Розробка уроку: "Особливості усного ділового мовлення. Види і жанри публічних виступів"

Про матеріал

За допомогою усного мовлення спілкування і обмін думками відбувається безпосередньо.

За характером спілкування, усне мовлення - діалогічне, має ряд лексичних особливостей.

В усному мовлення широко використовуються додаткові засоби висловлення: інтонація, жести, що надають відтінок переконливості та емоційності.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема розробки уроку: Особливості усного ділового мовлення. Види і жанри публічних виступів

Номер слайду 2

Усне мовлення - це слухове сприймання певної інформації. За допомогою усного мовлення спілкування і обмін думками відбувається безпосередньо. За характером спілкування, усне мовлення - діалогічне, має ряд лексичних особливостей. В усному мовлення широко використовуються додаткові засоби висловлення: інтонація, жести, що надають відтінок переконливості та емоційності.

Номер слайду 3

Усне мовлення кожної людини свідчить про рівень її освіченості, культури. Відомий український педагог В. Сухомлинський писав, що "мовна культура - це живодавній корінь культури розумової, високої, справжньої інтелектуальності. Щоб правильно розмовляти й писати, треба прагнути до удосконалення своїх знань, набутих раніше, треба любити українську мову й свою справу"

Номер слайду 4

До усного ділового мовлення ставляться такі вимоги:точність у формулюванні думки, не двозначність;логічність;стильність;відповідність між змістом і мовними засобами;відповідність між мовними засобами та обставинами мовлення;відповідність між мовними засобами та стилем викладу;вживання сталих словосполучень;різноманітність мовних засобів;нашаблонність у побутові висловлювання;доречність;виразність дикції;Необхідно, щоб ці вимоги базувалися на знанні літературної норми і чутті мови. Усне ділове мовлення - це розмовно-літературне мовлення, воно наближається до мовлення писемного.

Номер слайду 5

ПУБЛІЧНИЙ ВИСТУП - це один з видів усного ділового спілкування. Залежно від змісту, призначення, способу проголошення та обставин спілкування виділяють такі основні жанри публічних виступів:1) громадсько-політичні промови (лекції на громадсько-політичні теми, виступи на мітингах, на виборах, звітні доповіді, політичні огляди);2) академічні промови (наукові доповіді, навчальні лекції, наукові дискусії);3) промови з нагоди урочистих зустрічей (ювілейні промови, вітання, тости).

Номер слайду 6

ПРОМОВА:це агітаційний виступ на масових зборах. Він присвячується одній великій темі, яка хвилює слухачів (звичайно до неї в цей час прикута загальна увага).

Номер слайду 7

Особливості промов:емоційність;підсилений голос - зазвичай є якась відстань між промовцем і аудиторією;чим більша аудиторія, тим повільніший темп промови;паузи у промові: логічні, психологічні, фізіологічні (більші ніж при доповідях).

Номер слайду 8

Агітаційна  промова має основне завдання роз'яснити щось, зорієнтувати в чомусь. Звернена насамперед до емоцій, почуттів, уяви слухачів. 

Номер слайду 9

Ювілейна  промова звичайно присвячена певній даті. Промова відзначається святковістю, урочистістю, може мати елементи підсумків. Невимушеність.

Номер слайду 10

Мітингова  промова має політичний характер, присвячується злободенній, суспільно значимій темі. Оратор повинен говорити вільно, звертатися насамперед до почуттів слухачів (навіть якщо говорить про цифри).

Номер слайду 11

ДОПОВІДЬ Одна з найпоширеніших форм публічних виступів. Звітна - це доповідь, в якій офіційна особа повідомляє зібранню про здійснену колективом роботу, аналізує і оцінює її результати. Говориться також про завдання на майбутнє, по доповіді обов'язково приймається рішення (програма) майбутніх дій

Номер слайду 12

Ділова – документ, що містить виклад певних питань з висновками і пропозиціями. Містить значний обсяг інформації і розрахована на обізнаних слухачів. Ділова доповідь може бути предметом обговорення і критики. Політична доповідь виголошується партійним діячем (тому є програмою) на зібраннях, з'їздах, форумах. Вона є одною з форм керівництва.

Номер слайду 13

ЛЕКЦІЯЛекції надзвичайно різноманітні за змістом і можливо за формою викладення, якщо змінюється аудиторія. Спільне те, що вони несуть певну суму знань, є живим процесом спілкування.

Номер слайду 14

Тема, мета і основна проблема лекції мають бути точно визначені. Основне завдання лектора - чіткий виклад питання, його послідовне розкриття. Мета доповіді — інформування кого-небудь про що-небудь. Тим не менше, доповіді можуть включати в себе такі елементи як рекомендації, пропозиції або інші мотиваційні пропозиції. Доповідь часто має структуру наукового дослідження: вступ, методи, результати та обговорення.

Номер слайду 15

Наукова дискусія - це обговорення будь-якого спірного наукового питання. Наукові дискусії мають свою специфіку. Дуже важливо формулювати свої думки однозначними й точними словами; терміни й абстрактні слова, важливі для дискусії, слід витлумачити попередньо. Висуваючи якусь тезу, обов'язково стежать за тим, щоб у ній не було двох питань, якщо для кожного з них потрібні свої докази.

Номер слайду 16

Культура слова ВИБАЧТЕ, ПРОБАЧТЕ, ПЕРЕПРОШУЮ (а не вибачаюсь). Слово вибачаюсь має у своєму складі колишній займенник ся, що був формою на себе (порівняйте: голюся, миюся, чешуся...). Виходить, що людина, кажучи вибачаюся, ніби вибачає самій собі, хоча насправді вважає, що завинила перед кимось. Треба казати: Вибачте мені; пробачте; даруйте; перепрошую. Ненормативним є вислів: Я хочу вибачитися чи За цей вчинок треба вибачитися. Грамотно: Я хочу попросити вибачення, ...треба перепросити.

Номер слайду 17

Пробачте мене чи пробачте мені. Ненормативними можуть бути не лише слова, їхні форми, а й сполучення слів. У фразах вибач мене, згідно наказу, згідно цього документа, хворий грипом усі слова українські, але порушено правила керування (синтаксичний зв'язок, який вимагає, щоб залежне слово було у відповідному відмінку). Наведені сполучення потрібно виправити так. Вибач мені.

pptx
Додано
8 грудня 2018
Переглядів
3657
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку