«Матусю єдина,матусю рідненька!..» Традиції святкування Дня матері

Про матеріал
Діти найдорожчі для матері. Уклін усім матерям землі! Сьогодні мова про маму, любов і повагу до неї, традиції святкування Дня матері. Зразки листа до мами дають можливість удосконалити навички написання листа найріднішій людині, розвинути бажання використання епістолярного стилю.
Перегляд файлу

                   «МАТУСЮ  ЄДИНА, МАТУСЮ  РІДНЕНЬКА!..» 

                    ТРАДИЦІЇ СВЯТКУВАННЯ ДНЯ МАТЕРІ          

          День матері у всьому світі відзначають уже кілька століть. Ще в середньовічній Англії ввели «материнську неділю» — тоді раз на рік діти, що живуть далеко від батьків, відвідували свою матір, де б та не перебувала.  У США історія цього свята почалася з пропозиції американки Анни Джервіс, яка рано втратила матір. Жінка завалила проханнями присвятити один день у році вшануванню матерів всі державні структури, сенат, писала листи видатним особистостям. І її почули. У 1910 в штаті Вірджинія День матері став офіційним святом, а вже в 1914 році президент США Вудро Вільсон затвердив другу неділю травня національним святом —  Днем матері.

          Сьогодні це свято визнане в 85 країнах світу і має статус міжнародного. В Україні, відповідно до Наказу Президента України, цей день відзначається з 1999 року, тобто вже 21 рік поспіль.

          Традиції святкування  Дня матері мають свої особливості. Багатьом День матері нагадує 8 Березня, адже вітають усіх жінок, які є мамами, а це і бабусі, і тітки, і подруги, і навіть колеги. Прийнято в цей день дарувати жінкам букет улюблених квітів. Маленькі дітки готують для матусь подарунки своїми руками, наприклад, листівки чи інші аплікації. Дорослі діти намагаються подарувати рідній людині якщо не подарунок, то хоча б кілька хвилин уваги. У багатьох країнах світу з нагоди святкування Дня матері організовують сімейні вечері або спільно відвідують ранкове богослужіння. У США прийнято готувати в цей день для своєї мами сніданок. Крім того, в Америці й Австралії в День матері приколюють на одяг брошку у вигляді гвоздики. Колір квітки залежить від того, чи жива мама: червоний означає, що людина шанує живу матір, білий – ненька вже пішла з життя. Дарують гвоздики своїм мамам і японці, а в Росії символом дня вважають незабудку, в Австралії - хризантему. У деяких країнах є традиції дарувати жінці «материну каблучку» – це дорога ювелірна прикраса з дорогоцінним камінням. Цікаво, що каменів у каблучці має бути стільки, скільки в жінки дітей. В Європі в День матері прийнято вручати державні нагороди, наприклад, у Фінляндії жінки отримують Орден білої троянди. А в Україні на державному рівні виділяють матерів-героїнь.

       Ось уже кілька років поспіль учні нашого опорного закладу (раніше- Охтирської гімназїї) беруть активну участь у Міжнародному творчому конкурсі  до Дня матері «Малюнок, вірш, лист до мами». Діти різних вікових категорій намагаються виконати роботу якнайкраще, щоб цим самим продемонструвати любов і повагу до найріднішої людини. І цього року на конкурс були відіслані 15 робіт різних жанрів: лист, вірш, есе, малюнок. На жаль, результатів ще немає, але ми сподіваємось, що вони будуть.

           Уявляєте, скільки мук творчості відчули учасники конкурсу, адже писали не кому – небудь, а найріднішій, найдорожчій і найкращій людині у світі. Ось кілька робіт найстаранніших. Порадіймо їхньому натхненню, умінню, старанності й побажаймо подальших успіхів у навчанні та перемог у різноманітних конкурсах.

 

Лист до мами

Моя ріднесенька матуся! Сьогодні, у перший день весни, я вирішила тебе привітати та побажати всього найкращого. Будь щаслива, здорова, ніжна й красива. Ти саме та людина, яка мені подарувала всю свою радість і тепло. Нехай перші весняні промінчики освітлюють твоє життя. Хай на душі, матусю, буде завжди тепло. Легенький вітерець несе віру та надію на краще.

Кожного вечора я згадую, як ми сідали в родинне коло та обговорювали все те, що траплялося з нами упродовж дня. А пам’ятаєш, як ми раніше усією родиною збиралися та йшли на гостини? Було темно, я боялася, а ти йшла і промовляла: «Не бійся, я поруч, усе буде добре! » І після цих слів упевненості  в собі у твоєї доньки ставало все більше й більше.

Ось  підходить жіноче свято 8 Березня, і в моїй школі готується грандіозна програма. Тому я  з радістю, запрошую тебе до нашої концертної зали. Не сумніваюся: після урочистого виступу артистів ти отримаєш масу гарних вражень. Цей день , матусю , запам’ятається на все життя.

Мамо, ти - сонечко, яке дарує мені свої промінчики радості й тепла. Зараз я не уявляю життя без тебе, моя дорогесенька,  найкраща, найрідніша! Обіймаю тебе міцно й дуже люблю. До зустрічі!

                                                                                  Твоя донька Аня

Лист до мами

Матусю, матусенько моя , найрідніша й найкраща у світі! Яке щастя, що ти в мене є! Піклуєшся й думаєш завжди про мене, хвилюєщся і дбаєш щоденно, даєш мудрі поради й просто любиш свою доню. Мамо, дякую тобі за те , що я пізнаю цей світ, бачу тепле ясне сонечко й голубе небо, відчуваю  дотик твоїх ніжних рук і теплий подих вітру… Скільки памятаю себе, ти завжди намагаєшся навчити мене чомусь корисному, необхідному: саме з твоєю допомогою я впевнено зробила перші кроки, чітко вимовила перші слова, завдяки твоїй підтримці успішно виступила на фестивалі, отримала нагороду за перемогу в конкурсі. Ніколи не чула від тебе, рідненька, докорів чи нарікань, грубих слів чи неприємних повчань. Іноді думаю й приємно дивуюся, як у вас із татом вистачає часу й сил, а ще більше – терпіння для того, щоб вислухати , зрозуміти мене, пригорнути, заспокоїти. Щиро вдячна за те, що навчили мене з повагою ставитися до людей і любити їх, обмірковувати й аналізувати власні вчинки, а головне - самостійно розвязувати конфлікти.

Я навчаюся в найкращому закладі нашого міста, який, матусю, закінчила й ти. Пишаюся, що тобі за мене не соромно. Беру приклад із тебе бути сильною, розсудливою, уважною; допомагати немічним, підтримувати слабших, творити добро, тому що без цього не можна жити на світі. Почуваю себе надзвичайно щасливою, адже в мене є найкраща МАМА на світі!  Дуже люблю тебе, матусю!

                                                                            Любляча донечка  Варя

                           

                                 Лист до мами          

Дорога моя мамо! Рідненька, звертається до тебе ще не зовсім доросла донька, якій сьогодні дуже соромно за вчорашній необдуманий вчинок. Матусю,  дуже  прикро за  ті негаразди, котрі  відбулися між нами. Визнаю : я не стрималась у розмові, а потім не наважилася  попросити пробачення. Мамо, я розумію, шо на роботі був тяжкий день, багато проблем, та ще і я ненароком образила… Мені дуже соромно, повір… Згадую, а сором обпікає щоки, на очі навертаються сльози… Я вчинила, як егоїстка ,  думала тільки про себе,  свої бажання, забуваючи, що ти теж маєш право на відпочинок.       

 Чим зможу заслужити твоє пробачення, матусю?  Мені здається, що сонечко не таке тепле, вітерець не такий лагідний, як завжди,  а все це тому, що очі в тебе сумні - сумні  й на душі тяжко. Пробач, будь ласка, свою нерозумну доню, моя дорога матусю, я тебе дуже люблю !                                                                                                                                

                                                                                  Твоя донька Ліза

                                Лист до мами      

Привіт, люба моя мамо!  Не хвилюйся, зі мною все добре. Зараз я у бабусі, допомагаю їй по господарству. Зробила багато гарних і корисних справ. Наприклад, полила квіти, помила посуд, прибрала в кімнаті й вигуляла на вулиці цуценя. Згадала, у мене є для тебе гарна новина: незабаром я поїду на змагання по дзюдо в місто Харків. Є можливість продемонструвати свою силу й показати, на що я здатна. Прикладу всіх зусиль!

А ще, матусю, зі мною трапилася  ось  яка  пригода. Усе почалося з того, що дідусь попрохав мене купити хліба. Я погодилась. Одягнулася й пішла до магазину. Вийшовши з магазину з хлібом, несподівано побачила диво: під деревцем сидів маленький, пухнастий, брудний і дуже голодний котик, він ледве тримався на лапках. Чим же пригостити цього нещасного? Адже хліб для великої родини на обід потрібний… Пожаліла я маленького, узяла його на руки й пішла додому. Мене зустріла бабуся  і без зайвих слів усе зрозуміла. Мамо, я на таке навіть не сподівалася! Через деякий час обідали всі: ми - за столом, а викупане, чистеньке кошеня апетитно смакувало молочком із виділеної йому мисочки, примостившись у тіні під яблунькою. Такого смачного обіду в моєму житті ще не було. Коли ми з бабусею прибирали зі столу й мили посуд, наш Знайда (так  назвали котика) мирно спочивав, дрімаючи у травичці.

Матусенько, я так сумую за тобою! Дуже хочу побачити тебе, моя ріднесенька! Сподіваюся, ми невдовзі зустрінемося й будемо радіти всією душею. З нетерпінням  чекаю  на цей час.  Усього найкращого!                                                                                                                                                         

                                              З повагою та любовю - твоя донечка Анна

ПРИВІТАННЯ З ДНЕМ МАТЕРІ У ВІРШАХ

Матусю єдина, матусю рідненька,

Щоб ти не хилилась в журбі,

І в осінь, і взимку, весною і влітку,

Я щастя й здоров'я бажаю тобі.

Уклін тобі, мила матусю, лебідко,

За щирість, за ніжність, за ласку й тепло.

Хай сонце сміється, хай все удається,

Щоб горя й нещастя повік не боло!

 

Найдобріша, найкраща матусю рідненька!

В цей день ми вклоняємось дуже низенько.

За сонечко ясне, за серце прекрасне,

За те, що добром зігріваєте нас,

За те, що в щасливу і скрутну хвилину

Ми можемо всі прихилитись до вас.

Хай вас обминають невдачі та грози,

Нехай лиш від сміху з'являються сльози,

Міцного здоров'я з роси і води,

Бадьорість та настрій хай будуть завжди!

Вірш-привітання мамі від доньки

Мамо рідна! Разом з татом

Вітаємо тебе зі святом!

Нехай життя буде багатим:

На здоров'я і на силу,

І на доленьку щасливу!

На яскраві довгі роки

Без турбот і без мороки.

На прибутки і достаток –

На фінансовий порядок!

На підтримку і повагу,

На рішучість і відвагу,

На тепло і розуміння,

На удачу і везіння.

На шикарний стиль та моду,

Елегантність і на вроду!

На круїзи при погоді,

Відпочинки на природі.

На розумне, добре, вічне,

На строкате й різнобічне,

Словом – на усе прекрасне,

На постійне й своєчасне!

Зичим успіхів, визнання

І великого КОХАННЯ!

 

НАЙРІДНІШІЙ ЛЮДИНІ - МАМІ

Я Тебе вітаю  із великим святом.

Я Тобі бажаю радості багато.

Хай сміється сонце з голубого неба,

І троянда перша зацвіте для Тебе.

Хай в житті твоєму горя не буває,

На устах усмішка маком розцвітає.

Хай для Тебе гарна буде кожна днина,

Дорога матусю – будь завжди щаслива.

Ще Тобі бажаю цвітіння розмаю,

Синенького неба і все, що я маю.

Нехай Тебе любить, хто милий душі,

Цього я від серця бажаю Тобі!

 

ПОБАЖАННЯ МАТУСІ

В День Матері бажаю 

краси, насолоди і вічної вроди!

 Від Бога – здоров'я, сил – від природи!

Тепла і натхнення, любові і сміху,

від рідних і друзів – безмежної втіхи!

docx
Додано
1 червня 2020
Переглядів
1185
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку