Презентація "Як допомогти дітям звикнути до атмосфери школи"

Про матеріал
Практичні рекомендіції батькам. щодо успішної адаптації перокласників. Період, коли дитина вперше йде до школи, дається їй важко. Часто в перші дні навчання діти плачуть і відмовляються відвідувати заняття. Батькам і вчителям слід допомогти дитині знайти спільну мову з однокласниками, щоб від подальших років, проведених у школі, вона мала приємні спогади. Якщо дитині важко знайти спільну мову з іншими дітьми та вчителем, батькам варто докласти зусиль, щоб допомогти їй порозумітися з тими, хто навколо. Але не слід хвилюватися. В презентації пропонується декілька рекомендацій, що допоможуть дитині навчитися взаємодіяти з іншими людьми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як допомогти дітям звикнути до атмосфери школи

Номер слайду 2

Період, коли дитина вперше йде до школи, дається їй важко. Часто в перші дні навчання діти плачуть і відмовляються відвідувати заняття. Батькам і вчителям слід допомогти дитині знайти спільну мову з однокласниками, щоб від подальших років, проведених у школі, вона мала приємні спогади.

Номер слайду 3

Якщо дитині важко знайти спільну мову з іншими дітьми та вчителями, батькам варто докласти зусиль, щоб допомогти їй порозумітися з тими, хто навколо. Але не слід хвилюватися. Пропонуємо декілька рекомендацій, що допоможуть дитині навчитися взаємодіяти з іншими людьми.

Номер слайду 4

№1. Спілкуйтеся з учителями. Щоб допомогти дитині налагодити спілкування з однокласниками, перш за все, потрібно підтримувати зв'язок з учителем, який проводить багато часу з дитиною за відсутності батьків. Тому регулярне спілкування з учителем дуже важливе.

Номер слайду 5

№2. Заохочуйте спілкування дитини з іншими дітьми. Для дитини важливо знайти спільну мову не тільки з учителем, а й з однокласниками. Дружити з усіма дітьми в класі не обов'язково, але дитина повинна мати в класі хоча б одного друга. Учитель зобов'язаний підтримувати дружні взаємини між дітьми в класі. Дружба надзвичайно важлива в житті дитини, оскільки допомагає їй навчитися довіряти іншим людям і вибудовувати з ними міцні стосунки.

Номер слайду 6

№3. Заспокоюйте дитину, перш ніж попрощатися з нею перед школою. Перед тим, як дитина піде у школу, переконайтеся, що вона не поводиться агресивно, не вередує і не плаче. Переконайтеся, що дитина почувається комфортно, скажіть їй, що люди, які будуть навколо неї в школі, розумітимуть її почуття і подбають про неї. Наголосіть дитині, що в школі їй буде цікаво: вона дізнається багато нового і знайде нових друзів. Можна придумати певний ритуал для моментів, коли ви розлучаєтеся з дитиною на час уроків. Наприклад, ви можете говорити їй кожного разу: «Я тебе люблю, сьогодні в тебе буде чудовий день, і я заберу тебе о 15:00». Багатьом дітям допомагають впоратися з негативними емоціями сімейна фотографія, яку вони беруть із собою в школу, або записка від батьків із підбадьорливими словами.

Номер слайду 7

№4. Забирайте дитину зі школи якомога раніше. Дитина не повинна чекати вас довго після уроків, щоб не почуватися покинутою. Якщо є змога, приходьте або приїжджайте по дитину ще до закінчення останнього уроку, щоб вона побачила вас одразу ж, вийшовши зі школи. Це допоможе їй почуватися впевнено і спокійно. Вона знатиме, що ви чекаєте на неї після занять.

Номер слайду 8

№5. Розвійте страхи дитини. Більшість страхів дитини нераціональні (наприклад, страх, що ви можете померти або зникнути, поки вона в школі). Поясніть дитині, що відчувати страх у новій обстановці – цілком нормально, але при цьому вона повинна вірити, що вчитель потурбується про неї. Скажіть дитині, що люди, які люблять один одного, неохоче розлучаються, але в школі з нею все буде добре. Закінчіть розмову позитивною фразою, наприклад: «Ти ж знаєш, що ми скоро знову зустрінемося». Дитина зможе використовувати цю фразу як мантру щоразу, коли відчуватиме тривогу.

Номер слайду 9

№6. Допоможіть дитині посміятися над її проблемами, щоб вона не сприймала їх надто трагічно. Гумор – це ефективний спосіб позбутися занепокоєння. Цей спосіб ефективний для всіх дітей, які відчувають тривогу через необхідність щодня ходити у школу. Давайте дитині можливість посміятися й повеселитися. Якщо ви дозволите собі вранці витратити декілька хвилин на веселі ігри з дитиною, із часом помітите, що в школі вона поводиться набагато спокійніше, ніж раніше.

Номер слайду 10

№7. Звертайте увагу на те, що викликає в дитини тривогу. Більшість дітей звикає до шкільної обстановки і доходить порозуміння з однокласниками впродовж декількох тижнів. Але часом тривога дитини пов'язана із серйознішими проблемами. Наприклад, вона може піддаватися в школі булінгу, мати проблеми із зором або не розуміти пояснень учителя і боятися перепитати. Наприкінці дня розпитуйте дитину про те, як минув її день, слухайте її і заохочуйте розповідати більше про події в школі. Читайте з дитиною книги про школу, щоб після цього розмовляти з нею про шкільне життя. Відвідайте місцеву бібліотеку: там вам допоможуть знайти необхідні книги. Розповідайте історії з власного шкільного життя (наприклад: «Коли я пішла в перший клас, перші кілька тижнів дуже нервувала. Але потім у мене з'явилася подруга Маша, і я полюбила школу»).

Номер слайду 11

№8. Створіть дитині сприятливий розпорядок дня Якщо вам ніяк не вдається піднімати дитину з ліжка вранці, можливо, вона замало спить. Діти, які не сплять достатньо часу, протягом дня почуваються виснаженими й гірше долають негативні емоції. Створіть для дитини сприятливий розпорядок дня: раніше вкладайте її спати, а вранці виділяйте більше часу, щоб вона могла зібратися в школу у спокійному темпі. 

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

pptx
Додано
10 жовтня 2020
Переглядів
444
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку