24 квітня о 18:00Вебінар: Хто змінює світ? Результати найбільшого освітянського форуму Global Education and Skills Forum

МАТЕРІАЛИ МЕТОДИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАНЯТТЯ тема:"Анатомія ока." (підготовчий етап)

Про матеріал
Епіграф заняття: «Нічого не може бути страшнішим, ніж лишитися зору. Це – велика образа, вона забирає у людини дев’ять десятих світу» М. Горький
Перегляд файлу

 

 

Тема: Анатомія ока. Провідні шляхи зорового аналізатора                                                                

МАТЕРІАЛИ МЕТОДИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАНЯТТЯ

ХІД ПРОВЕДЕННЯ ЗАНЯТТЯ

І. Підготовчий етап:

  1. Привітання.
  2. Облік присутніх.
  3. Оголошення теми заняття (слайд1).
  4.  Стимулювання та мотивація навчальної діяльності.
  • Ознайомлення з епіграфом заняття: «Нічого не може бути страшнішим,  ніж лишитися зору. Це – велика образа,  вона забирає у людини дев’ять десятих світу» М. Горький ;

 

  • Постановка проблемного питання та його обговорення: «Де в майбутній професійній діяльності знадобляться вам знання будови зорового аналізатора?»

 

  •  Ознайомлення з планом практичного заняття:
  • організаційні заходи;
  • постановка навчальних цілей;
  • створення позитивної пізнавальної мотивації

 

 

 

 

 

 

Матеріали контролю для підготовчого етапу заняття.

1. Анатомічний диктант (незавершене речення)

 

1. Фізіологічний процес, який дає змогу сприй­мати ступінь освітленості, форму, розміри та кольори навколишніх предметів, відстань до них і, таким чином, орієнтуватись у довкіллі – це……

2. Зорова сенсорна система включає….

3. Орган зору людини складається з…..

4.  Зі скількох оболонок складається очне яблуко?

5. Зовнішня обо­лонка -…… - досить щільна й підтримує форму очного яблука.

6. Середня оболонка ока -……, пронизана густою сіткою кровоносних судин.

7. Яка оболонка вистеляє дно ока?

8.Спереду фіброзна оболонка утворює прозору і проникну для світла…..

9. Непрозора частина фіброзної оболонки має назву…..

10. Передня  частина судинної оболонки -….. - має вигляд вертикальної пластинки з круглим отво­ром у центрі.

11. Як називається  темний пігмент, який міститься у  райдужці?

12. У райдужці є отвір -….., через який світло потрапляє всередину ока.

13. Назвіть  світлочутливі рецептори (фоторецептори).

14.Як називаються світлочутливі рецептори, які  пристосова­ні до сприйняття яскравого світла і кольорів?

15. Як називаються світлочутливі рецептори, які  збуджуються під час дії світла малої інтенсивності?

16. Від ока відходить зоровий нерв. У місці його виходу немає ні паличок, ні колбочок. Це….

17. Площа сліпої плями (в нормі) ста­новить…… мм2.

18. Збоку від сліпої плями, навпроти зіниці, є місце найбільш чутливого сприй­няття світла -  це …..

19. У жовтій плямі переважно переважно розташовані  палички чи колбоч­ки?

20. Внутрішня поверхня повік вкрита тонкою слизовою оболонкою - ........

21. Запалення кон'юнктиви спричиняє захворювання -……

 

Відповіді:

1. зір

2. око, зоровий нерв, підкіркові центри зору та зорову зону, розташова­ну в потиличній частці кори великих півкуль головного мозку.

3. очного яблука (ока) й допоміжного апарату.

4. з трьох оболонок.

5. фіброзна

6. судинна

7.сітківка, або сітчаста оболонка

8. рогівку

9. склера

10. райдужка

11. меланін

12. зіниця

13. палички , колбочки

14. колбочки

15. палички

16. сліпа пляма

17. від 2,5 до 6 мм2

18. жовта пляма

19. колбоч­ки

20. кон'юнктивою

21. кон'юнк­тивіт

 

2. Доповни схему

Схема1. Будова органу зору

Схема2. Будова зовнішньої оболонки ока

Схема3. Будова середньої оболонки ока

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Схема4. Будова внутрішньої оболонки ока

Схема5. Будова ядра очного яблука

 

Схема5. Допоміжний апарат ока

  1. _________________
  2. _________________
  3. _________________
  4. _________________
  5. _________________

3. Тестові завдання 

Варіант 1

 


1. Виберіть правильне розташування кришталика

А  між райдужкою і склистим тілом

Б  між рогівкою і райдужкою

В  між склерою і судинною оболонкою

 

2. Визначте місце найкращого бачення

А  рогівка 

Б  зіниця 

В  сліпа пляма 

Г  жовта пляма

 

3. Виберіть структуру,  яка надає оку форми та об'єму

А  повіка 

Б  склисте тіло 

В  райдужна оболонка 

Г  склера

 

4. До прозорих середовищ очного яблука належить все, крім:

А. Склисте тіло

Б. Рогівка

В. Склера

Г. Водяниста волога

Д. Кришталик

 

5. Водянисту вологу продукують:

А. Капсула кришталика

Б. Війковий м’яз

В. Війковий поясок

Г.  Війкові відростки

Д. Судинні сплетення райдужки

 

 

 

6. Передня камера ока розміщена між:

А. Рогівкою і війковим тілом

Б. Райдужкою і капсулою кришталика В. Кон’юнктивою і рогівкою

Г. Рогівкою і склерою

Д. Рогівкою та райдужкою

 

7. До додаткових органів ока відноситься все, крім:

А. Сльозового апарату

Б. Райдужки

В. Кон’юнктиви

Г. Скелетних м’язів ока

Д. Брів та вій


8. Що знаходиться у медіальному куті ока? 
A. Кришталик 
Б. Слізна залоза 
В. Вії 
Г. Брови 
Д. Слізне озеро

 

9. Кришталик має форму... 
A. двоввігнутої лінзи 
Б. двоопуклой лінзи 
В. кулі 
Г. циліндра 
Д. диска

 

10. Виберіть структуру зорового аналізатора, по

якій нервові імпульси передаються у великий мозок

А  око 

Б  зоровий нерв 

В  війковий м'яз 

Г  руховий нерв


Відповіді на тестові завдання

Варіант 1

 


  1. А
  2. Г
  3. Б
  4. В
  5. Г
  6. Д
  7. Б
  8. Д
  9. Б
  10.  Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Варіант 2

 


1 . Передня камера ока розміщена між:

А. Рогівкою і війковим тілом

Б. Райдужкою і капсулою кришталика В. Кон’юнктивою і рогівкою

Г. Рогівкою і склерою

Д. Рогівкою та райдужкою

 

2. До додаткових органів ока відноситься все, крім:

А. Сльозового апарату

Б. Райдужки

В. Кон’юнктиви

Г. Скелетних м’язів ока

Д. Брів та вій


3. Що знаходиться у медіальному куті ока? 
A. Кришталик 
Б. Слізна залоза 
В. Вії 
Г. Брови 
Д. Слізне озеро

 

4. Кришталик має форму... 
A. двоввігнутої лінзи 
Б. двоопуклой лінзи 
В. кулі 
Г. циліндра 
Д. диска

 

5. Виберіть структуру зорового аналізатора, по

якій нервові імпульси передаються у великий мозок

А  око 

Б  зоровий нерв 

В  війковий м'яз 

Г  руховий нерв

 

6. Виберіть правильне розташування кришталика

А  між райдужкою і склистим тілом

Б  між рогівкою і райдужкою

В  між склерою і судинною оболонкою

 

7. Визначте місце найкращого бачення

А  рогівка 

Б  зіниця 

В  сліпа пляма 

Г  жовта пляма

 

8. Виберіть структуру,  яка надає оку форми та об'єму

А  повіка 

Б  склисте тіло 

В  райдужна оболонка 

Г  склера

 

9. До прозорих середовищ очного яблука належить все, крім:

А. Склисте тіло

Б. Рогівка

В. Склера

Г. Водяниста волога

Д. Кришталик

 

10. Водянисту вологу продукують:

А. Капсула кришталика

Б. Війковий м’яз

В. Війковий поясок

Г.  Війкові відростки

Д. Судинні сплетення райдужки

 

 

 


Відповіді на тестові завдання

Варіант 2

 


  1. Д
  2. Б
  3. Д
  4. Б
  5. Б
  6. А
  7. Г
  8. Б
  9. В
  10. Г

 

 


 

 

 

 

 


  1. Робота з глосарієм

 


 



 


 

 

 

 

 

docx
Додано
25 лютого
Переглядів
68
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку