«Маніпулювання людьми – соціально - психологічна проблема»

Про матеріал
Проблема маніпулювання людьми завжди цікавила вчених. На необхідність освоєння галузі поведінкових маніпуляцій указував Монтень, Паскаль, Ларошфуко. Але ще більше ця проблема цікавила практиків (бізнесменів, політиків, керівників різні рангів, рекламістів). Зокрема, у багатьох закордонних країнах виходять десятки професійних журналів, що навчають «мистецтву» комерційних і політичних маніпуляцій та ігор. Треба відзначити, що психологи у вивченні маніпуляцій суттєво відстають від практиків, що вже давно «запровадили» маніпулювання в життя. Даний висновок справедливий як для закордонної психології, так і для вітчизняної, котра протягом тривалого часу не стільки займалася вивченням феномена «маніпуляції», скільки критикою буржуазної ідеології, яка сприяє маніпулюванню людьми.
Перегляд файлу

Виступ на тему:

«Маніпулювання людьми – соціально - психологічна проблема»

 

Результат пошуку зображень за запитом "маніпулювання"

 

 

Підготувала:

Лірук Наталія Романівна

практичний психолог

Збаразької школи-інтернату

 

 

 

 

Проблема маніпулювання людьми завжди цікавила вчених. На необхідність освоєння галузі поведінкових маніпуляцій указував Монтень, Паскаль, Ларошфуко. Але ще більше ця проблема цікавила практиків (бізнесменів, політиків, керівників різні рангів, рекламістів). Зокрема, у багатьох закордонних країнах виходять десятки професійних журналів, що навчають «мистецтву» комерційних і політичних маніпуляцій та ігор. Треба відзначити, що психологи у вивченні маніпуляцій суттєво відстають від практиків, що вже давно «запровадили» маніпулювання в життя. Даний висновок справедливий як для закордонної психології, так і для вітчизняної, котра протягом тривалого часу не стільки займалася вивченням феномена «маніпуляції», скільки критикою буржуазної ідеології, яка сприяє маніпулюванню людьми.

Тому що «маніпуляція» – нове поняття у вітчизняній науці і вкрай складний процес, що не має чіткого методичного інструментарію, який дає можливість його досліджувати. У багатьох наукових публікаціях, присвячених маніпуляціям, визначення не дається або ж їх зовсім мало.

    Управління людиною чи групою може здійснюватися у два способи. Перший — явний (авторитарний), за якого людина не приховує свого наміру змусити іншого робити те, що хоче людина, яка робить тиск. Другий — прихований, за якого насильницький тиск маскується. Маніпулювання саме й належить до такого способу впливу на людину чи групу людей. 

Практично всі люди стикалися з маніпулюванням. Якщо вам вже набридло, що хтось постійно намагається вами управляти, вам варто розібратися з техніками маніпуляцій і дізнатися, як взяти контроль над власним життям у свої руки. Відчуття того, що вами хтось користується, може бути вкрай неприємним. Секрети маніпулювання дозволять вам детальніше усвідомити ситуацію. Існують як делікатні, так і вельми очевидні техніки. Не варто відчувати параною, просто контролюйте те, що відбувається.

   Маніпуляція - це такий вплив на людину, який здійснюється нишком, до пори до часу він прихований від адресата.

 Маніпулятор перемагає не за допомогою сили, а з допомогою хитрості.

            Образно кажучи, маніпуляція - «гра на струнах душі» людини. Ці «струни» - його переживання, слабкості, нереалізовані амбіції і т. п. (У маніпуляціях найчастіше використовується прагнення до самоствердження, почуття провини, жадібність).

 

                                          Психологічні техніки маніпуляції

http://www.tutkatamka.com.ua/wp-content/uploads/2017/05/129137_700x320.jpg  Слайд №2

 

Всім хотілося б вірити, що світ – це прекрасне місце, де вистачає людей, яким можна довіряти і яких варто любити. Що ж, деякі люди дійсно відповідають таким очікуванням, але є і такі, хто хоче тільки вас використовувати. Було б приємно бачити в кожній людині тільки найкраще і приймати його таким, яким він є. Проте реальність змушує відмовитися від такого підходу. Егоїзм – це звичайна людська риса, але іноді він змушує людей брехати, зраджувати і маніпулювати. Будьте уважні в спілкуванні з людьми, навчіться розрізняти, хто може вас використовувати. Для цього слід знати основні способи маніпулювання, яким здатна піддатися будь-яка людина. Ознайомтеся з кожним з них і дізнайтеся, як їм протистояти.

Маніпулювання через обман    Слайд №3

 

http://www.tutkatamka.com.ua/wp-content/uploads/2017/05/129138_700x501.jpg 

                                    

Реклама це один з найпоширеніших методів діяльності шахраїв. Вони створюють павутину брехні, яка настільки продумана, що ви просто не можете нормально сприймати реальність і стаєте жертвою обману. Єдиний спосіб захистити себе – перевіряти нестикування і стежити за брехнею. Не довіряйте незнайомцям. Поки ви не дізнаєтеся людини близько, не діліться з нею особистою інформацією. Обережно ставтеся до ділових пропозицій, особливо якщо вони занадто гарні, щоб бути правдою. Не приймайте важливих рішень на підставі мінімальної інформації. Завжди перевіряйте джерела даних, стежте за тим, щоб обміркувати все і оцінити кожну деталь. Це допоможе вам захистити себе від обману. Тримайтеся подалі від імпульсивних рішень, і у вас все буде в порядку. Ніколи не приймайте свої рішення виключно через особисту симпатію, завжди будьте уважні і обережні з незнайомцями. В цьому немає параної, навпаки, це цілком здорове ставлення до світу.

Використання вашої емоційності  Слайд №4

 

http://www.tutkatamka.com.ua/wp-content/uploads/2017/05/129139_700x524.jpg

Це найгірший тип маніпуляції, який тільки може вас торкнутися. Багато людей змушені робити те, на що ніколи б не пішли, під загрозою втрати чогось значимого. Психопати схильні створювати такі ситуації для інших. Не втягуйте себе в такі ситуації. Не розказуйте незнайомцям про те, що вас хвилює, чи не демонструйте свої слабкості. Довіряйте лише найближчим. Якщо ви відчуваєте, що людина намагається грати на ваших емоціях, тримайтеся від  неї подалі: якою б не була її мотивація, теплих відносин в таких обставинах побудувати просто не можна.

 

 

 

 

 

Використання вашого его через провокацію і презирство Слайд №5

 

http://www.tutkatamka.com.ua/wp-content/uploads/2017/05/129142_700x466.jpg

Одним з найбільш широко використовуваних методів маніпуляції в політиці або спорті є провокація і презирство. Людина змушена робити щось дурне, тому що його провокують і загрожують її принизити. Зачеплене его – це небезпечна річ. Якщо вас підштовхують до дурного вчинку, подумайте, чи ви дійсно хочете так себе вести. Легко піддаватися емоціям, але краще все ж все обміркувати. Провокація завжди має підставу, не починайте діяти, поки її не зрозумієте. Не давайте стороннім людям підбивати себе, завжди орієнтуйтеся на власні бажання. Немає нічого ганебного в тому, щоб не йти на поводу у тих, що оточують, навпаки, це цілком нормально. Коли ви це зрозумієте, вам стане набагато простіше себе захистити.

Підштовхування вас до помилки Слайд №6

 

http://www.tutkatamka.com.ua/wp-content/uploads/2017/05/129144_700x346.jpg

Поширена причина того, що люди псують своє життя, – це імпульсивні рішення і заздрість. Іноді ви щось любите до такої міри, що можна говорити про залежність. В такому випадку у вас з’являється слабкість. Будьте вдумливі, спокуси можуть бути способом маніпулювати вами. Не орієнтуйтеся на короткострокові цілі, дивіться в майбутнє. Знаючи про те, якими є ваші спокуси і потреби, хтось може керувати вашим життям. Так ви втрачаєте свободу. Залежність від наркотиків, алкоголю, сексу або грошей – все це може бути проблемою. Забудьте про залежності від матеріальних речей і не дозволяйте собою керувати. Зрозуміло, це може звучати лякаюче, але це не означає, що вам потрібно відмовитися від задоволень життя. Просто обдумайте свої пріоритети і не орієнтуйтеся на найпримітивніші потреби.

 

 

 

 

 

 

 

Промивання мізків Слайд №7

http://www.tutkatamka.com.ua/wp-content/uploads/2017/05/129143_700x607.jpg

Це спосіб, який вживається як в політиці, так і в рекламі. Одну і ту ж річ стільки разів повторюють, що вона перемагає логіку. Єдиний спосіб захистити себе від маніпуляторів – постійно оцінювати все, що ви чуєте, з логічної точки зору. Не приймайте інформацію як є, якщо її просто хтось сказав. Перевіряйте і оцінюйте факти самостійно.

 

Одного разу до Сократа прийшов чоловік і сказав:

  • Ти знаєш що говорить про тебе твій друг?
  • Сократ відповів йому:
  • Перш ніж сказати мені цю новину, просій її через три сита.
  • Перше – сито правди. Ти впевнений що те, що ти мені зараз скажеш, є правдою?
  • Ну, я чув це від інших.
  • Ось бачиш ти не впевнений.
  • Друге сито – добра.
  • Ця новина обрадує мене, стане для мене приємною?
  • Зовсім, ні.
  • І нарешті третє сито – сито користі. Чи буде для мене ця новина корисно?
  • Сумніваюся.
  • Ось бачиш, - ти хочеш розповісти мені новину, в якій немає правди і добра, до того ж вона марна. Навіщо її тоді говорити.

На жаль, в сучасному світі довіряти оточуючим може бути небезпечно, тому будь-які дані завжди необхідно ретельно аналізувати. Тільки так ви зможете захистити себе від серйозної небезпеки.

Емоційний шантаж    Слайд №8

Картинки по запросу емоційний шантаж картинки

 

    Емоційний шантаж нерідко з’являється у відносинах. Це непомітна техніка маніпуляції. Ви дбаєте про людину, а вона використовує ваші почуття для того, щоб все було так, як хочеться їй. У відносинах це трапляється часто. Ви можете захистити себе, якщо будете піклуватися про особисті кордони. Самопожертва не повинна ставати постійною нормою. Піклуйтеся про себе. Подумайте, як часто ваш партнер щось робить для вас. Якщо ви не можете згадати такого випадку або ж це було дуже давно, всі ознаки емоційного шантажу в наявності. Від таких відносин краще відмовитися: навряд чи людиною рухають теплі почуття по відношенню до вас.

Депривація Слайд№10

http://www.tutkatamka.com.ua/wp-content/uploads/2017/05/129140_700x348.jpg
 

  Депривація – це емоційна маніпуляція, яка змушує людей робити речі проти своєї волі. Таке нерідко відбувається як в родині, так і в суспільстві. Це змушує людину бути покірною. Справитися з такою ситуацією вкрай складно. Намагайтеся домогтися незалежності і мати власне джерело доходу, щоб вами ніхто не керував. У такому випадку ніхто не зможе урізати ваші ресурси для того, щоб змусити вас вести себе не так, як вам би хотілося.

Заохочення марнославства Слайд №11

 

Картинки по запросу марнославство


 

Один з найбільш поширених методів емоційного маніпулювання спрямований на марнославство. Він може руйнувати ваші відносини з людьми. Вам постійно брешуть, ваше его підтримують, поки воно не стане непомірним. Після цього маніпулятор може використовувати вас як маріонетку. Не будьте гонорові. Варто завжди пам’ятати про скромність і намагатися оцінювати людей об’єктивно. У вас має бути власна думка про різні речі, щоб ви не могли стати жертвою маніпуляції. Не дозволяйте будь-кому думати за себе, думайте самостійно. Не давайте брехні керувати вашою свідомістю. Це досить складно, але потрібно просто слухати уважно, довіряючи при цьому лише найближчим. Уважність, спокій, незалежне мислення і критична оцінка того, що відбувається захистять вас від пастки маніпулятора. Дивіться на себе об’єктивно. Це не означає, що ви повинні себе критикувати, просто слід пам’ятати про свої плюси і мінуси і не дозволяти лестощам спотворювати ваше сприйняття реальності. Навчитися такої поведінки не так вже й складно.

Практика спілкування показує, що широке використання маніпулятивного впливу, маніпулятивних засобів у діловій сфері зазвичай переноситься на сферу дружби, неформальних міжособистісних сто­сунків, що призводить до руйнації близьких, довірливих зв'язків між людьми. Зокрема до професій, які найбільш підпадають під маніпулятивну деформацію, можна віднести професії вчителя, викладача, педагога, тобто ті, які мають справу з навчанням, в якому завжди наявні елементи маніпуляції. І якщо у сфері предметного навчання маніпулятивне спілкування є виправданим, то у сфері неформальних стосунків –  негативно позначається або зруйновує ці зв'язки.

Загалом людина-маніпулятор — це все те в нас, що свідомо, підсвідомо й неусвідомлено застосовує спеціальні методи, які дають змогу нейтралізувати нашу природу, звівши близьких людей до рівня речей, підвладних управлінню.

Таким чином, маніпуляція є невід’ємною частиною душі багатьох людей, без якої не можливе подальше існування, тому що саме вона допомагає їм досягнути мети, реалізувавши стратегію маніпулювання. Маніпуляція існувала і буде існувати, від неї не можливо позбавитись. Але її можливо зробити позитивною, без негативних наслідків до інших особистостей і гармонічного існування зі світом. Для цього, слід діяти згідно зі знаменитим висловлення відомого класика І. Канта: «Розглядай людину як ціль, а не тільки як засіб!».

 

Причини осінньої хандри Слайд №12

 

Картинки по запросу як боротися з осінньою хандрою цікавинки психолога

З першими листям, що впали на землю, непомітно підкрадається до душі незрозуміла туга. Все валиться з рук і стає складніше налаштуватися на позитивну хвилю. Так стукає в двері до людини осіння хандра – коли в житті чимало хорошого, але на перший план повільно випливають тільки труднощі і занепад сил. Не варто піддаватися таким відчуттям, адже з осінньою нудьгою можна успішно боротися!

За статистикою, кожна п'ята людина на планеті піддається дії осінньої хандри. Якщо приблизно порахувати, скільки людей щоосені виходять з ладу, мимоволі стає страшно за все людство! Але, все в ваших руках, і ви в силах змінити, якщо не стан усього світу, то власне світовідчуття на 100%.

До причин осінньої хандри відносяться наступні фактори.

1. Швидке скорочення світлового дня.

2. Мало сонця!

3. Післявідпускна хандра. Особливо актуальний цей фактор для тих, чиї відпустки проходять переважно в літній час, і для учнів. Тривалий період ви перебували у відносному спокої, відпочинок і веселощі, робочий режим

4. Трудоголізм. Для інших, осінь – самий активний робочий час! Тоді людина стикається з постійної метушнею, створює регулярне стресовий вплив.

5. Хронічна депресія – один з найбільш небезпечних факторів прояви осінньої хандри. Тут ви стикаєтеся з загостренням всіх негативних ознак на тлі тривалого розвитку депресивного стану. Такі випадки обов'язково повинні вирішуватися з психотерапевтом і психологом!

 

Як боротися з осінньою нудьгою

Головний борець проти депресії – це сама людина. Допоможіть собі, не опускайте руки, шукайте методи, дотримуйтесь простих порад! Працювати через «не хочу» - це не нормально! Робити все «на автоматі» - це не нормально! Діяти по кілька годин поспіль, втупившись в одну точку – це не відпочинок! Все зазначене – це ознаки що  у вас депресія , і на  це дуже важливо звернути увагу.

 

Методи корекції осінньої хандри

 

1. Відвідування фахівця.

2. Вітаміни!

3. Прогулянки - регулярно, активно, в будь-яку погоду!

4. Міняйте все навколо і змінюйтесь самі.

5. Заняття до душі.

6. Спорт, цікаве хобі, спілкування з приємними і цікавими людьми – все це також елементи корекції осінньої хандри. Намагайтеся урізноманітнити своє життя, тоді подібні прояви будуть не страшні.

 

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
9 жовтня 2020
Переглядів
1234
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку