Лютнева буржуазно-демократична революція в Росії. Українська національно-демократична революція

Про матеріал
Основні події лютневої буржуазно-демократичної революції в Росії. Перемога Української національно-демократичної революції. Утворення УЦР, Гетьманат, Директорія.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УКРАЇНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО В УМОВАХ ПЕРШОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ, РЕВОЛЮЦІЙНИХ ПОДІЙ ТА ДЕРЖАВОТВОРЧИХ ПРОЦЕСІВ 1914-1922 РР.

Номер слайду 2

3. Політична ситуація в Україні після Лютневої (1917 р.) буржуазно-демократичної революції. Причини і передумови Української революції:1. Залежне і пригноблене становище України, великодержавницька політика щодо неї панівних кіл як Росії, так і Австро-Угорщини.2. Важке соціальне становище переважної частини населення. 3. Невирішеність аграрного питання і соціального захисту робітництва.

Номер слайду 3

Причини і передумови Української революції:4. Піднесення українського національно-визвольного руху, організаційне та ідеологічне його оформлення.5. Порушення стабільності Російської та Австро- Угорської імперій, загострення їхніх внутрішніх проблем унаслідок Першої світової війни

Номер слайду 4

Українська революція 1917 р. Привід: Революція в Росії (початок 8 березня (23 лютого) 1917 року. Повалення монархії. Зречення Миколою ІІ престолу (15 (2) березня 1917 р.). Мета: Здобуття автономії як першого кроку до незалежності. Рушійні сили: Українська національна інтелігенція, селянство, військові, робітництво.

Номер слайду 5

Основні події початку революції17(4) березня 1917 року – Створення УЦР20 (7) березня 1917 р. – обрання керівного складу УЦР25 (12) березня 1917 р. – українська демонстрація в Петрограді1 квітня (19 березня) 1917 р. – стотисячна маніфестація в Києвіберезень-квітень 1917 р. – відновлення і створення українських політичних партій19(6) -21 (8 квітня) 1917 р. – Український національний конгрес

Номер слайду 6

Українські політичні партії в 1917 роціУПСФ (Українська партія соціалістів-федералістів): Д. Дорошенко, С. Єфремов, А. Ніковський, О. Лотоцький. УСДРП (Українська соц.-дем. роб. партія): С. Петлюра, В. Винниченко, І. Мазепа, М. Порш. УПСР (Укр. Партія соціалістів-революціонерів): М. Грушевський, В. Голубович, М. Ковалевський, П. Христюк УПСС (Укр. Партія соціалістів-самостійників): І. Луценко, І. Липа, О. Макаренко. УДХП (Укр. демократично - хліборобська партія): С. Шемет, В. Шемет, В. Липинський

Номер слайду 7

Українська Центральна Радастворена 3—4 березня 1917 р. в Києві на зборах представників Товариства українських поступовців (ТУП) і українських соціал-демократів. Стала представницьким органом українських демократичних сил і очолила національно-демократичну революцію в Україні. Керівником УЦР став Михайло Грушевський — відомий український історик і політик. Видатними діячами УЦР стали також Д. Антонович, С. Веселовський, Д. Дорошенко, В. Коваль, Ф. Крижанівський

Номер слайду 8

Основні напрями політичної програми УЦР: Боротьба за національно-територіальну автономію у складі дев'яти українських губерній та етнічних земель. Підготовка до виборів в Установчі збори з метою розв'язання питання про автономію України в складі Російської республіки. Співпраця з Тимчасовим урядом. Надання національним меншинам рівних політичних прав.

Номер слайду 9

Однак в УЦР не було єдиної думки щодо майбутнього статусу України. Самостійники на чолі з М. Міхновським виступали за негайне проголошення незалежності. Автономісти (М. Грушевський, В. Винниченко) бачили Україну автономною республікою у федеративному союзі з Росією.

Номер слайду 10

Структура вищих органів влади в Україні (І пол. 1917 р.)Центральна Рада – вищий орган влади. Мала Рада (з 30 осіб) – законодавчий орган влади, з правами, обмеженими рішенням ЦРГенеральний секретаріат (з 8 секретарів на чолі з В. Винниченком) – уряд, виконавчий орган влади. Губернські, міські, повітові ради, підпорядковані ЦР

Номер слайду 11

Універсали ЦРІ Універсал - 23 (10) червня 1917 р. II Універсал - 16 (3) липня 1917 р. III Універсал - 20 (7) листопада 1917р. IV Універсал -22 (9) січня 1918 р. (проголошено в ніч на 12 (25) січня)

Номер слайду 12

Але прийняття Четвертого універсалу відбулося в кризовий момент революції і не врятувало УНР. Сили під Києвом були занадто нерівними: радянські війська мали перевагу в живій силі в 20 разів, а в озброєнні — у 40 разів. Керівництво УНР не змогло організувати боєздатні збройні сили.

Номер слайду 13

Українсько- російська війна. Наступ більшовицьких військ продовжувався. 25 січня члени Малої Ради й Ради Народних Міністрів (таку назву дістав Генеральний Секретаріат після проголошення III Універсалу) залишили Київ, перебравшись спочатку до Житомира, а потім — до Сарн. Тепер врятувати УЦР від остаточного більшовицького розгрому могла лише допомога країн Четверного союзу.

Номер слайду 14

Причини поразки військ УЦР1. ослаблення соціальної бази УЦР (повільність,нерішучість у здійсненні соціально-економічних перетворень відштовхнули селянство, в той час як більшість робітників підтримувала більшовиків);2. відсутність належної уваги до воєнної політики, збройного захисту державності, що виявилося у відсутності регулярної і централізованої армії; 3. високий ступінь організованості та боєздатності більшовицьких військ, успішна тактика боротьби за владу; уміла соціальна демагогія рад.

Номер слайду 15

9 лютого (27 січня) 1918 р. у Бресті між Центральною Радою і країнами німецько-австрійського блоку був підписаний Брестський мир За його умовами Україна вийшла зі стану війни з країнами німецько-австрійського блоку, Німеччина та Австро-Угорщина зобов'язалися допомогти Центральній Раді відновити контроль над усією територією УНР (Центральна Рада погодилася на введення німецько-австрійських військ в Україну).

Номер слайду 16

Брестський мир. В свою чергу, Центральна Рада взяла на себе обов'язок поставити союзникам велику кількість хліба, м'яса, яєць та інших продуктів і сировини. В Україну передбачалися поставки сільськогосподарської техніки, машин. Українська дипломатія, укладаючи таку домовленість, прагнула запобігти продовженню війни з Німеччиною та Австро-Угорщиною і розчленування ними України.

Номер слайду 17

Протягом лютого—квітня 1918 р. німецько-австрійські війська (450 тис. осіб) окупували всю Україну. 7 березня до Києва повернулася Центральна Рада.

Номер слайду 18

29 квітня 1918 р. Центральна Рада схвалила текст Основного Закону — Конституції Української Народної Республіки («Статут про державний устрій, права і вільності УНР»). Цей документ фактично був першою Конституцією в сучасному розумінні цього слова в історії України

Номер слайду 19

Гетьманат29 квітня 1918 р. у Києві відбувся з'їзд Союзу землевласників, який проголосив гетьманом усієї України Павла Скоропадського. У цей же день окупаційна влада розігнала Центральну Раду і визнала владу гетьмана. В Україні відбувся державний переворот.

Номер слайду 20

Загальна характеристика доби Гетьманату. Назва держави: Українська держава. Політичний режим: авторитарний. Форма правління: монархія (гетьманат)Уряд: складався з помірковано-консервативних політичних діячів,основа - представники партії кадетів, голова Ф. Лизогуб.

Номер слайду 21

Восени 1918 p. – зміна зовнішньополітичної орієнтації П. Скоропадського. У результаті поразки Четверного союзу Гетьман починає шукати підтримки у країн Антанти.14 листопада 1918 р. П. Скоропадський оголосив грамоту про федеративні зв'язки з не-більшовицькою Росією. Це остаточно скомпрометувало його уряд і не врятувало режим Гетьмана. 13 грудня 1918 р. він змушений був зректися влади.

Номер слайду 22

Директорія. Директорія, що стала надзвичайним органом влади в Україні, була створена в ніч з 13 на 14 листопада 1918 р. блоком партій із соціалістичною орієнтацією — Українським Національним союзом. Директорія складалася з п'яти осіб: А. Андрієвський, В. Винниченко, А. Макаренко, С. Петлюра, Ф. Швець. Пізніше її склад змінювався.

Номер слайду 23

Внутрішня політика Директоріїпоновлення УНР, але без влади Української Центральної Ради;прагнення утвердити в Україні національний варіант радянської влади без крайнощів більшовицького максималізму;законодавча влада передавалася Трудовому Конгресу, який населення обирало без участі "поміщиків і капіталістів";обіцянка скасувати закони гетьманщини, відновити 8-годинний робочий день, робітничий контроль.

Номер слайду 24

Внутрішня політика Директоріїпроведення аграрної реформи, ліквідацію приватної власності на землю; запровадження державного контролю над виробництвом і розподілом продукції; поновлення 8-годинного робочого дня; право на діяльність профспілок і проведення страйків; поновлення чинності закону УНР про національно-персональну автономію. проголошення Акту злуки УНР і ЗУНР 22 січня 1919 p.

Номер слайду 25

Директорія. В УНР почалося формування органів влади і було створено новий уряд — Раду Міністрів. Передбачалося, що влада на місцях перейде до трудових Рад селян, робітників та інтелігенції.23 січня 1919 р. у Києві відбулося засідання Трудового Конгресу — законодавчого органу влади в УНР. Однак ніяких життєво важливих рішень прийнято не було, і Конгрес припинив свою роботу.

Номер слайду 26

У зовнішній політиці уряд Директорії орієнтувався на країни Антанти (Великобританія, Франція). Але Антанта відмовилася визнати Директорію й розпочала військову інтервенцію на півдні України. Представники Антанти вимагали реорганізувати Директорію, вивести з її складу С. Петлюру, а натомість обіцяли надати допомогу в боротьбі з більшовиками.

Номер слайду 27

Зовнішня політика уряду ДиректоріїДиректорія зуміла за короткий час розширити міжнародні зв'язки України. Дипломатичні відносини було встановлено з Угорщиною, Чехословаччиною, Нідерландами, Італією, Ватиканом. Однак їй не вдалося налагодити необхідний рівень зв'язків з тими країнами, від яких у значній мірі залежала доля України, тобто країнами Антанти, Польщею та радянською Росією.

Номер слайду 28

Причини поразки Директорії УНР1. Внутрішні суперечки серед членів Директорії, відсутність єдності національно-демократичних сил; особисті антипатії керівників Директорії, різна внутрішньо- та зовнішньополітична орієнтація.2. Слабке розуміння лідерами Директоріїнагальних потреб населення, неспроможність вирішити соціально-економічні питання, зокрема аграрне; захоплення лівою демагогією.3. недооцінка Директорією більшовицької агітації та пропаганди на населення

Номер слайду 29

Причини поразки Директорії УНР4. неусвідомлення широкими масами українського населення (особливо селянством) загальнонаціональних інтересів, необхідності створення й зміцнення власної держави.5. Розвал української армії6. Невдала зовнішня політика; вкрай несприятливі зовнішньополітичні обставини7. Відсутність міжнародної підтримки.8. Нездатність Директорії створити життєздатний і стабільний політичний режим

Номер слайду 30

Етапи та особливості громадянської війни в Україні та іноземної воєнної інтервенціїІ етап ( жовтень 1918 –квітень 1919) – інтервенція військ Антанти на Півдні України з метою недопущення поширення більшовизму і відновлення неподільної Росії

Номер слайду 31

ІІ етап (квітень 1919-лютий 1920)Наступ денікінських військ (Добровольча та Донська армії) з метою відновити Російську імперію

Номер слайду 32

ІІІ етап (березень-листопад 1920 р.)Радянсько-польська війна4 етап (квітень 1920-березень 1921 р)Війна з Врангелем

Номер слайду 33

Особливості громадянської війни. Значна кількість претендентів на владу в укр. землях (більшовики, білогвардійці, поляки, Директорія. Місцевий повстанський рух);Різновекторність політичних, економічних, національних орієнтацій воюючих сторін;Відсутність військово-політичної сили, яка б домінувала протягом тривалого часу на території України. Хронічна нестача зброї, боєприпасів, ресурсів доля ведення війни

Номер слайду 34

Особливості громадянської війни. Укладання численних нетривалих тактичних компромісів між ворогуючими сторонами. Пасивність основної маси населення України, яке в свої більшості стало жертвою експансії та об'єктом насилля;Політичний вплив на події зовнішніх факторів (дипломатичний тиск, моральна і матеріальна підтримка західними державами тієї чи іншої з воюючих сторін тощо)

pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Кульчицький С.В., Лебедєва Ю.Г.)
Додано
4 грудня 2019
Переглядів
2465
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку