Математичні посиденьки

Про матеріал
Мета: ознайомити з історією розвитку математики, відомими вченими; мотивувати пізнавальну і творчу діяльність; розвивати кмітливість, цікавість, логічне і творче мислення, навички самостійного пошуку нових знань, інтерес до математики; розширювати математичний кругозір учнів сприяти розвитку культури колективної праці, формувати дружні відносини.
Перегляд файлу

Математичні посиденьки

Мета: ознайомити з історією розвитку математики, відомими вченими; мотивувати пізнавальну і творчу діяльність; розвивати кмітливість, цікавість, логічне і творче мислення, навички самостійного пошуку нових знань, інтерес до математики; розширювати математичний кругозір учнів сприяти розвитку культури колективної праці, формувати дружні відносини.

Обладнання: вислови про математику, фото відомих математиків.

 

Хід заходу

І. Організаційний момент

   Учні

Математика – наука

Дуже строга й правильна.

Але вона свої має

Естетичні правила.

Графіки будуй красиво

Олівцем, лінійкою.

Транспортиром кут вимірюй,

Подружися з циркулем.

Якщо гарно побудуєш,

Не закреслиш, не затреш –

У світ чарівний помандруєш,

Щось цікаве ти знайдеш.

 

 

Учитель

Вітаю усіх на святі математики, де панують логіка і впорядкованість, розум та кмітливість – заході «Математичні посиденьки». Запрошую усіх зануритись і збагнути не лише сухий, а й цікавий світ її величності Математики.

1. Розминка «Конструктивне мислення»

   Відгадай слово (математичний термін)

Г*АФ*К    Н*РІ*НІ*ТЬ     Д*В*ДЕН*Я   К*РІ*Ь  В*ДС*Т*К   П*РА*О*А  В*ДР*З*К  Т*Ч*А  Т*ОР*М*

П*Р*Л*Л*Г*А*   Р*ВН*Н*Я  *О*М*ЛА  В*К*ОР   ПР*П*Р*ІЯ   К*С*Н*С  П*ОЩ*  Т*И*У*Н*К

2. «Ти мені – я тобі»

   Кожен ряд готує один для одного цікаві завдання.

3. «Попліткуємо!»

Історичні факти та  цікаві історії з життя великих вчених, письменників, політичних діячів, повязаних з математикою 

Чи знаєте ви, що...

Чи знаєте ви, що Наполеон Бонапарт писав математичні робо­ти і один геометричний факт називається «Задача Наполеона»?

Чи знаєте ви, що  квітку гортензію назвали на честь Гортензії Лепот, відомої обчислювальниці, що складала математичні табли­ці? Вона привезла цю квітку з Індії.

Чи знаєте ви, що англійський математик Дж. Сильвестр напи­сав сонет «Небесна муза», який він присвятив першій російській жінці-математику Софії Василівні Ковалевській?

Чи знаєте ви, що всі сучасні підручники з геометрії укладено на основі відомих «Начал» Евкліда, які написані в IV ст. до н. є.?

Чи знаєте ви, що  О. С. Пушкін написав такі рядки: «Натхнен­ня потрібно в геометрії, як і в поезії»?

Чи знаєте ви, що великий Евклід сказав царю Птолемею: «В гео­метрії немає царської дороги»?

Чи знаєте ви, що  Піфагор був переможцем з кулачного бою на 58-х Олімпійських іграх, які проходили в 548 році до н. є., а потім перемагав ще на декількох Олімпіадах?

Чи знаєте ви, що  знаменитий Фалес був спортивним уболіваль­ником і помер на трибуні олімпійського стадіону під час бою Піфагора?

Чи знаєте ви, що в 1940 році було надруковано книгу, в якій є 370 різних способів доведення теореми Піфагора, а серед них є доведення, яке запропонував президент США Гарфілд?

Чи знаєте ви, що  англійська королева, прочитавши книгу Льюїса Керрола «Аліса в Країні див», так зацікавилась нею, що наказала принести їй всі книжки цього письменника, але була розчарована, тому що в інших книгах були математичні формули?

Чи знаєте ви, що Франсуа Вієта майже було відправлено на вогнище за те, що йому пощастило розшифрувати таємне листу­вання іспанського уряду з командуванням своїх військ? Іспанці вважали, що розкриття їхнього шифру людському розуму не під силу і Вієтові допомагав сам Сатана.

Чи знаєте ви, що  аристократи-театрали просили французького короля нагородити Рене Декарта, який першим запропонував ме­тод нумерації крісел по рядах і місцях? Але король відповів: «Так, те, що винайшов Декарт, - чудово і гідно нагороди, але дати її філософу?! Ні, це вже занадто!»

 

Повідомлення учнів «Український вчений»

Михайло Кравчук – математик широкого масштабу. Його ім’я добре відоме у світовій математичній науці. Світ не знав лише, що він – українець.   Є.Сенета (Австралія)

 

Народився майбутній вчений 27 вересня 1892 р. на Волині в сім’ї землеміра. Початкову освіту Михайлик здобуває вдома. У 1901 р. вся родина переїздить до Луцька, де в 1910 р. Михайло закінчує гімназію з золотою медаллю. Найбільше з усіх дисциплін полонила його математика - поезія формул і чисел.

1910 року Михайло Кравчук їде до Києва, де вступає на математичне відділення фізико-математичного факультету університету св.Володимира. З великим захопленням юнак вивчає тут математику, фізику, астрономію, бере участь у роботі наукових семінарів.

Наукові праці М.Кравчука з різних галузей математики (вищої алгебри та математичного аналізу, теорії диференціальних та інтегральних рівнянь, теорії імовірностей та математичної статистики) увійшли до скарбниці світової науки. 

Уже давно існують на сторінках наукових досліджень і многочлени Кравчука, і моменти Кравчука, і формули Кравчука, а тепер (з 2001 р.), завдяки пошукам науковця І.Качановського зі США, - виявилося, що М.Кравчук стояв і біля витоків винаходу першого у світі електронного комп’ютера!

Вільно володіючи кількома мовами (французькою, німецькою, італійською, польською, російською) він писав ними свої наукові праці, але найчастіше – рідною мовою, і ця його мова – добротний зразок українського науково-математичного стилю.

 

Український математик, академік АН УРСР, доктор фізико-математичних наук, професор Київського політехнічного інституту. Він жив і горів безмірною любов’ю до України і до Математики і увесь свій короткий вік працював невпинно й творчо на благо Науки, Освіти рідного народу. Він був у постійному науковому пошукові й творчому неспокої. “Моя любов – Україна і математика” – таким було його кредо.

 

4. Математичні фокуси

     Довести, що 2х2=5https://pbs.twimg.com/media/C0d_MhPXEAA0AcR.jpg:large

 

Магічне число

Загадай будь-яке тризначне число, цифри якого йдуть у порядку зменшення, наприклад 642 або 864. Потім запиши його в зворотному порядку та відніми від початкового числа. До отриманого результату додай число записане у зворотному порядку. Що ж у тебе вийшло?  1089?

  Простий трюк

Ти мабуть уже бачив такий трюк: загадай будь-яке число. Помнож його на 2. Додай 12. Розділи отриману сума на 2. Відніми задумане число. Ти отримав 6, чи не так?  Яке б ти число не загадав, завжди вийде 6, і ось чому: (х – задумане  число) (2x+12):2-х=6

5. Перегляд відео «Цікаві факти про математику»

 

6. Підсумок

Сінквейн (з франц. Вірш з 5 рядків)

1 1іменник

2 2прикметники

3 3 дієслова

4 фраза

5 слово – синонім

Не зупинить навіть карантин

Математику – богиню дисциплін!

(із сайту Київського ліцею бізнесу)

 

docx
Додав(-ла)
Бородій Ольга
Додано
18 лютого 2021
Переглядів
993
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку