Майстер - клас для педагогів «Казкотерапія – шлях до пізнання себе».

Про матеріал
Познайомити педагогів з поняттям «казкотерапія»; згуртування педагогічного колективу; навчити сворювати та аналізувати казки; гармонізація внутрішнього стану членів колективу.
Перегляд файлу

Практичне заняття  для педагогів «Казкотерапія – шлях до пізнання себе».

Мета заняття: познайомити педагогів з поняттям «казкотерапія»; згуртування педагогічного колективу; навчити сворювати та аналізувати казки; гармонізація внутрішнього стану членів колективу.

Обладнання:  повітряні кульки за кількістю учасників, маркери, фломастери,  аркуші паперу А4 на кожну групу, кольорові олівці, релаксаційна музика, лампа для аромотерапії, мішечок, бажання та цукерки за кількістю учасників.

            Вправа «Квітка компліментів».

Мета: налаштування учасників тренінгу на роботу, створення позитивного настрою.

         Передаючи по колу квітку, педагоги говорять один одному компліменти, хороші, добрі слова.

Інформаційне повідомлення

Казки супроводжують людину протягом всього її життя, вона їх чує від народження, лише зміст казок із віком змінюється. Часто й самі дорослі, при нагоді, не відмовляються від казки, адже вона допомагає їм усвідомити своє місце в світі.

В наш час дуже популярним методом роботи з дітьми є казкотерапія (один із різновидів психотерапії). Казкотерапія — це своєрідна «терапія» середовищем, особливою казковою атмосферою, в якій можуть проявитися потенційні можливості особистості, щось нереалізоване; може матеріалізуватись її мрія. А головне – виникає почуття захищеності та смак таємниці. Казкотерапія – це процес утворення зв’язку між казковими подіями та поведінкою в реальному житті.  На Сході здатність казки позитивно впливати на психічний стан людини була помічена лікарями й використовувалася свідомо. Один із найвідоміших прикладів такого лікування — історія Шахерезади із серії арабських казок «Тисяча і одна ніч».  Цілющі властивості казки було покладено в основу цілого напряму сучасної психотерапії, названого казкотерапією.   У казці можна знайти повний перелік людських проблем і образні способи їх розв’язання. Слухаючи казки в дитинстві, людина поповнює у підсвідомості банк життєвих ситуацій. Цей банк за необхідності може бути активізований, якщо ні — так і залишиться пасивним.

Казка поєднує дорослого й дитину. Мова казки, звісно, зближує. Казка інформативніша, ніж звичайна стисла мова. Казка розвиває уяву дитини, а дорослого повертає у дитинство.

Мета казкотерапії — перетворити негативні образи на позитивні. Спокійний стан нервової системи повертає людині здоров’я.  Тривала психологічна напруга, викликана страхом, призводить до дисбалансу в організмі дитини, а це, у свою чергу,викликає нездужання і, як наслідок, хворобу.

Три - чотирирічні діти люблять робити героями своїх казок іграшки, маленьких чоловічків, звірят. Чотири - шестирічні зазвичай використовують образи давніх казок — фей, принцес... У шість - сім років герої вже  схожі на самих дітей.

Казка є одним із інструментів педагога, психолога, батьків, за допомогою якого вони можуть спілкуватися з дітьми їхньою мовою.

             Практичне заняття

          Шановні педагоги!Сьогодні ми з вами помандруємо у світ дитинства, у світ казки. Звичайно, можна сказати, що ми дорослі і в казки не віримо, але … давайте спершу послухаємо одну історію. 

Марево(притча)

Якось один чоловік заблукав у пустелі. В нього скінчилася їжа й вода. Він важко ступав по розпеченому піску. Але, раптом, побачив перед собою пальми й почув плескіт води. Розчарований, він подумав : «Це марево. Моя уява показує мені глибокі бажання моєї підсвідомості…Насправді нема нічого…»

          Втративши всяку надію, безсило чоловік опустився на землю й помер.

Трохи пізніше його побачили два бедуїни  -Ти щось розумієш? – запитав один. – Так близько від оазису, два кроки до води  й до фініків, які падають самі прямо в рот! Хіба це можливо? Чому ж він здався?

-Чому дивуватися, відповів другий. -Це - сучасна людина!

Світ сповнений чудес і таємниць, але людина закриває їх від себе. Сучасні люди занадто заклопотані           тим, як заробити більше грошей; як якомога швидше досягти професійного успіху, щоб знову ж таки, збільшити своє матеріальне становище, непомічаючи того, що в світі є дуже багато прекрасного. Таким чином, вони часто провалюються в прірву тривоги, відчаю, невпевненості в своїх силах.

Зберегти психологічне здоров’я, пізнати себе та інших нам допоможе казкотерапія.

Гра «Казкові створіння»

Колись давним – давно одну країну заселяли казкові створіння. Але налетів буревій і забрав їх. Тільки глибоко в печері залишилися яйця цих створінь. Зараз я дам вам по одному такому яйцю і ви створите своє казкове створіння (всі учасники розмальовують свої кульки, перетворюючи їх на казкових створінь і потім розказують, хто з'явився з їхнього яйця).

Створення казки

Всіх учасників за допомогою казкових слів «замок, казка, фея» поділяють на 3 групи. Кожна підгрупа утворює своє маленьке коло й протягом 10 хв. створює казку з обов’язковою участю всіх казкових створінь, які є в підгрупі.

 Далі представник від кожної групи зачитує складену казку:

  Обговорення:

-         Як швидко вам вдалося вигадати спільний сюжет казки?

-         Які емоції у вас виникли під час складання казки?

-         Чи задоволені ви створеною казкою?

Релаксація «Мішечок побажань».

Обговорення заняття.

Прощання.

Наше заняття наближається до завершення. Сподіваюсь, що ваші плоди дозріли і додадуть вам наснаги у вашій нелегкій і часто невдячній проте благородній справі, результатом  якої буде наша дитина  – успішна, радісна, допитлива, добра….

І головне. Пам’ятайте!!! Ви — джерело розуму, спокою та гармонії. Ви потрібні своїм дітям.

Практичний психолог

Балашова С.М.

ЗДО №7 «Джерельце» м.Каховка

 

 

2017р.

 

 

 

 

 

 

  Обговорення:

-         Як швидко вам вдалося вигадати спільний сюжет казки?

-         Які емоції у вас виникли під час складання казки?

-         Чи задоволені ви створеною казкою?

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Майстер-класи
Додано
27 лютого 2020
Переглядів
1390
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку