині називають «кутанням» і це не дивно, адже він дуже схожий на сповивання маленької дитини. Задля того аби готова лялька виглядала гарно та яскраво в давнину шматки тканини підфарбовували та розмальовували натуральними барвниками. Тряпчана основа мотанки символізує дух та мудрість предків. Якщо подивитися на загальний вигляд таких іграшок, то мотанки мали гарно виражену голову, а тулуб, руки та ноги мають більш схематичний вигляд..

Номер слайду 6

Групи ляльок-мотанок Мотанки можна поділити на три групи: обрядові, оберегові та гральні. Обрядову ляльку виготовляли до певних свят і називали відповідно: Коляда, Весільна, Масляна, Вербниця, Веснянка, Пасхальна, Купавка тощо. Оберегові мотанки створювали для певної функції: на вагітність і здоров’я, на добробут і багатство, на злагоду, успіх і щастя. У середину таких ляльок закладали цілющі трави, а іноді монети. Ігрові ляльки для дітей були не тільки забавками, а й допомагали розвивати дрібну моторику, а також формували у дівчат навички майбутнього материнства. .

Номер слайду 7

Лялька –Мотанка Вербниця Значення кольорів Важливу роль у виготовленні ляльки-мотанки відігравали й кольори: червоний — захист від хвороб і злих духів; жовтий — уособлення життєдайної сили Сонця; зелений — символ відродження, здоров’я, молодості й Матінки-Природи; синій і блакитний — безперервний рух цілющої води; коричневий асоціювали з Матір’ю-Землею та родючістю; білий — божественні небеса, чистота і гармонія.

Номер слайду 8

Лялька –Мотанка Вербниця https://youtu.be/gPSR9uW12D4 https://www.youtube.com/watch?v=VkltxhdzBZ8&authuser=0

Номер слайду 9

1) Підготовка матеріалів та інструментів; 2) Виготовлення елементів (голови,рук,тулуба); 3) Виготовлення одягу; 4) оздоблення ляльки-мотанки; 5) Презентація. Етапи роботи:

Номер слайду 10

1) Завершити виготовлення ляльки-мотанки Вербниці; 2) Підготувати матеріалів для виготовлення ляльки-мотанки Пасхальної. Домашнє завдання

ppt
Пов’язані теми
Технології, Презентації
Додано
18 березня
Переглядів
35
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку