Тема «Білки , вуглеводи, ліпіди»
Під час дистанційного навчання додатково до відповідних параграфів вчитель та учні можуть використати даний тезисний конспект. Завдання для перевіки знань допоможуть визначити рівень засвоєння знань учнів.
Тезисний конспект для підготовки до перевірки знань
Вуглеводи
Основні групи вуглеводів:
Функції:
структурна, резервна (запасальна), енергетична, транспортна, захисна
Ліпіди
Основні групи ліпідів:
Прості ліпіди:
Складні ліпіди:
фосфоліпіди (у складі клітинної мембрани)
Функції:
структурна, резервна, енергетична, захисна, регуляторна, теплоізоляція, джерело метаболічної води, емульгуюча
Білки
- Біополімери, утворені мономерами (21 амінокислота), які з’єднані пептиднтми зв’язками
- Є білки прості (лише амінокислоти) і складні (амінокислоти + інші молекули)
Структурна організація білків:
Фібрилярні
Первинна – ланцюжок
Вторинна – спіраль
Глобулярні
Третинна – клубок (глобула)
Четвертинна – кілька глобул
Властивості білків:
Денатурація – розкручування білка до первинної структури при несприятливих умовах ( зміна температури або рН-середовища)
Ренатурація - – закручування білка до природньої структури при сприятливих умовах
- Деструкція – загибель білка (руйнування первинної структури)
Функції білків:
- Ферменти – особливі білки (каталізатори), які прискорюють реакції в клітині в мільйони разів.
Приклади ферментів: пепсин, ліпаза, каталаза...
Їх властивості:
Завдання для перевірки знань
І варіант
Навпроти слів виписати цифри, які відповідають незакінченим реченням
Білки –
Вуглеводи –
Ліпіди -
Пояснити терміни
- Деструція
- Фермент
- Мономери
ІІ варіант
Навпроти слів виписати цифри, які відповідають незакінченим реченням
Білки –
Вуглеводи –
Ліпіди -
Пояснити терміни
- Денатурація
- Гормон
- Біополімери