Людські долі – літопис села

Про матеріал
Вивчення життя своєї малої Батьківщини - дуже актуальна тема сьогодні. По-перше, історія країни, краю стає доступнішою, зрозумілішою через долю земляків. А чим глибше ми вивчаємо історію свого краю, тим більше проникаємось любов'ю до своєї малої Батьківщини, тим вона дорожча нам, тому що захоплюємося подвигами предків, пишаємося ними, у нас з'являється бажання продовжувати їх творчу працю. По-друге, вивчаючи документи, архівні матеріали, ми робимо свій внесок у вивчення краєзнавства. По-третє, звертаємося до великої кількості джерел: спогадів, фотографій, документів, архівних матеріалів, публіцистичної літератури, художньої, аналізуємо події - і багато чого дізнаємося для себе, тобто ця робота має і пізнавальне значення. По-четверте, вивчаючи переломні роки в долях людей, осуджуєш зло, кровопролиття, тобто проходячи зі своїми героями через екстремальні ситуації, - виховуєшся і сам.
Перегляд файлу

Департамент освіти і науки

Чернівецької обласної державної адміністрації

Управління освіти Глибоцької райдержадміністрації

Слобідський НВК

 

ХХІІІ форум юних краєзнавців Глибоцького району

«До оберегів відродження»

 

Секція « Історичне краєзнавство»

          Напрямок «З попелу забуття»

 

 

Людські долі – літопис села

(краєзнавчо-дослідницька робота)

 

 

 

 

 

 

 

                                                  

Керівник:  Костюк  Юлія Вікторівна

                                                                                       учитель історії

Слобідського НВК

Зміст

  1. Вступ…………………………………………..3
  2. Етнічний склад населення……………………4
  3. Людські долі…………………………………..5-6
  4. Висновок………………………………………7
  5. Використана література………………………

    Додатки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

Вивчення життя своєї малої Батьківщини - дуже актуальна тема сьогодні. По-перше, історія країни, краю стає доступнішою, зрозумілішою через долю земляків. А чим глибше ми вивчаємо історію свого краю, тим більше проникаємось любов'ю до своєї малої Батьківщини, тим вона дорожча нам, тому що захоплюємося подвигами предків, пишаємося ними, у нас з'являється бажання продовжувати їх творчу працю. По-друге, вивчаючи документи, архівні матеріали, ми робимо свій внесок у вивчення краєзнавства. По-третє, звертаємося до великої кількості джерел:  спогадів,  фотографій, документів, архівних матеріалів,  публіцистичної літератури, художньої, аналізуємо події - і багато чого дізнаємося для себе, тобто ця робота має і пізнавальне значення.  По-четверте, вивчаючи переломні роки в долях людей, осуджуєш зло, кровопролиття, тобто проходячи зі своїми героями через екстремальні ситуації, - виховуєшся і сам.

Батьківщина. Так називають люди ту землю, на якій народилися.Але людські долі різні і Батьківщиною називають не тільки те місце, де людина народилася, але де прожила все своє життя.  По-різному народжується у людини почуття любові до Батьківщини і причетності до неї. Один, побачивши білокору берізку на краю урвища, раптом сприймає її як диво, відкривши для себе її красу і навіки полюбить ту землю, що зростила її. У іншого почуття любові виникає, коли побачить засніжені гори або безкраї степи з пишним різнотрав'ям і спокійним плином рік. Але як би не виникало це почуття, немає нічого дорожчого у людини, ніж Батьківщина, краса якої відкрилася йому одного разу як диво. У кожної людини є своя мала Батьківщина. Край, який він ніколи не забуде.

 

 

 

 

 

 

 

 

Етнічний склад населення

Слобідка – гарне, мальовниче село. Його історія нараховує майже 300 років. Перша письмова згадка про село датується 1747 роком, про що  читаємо в  історичному джерелі Богдана Іоана «Документи Штефана чел Марє».

Досліджуючи цю сторінку історії нашого села Слобідка, ми звернули увагу на етнічний склад мешканців села, серед яких основна частина – українці, але поряд проживають румуни, поляки. Не дивлячись на різні віросповідання, національності, слобідчани жили дружно, вступали між собою в шлюби, виявляли толерантність і доброзичливе ставлення. Закономірно постало питання:  як на теренах нашого села з явилися поляки? Вдалися до спеціальної літератури, зокрема до «Краєзнавства Буковини»( автори Корнелій Козак та Єдуард Фішер) і прочитали таке «Загальна кількістьнаселенняБуковини на 31 грудня 1890 р. складала 646591 мешканців, сьогодні ж може налічувати більше 700000. На  час об’єднання краю з цісарською Австрією (1775р.) населення налічувало лише 75000 осіб, так що кількість жителів за час 125-річного австрійського панування збільшилось вдесятеро. Найбільший приріст населення у місті Чернівці та Кимпулунгському повіті; найменшим є приріст населення у Сіретському повіті. В середньому, на Буковині на один км. Живуть 62 людини; тому, з огляду на густоту населення, край займає восьме місце серед австрійських коронних країв.

З жителів краю 285000 є русинами, 220000 румунами і 55000 німцями. Крім того, в краї проживають 90000 євреїв,  26000 поляків,  8500 угорців,  4000 липован, 5600 циган і 1500  вірмен. Решта належить до інших національностей, таких як словаки, чехи, словенці, сербо - хорвати та італійці.

Тому Буковину можна по праву розглядати як найбагатший на національності край Австрії…Поляки живуть на Буковині розсіяно по всьому краю, зокрема у столиці краю Чернівцях та у  повітах, які межують з Галичиною.

Вже на час існування молдавських князівств під час різноманітних взаємовідносин, які існували між польським королівством і Молдавією, на Буковину потрапили багато поляків в якості солдатів і купців. Однак найбільший наплив до краю був вже за австрійського панування, а саме після 1786 року, оскільки Буковину було об΄єднано з Галичиною під назвою                   « Чернівецька округа ».

Людські долі

 Серед колишніх односельчан, поляків за національністю, ми виявили жителя села Слобідка  Вілка Валентина Іоновича (Додаток №1). Як розповіла нам його онучка Вілк Ніна Василівна, він народився у Кракові (Польша),1881року  у селянській сім’ї.  У зв’язку з життєвою ситуацією в 1900 р. переїхав до Румунії.  У  24-х річному віці Валентин одружився. У  цьому шлюбі народилося  четверо дітей. Але в 1910р.  дружина та двоє діточок померли. За кращою долею  в 1915р. Валентин та його діти переїхали до гарного, мальовничого  села Слободзія (Слобідка).

З часом він знову одружився,  тому що було важко виховувати дітей без жінки. Дружину  Катерину привіз з села Віктани (Румунія) (Додаток №2). Вони обоє працювали на пана Скібінецького, який  проживав у маєтку, що знаходився в Глибоці (Додаток №3). Валентин знав грамоту, умів читати, писати, виконувати нескладні арифметичні дії, а ще був працелюбний, чесний. Тим–то і завоював прихильність пана.

Пан Скібінецький піклувався  про добробут своїх людей, і якщо сім'я не могла побудувати хати, він сам давав їм житло. Так і новостворенній сім’ї Вілків він подарував хату в урочищі села «Діброва».  В урочищі була ферма, розводили корів та обробляли  панські поля.

Валентин Вілк був гарним господарем, на подарованій  паном  землі розвели господарство, посадили сад, який є й донині. Як справжній католик, разом із сім'єю щонеділі їздив до Глибоцького костьолу на службу. Принагідно хочеться відзначити і той факт, що сини Валентина від першого шлюбу Ясько і Юзек, які у свій час переїхали до Польщі, матеріально допомагали при будівництві Глибоцького костьолу. Всього Валентин виростив і виховав семеро добрих, роботящих, активних дітей. В 1926році  Валентин Іонович помер і похований на сільському кладовищі( Додаток № 4 ).

Для сім'ї настали скрутні часи. Відомо, що в 1927 році черговий з’їзд Комуністичної партії проголосив курс на колективізацію сільського господарства. Створювались колективні господарства – колгоспи, у яких все повинно було бути спільним: земля, худоба, знаряддя праці. За задумом Й.В.Сталіна, колективізацію слід проводити швидко, повсюдно, незважаючи на опір селян.

 

Вілків виселили з хати, взамін їм дали іншу ділянку землі. Син Василь,зібравши рештки матеріалу з старої  хати побудував нову( Додаток № 5 ). А на місці старої хатини виріс стрункий, високий  ясень. Так все господарство пана забрали. З корівника зробили магазин, а з приміщення, де пан вів справи – контору. Сам пан Скібінецький,  коли на Буковину прийшли радянські війська, виїхав. Родина ж Вілків не залишила землю, в яку пустила міцне коріння, і сьогодні у селі живуть нащадки Вілка Валентина Іоновича. Історична справедливість восторжествувала: на зламі століть їм вдалося здійснити мрію свого роду – повернути батьківську землю. І сьогодні вони обробляють землю, як і їхній батько.

Правнучка Вілка Валентина, Марина Чобан з гордістю розповідала що, серед його нащадків є медичні працівники, вчителі, державні службовці і просто чесні трударі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Висновок

Є в Слобідці працьовиті хлібороби, будівельники, водії, трактористи, продавці, вчителі.  Про село та його мешканців можна писати романи. І наша робота лише маленька частина досліджень, які слід продовжувати і далі, бо ще багато не написано і не розказано.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Список використаної літератури

  1. Корнелій Козак та Єдуард Фішер.Краєзнавства Буковини. – Чернівці. Золоті литаври, 2006.-208 с.

ФедоракВ.Ф., ЧеркачН.І.. Історія рідного краю.- Чернівці. Прут, 2001.-176 с.

  1. Піддубний І.А. Суспільно – політичне  та культурне життя українців Буковини міжвоєнного періоду 1918-1940 рр. Автореферат. – Чернівці, 1996.-17 с.
  2. Богдан Іоан «Документи Штефан чел Марє» книга І видавництво Бухарест

Інформанти

  1. Вілк( Солоненко) Ніна Василівна, 1952 р.н.,с.Слобідка
  2. Клоченко Інна Маноліївна, 1977 р.н., с.Опришени
  3. Чобан Марина Дмитрівна, 1986 р.н., с.Слобідка
  4. Вілк Дамніка Микитівна, 1936 р.н., с.Слобідка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток №1

 

 

 

Сім'я Вілк

 

 

 

Додаток №2

 

 Дружина Катерина та сини

 

 

 

Додаток №3

 

 

Панський маєток у Глибоці

 

 

 

 

 

 

Додаток № 4

Могила Валентина Вілка

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток №5

Реставрований будинок сім'ї Вілків

1

 

docx
Додав(-ла)
КОСТЮК ЮЛІЯ
Додано
24 березня 2020
Переглядів
307
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку