Матеріал до уроку з теми "Оксиди"

Про матеріал
Даний матеріал можна використати на підсумковому уроці з теми "Основні класи неорганічних сполук". Виклад матеріалу з з використанням живопису, літератури тощо підвищують емоційність педагогічного впливу, а значить сприяють формуванню позитивної мотивації, допомагають краще сприйняти навчальний матеріал.
Перегляд файлу

Чарівний світ оксидів. Цікавий, загадковий, містичний...

(1 слайд титульний лист )

 

(2 слайд .- слова -   Насолоджуючись вологістю повітря, безмежністю водних просторів та користуючись надрами Землі, ми не завжди задумуємося, що лежить в їх основі. -   фото - атмосфера, гідросфера, літосфера).

Чарівний світ оксидів. Вони - найпоширеніші і одні з найдивовижніших  речовин, які утримують першість в усіх оболонках нашої планети

 

(3 слайд фото Венера, Марс)

Оксиди входять до складу  атмосфери найближчих до нас планет -  Марса та Венери. Червоні ґрунти Марса завдячують своїм кольором ферум (ІІІ) оксиду.

 

( 4 слайд:слова -  Світ каміння - дуже різноманітний, украй цікавий і до кінця ще не пізнаний. фото - мінерали)

Не залишає байдужими жодного і світ каміння!У кожного камінчика — чи то звичайний пісок  на морському узбережжі, чи то дорогоцінне коштовне каміння — своя незвичайна історія -  історія різноманітних оксидів.

 

(5слайд – вислів  «Хімія та мистецтво мають внутрішню спільність, яка криється в їх творчій природі» М. Бертло;  фото картини художників різних епох)

Жоден художник від сивої давнини і до наших днів, від наскельних малюнків до картин епохи Відродження та сучасних картин не обійдеться без пігментів як природнього так і синтетичного походження. Склад багатьох пігментів – це оксиди металів.

 

(6  слайд-  слова - І будує і годує, і лікує...;

Без оксидів ми не обходимося, будуючи своє житло.

фото СаO, SiO2).

Широко використовуються вони і , як харчові добавки(MgO-оксид магнію – Е 530 та SiO2–551, що -запобігають злежуванню сипучих продуктів, оксиди феруму- Е172 та оксид алюмінію - Е173використовуються -в якості барвників для зовнішнього оформлення кондитерських виробів.

(слайд – харчові добавки)

Здавна оксиди використовували як лікувальні засоби. (ZnO- оксид цинку – антисептичні мазі), N2Oнітроген (І) оксид – знеболюючий засіб; MgO - магній оксид – від печіїї та зниження кислотності, SiO2 – ентеросорбент).

(7 слайд фото цинкова мазь -  ZnO, N2Oнітроген (І) оксид)

 

(8 слайд Епіграф до слайду –

«Кожній людині дається ключ від воріт в рай, але тим же ключем відкриваються і ворота в ад» (буддійське прислів’я) фото кислотні дощі….)

Та на сьогодні все більше з’являється скептиків, які стверджують, що хімія взагалі і оксиди в тому числі, є причиною людських страждань: кислотні дощі, парниковий ефект, отруєння чадним газом тощо.

 

(9 слайд слайд з висловом

О, Хімія, найкраща із наук

Ти ворогом і другом можеш бути,

Убити все живе – й допомогти

Красу життя сповна відчути.

Усе залежить від тих рук

В яких твої досягнення і сила

Від мудрості і розуму людини.

 

Істина ж, як завжди, проста. Характер кожної речовини  визначається нашим вибором. Ми самі управляємо своєю долею, а хімічні сполуки –  лише інструменти нашого прогресу  або знищення.

 

 

docx
Додано
2 серпня 2019
Переглядів
641
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку