Матеріал до уроку, творча робота учнів Застосування етилену та ацитлену

Про матеріал
Творчий підхід до самостіної чи домашньої роботи, записати рівняння усіх можливих реакцій
Перегляд файлу

Запишіть рівняння реакцій описаних у тексті:

Застосування етилену та ацетилену. Одержання ацетилену карбідним способом та з метану

Етилен застосовують для одержання етилового спирту, поліетилену. Він прискорює дозрівання плодів, коли вводяться невеликі його кількості в повітря теплиць. Продукт приєднання хлору до етилену, 1,2-дихлоретан є розчинником і засобом знищення шкідників сільськогосподарських культур. А продукт приєднання хлороводню – хлор етан – є анестезійною речовиною.

Ацетилен застосовується як вихідна сировина для багатьох промислових хімічних синтезів. З нього одержують оцтову кислоту, синтетичний каучук, полівінілхлоридні смоли. Продукт приєднання хлору до ацетилену – тетрахлоретан – є добрим розчинником жирів і багатьох органічних сполук. Ацетилен використовують для газового різання і зварювання металів. Ацетилен, що використовується для зварювальних робіт, одержують часто на місці в результаті взаємодії кальцій карбіду СаС2 з водою. При цьому утворюється ацетилен і кальцій гідроксид Са(ОН)2. Сам кальцій карбід одержують у результаті нагрівання в електропечах суміші вапна (СаО) і коксу до температури 2500° С. Карбідний спосіб одержання ацетилену дуже енергоємний, у цьому полягає його основний недолік.

Економічно вигідніше одержувати ацетилен із метану нагріванням його до температури 1500° С. При цьому метан розкладається на ацетилен і водень.

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
29 грудня 2021
Переглядів
1284
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку