Матеріал до уроку біології у 8 класі "Пояснення механізму зсідання крові (з власною схемою) "

Про матеріал

Пропоную вашій увазі доступне пояснення механізму зсідання крові, в якому використані всі необхідні для запам'ятовування терміни. Для ілюстрації застосовую схему, створену мною у Spiderscribe.

Перегляд файлу

Зсідання крові

https://3.bp.blogspot.com/-hSQiFyzrszc/WAo7mwQBMPI/AAAAAAAAAcI/NOGnOg1hUfwjMlPJpM4U8rYm7-qUBEASQCEw/s640/%25D0%2597%25D1%2581%25D1%2596%25D0%25B4%25D0%25B0%25D0%25BD%25D0%25BD%25D1%258F%2B%25D0%25BA%25D1%2580%25D0%25BE%25D0%25B2%25D1%2596.jpg

         Якщо на кухні несправний кран, то вода з нього тектиме і тектиме, аж доки не прийде слюсар і не усуне неполадку. Якщо ж у тебе ранка, то кров,трохи покапавши, перестане текти сама по собі. Як же так виходить?

 

Варто пошкодити кровоносну судину, як тромбоцити прямують до місця ушкодження. Вони прилипають до стінки судин, склеюються один з одним і руйнуються. Під час руйнування тромбоцитів з них виділяється спеціальна речовина – тромбопластин. Ця речовина впливає на білок, що міститься в плазмі крові – протромбін плазми, який утворюється за участю вітаміну К у печінці та кістковому мозку. Неактивний фермент протромбін активується в присутності солей Са і перетворюється під дією тромбопластину у тромбін. Під дією тромбіну (активного білка) розчинний білок фібриноген перетворюється у нерозчинний – фібрин. Нитки фібрину густо переплітаються, і виникає справжня "ловильна сітка". У цій сітці застрягають клітини крові, так утворюється згусток – тромб, який наче корок закупорює отвір у судині. Кровотеча припиняється.

 

         У деяких людей в механізмі утворення тромбу відбувається перебій. Ця хвороба – гемофілія. Навіть видалення зуба в таких хворих може спричинитисмертельну кровотечу. Гемофілія – спадкове захворювання. Хворіють на неї чоловіки, а передають її в спадок – лише жінки. Хворий батько передає гемофілію доньці, в якої не буде зовнішніх ознак хвороби. А донька передасть її своєму синові, в якого гемофілія виявиться повною мірою. Зараз існують деякі ліки, які допомагають хворим. Фактор 8 – препарат, що сприяє зсіданню крові і утворенню тромбів.

 

При деяких захворюваннях кров може зсідатися всередині судин, утворювати в них тромби. Для лікування використовують препарати – гепарин (утворюється в печінці, легенях), фермент сироватки крові – фібринолізін, гірудін (п'явки).

 

docx
Додано
14 січня 2018
Переглядів
2987
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку