Матеріал до уроку "Відмінювання іменників."

Про матеріал
Щоб малюки швидко та з інтересом повторювали назви відмінків і з задоволенням виконували запропоновані вчителем вправи, доцільно матеріал подати в цікавому форматі. В даній презентації підібрані інтерактивні вправи, які будуть стимулювати пізнавальну активність дітей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відмінки іменників Підготувала Генатуліна С. А.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Скільки ж відмінків мають іменники? Скільки ж відмінків відповідають на питання? Який відмінок не відповідає на питання? Як використовується кличний відмінок? Яку інформацію слід взяти до уваги? Які питання ставимо до іменників, що є назвами істот? Які питання ставимо до іменників, що є назвами неістот? «Мікрофон»

Номер слайду 4

Скільки ж відмінків мають іменники? (Сім). Скільки ж відмінків відповідають на питання? (Шість). Який відмінок не відповідає на питання? (Кличний на питання не відповідає). Як використовується кличний відмінок? (Використовується у звертаннях). Яку інформацію слід взяти до уваги? (Кожний відмінок має два запитання). Які питання ставимо до іменників, що є назвами істот? (Хто? кого? кому? ким? на кому?). Які питання ставимо до іменників, що є назвами неістот? (Що? чого? чому? чим? на чому?).

Номер слайду 5

З З’єднай відмінок і запитання.

Номер слайду 6

Гра «Знайди свій відмінок» Робота в парах Ручкою Н. Зошита Р. Мамі Д. Казку З. Катрусе О. Усмішка М. На столі Кл.

Номер слайду 7

Осінь кожному знайде робота. Вересень дітки до школа скликає. Жовтень прикрашає в садки дерева. Листопад відчиняє зима ворота. Знайди помилку

Номер слайду 8

До кожного відмінка Віршована сторінка. Відмінків інших тут нема. І не шукайте їх дарма!

Номер слайду 9

Ось відмінок називний. Що за фрак! Костюм новий І новенькі черевички. Як завжди, веселе личко, Гарний настрій, поруч — пес І незмінний інтерес: Що це? Хто це? Що наснилось? Хто прийшов і що змінилось?

Номер слайду 10

У відмінка родового, Як завжди, нема нічого: Ні борщу, ані хлібини, Ні сальця, ні капустини Ані печива до кави, Ані зерняток для ґави, Ні пліток, ані вістей, Ні знайомих, ні гостей.

Номер слайду 11

А Давальному відмінку дарувати Подобається більше, аніж брати. Сьогодні пощастить коту й курчатам, І вовкові, й лисиці, і зайчатам, І віслючку, і білочкам-хитрункам. Нехай собі радіють подарункам!

Номер слайду 12

Шукати знахідний відмінок ходім — Спочатку заглянемо, мабуть, у дім. Кого тут побачили? Кішку і пташку. А ще що? Сметану, тарілку і чашку. Усюди загляньмо: у шафу, під ліжко, І навіть у ранець, у зошит і книжку.

Номер слайду 13

Як з орудним подружитись, Буде чим і поживитись: Пирогами, молоком, Кавунами і медком. Буде також, з ким пограти: Із сестричкою, із братом, кішкою і кошенятком І з маленьким цуценятком!

Номер слайду 14

Де, на чому покататись, Де найкраще прогулятись? У місцевому відмінку Відшукати можна, де: В місті на велосипеді, На машині, на мопеді! Хіба більш нема ніде? А на поні в зоопарку? А на гойдалці у парку? В лісі, в лузі — на коні, На ставочку — у човні.

Номер слайду 15

Відмінок сьомий зветься Кличний. Він дуже, дуже симпатичний! Бо всіх так радісно гукає: Веселко! Земле! Рідний краю! Усіх він хоче привітати: Бабусю, мамо, сестро, брате!

Номер слайду 16

Дидактична гра «Відмінковий ланцюжок». Попрацюємо і ми. Умова гри така: користуючись таблицею усно по черзі провідмінюйте слова парта, зошит, місто.

Номер слайду 17

Вибіркове списування. Прочитайте вірш. Випишіть іменники і визначити їх відмінки, позначивши скорочено в дужках. Живи, добро звершай, Та нагород за це не вимагай. Лише в добро і в вищу правду віра Людину відрізня від мавпи і від звіра. Хай оживає істина стара – Людина починається з добра.

Номер слайду 18

(«Людина починається з добра» Л. Забашта) (Добро (Зн. в.), нагород (Зн. в), в добро (Зн. в), в правду (Зн. в), віра (Н. в.), людину (Р. в.), від мавпи (Р. в) , від звіра (Р. в.), істина (Н. в.), людина (Н. в.), з добра (Р. в.)). Перевір себе

Номер слайду 19

Запишіть, виправивши помилки, усно вкажіть відмінок тих слів, які поставили в потрібну форму. 1. У роботі не жалій руки. 2. Хвала руки, що пахнуть хліб. 3. Майстер на всі рука. 4. Працьовитими руки весь світ тримається. 5. Знання у руки не носити.

Номер слайду 20

Гра для кмітливих «В гостях у казки». Всі добре знають українську народну казку «Ріпка» в обробці І. Я. Франка. Пригадайте і назвіть дійових осіб. (Дід Андрушка, баба Марушка, дочка Мінка, собачка Хвінка, киця Варварка, мишка Сіроманка). Згадайте як зверталися до персонажів казки, запишіть?

Номер слайду 21

https://naurok.com.ua/tema-zminyuvannya-imennikiv-za-vidminkami-tip-uroku-kombinovaniy-z-elementami-gri-12499.html Джерело

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кропельницька Марина Антанасівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
15 листопада 2020
Переглядів
3144
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку