Льюїс Керролл «Аліса в Країні Див». Творча історія книги.

Про матеріал
Мета:  навчальна: ознайомити учнів із життям і творчістю письменника, зацікавити його художніми книгами, спонукати до читання;  розвивальна: розвивати творчу уяву, фантазію, висловлювати свої думки;  виховна: виховувати допитливість, повагу до світової духовної спадщини. Обладнання: підручник Є.Волощук «Світова література, 5», телефони зі встановленою програмою «АТБ – Wonderland», ментальна карта, буктрейлер, хмарка слів, портрет Льюїс Керрола, книга Льюса Керролла «Аліса в Країні Див», художник Є.Гапчинська (живі картинки), Теорія літератури: літературна казка, повість, фантастика Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу.
Перегляд файлу

Вчитель: Куровська Олена Олегівна

Тема. Льюїс Керролл «Аліса в Країні Див». Творча історія книги.

Мета:

  •                  навчальна: ознайомити учнів із життям і творчістю письменника, зацікавити його художніми книгами, спонукати до читання;
  •                  розвивальна: розвивати творчу уяву, фантазію, висловлювати свої думки;
  •                  виховна: виховувати допитливість, повагу до світової духовної спадщини.

 

Обладнання: підручник Є.Волощук «Світова література, 5», телефони зі встановленою програмою «АТБ – Wonderland», ментальна карта, буктрейлер, хмарка слів, портрет Льюїс Керрола, книга Льюса Керролла «Аліса в Країні Див», художник Є.Гапчинська (живі картинки),

Теорія літератури: літературна казка, повість, фантастика

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу.

 

Хід уроку

Епіграф 

«Картина світу, створена Керроллом,— це нереальна реальність»

(Корній Чуковський)

Актуалізація та корекція опорних знань.

 

Бліц-опитування

 

  • Який літературний твір називається казкою? (Казка – твір, в основу якого покладено вигадані, фантастичні чи авантюрні події.)
  • Що таке повість? (Повість – прозовий твір, у якому зазвичай зображено кілька подій, що в них беруть участь декілька персонажів, пов’язаних із головним героєм.)

 

Мотивація навчальної діяльності.

Діти, а дуже часто й дорослі люблять казки. Чому? Тому що в казках добро завжди перемагає зло. Казки завжди закінчуються щасливо. У казці існує те, чого бракує в реальному житті. Сьогодні ми починаємо мандрівку в чудову Країну Див, яку вигадав Чарльз Лютвідж Доджсон, відомий усім як Льюїс Керрол.

 

Оголошення теми й мети уроку.

 

Сприйняття та засвоєння навчального матеріалу

 

Розповідь учителя про Чарльза Лютвіджа Доджсона (Льюїс Керрола)

 (з демонстрацією ментальної карти)

https://drive.google.com/open?id=1YY28afFXU1MqEzB0v3c3rEWq3IB1pE3j

 

Народився 27 січня 1832 року в  Англії, у графстві Чешир, в селі Дерсбері поблизу Ворінгтона. За англійською традицією його назвали подвійним ім’ям: на честь матері Лютвіджем, а на честь батька – Чарльзом.

Родина була заможною.  Від батька передалося вміння бачити кумедне у звичайних людях і речах. А від матері – врівноваженість, пристрасть до всіляких витівок, сором’язливість. До речі, все життя страждав від сором’язливості та заїкання. Мабуть, тому вів самотній образ життя, але любив писати листи. Можете не вірити, але за 37 років написав 100 000 листів!

Освіту юний Доджсон почав в домашніх умовах. Його «читацький щоденник», який зберігався в сім'ї, свідчить про не за роками розвинутий інтелект. Коли Чарльзу виповнилося 11 років, батько переїхав в Крофт-на-Тіз в північному Йоркширі. 

У дванадцять років його відправили в невелику приватну школу біля Річмонда, а потім, у 1845 році, перейшов навчатися у Регбі-Скул.

Навчатися подобалось, але школу не любив. З-поміж усіх шкільних предметів особливо любив математику. Уже в школі захоплювався фотографією і проніс це захоплення через усе життя. Потім навчався в Крайст-Черч при Оксфордському університеті, де закінчив аж два факультети – математичний та класичних мов. Його залишили викладачем у рідному коледжі, згодом став ученим, професором, написав багато наукових праць із математики, прийняв духовний сан.

Межі рідної країни вчений покинув лише один раз в житті, і в цьому він зберіг свою оригінальність, здійснивши поїздку не в популярні країни, такі як Швейцарія, Італія, Франція, а в далеку Росію в 1867 році.

Помер 14 січня 1898 року в Гілфорді в графстві Суррей.

 

 

Історія написання твору

Всесвітньо відому слави принесли йому пригоди чудової дівчинки Аліси.

У 1855 році він познайомився з дівчинкою Алісою Ліддел, донькою декана коледжу Генрі Ліддела.  Їй тоді було три роки.

4 липня 1862 року, кажуть, день був сонячний, вдалий для пікніка. В Англії дуже люблять влаштовувати пікніки, такі заміські прогулянки: де-небудь на узліссі сідають в тіні дерева, виймають з кошиків бутерброди, пляшки з соком, фрукти. Навіть звичайний хліб стає на свіжому повітрі надзвичайно смачним. І ось Доджсон разом зі своїм колегою і трьома сестричками Ліддел (Лоріні було 13, Алісі – 10, Едіт – 8) пливли на човні Темзою. Аліса просила розповісти казку. Він почав щось вигадувати, щоб потішити дітей. А під час прощання Аліса раптом сказала: «Містер Доджсон, мені б дуже хотілося, щоб ви написали для мене про пригоди Аліси».

Він просидів усю ніч, записуючи в зошит усі нісенітниці, що прийшли в голову. Отак і з’явилася казка про Алісу, перший екземпляр якої він згодом переписав для Аліси від руки  і прикрасив його 37 власними малюнками та спеціальною римованою присвятою. Вона завершувалася такими словами:

Алісо, прошу, пам’ятай Казки до сивини.

Ти у скарбничку їх збирай, куди ховаєш сни.

Немов гербарій зберігай, чекаючи весни.

Казку про пригоди Аліси в Країні Див читають люди різного віку, вона і сьогодні викликає неоднозначну оцінку, але нікого не залишає байдужим.

 

Популярність твору

Про надзвичайну популярність свідчить існування безлічі варіантів екранізацій та комп’ютерних ігор, що створені на його основі.

Найвідоміший мультфільм, відзнятий за мотивами керролловської книги «Аліса в Країні Див», належить американським художникам студії Дісней. В 1981 році вийшов мультиплікаційний фільм російською мовою, що ґрунтується на сюжеті цієї повісті-казки, творцем якого стала кіностудія «Київнаучфільм».

 В 2000 році побачила світ культова комп’ютерна гра в жанрі Action «American Mc Gees Alice», виконана в стилі фентезі.

 Перший кінофільм про Алісу зняли у 1993 році, а в 2010 році на екрани вийшов фільм режисера Тіма Бертона (США) «Аліса в Країні Чудес». Стрічка отримала два Оскара у 2011 році (перший – за найкращі декорації, другий – за найкращі костюми), три Золотих глобуси (як найкращий фільм; за найкращу чоловічу роль; за найкращий саундтрек), призи Британської академії (за найкращі костюми; за найкращий грим та зачіски) і багато інших престижних нагород.

 

Словникова робота

 

 Фантастика – (від грец. рhantastike – здатність уявляти) – різновид художньої літератури, який зображує нереальні події та явища, створені фантазією автора.

 

Перегляд буктрейлеру:

https://www.youtube.com/watch?v=5lDUCqTtlQc

 

 

Перегляд 3D ілюстрацій Євгенії Гапчинської «Аліса в Країні Див» за допомогою додатку «АТБ – Wonderland»

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.atb.wonderland&hl=uk

 

Знімок екрана

Знімок екрана

Знімок екрана

 

Закріплення знань, умінь і навичок

 

Діти коментують визначення, побачені на хмарці.

 

 

Домашнє завдання

Уміти розповідати про письменника, читати 2-5 розділи.

doc
Додано
6 жовтня 2020
Переглядів
1351
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку