Марко Вовчок. Життя і творчість

Про матеріал
Матеріал презентації створений для вивчення життя і творчості Марка Вовчка, містить цікаві факти про письменницю
Перегляд файлу

image


image

 

У збіднілої дворянської сім'ї змалку дівча виявляло хист до мов і, кажуть, вільно спілкувалося російською, польською, французькою та українською. Це й не дивно, Марійчині батьки були людьми освіченими, любили спів і музику. Тож у родині, разом із братами, дівчинка здобула початкову освіту.

 

image

 

image

image

image

image


image


image

image


image


image

      Перше число журналу з'явилося на початку 1871 року й майже одразу було розкуплене. Марію Маркович вітали з успіхом. Наступні числа також добре розійшлися. Натомість Марія почала виплачувати своїм "літературним неграм" - так називають нині наймитів живих класиків - не домовлені 10 руб. за аркуш, а 5 - посилалася на незавидний фінансовий стан видання. Решту обіцяла сплатити пізніше.

      imageОдна з таких "наймичок" - Катерина Керстен, яка добре переклала твори П'єра Жуля де Сталя, - прийшла з проханням виплатити борг за півроку, бо не має за що жити. Та Маркович відповіла, що нічого їй не винна - журнал погано продається, тому вона змушена зменшити гонорари вдвічі. Зате одразу запропонувала взятися за нові переклади казок Андерсена для повного видання його творів. Мовляв, там розцінки вищі - заробиш на життя. Катерина зрозуміла, що то знову лиш обіцянки-цяцянки. Але вирішила скористатися нагодою, щоб помститися. Узяла переклад казок, які за два роки до того зробили Марія Трубникова й Надія Стасова, і майже дослівно його списала. Маркович, навіть не прочитавши, поставила свій підпис і віддала для друку Звонарьову.

      Коли перший том Андерсена побачив світ, Катерина Керстен інкогніто надіслала примірники Трубниковій і Стасовій. Вони очам не повірили - текст їхній, а перекладач стоїть - Марія Маркович. Вирішили не паплюжити відому письменницю. Ще й діячку жіночого руху, активістками якого були й самі. Але за кілька місяців із друку вийшов другий том казок. І знову - текст украдений. За тиждень брат однієї з перекладачок публіцист і критик Володимир Стасов надрукував у газеті "Санкт-Петербургские ведомости" статтю "Щось дуже негарне". Звинуватив Марію Маркович у плагіаті.

image


image

image


image

image


image


image

      життя дітей, жінок-кріпачок та козачок, кохання, сите й беззмістовне існування міщанства, фальш, паразитичне життя ченців, дворян.

      Найболючіше питання для письменниці — кріпацтво. Тому твори цієї тематики здебільшого реалістичні.

      imageМарко Вовчок часто поетизувала сильний народний характер, волелюбність народу, оспівувала людину, яка повставала проти антигуманних порядків у світі. Тому письменниця зверталася до романтизму, романтичних героїв та характерів.

      1878 — вдруге виходить заміж за значно молодшого за неї Михайла Лобача-Жученка.

      Протягом наступних 30 років мешкає у різних місцевостях Російської імперії (Ставрополь, Богуслав, Нальчик)

      imageЗгодом сім'я Лобач-Жученків оселилась у російському місті Нальчик Терської області й прожили там аж до самої смерті Марії ЛобачЖученко.

      Померла письменниця на 74 році життя 28 липня 1907 року.

image


image


    imageІсторія написання. Марко

Вовчок завершила твір в

Немирові, назвала його «Панночка», але пізніше дала назву «Інститутка», щоб звучало саркастичніше.

    У 1860 р. твір було надруковано в журналі «Отечественньїе записки» в авторизованому перекладі І. Тургенєва, а через рік – в «Основі» мовою оригіналу з присвятою Т. Шевченкові.

    imageЖанр: Перша в українській літературі соціальна повість.

    imageПрисвята: Твір присвячений Т. Шевченку.

image

      imageУ повісті "Інститутка" Марко Вовчок показує тяжке життя кріпаків та наростання народного гніву, стихійного протесту проти кріпосників.

      Кріпаки втратили терпіння, не бояться виявити непокору, бо, як говорить Назар, "біда біду перебуде, одна мине — десять буде".

      Головними героїнями твору є дві жінки, які постійно протиставляються: Устина і панночка.


image

pdf
Додано
26 серпня 2022
Переглядів
397
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку