Матеріали до уроку "Білки, вуглеводи, ліпіди"

Про матеріал
Під час дистанційного навчання при вивченні теми "Білки, вуглеводи, ліпіди" додатково до відповідних параграфів вчитель та учні можуть використати даний тезисний конспект. Завдання для перевіки знань допоможуть визначити рівень засвоєння знань учнів.
Перегляд файлу

Тема «Білки ,  вуглеводи,  ліпіди»

Під час дистанційного навчання додатково до відповідних  параграфів вчитель та учні можуть використати даний тезисний конспект. Завдання для перевіки знань допоможуть визначити рівень засвоєння знань учнів.

Тезисний конспект для підготовки до перевірки знань

Вуглеводи

Основні групи вуглеводів:

  1. Моносахариди (нерозчинні і не солодкі): глюкоза, фруктоза, рибоза, дезоксирибоза
  2. Дисахариди (розчинні і  солодкі): сахароза, лактоза, мальтоза
  3. Полісахариди (нерозчинні і не солодкі): крохмаль, глікоген, целюлоза, хітин

Функції:

структурна, резервна (запасальна), енергетична, транспортна, захисна

Ліпіди

Основні групи ліпідів:

Прості ліпіди:

  1. Жири: олія, сало
  2. Воски ( утворюють бджолині соти,  вкривають плоди)
  3. Стероїди: вітамін Д, гормони,
  4. Вітаміни: А,  Е, К, Д

Складні ліпіди:

 фосфоліпіди (у складі клітинної мембрани)

Функції:

 структурна, резервна, енергетична, захисна, регуляторна, теплоізоляція, джерело метаболічної води, емульгуюча

Білки

-         Біополімери, утворені мономерами (21 амінокислота), які з’єднані пептиднтми зв’язками

-         Є білки прості (лише амінокислоти) і складні (амінокислоти + інші молекули)

Структурна організація білків:

Фібрилярні

Первинна – ланцюжок             

Вторинна – спіраль

Глобулярні

Третинна – клубок (глобула)              

Четвертинна – кілька глобул

 Властивості білків:

Денатурація – розкручування білка до первинної структури при несприятливих умовах ( зміна температури або рН-середовища)

Ренатурація - – закручування білка до природньої  структури при сприятливих умовах

-         Деструкція – загибель білка (руйнування первинної структури)

Функції білків:

  1. Структурна  (кератин, колаген, осеїн)
  2. Енергетична
  3. Регуляторна (гормони )
  4. Транспортна (гемоглобін, альбумін)
  5. Захисна (лізоцим, антитіла, інтерферон)
  6. Скоротлива / рухова  (актин,  міозин)
  7. Запасаюча/ резервна (яєчний альбумін,казеїн)
  8. Рецепторна/ сигнальна  (родопсин,глікопротеїди мембран)
  9. Ферментативна/ каталітична  (ферменти)

-         Ферменти  – особливі білки (каталізатори), які прискорюють реакції в клітині в мільйони разів.

Приклади ферментів:  пепсин, ліпаза, каталаза...

 Їх  властивості:

  1. Специфічність – 1 фермент каталізує лише 1 конкретну реакцію
  2. Активність залежить ві температури (при 60 градуах – денатурація) і від зміни рН-середовища (кисле чи лужне)

Завдання для перевірки знань

І варіант

Навпроти  слів виписати цифри, які відповідають незакінченим  реченням

Білки –

Вуглеводи –

Ліпіди -

  1. Глюкоза належить до…
  2. Мономерами є амінокислоти…
  3. Вітамін D належить до…
  4. Гемоглобін належить до…
  5. Вторинну структуру мають…
  6. Дезоксирибоза належить до…
  7. Утворюють хромосому…
  8. Захисну функцію виконують…
  9. Регуляторну функцію виконують…
  10. Рухову функцію виконують...
  11. Мають пептидні зв’язки...

Пояснити терміни

-         Деструція

-         Фермент

-         Мономери

ІІ варіант

Навпроти  слів виписати цифри, які відповідають незакінченим  реченням

Білки –

Вуглеводи –

Ліпіди - 

  1. Віск належить до…
  2. Хітин  належить до…
  3. Актин належить до…
  4. Первинну структуру мають…
  5. Рибоза належить до…
  6. Утворюють мембрану…
  7. Структурну функцію виконують…
  8. Транспортну функцію виконують..
  9. Каталітичну  функцію виконують…
  10. Є джерелом метаболічної води…
  11. Здатні змінювати свою структуру…

Пояснити терміни

-         Денатурація

-         Гормон

-         Біополімери

docx
Додано
2 вересня 2023
Переглядів
489
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку