Презентація "Максим Рильський "Дощ", "Осінь - маляр із палітрою пишною..."

Про матеріал

Презентація Тема: Максим Рильський "Дощ", "Осінь - маляр із палітрою пишною..."

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Максим Рильський«Дощ» «Осінь – маляр із палітрою пишною…»

Номер слайду 2

Максим Тадейович Рильський – народився 19 березня 1895 року. Батько поета був ученим – етнографом, він досліджував культуру та побут українського народу. Мати була простою селянкою. Деякий час хлопчик жив і виховувався у родинах М. Лисенка та О. Русова, згодом у приватній гімназії. Займався самоосвітою, вивчав мови та музику. З 1919 по 1929 рік вчителював у селі Романівка, а також у київській залізничій школі.

Номер слайду 3

Писати Максим Рильський почав рано. Перша збірка його поезій "На білих островах" вийшла 1910 року.

Номер слайду 4

Збірка «Під осінніми зорями», що засвідчила про появу видатного поета, була видана 1918 року

Номер слайду 5

24 липня 1964 року після тривалої хвороби помер Максим Рильський

Номер слайду 6

«Дощ»Тема: зображення значення благодатного дощу для природи, як винагорода людям за працюІдея: оспівування краси дощу та гармонії в природі. Рід літератури: лірика. Жанр: вірш

Номер слайду 7

Епітети: «благодатний, довгожданий, сяйвом осіянний, золотий гість», «впав бадьоро, свіжо», «закурені будинки», «зголоднілих передмість», «гарячі груди», «буйним посівом», «білі села». Метафора: «відкривай гарячі груди». Персоніфікація: «дощ оживить і запліднить,… села звеселить». Художні засоби.

Номер слайду 8

«Осінь – маляр з палітрою пишною…»Тема твору: зображення осінніх перетворень у природі.Ідея твору:  оспівування краси осінніх перетворень. Основна думка: кожна пора по-своєму чарівна. Рід літератури: лірика. Жанр: вірш

Номер слайду 9

Художні засоби. Епітети: «палітрою пишною», «красою розкішною», «роси сріблисті», «шати барвисті», «ніжно сміється», «цілунками переливними», «срібно-блакитне повітря», «ніжні пісні тиходзвонні». Метафора: «грає цілунками», «розсипа вона роси сріблисті». Персоніфікація: «осінь … кружляє, тумани розливає, ліс одягає, обливає, сміється».

Номер слайду 10

Вивчити вірш напам'ять за вибором. Намалювати ілюстрацію за бажанням. Домашнє завдання

pptx
Додано
5 квітня 2021
Переглядів
13035
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку