Мандала з кольорової крупи.

Про матеріал
Завдання методики: гармонізація внутрішнього психологічного стану; зняття емоційного напруження; підвищення самооцінки; формування установки позитивного відношення до себе; актуалізація почуттів. Очікуваний результат: - зняття напруження, емоційна розрядка; - пізнання себе, власних потреб, уміння виокремлювати основне від другорядного; - підвищення самооцінки; - активізація внутрішнього ресурсу.
Перегляд файлу

Мандала з кольорової крупи

Завдання методики: гармонізація внутрішнього психологічного стану; зняття емоційного напруження; підвищення самооцінки; формування установки позитивного відношення до себе; актуалізація почуттів.

Обладнання: пшоно 6 кольорів (жовтого, чорного, червоного, зеленого, синього, білого), клей, білий аркуш паперу формату А4, простий олівець, свічки, музика Secret Garden.

Перебіг заняття

Психолог. Мандала – малюнок, зображення в колі. Подібність земної кулі, символ історичного кругового мотиву циклічності природи і життя.

Мандала терапія – шлях духовного зцілення, очищення. Метод пізнання себе, своїх сакральних можливостей. Зіткнення свідомого з несвідомим. Першоджерела незвичайного методу арт-терапії сягають корінням до древнім східним народам і давнім релігіям (Індія, Тибет).

Психолог. Людина має чимало здібностей. Є і такі, що потрібно розвивати. Проте ми не завжди знаємо, що для того, щоб їх віднайти, потрібно заглянути в себе, проаналізувати.

Якщо нам необхідно прийняти важливе рішення, ми повинні спочатку розсортувати безладну суміш конфліктних почуттів. Сортування зерен у такому разі є внутрішнім завданням, яке вимагає того, щоб ми проаналізувала свої почуття, цінності та мотиви й відокремила дійсно важливе від незначного для нас.

Якщо людина навчиться зупинятися у складній ситуації та не діяти, поки не з’явиться усвідомлення, вона почне довіряти «мурашкам». Ці комахи – це метафора інтуїтивного процесу, чинного позасвідомому контролю. Усвідомлення може настати завдяки свідомим зусиллям систематично або логічно оцінювати й визначати приорітети багатьох включених до рішення елементів.

Спробуймо розсортувати крупу та прослідкувати власні почуття під час взаємодії з нею. Перед вами намальований круг, спробуйте попрацювати з крупою. Ви можете спочатку намалювати тонкі лінії простим олівцем, а потім нанести клей і засипати крупою того кольору, який зараз вам подобається. Центр малюнка залиште вільним, туди ми помістимо свічку (як символ душі).

Якщо ваш малюнок готовий, поставте в центр свічку й запаліть її. (Тихо лунає музика.) Подивіться на неї. Що ви зараз відчуваєте? Подякуйте собі за зроблену роботу й за те, що ви отримали. Залишіться зі своєю роботою стільки, скільки вам потрібно. (Медитація.)

Обговорення після творчої діяльності

 – Подивіться на свою роботу та скажіть, як би ви її назвали.

 – Що вона вам нагадує?

 – Чи подобається вам працювати з крупою?

 – Які почуття виникають у вас?

Очікуваний результат:

  •    зняття напруження, емоційна розрядка;
  •    пізнання себе, власних потреб, уміння виокремлювати основне від другорядного;
  •    підвищення самооцінки;
  •    активізація внутрішнього ресурсу.

Інструкція. Важливим в інтерпретації мандал є колір, який має як позитивне, так і негативне значення та  значення символів.

 

Чорний колір традиційно асоціюється з відмовою від життя, розрухою. Також його можна розглядати як психологічну смерть, яка є етапом для народження нового життя. Будь-яке життя починається з пітьми.

Червоний колір пов’язаний із чоловічими проявами та фізіологією – сексуальними потребами, прагненням обстоювати власні інтереси. Якщо він значно переважає – це може свідчити про гнів і потребу комусь помститися. Якщо він використовується разом із чорним – це агресивні тенденції, які можуть проявлятися в руйнувальних діях. Також червоний колір свідчить про здатність захищати власні інтереси та своє «Я», тому його потрібно вважати ознакою психічного здоров’я.

Жовтий колір – колір сонця. Він указує на високий інтелект і сильний характер.

Зелений колір відображає рослинне життя. Він вказує на здатність піклуватися про себе та інших, свідчить про стан зрілості, коли суб’єкт інтроектує материнські й батьківські якості, сам стає батьком.

Синій колір для багатьох людей символізує воду як джерело життя і безкорисну любов матері. Також цей колір асоціюється з тим місцем, де людина почуває себе захищеною і вільною від будь-яких обов’язків. У жіночих мандалах цей колір вказує на позитивне ставлення до себе як жінки та ідентифікується з материнськими функціями.

Білий колір асоціюється з духовністю, чистотою і світлом.

Стан кожного учасника може змінюватися, тому, використовуючи мандалу як засіб оцінювання психічного розвитку, потрібно бути готовим до того, що зображення із часом змінюватиметься.

Основні символи у мандалі:

Квітка – символ прекрасного, гармонії, початку життя, весни.

Хрест – нерішучість, символ вибору, роздумів. Перехресне стан свідомого і несвідомого.

Коло – завершеність, усвідомлення цілісності і порядку у внутрішньому світі. Врівноваженість.

Квадрат – символ керованої енергії. Відкриває можливість людини матеріалізувати свої ідеї та цілі.

Трикутник. В залежності від розташування вершини. Вгору – сила, мужність, цілеспрямованість; вниз – нерішучість, прояв слабкості, саморуйнування.

П’ятикутна зірка – символ сили, захищеності, самовпевненості, свободи.

Спіраль. Обертається вправо – символ зростаючої шляху місяця і сонця, початок чогось нового.

Обертається вліво – регрес, марнування сили не в правильному напрямку, поступове спустошення.

Очей – бажання стежити за подіями, не упустити нічого увазі, зрозуміти суть.

Серце – чутливість, переживання, емоційність.

Трава – символ тиші, мовчання, спокою.

Коріння – зв’язок з рідними, з рідною землею.

Дерева – світобудова, грунтовність.

Кішка – символ закритості, настороженості, таємниці.

Собака – дружелюбність, відданість.

Метелик – розвиток за стадіями, гармонія з природою.

Змія – мудрість, хитрість.

Черепаха – відхід у себе, нетовариськість, страх перед світом.

Голуб – щастя, любов.

Павич – сила характеру, гордість.

Півень – символ бажання висловитися, відстояти свою позицію, почати бій.

Риба – самотність, бажання справедливості.

 

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
18 квітня 2019
Переглядів
1089
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку