Матеріал до уроку виробничого навчання з професії Штукатур

Про матеріал
Матеріал до уроку виробничого навчання з професії Штукатур 2-3 розряд на тему:Підготовка дерев'яних поверхонь під оштукатурювання.
Перегляд файлу

Матеріал до уроку виробничого навчання

Тема: Підготовка поверхонь під обштукатурювання

Використання дранки для нанесення штукатурки по дереву

Зміст

1.Специфіка підготовки дерев’яних поверхонь

2.Штукатурні суміші для дерев’яних поверхонь

3.Інструменти для роботи

4.Процес нанесення штукатурки

Один з найбільш дешевих і простих способів зміни планування квартири – зведення перегородок з дерева. Перед початком декоративної обробки такі дерев’яні поверхні вимагають підготовки і захисту з допомогою оштукатурювання. При виконанні штукатурних робіт своїми руками початківець майстер може зіткнутися зі складнощами, оскільки дерево, незважаючи на свою пористість, не вступає в адгезію з будівельною сумішшю. Тому штукатурка по дереву вимагає особливої підготовки стін і ретельного дотримання всіх етапів роботи. Якщо ви все зробите правильно, то отримаєте рівну та стійку поверхню, яка за якістю не поступатиметься отштукатуренной бетонній стіні.

Специфіка підготовки дерев’яних поверхонь

Для того щоб забезпечити зчеплення штукатурки з дерев’яною стіною, потрібна спеціальна підготовка поверхні. Для цих цілей використовується своєрідний фіксатор – решетування з дерева або металу.

Дерев’яна решітка або дранка робиться з вузьких планок, які мають товщину від 3 до 5 мм, ширину від 15 до 20 мм і довжину від 1 до 2 м. Такі рейки називаються дранню і продаються упаковками по 50 або 100 шт.

Для виготовлення дранки своїми руками вам будуть потрібні: дрань; гострий ніж; будівельний рівень; цвяхи завдовжки від 20 до 40 мм і діаметром від 1 до 1,8; молоток.

Дранка накладається на стіну в два шари. Для першого шару, який називається простильным, використовуються більш тонкі і нерівні рейки товщиною 3 мм. Вони розміщуються на поверхні стіни під кутом 45. Щодо лінії підлоги на відстані близько 50 см один від одного. Для другого, вихідного шару відбираються більш рівні і широкі планки мають товщину від 4 до 6 мм. Вони монтуються на стіну під таким самим кутом, але з нахилом в іншу сторону. Таким чином, хрест-навхрест розташовані шари утворюють своєрідну сітку з осередками.

image

Поверхя готова до обштукатурювання

Важливо! Якщо дрань буде вже 10 мм, вона може розколотися при забиванні цвяха. Занадто товсті і широкі планки в процесі обштукатурювання стіни будуть прогинатися від вологи, оскільки не будуть встигати висихати.

Інструкція по набиванні дранкиimage

Послідовність виконання робіт з підготовки дерев’яних стін до оштукатурювання буде наступною.

-Зробіть 2-3 ряди простильной драні, забиваючи цвяхи не до кінця, а тільки закріплюючи планки.

-Прибийте вихідну планку з допомогою двох цвяхів з обох кінців. Один цвях забийте звичайним чином, інший вбивайте під кутом таким чином, щоб його вістря було спрямовано до найближчого краю планки. Це забезпечить «натягування» дранки і поліпшення кріпильних властивостей.

-Забийте цвяхи в натягнуту вихідну дрань через кожні дві простильные драницы, розташовуючи цвях рівно по центру планки в місцях перетину двох шарів.

-Кінці планок розташовуйте з невеликим зазором, складовим 2-3 мм, який необхідний для попередження спучування дерев’яних смуг в процесі нанесення штукатурки.

-Дістаньте цвяхи, які фіксували на стіні перший шар, і використовуйте їх. Не забудьте закріпити кінці планок, оскільки вони згодом можуть пожолобитися і порушити штукатурний шар.image

Порада: якщо вам необхідно заштукатурити велику поверхню, для спрощення і прискорення роботи краще придбати не штучну, а щитову дрань, яка продається у вигляді готових щитів.

На етапі підготовки стін не забудьте врахувати кілька важливих моментів.

Починати роботу потрібно знизу, поступово просуваючись у напрямку стелі.

При використанні сухої драні перед початком набивання вам доведеться її вимочити.

У приміщеннях з високою вологістю підготовка поверхні перед оштукатурюванням включає в себе пристрій гідроізоляції. Для цього перед початком набивання потрібно закріпити на стіні спеціальну мембрану або поліетиленову плівку.

Замість дранки допускається використання металевої сітки з мідного або алюмінієвого дроту зі стороною комірки від 40 до 70 мм Сітка повинна щільно прилягати до стіни без провисань.

Штукатурні суміші для дерев’яних поверхонь

Для штукатурення стін та перегородок з дерева можна використовувати склади на цементною, вапняною і гіпсовій основі. В якості наповнювача береться дрібний кварцовий або шлаковий пісок з розміром фракцій близько 1,2 мм.

Цементно-піщаний розчин готується наступним чином:

3-4 частини піску змішуються в сухому вигляді з 1 частини цементу до однорідності, після цього додається вода і розчин доводять до потрібної консистенції. Такий штукатурний склад підійде для приміщень з різними умовами експлуатації.

Для приміщень з нормальним рівнем вологості можна використовувати вапняно-гіпсову суміш. При самостійному виготовленні такого розчину необхідно дотримуватися таких пропорцій:

1 частину вапна;

1  частина гіпсу;

2  частини піску.

Оскільки гіпс дуже швидко схоплюється, скорочуючи час роботи, замість чистого гіпсу краще використовувати гіпсові суміші з уповільнювачами схоплювання. Для цих цілей підійде гіпсова стартова шпаклівка.

Вапняно-цементний розчин годиться для вологих приміщень, таких як ванна та кухня. При самостійному приготуванні вам знадобляться наступні компоненти:

1 частина цементу; 1 частина вапняного тесту; від 2 до 5 частин піску.

Вапняне тісто розводять водою в окремій ємності. Об’єм води повинен бути дорівнює обсягу вапна. Отриманий розчин додається до цементно-піщану суміш і перемішують.

Важливо! Вапно перед використанням повинна бути попередньо погашена, і витримана протягом місяця, щоб штукатурка в процесі висихання не здувалася, і не була зіпсована отворами від вихідного газу.

Декілька корисних порад по штукатурці стін:

         підвищення теплоізоляційних властивостей стін можливе при додаванні в розчин сипкихречовин, таких як тирса або кора. Ця частина розчину має бути в середині штукатурки;

         для утеплення стін під штукатурку прибийте повсть. Повсть має бути добре висушена тапросякнута для захисту від мілі купоросом (можна використовувати і кремнефтористий натрій);

         під дранку прибийте мішковину або рогожу. Така оббивка особливо потрібна в кутахкімнат, вона значно покращує зчеплення штукатурки із стінами;

         обштукатурюючи металеві балки, підкладіть та закріпіть металеву сітку. Така ж сіткапотрібна для створення товстих шарів штукатурки;

         на кам'яні стіни можна наносити кольорові штукатурні розчини, що готуються на основіштукатурних терразитових сумішей. У продажу є високоякісні суміші.

Підготовка металевих балок під оштукатурення.

Сталеві балки перекриття, що будуть виступати з його площини, перед встановленням їх на місце і штукатуренням обмотують сіткою чи дротом (рис. 3). Відстань між витками дроту має бути не більше 5 см.

imageРис. 3. Сталеві балки, підготовлені до штукатурення

Сталеві балки (рис. 4, а, б), нижня площина яких буде співпадати з нижньою площиною

перекриття, підготовлюють таким чином. З арматурного дроту діаметром 4—5 мм заготовлюють хомути 2, які навішують на нижню полицю балки на відстані 10—15 см один від одного. Під хомути закладають тимчасові прокладки — два поздовжні прути 3 з того ж дроту. Щоб хомут міцно тримався на балці, кінці його ударами молотка притискують зверху до полиці. Після цього між арматурним каркасом і нижньою площиною полиці балки утвориться простір, в який під час штукатурення буде заходити розчин. Це сприятиме кращому зчепленню розчину з металевим каркасом. Потім з-під хомутів виймають поздовжні прути і хомути переплітають м'яким дротом 5 або прив'язують до них сітку.

Підготовити балки до штукатурення можна після повного влаштування перекриття. У цьому випадку арматурний каркас приварюють до нижньої площини балки.

imageО дним із різновидів армованих конструкцій, що підлягають штукатуренню, є підвісна стеля. її влаштовують у вигляді суцільної сітки, яку розміщують на певній відстані від залізобетонного перекриття (рис. 5) і обштукатурюють. Сітку натягують по попередньо

змонтованому з арматурної сталі каркасу.

Рис. 4. Підготовка сталевих балок перекриття до штукатурення:

а — хомут, зачеплений за балку: б — арматурний каркас, створений на балці; І — сталева балка; 2 — хомут: З - тимчасові прокладки з дроту; 4 — залізобетонна частина перекриття; 5 – Дріт

Каркас складається з двох частин: несучої і розподільної. Несуча частина каркаса складається з гачків 2, закріплених у перекритті 1 і поздовжніх арматурних прутів 3, закладених у загиби гачків. Для встановлення несучої частини каркасу у перекритті висвердлюють або вибивають шлямбуром відповідні отвори, вставляють в них гачки, закріплюють їх металевими клинками і ці місця в перекритті замазують цементним розчином. Потім укладають поздовжні прути. Якщо підвісна стеля була передбачена проектом, то залізобетонне перекриття влаштовують так, щоб кінці арматури виступали з його площини. До цієї арматури приварюють поздовжні прути каркаса.

Розподільна частина каркаса складається з поперечних арматурних прутів 5, які прив'язуються м'яким дротом або приварюються до несучого каркаса. Кінці прутів закріплюють в стіні так само, як закріплювали гачки. Потім до цих прутів прив'язують арматурну сітку 4, з розмірами отворів 10x10 мм, на яку будуть наносити штукатурний розчин.

Сітчастоармовані конструкції можна застосовувати також для влаштування перегородок, карнизів, пасків тощо.

Сітка для штукатурки стін і її різновиди .

При внутрішніх і зовнішніх обробках стін дуже часто використовується штукатурка і армована сітка для штукатурки. Розчин не завжди гладко розподіляється на стіні, тому для якісної його фіксації була придумана штукатурна сітка. Вирівнювання кривизни з армованою сіткою Для чого потрібна штукатурна сітка?

image

Сітка для штукатурки використовується, щоб шар розчину при внутрішніх роботах щільно фіксувався на стіні. Буває так, що при кропіткій підготовці стін трапляються казуси: неправильно були дотримані пропорції для замісу розчину, не був використаний куточок для фіксації стиків, не був витриманий температурний режим та ін. Штукатурна сітка дозволяє уникнути таких проблем і мінімізувати негативні наслідки. Монтаж штукатурної сітки Сітка під штукатурку використовується для того, щоб перевести на себе весь тиск.

image

Кріпити деякі її види можна просто на клей. Матеріал прийнято використовувати для армування стін перед нанесенням фарби. Штукатурка по сітці виходить міцніше і дозволяє збільшити життєвий цикл стін. Особливо важливо використовувати сітку і металевий куточок на поверхнях з істотними нерівностями або коли потрібно товсто нанести штукатурку. Але, до того як вирушати за покупкою, варто розібратися, яку основу

потрібно використовувати для певних робіт.

image

 Підготовка цегляних стін, мурованих впустошовку (шви розчином не заповнені)

Особливість поверхні: незаповнені шви цегляного мурування створюють добру    шорсткість поверхні,    отже, забезпечують       добре зчеплення штукатурного шару.

Підготовка складається з кількох етапів.

1.     Очищення поверхонь від бруду, напливів розчину. Виконуйте цю операцію за допомогою металевої щітки, скребачки (скарпеля) та зубила.

image

2.     Видалення пилу, рясне змочування поверхні     водою.        Виконуйте  цю операцію рогожними щітками, окамелком.

image3. Якщо поверхня забруднена на значній площі, її очищайте піском

за допомогою піскоструминних апаратів.

Підготовка цегляної поверхні, мурованої з підрізанням (шви заповнені розчином)

Особливість поверхні: поверхня гладка і не забезпечує доброго зчеплення з розчином.

Підготовка складається з кількох етапів.

image1. Розчищення швів цегляного мурування на глибину

близько 15 мм. Виконуйте цю операцію за допомогою штукатурного молотка, зубила, троянки, зубчатки, кулачка. Удари по зубилу, троянці, зубчатці завдавайте кулачком.

2. Для міцнішого зчеплення цеглу в кількох місцях насікають. Насічки мають бути завглибшки 3-5 мм, відстань між ними – 5-7 мм.

3. Очищення поверхні від пилу і бруду.

4. Змочування поверхні водою. За великих обсягів робіт поверхню можна змочувати водою зі шлангів.

Штукатурити починають через 1-2 год після змочування поверхні водою.

image

image

Цегляна поверхня підготовлена та розпочато процес нанесення суміші

Правила техніки безпеки

        

1.    Розчищення швів цегляного мурування за допомогою молотка і зубила, виконуйте в захисних окулярах з небиткими скельцями й у рукавичках.

image

2.    Перевірте, щоб ручки інструментів були надійно закріплені та не мали вибоїв і відколів.

3.    Довжина ручки ударного інструменту має бути не менше ніж 150 мм.

4.    Під час очищення поверхонь від бруду і пилу працюйте в респіраторі чи масці.

image5. При ударі молотком з вузьким обушком по зубилу, троянці,

зубчатці можна схибити і вдарити по руці, тому використовуйте кулачки.

image                                                                   

     Дотримуйтесь правила техніки безпеки                                             

                                                                    

  При підготовці поверхні під штукатурення потрібно дотримуватись правил техніки безпеки, працювати в захисних окулярах.

                       

                                          Окуляри захисні

image

ПРИЗНАЧЕННЯ:

Окуляри для захисту очей від впливу твердих частинок, що володіють кінетичною енергією не більше 0,6 Дж. Застосовуються при виконанні токарних, слюсарних, будівельних (штукатурних, малярних, довбальних і ін.) робіт, де утворюються частинки, стружки, уламки й інші продукти обробки, здатні завдати людині різного роду травми очей.

Вчимося правильно штукатурити стіни з бетону.

Будинки будують в основному монолітним методом, тобто встановлений каркас і опалубок заливають розчином бетону. Це значно скорочує витрати і терміни будівництва. Бетонна стіна досить-таки практична і довговічна, але має один істотний недолік: стіни виходять кривими. Саме тому і вирівнюються стіни за допомогою якісної штукатурки.

Оштукатурювання бетонної стіни – необхідний захід. У цьому випадку штукатурка необхідна не тільки для вирівнювання, але і для прикриття швів, підвищення шумоізоляції і запобігання попадання вологи в стіну. Але, як обштукатурити бетонну стіну, знають далеко не всі.

Доступні варіанти штукатурки .

Внутрішні стіни будинків можна обробляти різними способами. Звичайно, слід ретельно очистити стіну від забруднень, пилу та іншого, а також забезпечити її шорсткістю. Очищення новобудов і раніше оброблених стін У тому випадку, якщо ви будете очищати стіни тільки що відбудованого будівлі, вам потрібно видалити всі залишки опалубної мастила, а всілякі напливи, виступаючі фрагменти і подібне треба зрубати.

Також важливо позбутися від всяких жирних плям, пилу і смоли. Це можна зробити як за допомогою підручного інструменту (мітли, щітки, ганчірки або скребка), так і методом обдування стисненим повітрям. Ще, як варіант, може підійти рясна промивка струменем води.

Перед нанесенням штукатурки стіни повинні бути очищені і зволожені.

Стіни, які мають залишки старого покриття (фарбу, шпалери і так далі), потрібно очистити досконально. Якщо є незакріплені шари шпаклівки – позбудьтеся від них. Тріщини, вибоїни та інше замажте товстим шаром і ошкурьте наждачним папером. На бетонні поверхні необхідно нанести насічки, щоб зчеплення зі штукатуркою було більш міцним. Це можна зробити молотком, сокирою, зубилом і подібним інструментом.

За допомогою пластикових затичок або пінопласту захистіть інсталяції електрики. А щоб не забруднити системні труби, закрийте їх попередньо плівкою. Далі, перевірте стабільність поверхневої основи за допомогою постукування по стіні.

                imageШорсткі       нові       бетонні       поверхні

аналогічно очищають від пилу і зволожують, змочуючи водою, гладкі бетонні поверхні обробляють насекая, або навішують металлосетку штукатурну, забруднені місця очищають механічно, сталевими щітками або зрізають/вирубують.

 

За новими технологіями сухими будівельними сумішами можна штукатурити і без сітки і насічок. Сильно вбираючі поверхні зволожують водою неодноразово або застосовують ґрунтовку для даного типу поверхні. Будь-які кам’яні, а також бетонні поверхні, які простояли неоштукатуреними вже більше 1 року, необхідно обов’язково насікти, очистити від кіптяви і пилу за допомогою сталевої щітки, промити. Всі ділянки, які в процесі насічки відпадають, необхідно оббити до міцного покриття.

Штукатурка по глиняній поверхні , як підготувати стіну з саману під обштукатурювання.

Глинобитне будівництво — найкраще рішення для тих, хто цінує енергоефективні та безпечні для здоров’я технології. І хоча саман не є інновацією в будівництві, якісні та експлуатаційні характеристики матеріалу перетворили давню техніку зведення дешевого житла в технологію XXI століття.

Готуються глиняні поверхні, але їх попередньо потрібно очистити від вапняного набілу або іншого покриття. Потрібно відзначити, що глина погано поєднується з піщано-цементною штукатуркою, тому обрешітка повинна бути міцно зчеплена з основою.

Кріпимо до стіни металеву сітку або забиваємо цвяхи та обмотуємо дротом. Для монтажу потрібно використовувати цвяхи довжиною 8-10 см. Їх вбивають не до кінця: решту загинають, щоб цвях краще притискав арматуру до стіни. Замість армуючої сітки можна скористатися дротом, яка простягається між вбитими цвяхами і обмотується навколо їх капелюшків. При цьому кріплення розташовується в шаховому порядку з кроком 50 см.

Металеві сітки

Традиційно в якості армуючого шару використовують штукатурні металеві сітки: зварні, плетені, виготовлені просічно-витяжних способом.

Сталева сітка під штукатурку стін, буває з осередками різного розміру. Являє собою прути з металу різної товщини, спаяні зварюванням на перетинах.

Дуже міцне виріб, з високими фізико-механічними характеристиками, але підходить тільки для внутрішньої обробки в приміщеннях з сухим мікрокліматом, так як під впливом вологості на сітці може утворитися корозія, що спричинить руйнування штукатурного шару.

image

Зварна решітка – незамінне рішення для товстих шарів обробки

Оцинкована сітка для штукатурки стін – найбільш затребуваний варіант для зовнішніх фасадних і цокольних робіт, не боїться корозійних відкладень. Осередки від маленьких до великих, закріплені у вузлах звареним способом.

Армуюча сітка для штукатурки стін – рабиця, універсальна для товстого вирівнюючого шару, підходить для всіх видів розчинів. Завдяки рухомий плетених системі вузлів, можна використовувати не тільки для обробки поверхонь з цегли, бетону, каменю, але і для газобетонних і дерев’яних стін, де матеріал постійно працює під впливом кліматичних умов. Крім того, рабиця актуальна в новобудовах, де усадка стін неминуча.

image

Рабица – традиційний спосіб армування під штукатурку

Сітка металева для штукатурки стін просічно-витяжна виготовляється особливим чином. З цілого листа металу під пресом вирубуються отвори, потім полотно витягується для отримання осередків ромбовидної форми. Відсутність зварних з’єднань надає виробу міцності, використовуються просічно-витяжна металева сітка для штукатурки внутрішніх стін, під тонкий шар до 30 мм.

ІНСТРУМЕНТ ДЛЯ РІЗАННЯ МЕТАЛЕВИХ СІТОК

image

Цвяхи будівельні для закріплення сітки та для набивання під обмотування

image

Процес штукатурки по саману можна умовно поділити на кілька етапів:

1.    Підготовка поверхонь,очищення,грунтовка;

2.    Підготовка матеріалів;

3.    Набивка штукатурної сітки, армованої сітки;

4.    Тонким шаром наносимо суміш вапна і піску в пропорції одна частина вапна на п’ять частин піску;

5.    Фінішна, заключна частина роботи — декоративна штукатурка сумішшю вапна і піску, в пропорції один до одного;

Інструменти для підготовки поверхонь і обробки декоративнай штукатурки:

а - бучарда, б - зубило, в - зубчатка, г - троянка, д - скарпель, 6 - шпунт

image

image

Скребачки металеві різної форми використовують для знімання старих клейових і олійних плівок.

Щітку сталеву застосовують для знімання іржі та окалини з металевої поверхні. Виготовляють її з сталевого дроту.

Щітка-макловиця (ГОСТ 10597—70) застосовується для грунтування і фарбування поверхонь водними малярними сумішами на великих площах.

Макловиці випускають двох видів: круглу типу КМА-1 і типу КМА-2. їх робочу частину виготовляють з кінського волосу довжиною 10—12 см. По периметру робочі частини щітки до кінського волосу добавляють щетину, щоб щітка стала пружнішою і волосінь не заламувалась під час роботи. При фарбуванні макловицею значно підвищується продуктивність праці маляра порівняно з роботою іншими щітками.

image

pdf
Додано
19 лютого 2023
Переглядів
1272
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку