Матеріали для вишивки стрічками.

Про матеріал

Вишивку стрічкою вважають окремим видом рукоділля. Воно в першу чергу приваблює тим, що малюнок на тканині є об'ємним та реалістичним. Одна із самих найбільших переваг вишивки стрічкою в тому, що вона виконується набагато швидше за інші. А об'ємний малюнок настільки привабливий, що можна, без жодного сумніву, стверджувати: найближчими роками цей вид вишивки чекає широке поширення і успіх!

Перегляд файлу

 Матеріали для вишивки стрічками.

     

Стрічки.  

     Сьогодні без зусиль можна придбати стрічки будь-яких кольорів і фактур. Їх ширина варіюється від 2 мм до 50 см. Для роботи підійдуть всі види стрічок: атласні, шовкові, капронові. Всі представлені стрічки, як правило, синтетичні, тому вони міцні і надійні в роботі. Багата колірна гамма дозволить  при бажанні вишивати складні і багатоколірні композиції. По ширині стрічки варіюються від 3 мм до 5 см. Найпоширеніші в вишивці - стрічки шириною 3, 5, 7, 12 і 15 мм. Їх легко фіксувати в голці, протягувати через тканину, вони легко драпіруються. Ширші стрічки застосовуються для створення окремих об'ємних квітів і листя, нашивали на виріб.(рис. 1.5.1)

Рис.1.5.1    Види розмірів стрічок

   

     Шовкові стрічки - продаються різної ширини і різних кольорів. Їх можна використовувати для вишивки з будь-якого виду тканини.

Тонкі, м'які і еластичні волокна цієї стрічки дозволяють сформувати маленькі і ніжні квіточки складної форми. Завдяки цьому їх можна використовувати при делікатній і складної вишивки з дрібним малюнком. Лицьова і зворотна сторони мають однакову, злегка «зернисту» фактуру. (рис 1.5.2)

    

      Атласні стрічки бувають гладкими, складальними або плісированими. Вони прекрасно підходять в якості гнучкої основи. Найпопулярніші і широко представлені стрічки. Вони характеризуються особливою переплетенням і чітким відмінністю фактури лицьової сторони від виворітного. (рис 1.5.3)

 Рис 1.5.2Шовкові стрічки.                            Рис 1.5.3 Атласні стрічки.

     

Капронові стрічки. Склад: 100% нейлон. Прекрасно підійде для моделювання кольорів. Володіє розкішним блиском, по обох краях стрічки мерехтлива золотиста смужка, яка надає витонченість і витонченість стрічці. Прозорі, тонкі і досить жорсткі. Стрічки з капрону і органзи незамінні при вишиванні картин. Основою картини може служити малюнок на тканині, а напівпрозорі стрічки підкреслюють окремі деталі, цим надаючи їм обсяг, але при цьому вони не змінюють контур малюнка. (рис 1.5.4)

Рис.1.5.4  Капронові стрічки

Тканини для основи.

     В якості основи для вишивання шовковими стрічками можна використовувати найрізноманітніші тканини, що відрізняються один від одного волокнистих складом, фактурою і кольором. Це можуть бути:

ü бавовняні тканини: рогожка; батист; плис, або бавовняний оксамит; муслін, або серпанок; сатин;

ü лляні тканини: суворе полотно; тонке полотно; груба полотнина; лляна тканина з однорідної основою;

ü шовкові тканини (штучні і синтетичні): шифон; шовковий тюль; чесуча;

ü вовняні тканини: креп; твід; джерсі; ü змішані матеріали.


     Вишивати стрічками можна по будь-якій поверхні, аби тканина була досить міцною, щоб на ній легко утримувалися об'ємні і важкі, в порівнянні зі звичайними, стрічкові стібки. Крім того, основа для вишивки повинна володіти невеликою щільністю і еластичністю, щоб стрічки і нитки легко крізь неї проходили.

     Виконувати роботу можна на звичайній канві Aida або клапті льону або бавовни з рівномірним переплетенням ниток. А взагалі обмежень в плані вибору тканини немає.

     Краса вишитих виробів багато в чому залежить від того, наскільки гармонійно поєднуються між собою тканину-основа і підібрані для роботи стрічки. (рис 1.5.5)

  

Рис. 1.5.5 Види тканини.

Нитки.

     Для роботи  знадобляться прості бавовняні нитки №№ 45-50. Вони необхідні для перенесення малюнка на канву або тканину, закріплення кінців стрічок на виворітній стороні вишивки. Нитки муліне або ірис. Використовуються вони для виконання швів «французький» і «колоніальний вузлик». Вузлик, виконаний за допомогою цих ниток, виходить дуже ніжним, маленьким і зворушливим. (рис.1.5.6)              

 

 

Рис. 1.5.6 Нитки

 

Намистини і бісер.                                     

     Ними можна заповнювати серединку квітки, вводити з їх допомогою додатковий мотив, заповнюючи проміжки між елементами, вишитими стрічками, використовувати як матеріал для вишивки рамочок навколо основної композиції. (рис. 1.5.7)

 

Рис.1.5.7

 

 

 

 

 

pdf
Додано
23 серпня 2018
Переглядів
2119
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку