Матінка Кураж та її діти

Про матеріал
Зображення війни, як засобу збагачення в драмі "Матінка Кураж та її діти". Ідея попередження та риси "епічного театру" в п'єсі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зображення війни, як засобу збагачення в драмі "Матінка Кураж та її діти". 

Номер слайду 2

"Епічний театр" ("Епічна драма") - це модерністське явище, а саме теоретична концепція Б. Брехта.

Номер слайду 3

Особливості та теоретичні засади "епічного театру":

Номер слайду 4

Використання сюжету про Тридцятирічну війну, події якої відбувалися майже 300 років тому,— це один із прийомів, що дав змогу авторові запобігти «ефекту присутності», який, на думку Брехта, гіпнотизував глядачів та заважав їм аналізувати події на сцені. Особливості  "епічного театру"

Номер слайду 5

Зображення війни. Практично кожен із героїв драми сприймає війну як засіб збагачення. «Оце така вона, війна! Добра годувальниця!»1 — вважає Анна Фірлінґ. Її син Ейліф неодноразово вдається до грабунку й жорстокого вбивства, щоб забрати у селян їхню худобу від короля, який пішов війною «ощасливлювати» й «визволяти» інші народи, священика, кухаря та до простого солдата — усі мріють про збагачення. I не важливо, яку ціну доведеться заплатити: зруйновані та пограбовані міста й села, тисячі загиблих мирних жителів чи навіть життя власних дітей Усі розуміють, що основа війни — це зиск, розрахунок, прагнення наживи у найганебніший спосіб, але ставляться до цього спокійно, як до неминучості або вигідної комерції.

Номер слайду 6

Як Матінка Кураж відноситься до війни?Вона не має жодних ілюзій щодо війни і ставиться до неї як до способу збагачення. Війна для Кураж – джерело доходу, “золота часина”. Кураж не розуміє навіть, що сама є винуватицею загибелі всіх своїх дітей – “гієна, яка нишпорить по полю бою”. Лише раз, в шостій картині, після того, як поглумилися над дочкою, вона вигукнула: “Будь проклята війна!”.

Номер слайду 7

Як Матінка Кураж відноситься до війни?Але вже в наступній картині вона знову крокує упевненою ходою і співає “пісню про війну – велику годувальницю”. Найнестерпніше в поведінці Кураж – це її переходи: від Кураж – матері, до Кураж – користолюбної торговки. Вона перевіряє на зуб монету – чи не фальшива, і не помічає, як у цей момент вербувальник відводить її сина Ейліфа в солдати княжої армії.

Номер слайду 8

Втративши своїх близьких людей, Матінка Кураж не змінила роду своєї діяльності, її торгівля буде жити до тих пір, поки не закінчиться війна.

Номер слайду 9

П’єса змушує задуматися про багато речей. Вчинки Анни Фірлінг багато в чому не зрозумілі і не приємні. Адже образ матері – це щось світле і чисте. Мати ніколи не зробить боляче своїй дитині, віддасть останнє для його благополуччя.

Номер слайду 10

Автор хотів показати нам егоїстичний світ, де кожен сам за себе, де ніхто не протягне руку допомоги, де кожен переслідує тільки свої корисливі цілі. Твір змушує задуматися про свою роль в суспільстві та відповісти на питання: «А хто ти в ньому?».

Номер слайду 11

Автор хотів показати нам егоїстичний світ, де кожен сам за себе, де ніхто не протягне руку допомоги, де кожен переслідує тільки свої корисливі цілі. Твір змушує задуматися про свою роль в суспільстві та відповісти на питання: «А хто ти в ньому?».

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Тест

Номер слайду 14

Дякую за увагу, гарного дня!Бертольт Брехт

pptx
Додано
8 лютого 2023
Переглядів
2977
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку