Матеріал до уроку " Контемпорарі в архітектурі та хореографії"

Про матеріал
Матеріал допоможе вчителю розкрити тему "Контемпорарі в архітектурі та хореографії", визначити характерні риси, поняття, ознайомитися з провідними митцями стилю.
Перегляд файлу

Контемпорарі в хореографії та архітектурі

  Контемп називають по-різному. Хтось сприймає його як душевну розмову, хтось асоціює з театром, хтось називає пластичною формою вираження  внутрішнього світу танцюриста. Усе це дійсно може охарактеризувати  контемпорарі денс.

  Contemporary dance – напрямок у сучасній хореографії, який включає танцювальні техніки та стилі кін. XX– поч. XXI ст., що сформувалися на основі американського й європейського танцю Модерн та  Постмодерн. Але сучасний  сontemporary dance активно використовує й східні тілесні практики, включаючи йогу й елементи східних єдиноборств. Так що для цього напрямку, як і для всього сучасного мистецтва, ключовою характеристикою є симбіоз: Сходу і Заходу, класики й авангарду, професійної техніки та свободи самовираження. «Контемп» допомагає пізнати своє тіло: його структуру, принципи руху, дихання, інерцію, вагу, центр, баланс – без цього тіло тільки для сидіння за комп’ютером  годиться. Така праця  не просто прекрасна сама по собі, вона налаштовує  тіло як чуткий і надійний інструмент. Тому під час  тренінга робиться акцент на роботу суглобів, вибудову хребта, налагодження зв’язку  між центром тіла та кінцівками, що в  цілому називається процесом body-awаreness (тілесного усвідомлення) й дозволяє  координувати тіло й свідомість. У цьому східні й західні практики  збагачують  одна одну.

   Contemporary танець - сучасний стиль, який постійно розвивається. Це та ніша в хореографії, де все ще йдуть пошуки мови, виразних форм. Це не єдиний чітко визначений стиль, а об’єднання баз танцювальних методик, запозичених із західного (класичний танець, джаз-модерн) й східного (цигун, тай цзи цюань, йога) мистецтва руху. У результаті злиття стилів й технік народився красивий, гармонійний, природний танець – вираження  особистого  «Я».

  Відмінні особливості контемпорарі  – зміна  напружених натягнутих м’язів, розслаблення, робота з диханням, падіння та підйоми, різкі зупинки (частіше на прямих ногах), балансування, протиріччя  та емоції.
Contemporary більше тяжіє до підлоги, при цьому підкреслюється  легкість й виразність рухів. Найчастіше виконується босоніж.

https://sites.google.com/site/tancyetovnutrenijmir/_/rsrc/1468749566659/contemporary/contemporary-dance.jpg

Заглядати в душу людини, пізнавати себе, вчитися  накопичувати  емоції, думки  та енергію, щоб віддавати  їх глядачеві – це особливості Contemporary dance, які наближують його до  йоги. Тому особливу увагу під час занять приділяють умінню дихати, розуміти своє тіло, вагу, голос, емоції. Використовуються спеціальні  техніки, які навчають координувати  розум і тіло. І якщо в класичній танцювальній  школі потрібні роки тренувань, щоб розвинути силу м’язів, то завдяки методиці йоги , виконавці Contemporary dance володіють неймовірними фізичними можливостями для самовираження в танці.

https://sites.google.com/site/tancyetovnutrenijmir/_/rsrc/1468749566192/contemporary/02519059.jpg

                     Історія стилю contemporary dance

Матір’ю contemporary з багатьох причин вважають Айседору Дункан (Isadora Duncan), видатну американську танцівницю  XIX-XX ст, яка говорила: ”Танец - это естественное продолжение человеческого движения, отражение эмоций, чувств и характера того, кто его исполняет”. Пізніше цей вислів став ідеологією сучасного контемпорарі.  «Танець – це природне продовження руху людини, відображення емоцій, почуттів й характеру того, хто виконує».
Значний вклад у розвиток  контемпа внесли такі танцівники й хореографи,  як Ruth St. Denis, Doris Humphrey, Mary Wigman, Paul Taylor, Rudolph von Laban, Martha Graham, Loie Fuller, Jose Limon, Marie Rambert, Merce Cunningham, і навіть музиканти Francois Delsarte и Emile Jaques-Dalcroze, твори яких надихали та використовувалися в постановках і на уроках контемпорарі.

У XXI ст. стиль контемпорарі не тільки не втратив своєї актуальності, але й став одним із найбільш розвинених, популярних й комерційно успішних танцювальних стилів: його вивчають у вищих навчальних закладах і танцювальних студіях по всьому світу, ставлять у сучасних та класичних театрах, а також на популярних телешоу So You Think You Can Dance (в Україні – «Танцюють Всі!», «Танці з зірками»), де стоїть в одній лінії з  hip-hop, jazz й бальними танцями.

  Видатні сучасні хореографи contemporary:
Mia Michaels, Brian Friedman, Derek Mitchell, Mandy Moore, Sonya Tayeh, Tyce Diorio, Travis Wall, Stacey Tookey, Christopher Scott, Dee Caspary, Justin Giles, Tessandra Chavez, Dwight Rhoden, Desmond Richardson, Garry Stewart, Ronit Ziv, Ben Susak , Tovaris Wilson, Brian Friedman, Derek Mitchell, Shelley Hutchinson, Jason & Claire Baton, Раду Поклитару, Костянтин Томильченко.

Популярні виконавці й групи , пісні й музика яких використовується  для постановок contemporary:
Ben Howard, Ed Sheeran, Sia, Adele, Massive Attack, The XX, James Blunt, X Ambassadors, Adele, Ellie Goulding, Linkin Park, Muse, Hurts, Radiohead, Океан Эльзы, Kadnay, Florence and The Machine, M83, Lykkie Li, Alina Orlova (Алина Орлова), Poets of the Falls, Tsar B, Allan Rayman, Coldplay, Hozier, Imagine Dragons, James Arthur, Keaton Henson, Kwabs, Nick Jonas, Demi Lovato, Taylor Swift, Pink, Sam Smith, Selena Gomez, Blake McGrath, James Bay, THEY, Harry Styles, SZA, Sevdaliza.

Поняття архітектури контемпорарі

Чітке визначення терміну «контемпорарі»  відсутнє. Нас заплутують, пояснюючи його нечітко та  розлого. Але ми бажаємо знати, що ж це, тому що англійське слово «сучасний» перекладається як модерн, а не контемпорарі. А модерн  і контемпорарі - це не одне й  те саме, а два абсолютно різних за значенням слова.

Тож, спробуймо разібратися. Переклад визначення  з англійської створює деяку плутанину, так як «contemporary» і «modern» не є синонімами й означають різні поняття. Модерн английською означає сучасний й  під це визначення потрапляє стиль епохи великих змін в архітектурі з початку до середини ХХ ст.

Проте термін CONTEMPORARY ARCHITECTURE визначається як найсучасніша архітектура, архітектура ровесник однієї з нами епохи, одного віку, те, що відбувається одночасно з нами, або архітектура сьогодення. Термінологія  безмежна (широка) та має стільки відтінків і сенсів, що до сих пір відкрита для інтерпретації.

Архітектура контемпорарі не стиль, а поняття. Причому поняття доволі розмаїте, воно об’єднує різні течії, напрями, уміщує різні компоненти й нестандартні форми.

Така архітектура покликана здивувати нас незвичними бетонними конструкціями, огорнутими в скло та алюміній, з асиметричними фасадами й консолями, що нависають над вулицями.

Ексцентрична архітектура хмарочосів, що скручуються, кристалоподібних граней та мерехтливих фасадів, скоріше нагадують дивні скульптури, ніж  житлові будівлі.

Архітектурний стиль, такий  як бароко чи модернізм, завжди пов’язаний з конкретним періодом історії  й виступає в якості точної цитати історичної епохи. Контемпорарі не стиль, а трансформація  мислення архітекторів й зміна стандартних способів створення архітектури, які спираються на безліч різних стилів.

Оскільки контемпорарі не є стилем, то й не підпадає під дії будь-яких обмежень. Це означає, що в контемпорарі складно розпізнати конкретну стилістику; архітектура може існувати  в багатьох варіантах, єдиною умовою яких буде відмінність від того, що створювалося  раніше.

Тим не менш, серед великого  різноманіття  варіацій, деякі загальні риси  існують, в тому числі і її відповідність сучасним вимогам функціональності та комфорту.

Загальними принципами, на які спирається архітектура контемпорарі, є нестандартна форма будівель, великі віконні отвори, інноваційне використання традиційних матеріалів та комп’ютерне проектування.

Деякі ознаки архітектури контемпорарі:

Така архітектура намагається дистанціюватися від домінувавших  раніше прямих ліній, вона віддає перевагу вигнутим, округлим, фрактальним та іншим незвичним формам.

Плавно вигнуті, стікаючі форми дозволяють створити нові незвичні інтер’єри  та незвичні конфігурації  приміщень з нестандартними лініями й кутами.

Ще однією особливістю архітектури  контемпорарі є потяг до контакту з природою, бажання злитися з нею.

Велика увага приділяється використанню природних матеріалів. З’являються екологічно чисті підлоги з дерева, гранітні стільниці, використовуються нетоксичні фарби та матеріали. Широко задіяні й різні інноваційні винаходи  в поєднанні зі склом, деревом, цеглою та металом.

 Органічна архітектура є найбільше популярною тенденцією й пріоритетним напрямком контемпорарі. Наприклад, характеристикою екологічно чистого будинку, у якості покрівельних матеріалів використовуються живі рослини. Рослини являються об’єднуючою ланкою, що максимально наближає будинок до природи  або допомагає пейзажу плавно перетікати в приміщення.

Характерні  панорамні вікна, скляні стіни й будівлі зі скла. Архітектори розглядають можливі варіанти з вікнами, починаючи з невеликих світових люків до панорамних видовищних (оглядових) величезних стін із захоплюючим видом на пейзаж за вікном. Максимальне скління будівлі створює можливості по використанню сонячного світла як джерела природного освітлення й пасивного обігріву.

Прогрес, динаміка, враження потоку є характерною рисою контемпорарі. За допомогою складно освітлених фасадів, проекцій, інсталяцій, підсвічування фонтанів, водопадів або кольорових струй, будівлі надається більш  живий рухомий образ.

Створення архітектурних споруд неможливе без комп’ютерного моделювання.

Сучасні зодчі  архітектури контемпорарі:

Santiago Calatrava, David Chipperfield, Foster + Partners, Frank Gehry,

Zaha Hadid, Steven Holl, Daniel Libeskind, Richard Meier, Jean Nouvel,

Renzo Piano, Richard Rogers

Приклади архітектури контемпорарі в Арабских Еміратах, з яких видно, що вони схильні до безлічі впливів та настільки різноманітні, що не обов’язково мають однакові легко впізнавані риси.

Контемпорарі в інтер’єрі

Контемпорарі (від англ. contemporary – сучасний), як поняття стилю інтер’єра відносять до всього нового в дизайні сьогодення, що не вписується в жорсткі визначення хай-теку або мінімалізму.

Контемпорарі - стиль інтер’єру, у якому складно розпізнати стилістику.

https://www.apxu.ru/file/0001/250/0749.jpg

Контемпорарі – стиль масовий та доступний. Він влаштує всіх, хто цінує простоту, зручність, практичність та любить міняти обстановку повністю або частково кожні 5- 7 років. Він близький та зрозумілий більшості, достатньо простий у використанні. Основний принцип контемпорарі – зручність, простота, функціональність та доступність.

Своєрідність контемпорарі в тому, що він, як правило, проявляється в інтер’єрі спонтанно, а не в результаті продуманої дизайнерської  ідеї. Звідси його еклектичність та «живучість».

Основні риси стилю контемпорарі:

  • зручність, простота, функціональність та доступність;
  • легкість компоновки, взаємозамінність предметів інтер’єру;
  • пропорціональні лінії, елементи різних етнічних та класичних форм;

     • вбудовані шафи, різноманітні стелажі та полки, меблі масового виробництва.

Позитивні риси стилю контемпорарі – легкість компоновки, взаємозамінність предметів інтер’єра,  можливість трансформацій та інтеграції меблів у вже існуюче планування. Недоліки – деякий холод, одноманітність та невиразність. Удавана «невиразність» предметів інтер’єру в стилі контемпорарі дозволяє максимально проявити індивідуальність господаря будинку.

    Отже, підсумовуючи, можна зазначити,  що контемпорарі в хореографії, архітектурі та інтер’єрі має спільні риси, а саме: симбіоз різних шкіл, стилів і технік,  вираження власного «Я», злиття з природою, вільна імпровізація, відчуття польоту, рух, відображення емоцій та настрою, почуттів та характеру майстра, вихід за рамки традиційності для створення шедевру. Контемпорарі – стиль великих змін в сучасному мистецтві, який виражає досконалу людину, як цілий Всесвіт!

 

docx
Додано
20 липня 2022
Переглядів
745
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку