Льюїс Керрол-видатний математик

Про матеріал

В презентації розповідається про відомого письменника Льюїса Керрола, як видатного математика Чарльза Доджсона.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Льюїс Керролл (справжнє ім'я Чарльз Доджсон)одна з найвідоміших і в той же час загадкових особистостей Вікторіанської Англії. Завдяки казкам «Аліса в Країні чудес» і «Аліса в Задзеркаллі», переведеним на десятки мов, його знають діти і дорослі у всьому світі.

Номер слайду 2

Ім'я: Льюїс Керролл (Чарльз Доджсон Доджсон) Дата народження: 27 cічня 1832 р Водолій Вік: 65 років Дата смерті: 14 cічня 1898 р. Місце народження: Дарсбері, Чешир, Англія Зріст: 183 см. Діяльність: письменник, математик, логік, філософ і фотограф Сімейний стан: не був одружений

Номер слайду 3

КЕРОЛЛ-математик. Математика цікавила Льюїса Керролла ще зі шкільної лави. Там, де інші діти бачили одні сухі цифри, він помічав захоплюючу гру. Коли ще в юності перед Керроллом постало питання «Ким бути?», Він, не сумніваючись, вибрав математику.

Номер слайду 4

КЕРОЛЛ-математик. У 1851 році він вступив до аристократичного коледжу при Оксфордському університеті Крайст-Черч. Незважаючи на те, що відмінником Керролла назвати важко, він все-таки виграв конкурс, в якому переможець отримував право читати математичні лекції в Крайст-Черч. Тут він і пропрацював наступні 26 років.

Номер слайду 5

КЕРОЛЛ-математик. Льюїс Керролл розробив графічну техніку рішення логічних задач, яка на практиці виявилася набагато зручніше, ніж діаграми математика, фізика, механіка і астронома Леонарда Ейлера або логіка Джона Венна.

Номер слайду 6

КЕРОЛЛ-математик. Серед його новацій особливе місце займає метод обчислення визначників, який відомий світу як конденсація Доджсона. Зрозуміти суть методу без спеціальної освіти непросто, а ось математики високо оцінюють винахід Керролла.

Номер слайду 7

КЕРОЛЛ-математик. Він опублікував чимало математичних робіт під своїм справжнім ім'ям Чарльз Доджсон. Всі свої досягнення і умовиводи в галузі математичної логіки Керролл виклав в двотомнику «Символічною логіки». Намагаючись пробудити інтерес і прищепити любов до математики у дітей, Льюїс написав полегшений варіант книги для дітей «Логічна гра». У збірнику «Опівнічні задачі» Керролл зібрав 72 завдання з тригонометрії, алгебри і планіметрії.

Номер слайду 8

КЕРОЛЛ-математик. У XIX столітті його наукові роботи не розглядали ретельно - математика переживала бурхливий розвиток і увагу математиків прикувала неевклидова геометрія Миколи Лобачевського і Янош Бойяи, теорія Галуа, математична фізика та інші прориви в науці. Однак в останні десятиліття математичні відкриття Льюїса Керролла осмислюють по-новому - його роботи переживають друге народження.

Номер слайду 9

КЕРОЛЛ-винахідник• правило розрахунку, на який день тижня припадає конкретна дата; • спосіб вирівнювання рядків по правому краю пишучої машини; • більш точні і справедливі правила виключення з тенісних турнірів; • правила перемоги в парі; • правила оплати поштових витрат;

Номер слайду 10

КЕРОЛЛ-винахідник• правила поділу чисел на різні подільники; • правила перевірки подільності на 17 і 19; • картонну шкалу, щоб звіряти кількість налитого лікеру з замовленим; • оригінальні методи вирішення силогізмів ; • мнемонічні прийоми для запам'ятовування послідовності цифр;• кермо для триколісного велосипеда;

Номер слайду 11

КЕРОЛЛ-винахідникдвосторонню клейку стрічку, щоб запечатувати конверти; • пристрій для лежачих хворих, яке полегшує читання книг; • шахи для мандрівників, де фігури утримуються на дошці завдяки маленькому виступу і поглибленню; • два шифру криптографії.

Номер слайду 12

Найбільш відомими винаходами стали дошка для письма в темряві ( «ніктограф»)

Номер слайду 13

Ніктографія (від грец. Νύξ «ніч» і γράφω «пишу») - форма стенографії, створена Чарльзом Латуідж Доджсоном (більш відомим як Льюїс Керролл) в 1891 році. Запис ведеться за допомогою ніктографа (також винайденого Керроллом) і використовує систему з точок і штрихів з обов'язковою точкою в лівому верхньому кутку. Ніктограф дозволяє швидко записувати ідеї або замітки в темряві. Керролл винайшов ніктограф і ніктографію, тому що він часто прокидався вночі з думками, які необхідно було негайно записати, але не хотів довго возитися з розпалюванням світильника, який відразу після запису довелося б погасити.

Номер слайду 14

Пристрій був карткою з сіткою з 16 квадратних отворів (зі стороною 1/4 дюйма ≈ 6 мм), через які помічались придумані Доджсоном символи. На наступний день текст листувався в звичайному вигляді. Спочатку Доджсон назвав пристрій «тіфлографом», але потім за пропозицією одного з товаришів перейменував його в «ніктограф»

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Гра «Дублети»Будучи прекрасним логіком, математиком і письменником, Керролл придумував різноманітні ігри зі словами. Як відомо, казки про Алісу теж повні різних сюрпризів, загадок і каламбурів. Найпопулярніша гра Керролла - дублети. Всім гравцям дається одне слово. Суть гри полягає в тому, щоб, змінюючи по одній букві в слові, переробити його в нове. Забороняється змінювати кількість букв в слові і придумувати неіснуючі слова. Виграє той, хто, витративши менше букв, отримає слово-ціль.

pptx
Додано
15 січня 2021
Переглядів
1915
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку