Матеріали до професійно спрямованого уроку з української мови "Лексичний практикум"

Про матеріал
Практикум розроблений з метою забезпечення мовленнєвого розвитку учнів, засвоєння ними норм сучасної української літературної мови та вироблення умінь і навичок оперування термінологією професійного спрямування, набуття навичок роботи зі словниками, граматиками, довідниками, інтернет-ресурсами, що сприятиме удосконаленню професійної мовленнєвої культури майбутнього фахівця.
Перегляд файлу

ЛЕКСИЧНИЙ ПРАКТИКУМ

 

  1. З'ясуйте лексичне значення слів: аванс, актив, акцепт, акція, андеррайтер, борт, валюта, вигода, дебет, дебітор, девальвація, позика, позичальник,  застава,  інвентаризація, іпотека, карат, консорціум, кредитор

Довідка.

Аванс - грошова сума, що видається вперед в рахунок умовлених платежів (завдаток) або в рахунок майбутніх витрат, за якими звіт буде дано згодом (авансові суми).

Актив (від лат. Activus - дієвий) - сукупність майна і грошових коштів, що належать кредитної організації (будівлі, споруди, машини та устаткування, матеріальні запаси, банківські вклади, вкладення в цінні папери, патенти, авторські права та ін.), В які вкладені кошти власників.

Акцепт (від лат. Acceptus - прийнятий) - зобов'язання (підтвердження згоди) платника оплатити у встановлений термін перекладний вексель (тратту), виставлений на оплату рахунок, задовольнити інші вимоги про оплату.

Акція - емісійний цінний папір, що закріплює права її власника на отримання частини прибутку акціонерного товариства у вигляді дивідендів, на участь в управлінні акціонерним товариством і на частину майна, що залишається після його ліквідації.

Андеррайтер - фінансовий посередник (інвестиційний банк, універсальний комерційний банк) або їх група, яка обслуговує і гарантує первинне розміщення цінних паперів, що здійснює їхнє покупку для подальшого перепродажу приватним інвесторам. У цій якості він приймає на себе ризики, пов'язані з нерозміщенням цінних паперів.

Борт (від голл. Boort) - технічні алмази, представляють собою кристали неправильної форми масою від декількох сотих до одного карата. Це неправильної форми зростки, кулясті агрегати непрозорих, пофарбованих алмазів.

Валюта - грошові знаки іноземних держав, а також кредитні і розрахункові документи, виражені в іноземних грошових одиницях і застосовувані в міжнародних розрахунках.

Вигода - отримання певних переваг, додаткового доходу, прибутку

Дебет (від лат. Debet - він повинен) - одна зі сторін (ліва) бухгалтерського рахунку, що має форму двосторонньої таблиці. У дебетової боці рахунків реєстрації стану і руху грошових коштів і запасів матеріальних цінностей підприємства (активів) вказуються наявність цінностей на початок місяця і їх надходження протягом місяця. У дебетової боці рахунків реєстрації стану і руху джерел коштів (пасивів) відображається зменшення джерел, наприклад боргів підприємства з боку його боржників.

Дебітор - фізична або юридична особа, за якою числиться борг організації.

Девальвація - законодавче зниження курсу національної валюти.

Позика - відносини у вигляді договору, за яким одна сторона (позикодавець) передає або зобов'язується передати у власність другій стороні (позичальникові) готівку або безготівкові грошові кошти або визначені родовими ознаками речі, документарні або бездокументарні цінні папери, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму готівки або безготівкових грошових коштів (суму позики) або рівну кількість речей того ж роду і якості або цінних паперів того ж роду.

Позичальник - учасник кредитних відносин, який одержує надану вартість і приймає він зобов'язання повернути її у встановлений термін і сплатити відсоток за тимчасове користування.

Застава - спосіб забезпечення зобов'язання, при якому кредитор-заставодержатель набуває право у разі невиконання боржником зобов'язання одержати задоволення за рахунок заставленого майна переважно перед іншими кредиторами, за винятками, передбаченими законом.

Інвентаризація - уточнення фактичної наявності майна і фінансових зобов'язань шляхом їх зіставлення з даними бухгалтерського обліку на певну дату.

Іпотека - застава підприємства, будови, будівлі, споруди чи іншого об'єкта, безпосередньо пов'язаного із землею, разом з відповідною земельною ділянкою або правом користування ним.

Карат (нім. Karat; від італ. Carato) - одиниця маси, застосовувана в ювелірній справі при зважуванні дорогоцінних каменів.

Консорціум - тимчасове об'єднання на договірній основі різних комерційних банків для здійснення кредитних, гарантійних та інших кредитно-фінансових операцій.

Кредитор - учасник кредитних відносин, що надає позику, на умовах повернення і зі сплатою відсотків за її використання.

  1. Довести, що наведені слова належать до однозначних.

банкрутство, гарантія, дефолт,  дефолт, єврокард, інфляція, неплатоспроможність, овердрафт, пеня, пін-код, поручитель.

Довідка.

 

Банкрутство – визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Гарантія – за гарантією банк, інша фінансова установа, страхова організація (гарант) гарантує перед кредитором (бенефіціаром) виконання боржником (принципалом) свого обов'язку. Гарант відповідає перед кредитором за порушення зобов'язання боржником.

Дефолт – відмова від зобов’язань.

Єврокард – вид міжнародних кредитних карток.

Інфляція – знецінювання грошей і безготівкових коштів, що супроводжується ростом цін на товари і послуги.

Неплатоспроможність – нездатність учасника платіжної системи в строк, встановлений договором або визначений законодавством України, в повному обсязі виконати свої зобов'язання щодо переказу коштів.

Овердрафт (overdraft; овердрафт) – короткостроковий кредит, який надається банком клієнту в разі перевищення суми операцій залишку коштів на його поточному/ картковому рахунку або встановленого ліміту кредитування.

Пеня (fine, penalty; пеня) – фінансова санкція за несвоєчасне виконання грошового зобов’язання.

ПІН-код (персональний ідентифікаційний номер) - секретний код, відомий лише власнику платіжної картки і необхідний для здійснення операцій із використанням платіжної картки.

Поручитель – фізична чи юридична особа, що зобов'язується перед кредитором іншої особи відповідати за виконання нею свого зобов'язання в повному обсязі або в частині.

  1.               Поясніть лексичне значення виділених слів за словником.

Головною метою аналізу банківської діяльності є пошук резервів підвищення ефективності функціонування банку на основі вивчення передового досвіду та досягнень науки і практики банківської справи. Це досягається через оптимізацію структури активів та пасивів з метою максимізації прибутку банку.

   Аналіз діяльності комерційного банку передбачає врахування специфічних умов, пов’язаних з місцем, яке посідають банки в ринковій системі взаємовідносин. Методики, що застосовуються зарубіжними банками, не можуть повною мірою відповідати вимогам аналізу діяльності українських банків, оскільки умови їх функціонування суттєво різняться. Для української банківської системи характерні нестабільність, високий рівень інфляції та ризику, що істотно впливає на використання фінансових інструментів, політичну та загальну соціально-економічну ситуацію. У зв’язку з цим особливого значення набуває рання діагностика негативних тенденцій у діяльності банків.

  1. У першу колонку запишіть однозначні слова, а в другу – багатозначні.

Бенефіціар, Гарантія, Депозит, Завдаток, Застава, Контрагент, Кліринг, Поручитель, Пролонгація, Рента, Юридична особа

Довідка.

Бенефіціар – 1) особа (фізична, юридична), яка є одержувачем доходу чи платежу; 2) особа (фізична, юридична), на користь якої здійснюють довірчі функції та якій належить дохід від трастової діяльності (якщо трастові відносини здійснюють на користь самого довірителя, то поняття «бенефіціар» та «довіритель» збігаються); 3) одержувач доходу за страховим полісом; 4) одержувач коштів за платіжним дорученням; 5) особа, на користь якої виставлено акредитив чи надається гарантія; 6) юридична або фізична особа, на користь якої здійснюють довірчі функції та яка є одержувачем доходу чи платежу за векселем.

Гарантія – за гарантією банк, інша фінансова установа, страхова організація (гарант) гарантує перед кредитором (бенефіціаром) виконання боржником (принципалом) свого обов'язку. Гарант відповідає перед кредитором за порушення зобов'язання боржником.

Депозит – зобов'язання банку за тимчасово залученими коштами фізичних і юридичних осіб або цінними паперами за відповідну плату.

Завдаток – сума, яку сплачує покупець, з метою гарантії подальшого виконання сторонами взятих на себе зобов’язань по договору. Ящо покупець не виконує умови договору, то він втрачає ці гроші, якщо продавець не виконує умови договору, то він повертає покупцю цю суму у подвійному розмірі.

Застава – в силу застави кредитор (заставодержатель) має право у разі невиконання боржником (заставодавцем) зобов'язання, забезпеченого заставою, одержати задоволення за рахунок заставленого майна переважно перед іншими кредиторами цього боржника, якщо інше не встановлено законом (право застави).

Контрагент – одна із сторін договору.

Кліринг (clearing; клиринг) – система безготівкових розрахунків за товари, цінні папери і послуги, яка ґрунтується на врахуванні банками взаємних вимог і зобов’язань сторін.

Поручитель – фізична чи юридична особа, що зобов'язується перед кредитором іншої особи відповідати за виконання нею свого зобов'язання в повному обсязі або в частині.

Пролонгація (prolongation; пролонгация) – 1) відстрочка; 2) продовження строку/терміну дії договору тощо.

Рента — певний доход із капіталу, майна чи земельної ділянки, що не потребує від своїх отримувачів підприємницької діяльності.

Юридична особа — організація, фірма, корпорація, для яких характерні такі ознаки, встановлені законодавством: а) незалежність існування юридичної особи від окремих членів, які входять до її складу і можуть змінюватися; б) наявність у неї власного майна; в) право купувати, користуватися і розпоряджатися власністю; г) право від свого імені бути позивачем і відповідачем у суді; д) самостійна майнова відповідальність.

  1. Прочитайте, визначте тему й головну думку; поясніть написання виділених слів.

Банки являють собою організаційні структури фінансового ринку, кредитні організації, завданням яких є комплексне здійснення операцій по залученню тимчасово вільних коштів, накопичень та заощаджень фізичних та юридичних осіб, а також розміщенню акумульованих ресурсів від свого ім'я, на умовах повернення, строковості та платності, за дорученням клієнтів.

Це ствердження за змістом базується на трьох базових напрямках, при яких історично сформувались банки.

По-перше – діяльність храмів по збереженню наданих цінностей;

По-друге – ростовщицькі кредити трансформовані в комерційні;

По-третє – розрахункова та валютна діяльність обмінних контор (лавок). Останні й дали назву цим закладам.

Банк розглядається як посередницька організація, торгове підприємство, суб'єкт господарювання, заклад, організаційна структура, власник, володар, суб'єкт фінансового ринку, об'єкт нагляду і регулювання.

  1. Робота з текстом.

Прочитати текст, з’ясувати, до якого типу мовлення він належить, розкрити характерні особливості.

Визначити стильову приналежність тексту, свою думку обгрунтувати.

Національний банк за своїм правовим статусом є однією з найважливіших інституцій держави. Він не входить до кожної з гілок влади. Діючи на засадах незалежності та економічної самостійності НБУ є залежним від Верховної Ради України, перед якою і звітує про свою діяльність.

У квітні 1992 р. затверджено склад правління та структуру НБУ. У липні – здійснено перехід на розрахунки із центральними банками СНД, через кореспондентські рахунки. У серпні – створено Валютну біржу НБУ. У вересні – Україну прийняли до Міжнародного валютного фонду та Світового банку. У жовтні – Україна вступила до Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Відповідно до Конституції України основною функцією НБУ є забезпечення стабільності грошової одиниці України. Виконанням своєї функції НБ сприяє дотриманню стабільності банківської системи, а також у межах своїх повноважень – цінової стабільності (ст. 6 Закону України "Про Національний банк України").

  1. Творче конструювання (надруковано окремі слова). Скласти речення з поданими словами.

Головним показником функціонування грошової системи е проектування і реалізація певної грошово-кредитної (монетарної політики). Основні засади грошово-кредитної політики базуються на аналізі макроекономічних показників загальнодержавної програми економічного розвитку України на плановий період.

  1. Гра «Поясни слово»  Група поділяється на 3 команди: одна описує слово за його особливостями і призначенням, інші його відгадують і навпаки.

Авалювання - оформлення юридичною або фізичною особою авалю за векселем, тобто прийняття зобов'язання оплатити вексель повністю або частково за одну із зобов'язаних за векселем осіб у разі не-оплати векселя платником у строк або, якщо немає змоги одержати платіж за векселем у строк.

 

Аваль - вексельне поручительство, за яким особа (аваліст), яка його здійснює, бере на себе відповідальність перед власником векселя за виконання векселедавцем, акцептантом або індосантом зобов'язань щодо оплати цього векселя. Аваль виражається словами "вважати за аваль" або будь-яким іншим рівнозначним формулюванням, оформляється на векселі або на алонжі, підписується авалістом.

Банк - юридична особа, яка на підставі банківської ліцензії має виключне право надавати банківські послуги, відомості про яку внесені до Державного реєстру банків.

Вексель - цінний папір, який засвідчує безумовне грошове зобов'язання векселедавця сплатити після настання строку визначену суму грошей власнику векселя (векселедержателю). Випускаються такі види векселів: простий, переказний. Порядок випуску та обігу векселів визначається Кабінетом Міністрів України.

Гарантія - це такий вид договору поруки, за яким відповідальність гаранта має характер субсидії при невиконанні позичальником обов'язків перед банком. Гарантом позики може бути третя особа, що має стійкий фінансовий стан, а відносно до позичальника виступає зацікавленою особою.

Готівковий обіг - обіг у готівковій формі законних платіжних засобів (банкнот та розмінної монети), які обслуговують потреби економіки країни.

Застава - це частка матеріального майна, право власності якого належить позичальникові і перейде до банківської установи в разі невиконання позичальником своїх зобов'язань, які передбачені кредитною угодою.

Інкасація готівки - переміщення готівки з кас підприємств і установ до кас комерційних банків.

Клієнт банку - будь-яка фізична чи юридична особа, що користується послугами банку.

Облігація - цінний папір, що засвідчує внесення її власником грошових коштів і підтверджує зобов'язання відшкодувати йому номінальну вартість цього цінного паперу в передбачений в ньому строк з виплатою фіксованого процента (якщо інше не передбачено умовами випуску).

Облікова ставка Національного банку України - виражена у відсотках плата, що береться Національним банком України за рефінансування комерційних банків шляхом купівлі векселів до настання строку платежу по них і утримується з номінальної суми векселя. Облікова ставка є найнижчою серед ставок рефінансування і є орієнтиром ціни на гроші.

Операційна каса - сукупність всіх грошей готівкою, яка знаходиться в банку. Приймання грошей від клієнтів протягом операційного дня здійснюється прибутковою касою, а після операційного дня - вечірньою касою.

Операційний день - частина робочого дня банку або іншої установи - члена платіжної системи, протягом якої приймаються документи на переказ і документи на відкликання та можна за наявності технічної можливості здійснити їх оброблення, передавання та виконання. Тривалість операційного дня встановлюється банком або іншою установою - членом платіжної системи самостійно та зазначається в їх внутрішніх правилах.

Переказ готівки - унесення певної суми готівки підприємством (підприємцем) або фізичною особою з метою її зарахування на рахунки підприємства (підприємця) чи фізичної особи або видачі їм у готівковій формі.

Переказний вексель (тратта) - призначений для переміщення коштів від однієї особи до іншої за допомогою передавального напису - індосаменту. В складанні переказного векселя беруть участь три суб'єкти: 1)кредитор (трасант, векселедатель) - особа, яка виставляє вексель з наказом здійснити платіж; 2)боржник (трасат, платник) - особа, яка отримує наказ заплатити; 3)ремітент(векселедержатель, перший покупець векселя) - особа на користь якої видано вексель.

  1. Відредагуйте речення, усуваючи лексичні/стилістичні помилки в тексті ділового стилю.

Якщо й надалі керівництво компанії діятиме силоміць, то зміни в кращу сторону не відбудуться. Завдяки невмінню менеджера домовлятися з підлеглими, на фірмі склалася атмосфера недовіри й ворожості, і менеджерові запропонували розрахуватися по власному бажанню.

  1.  Запишіть слова-терміни, визначте їх лексичне значення та сферу вживання.

АВТОМАТ САМООБСЛУГОВУВАННЯ (БАНКОМАТ) програмно-технічний комплекс, що дає змогу держателю платіжної картки здійснити самообслуговування за операціями одержання грошей у готівковій формі, внесення їх для зарахування на відповідні рахунки, одержання інформації щодо стану своїх рахунків, а також виконати інші операції згідно з функціональними можливостями цього комплексу.

АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО одна з форм централізації капіталу та основна організаційна форма підприємства, яке утворюється шляхом продажу акцій.

АКЦІЯ цінний папір без встановленого строку обігу, що засвідчує пайову участь у статутному фонді акціонерного товариства, підтверджує право на участь в управлінні товариством, дає право його власникові на одержання частини його прибутку у вигляді дивіденду, а також на участь у розподілі майна при його ліквідації.

БАНК фінансовий інститут, що акумулює тимчасово вільні кошти та нагромадження, надає кредит, здійснює грошові розрахунки, випускає в обіг гроші, цінні папери тощо, здійснює посередництво у взаємних платежах і розрахунках між державою, з підприємствами, закладами та окремими особами.

БАНК НАЦІОНАЛЬНИЙ УКРАЇНИ центральний банк України, який здійснює керівництво всією кредитною системою країни, має монопольне право емісії банкнот, є головним провідником грошово-кредитної політики держави.

БАНК-ЕКВАЙЄР банк, що займається технологічним, інформаційним обслуговуванням торговців та виконанням розрахунків з ними з операцій, які здійснені із застосуванням платіжних карток.

БАНКИ КОМЕРЦІЙНІ кредитні установи, що здійснюють всі різновиди банківських операцій (крім емісії грошей) для підприємств усіх галузей за рахунок грошей, залучених у вигляді вкладів.

ВАЛЮТА це грошова одиниця країни ‑ національна валюта; це грошові одиниці іноземних держав, які використовуються в міжнародних розрахунках ‑ іноземна валюта.

ВАЛЮТА ПЛАТЕЖУ це валюта, в якій здійснюється платіж.

ВАЛЮТА ЦІНИ це валюта, в якій встановлюється ціна контракту.

ВАЛЮТНА ПОЗИЦІЯ БАНКУ співвідношення між сумою активів та позабалансових вимог в певній іноземній валюті та сумою балансових та позабалансових зобов´язань в цій самій валюті.

ГАРАНТІЯ ЧИ ПОРУКА це зобов´язання третьої особи погасити борг позичальника у випадку його неплатоспроможності.

ГОТІВКА (ГОТІВКОВІ КОШТИ) грошові знаки національної валюти України ‑ банкноти і монети, у тому числі й обігові пам´ятні та ювілейні монети, які є дійсними платіжними засобами.

ДЕПОЗИТ (ВКЛАД) це кошти, які внесені у банк клієнтами, зберігаються на їх рахунках і використовуються згідно з укладеною угодою та банківським законодавством.

ДЕПОЗИТ ДО ЗАПИТАННЯ це кошти, , що залучені на депозит без визначеного терміну погашення, включаючи кошти на поточних, кореспондентських та бюджетних рахунках.

ДЕПОЗИТИ НА СТРОК це кошти, що зберігаються на окремих депозитних рахунках у банку протягом терміну, який визначається у депозитній угоді.

 

 

 

docx
Додано
29 грудня 2022
Переглядів
337
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку