Матеріал до уроку з професії: "Фотограф (фотороботи)"

Про матеріал

Матеріал створений для підготовки кваліфікованих робітників з професії: "Фотограф (фотороботи)". Дане налаштування тобто режим пріоритету діафрагми використовується в тих випадках, коли вирішальне значення має глибина різкості,

і сюжет не містить об'єктів, що рухаються.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку : “Робота в режимі діафрагми та ГРЗП.”

Номер слайду 2

Отже повторимо, що таке діафрагма? Діафрагма – це?

Номер слайду 3

Діафрагму називають ще світлосилою або апертурою або відносним отвором, часто плутаючи ці поняття. Відносний отвір об'єктива - це відношення діючого отвору об'єктиву до фокусної відстані об'єктива. Величина зворотна відносному отвору називається діафрагмовим числом, діафрагма якраз і є показником світлосили.

Номер слайду 4

Словник професійної лексики фотографа ББ (баланс білого) – .

Номер слайду 5

Для чого застосовують режим пріоритету діафрагми? Режим пріоритету діафрагми використовується в тих випадках, коли вирішальне значення має глибина різкості, і сюжет не містить об'єктів, що рухаються. Ставлячи малий отвір (велике число діафрагми), можна отримати велику глибину різкості, зменшити аберації (до певної межі).

Номер слайду 6

Діафрагма фотокамери впливає на такі параметри: Яскравість фотографії. Чим більше діафрагменне число, тим менше світла попадає на матрицю. Глибина різко зображуваного простору ГРЗП. Чим більший відносний отвір, тим менша глибина різкості і, як наслідок, більший ефект боке. Якість зображення. Повністю відкрита діафрагма фотокамери пропускає через об’єктив крайові промені, які можуть проявитись в абераціях. В той же час, надто маленька діафрагма також не бажана із-за дифракції світла на її краях. Обидва дефекти впливають на зменшення контрастності зображення. В зв’язку з цим повинно бути підібране оптимальне значення – середина діапазону можливих діафрагменних чисел об’єктиву.

Номер слайду 7

Глибина різкості (вона ж - глибина різкості зображуваного простору, або, скорочено, ГРЗП) це - якщо розповідати своїми словами - "шар" фотографованого простору, в якому зображення на фотографії буде максимально різким. Простір фотографії часто можна розділити на три частини: об'єкт, фон і передній план. При цьому, професійні фотографи, зазвичай, виділяють різкістю саме об'єкт зйомки, а фон і передній план - залишають розмитими. Особливо часто це застосовується в портретної фотозйомки.

Номер слайду 8

Ось наприклад ...

Номер слайду 9

Суть прийому в тому, що глядач фокусує свою увагу на об'єкті зйомки, а не на тлі або ж передньому плані. Глибина різкості може бути різною - той самий портрет можна було зняти і з різким фоном. Глибина різкості, головним чином, залежить від діафрагми об'єктива, його фокусної відстані і відстані до об'єкту зйомки. Залежність наступна: чим більше фокусна відстань об'єктиву, і чим більше відкрита діафрагма - тим менша глибина різкості.

Номер слайду 10

А ось приклад - одна фотографія знята з широко відкритою діафрагмою, і на ній глибина різкості - не велика, а другий - з меншою діафрагмою, на ній ГРЗП вже не так мала!

Номер слайду 11

Глибина різкості може бути різною - той самий портрет можна було зняти і з різким фоном. Глибина різкості, головним чином, залежить від діафрагми об'єктива, його фокусної відстані і відстані до об'єкта зйомки. Залежність наступна: чим більше фокусна відстань об'єктиву, і чим більше відкрита діафрагма - тим менша глибина різкості.

Номер слайду 12

ppt
Додано
8 грудня 2018
Переглядів
1135
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку