Презентація "Література рідного краю. Зінаїда Бебешко «Маяк при дорозі»"

Про матеріал
Познайомити учнів з творчістю запорізької поетеси Зінаїди Бебешко; розвивати естетичні смаки, уміння відчувати образне слово, аналізувати поетичні твори, висловлювати свої думки з приводу прочитаного; виховувати любов до справжньої поезії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Література рідного краю. Зінаїда Бебешко «Маяк при дорозі»Презентацію розробила вчителька української мови та літератури Поповська І. В.

Номер слайду 2

Біографія. Зінаїда Прокопівна Бебешко народилася 7 лютого 1939 року на хуторі Терновому Запорізької області, Пологівського району. Середню освіту здобула в Чубарівській десятирічці. Закінчивши у 1969 році Запорізький державний педагогічний інститут, отримала диплом викладача української мови та літератури. Потім все життя працювала в школі вчителем української мови та літератури. Перші поезії були надруковані в газеті «Зірка», «Колективний лан». Вірші писала працюючи на заводі «Комунар» і навчаючись в педагогічному інституті, натхнення було і в роки вчителювання. Загалом, опубліковано понад 2 тисячі віршів. Її поезії були надруковані в Канаді (збірка «Барви рідного слова»).

Номер слайду 3

Біографія. У 1995 р. вийшла друком перша збірка для дітей «Оксанчині сніжинки», а в жовтні 1999 році побачила світ збірка поезій «Тернівські зорепади». «Іду я рідною землею» (2002р.) – любов до Батьківщини, природи, до своїх близьких. У 2014 р. було перевидання останньої книжки завдяки Поповської Ірини Вікторівни та вихованців Палацу дитячої та юнацької творчості. Поетеса планувала й видання збірки пісень, адже на слова її віршів пишуть музику багато композиторів. На жаль, 11 серпня 2002 року поетеси не стало.Її поетична спадщина входить до найкращих зразків літератури рідного краю. У 2017 році запорізька поетеса Ольга Ліщук на вірш Зінаїди Бебешко «Українська мова» поклала музику, а також низку пісень створив Володимир Козеровський на слова талановитої поетеси.

Номер слайду 4

Збірки письменниці

Номер слайду 5

Не чіпай мене, вітре. Вітре буйний, осінній, що робиш зі мною? Рвеш надію, як листя пожовкле згори. Я з тобою, нещадний, не хочу двобою,То ж навіщо ввірвався в життя, говори!  Ще мене не торкнулись ті промені літа, Ще не квітла душа золотої пори,І повір, як в дитинстві ще хочеться жити, Серце радості просить ‒ не смутку-жури. Вітре сивий, дощами не бав мою душу, Хай побачить ще сонце ласкаве вгорі. Я від тебе надійно закритися мушу,Щоб повірить назавжди ранковій зорі. О холодно-колючий, облиш мої роки,Мої скроні-листки не спіши золотить,Не суши мою душу, не морозь її, докиЄ можливість на світі прекрасному жить...

Номер слайду 6

Де моє кохання, молодість моя?У садочку груша, у садочку рясна,У садочку вишня буйно розквіта. Чому я не мила, чому я нещасна,Де ж поділись юні молоді літа? Чи не вітер буйний разом з пелюстками Вже давно розвіяв молодість-красу?То чому ж немає злагоди між нами?А вже сиве пасмо запліта косу... Вишенька розквітне ще не раз весною, Суджений до загсу доньку поведе. Тільки я не знаю, що робить з тобою, ‒Те, що розгубили, не знайти ніде. У садочку вишня, ніби шумовиння, Пелюстки по вітру плавно розкида. Я з тобою разом, ніби незаміжня. Де було кохання, ‒ росте лобода.

Номер слайду 7

Коханому. Мій коханий, для мене ти сонце і небо,З твоїм ім'ям лягаю і рано встаю. Ти єдиний, а іншого зовсім не треба,Я тебе зустрічаю, як вічну зорю. Ти ‒ мій дуб, я плющиця навкруг обвилася, Бо твій подих, повір, - це дихання моє. Я журавкою в небо криштальне знялася, Щоб прославити на світ весь імення твоє. О любове довічна, давай ту наснагу,Щоб змогла подолати тривогу і біль,Я з тобою всесильна, даруй же відвагуІ пісні солов'їні в глуху заметіль. Хай завжди буде тихо у нашім кубелці, Перекриймо дорогу нещастю й журбі. Те джерельце любові, що вирвалось з серця, Я навічно дарую, коханий, тобі. Мій коханий, ти ніби маяк при дорозі,Що невтомно освітлює шлях кораблям.Із доріг я зустріну тебе на порозі,Тільки вдвох будем знати, як радісно нам.

Номер слайду 8

Нічні фантазіїТебе бачу у сні, ти приходиш нежданно,Це бува повесні, темноокий коханий. То не промінь веселки, то усмішка твоя, ‒Рідний погляд очей серед білого дня. А коли прийде світанок, що палає за вікном, Забирає дивний ранок тебе разом з моїм сном Ти зникаєш, як видіння, серед сірого життя. О, моя нещасна мрія, ‒ їй немає вороття. Сіро й звично кругом: іде дощ без кінця. Серед тисяч людей я не бачу лиця ‒ Твоє рідне в тумані, його хлищуть дощі.І бажання незнані просять в сонця ключі. А коли ж засвітить сонце, я до тебе полечу,Щоб знайшов до мене стежку, я каштани засвічу. Тільки б твої чорні очі, знову глянули хоч раз... Повертайся серед ночі, хоч у сни мої, Пегас!

Номер слайду 9

Хортичанка. Де пороги ненаситніІ гудуть-гудуть дроти,Де привітно віють, милують вітри літні,Там зустрілись я і ти. Хортичанка, хортичанка, Несказанная краса,Мов циганочка-смуглянка, ‒Незаплетена коса. Ми зустрілися, де кручі, Де історія жива,Де на цій землі родючій Шовком стелиться трава. Ти поглянула ласкаво, Ще й бровою повела, Посміхнувшися лукаво, Пролетіла, мов стріла. І теперь щодня, де кручі, Де Славута плюскотить,Де шипшини цвіт колючий, Тебе хочу я зустріть:  Хортичанку, Хортичанку,Мою мрію і красу. Я збиратиму до ранку. Зі слідів твоїх росу...

Номер слайду 10

Осінній вальс. А на дворі синь ‒ синій листопад Закружляв листочки тополині. Пам’ятаю я: тридцять літ назад Вальс кленовий так звучав, як нині. За вікном летить ‒ все спадає мідь,Ніби дольки крешуться лимона. О, якби могли ми все це зупинить, Дотягтись до грубки телефона... А в повітрі вальс ‒ знов звучить для нас,І кружляють вихором листочки. Тільки вже минув листопадний час,І у вальсі то не ми, а дочки. Осінь мідь плете в листя золоте,Що спадає, ніби парасольки. А душа все жде ‒ вітром промете,Щоб прибрати всі лимонні дольки.

Номер слайду 11

Вікторина. Розпочати

Номер слайду 12

ВПРАВА «МІКРОФОН»1. Якої теми торкнулася у своїх поезіях Зінаїда Бебешко?2. Якою ви уявляєте авторку?3. Що, на вашу думку, є життєвим кредо поетеси?4. Сформулюйте тему або мотив, основну думку поезій З. Бебешко?5. Які вірші вам сподобались найбільше і чому?6. Який би ви написали вірш, якщо були б митцями слова?

Номер слайду 13

Скласти сенкан до слова «кохання»1. Іменник (тема). 2. Два прикметники (яке воно?) 3. Три дієслова (що воно робить?) 4. Фраза-висновок з чотирьох слів. 5. Іменник-синонім до теми, або ж слово-асоціація до теми.

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Скласти власне висловлення «Милозвучність поезії Зінаїди Бебешко» або знайти вірш запорізького автора і проаналізувати.

Номер слайду 15

Використана література. Збірка віршів З. Бебешко «Іду я рідною землею»

pptx
Додано
31 серпня 2022
Переглядів
379
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку