Майстер-клас. Антоніми. Подорож країною Антонімією.

Про матеріал
Майстер-клас. Українська мова. Тема "Антоніми. Подорож країною Антонімією".
Перегляд файлу

Майстер-клас. Анто­німи. Подорож країною Антонімією.

Мета: передача досвіду шляхом прямого і коментованого показу послідовності дій, методів, прийомів і форм педагогічної діяльності; спільне опрацювання методичних прийомів; рефлексія професійної майстерності учасниками майстер-класу; вивчення розробки за темою «Антоніми»

Форма проведення: подорож

Перебіг уроку

 І. Підготовчо-організаційний момент

Привітання. Вступне слово.

Метод «Ноутбук очікування/реальність»

Очікування від майстер-класу записати на наліпки і прикріпити до ноутбука. Таким чином надіслати електронні повідомлення майстру.

Шарада. Розгадати загадку, пов’язану з темою уроку.

Ім’я з займенником з’єднаєш –

І назву слів ти прочитаєш.

Живуть слова ці завжди в парі,

Але не в злагоді – у сварі.

Розгадуючи, пильним будь:

Про сполучник не забудь. (Антон і ми)

Отже, ви здогадалися, що тема майстер-класу антоніми. Сьогоднішнє заняття проведемо у формі мандрівки країною Антонімією. Ви уже придбали квитки відповідного кольору, і умовно поділені на два вагони, тобто дві групи. 1-ий вагон                     2-ий вагон

III. Основна частина майстер-класу

Перша зупинка. «Пригадай». Переглянути відео розмова Мовки та Суржика. У яку гру грають Мовка та Суржик? Давайте зіграємо у  схожу гру «Антонімічна дуель». Два вагони отримують завдання  підібрати антоніми до слів. Обирають одного з групи, хто зіграє у гру з суперником. Дружити, любити, веселитися, допомагати, захищатися, вітатися, схвалювати, перебільшувати, наближатися, будувати, озброювати, сміятися, говорити, чужий, війна, радіти, добрий, близький, щастя, правда, мало, глибокий, важко, молодий, щира.

Друга зупинка. Розібрати хмари слів. Виписати прислів’я, назвати і підкреслити антоніми.

  1.      Де багато слів, там мало діла. Менше говори —  більше почуєш Умієш казати, умій і змовчати. Праця чоловіка годує, а лінь марнує. Доброго тримайся, а лихого  цурайся.
  2.      З великої  хмари  малий дощ буває. Краще гірка правда, ніж солодка  брехня. Чим розумний стидається, тим дурний  величається. Глухий слухає, а німий говорить.  Більше діла — менше  слів.

Третя зупинка  «Займи позицію»

1. Чи будуть антонімами слова:

А)здоровий – давній

Б) жара – прохолода

  • Довести свою думку.

Висновок. Антоніми  – це слова, значення яких протиставляються за однією спільною ознакою (здоровийхворий, давнійновий). Якщо антоніми означають якусь якість, то вони повинні виявляти цю якість у однаковій мірі (жарахолод, а не прохолода).

 2.  Чи будуть антонімами слова «низький» і «благородний»? (Поняття «контекстуальні антоніми»). Скласти речення з цими словами, в якому вони були б антонімами.

Четверта зупинка  «Словникова робота»

Дібрати до поданих слів антоніми, користуючись словником антонімів.

  1. Оптиміст, підлий, карлик, пасивний, наступ, поразка, «сови».
  2. Шкідливо, «жайворонки», нудьгу­вати, атака, песимісти , альтруїсти, сміх.

П’ята зупинка «Тест-контроль»

Пройти тест на сайті на урок.

Шоста зупинка «Музикальна пауза»

Зняти антонімічний танець на відео у «Тік Ток». Один представник від кожної групи повинні домовитися і виконати завдання.

Сьома зупинка «Казковий кінець». Складання антонімічної казки гуртом.

За синіми морями, за високими горами сусідили дві держави. Ними правили дуже різні володарі. Один був високий і худенький, інший низький і товстенький. Перший чорня­вий, а другий білявий.

І країни, якими правили володарі, були аб­солютно відмінні. У першій країні люди прокидалися пізно. Вони весь час сумували, бочого ж радіти, коли на вулиці суцільна чорна ніч. Ця тьма зробила мешканців країни злими людьми, які ненавиділи все і всіх.

 У другій країні люди прокидалися рано. Вони весь час раділили, бо чого ж сумувати, коли на вулиці суцільний білий день. Ця світло зробило мешканців країни добрими людьми, які любили все і всіх.

Мешканці обох країн часто спостерігали за життям своїх сусідів. І склали про них певну думку.

сова і жайворонок

Жайворонками називають тих людей, які прокидаються на світанку, при цьому почина­ють енергійно займатися домашніми справами. Люди-жайворонки засинають рано. Уже о 20– 21-й годині їм хочеться спати.

Люди-сови ведуть інший спосіб життя. Про­кидаються  здебільшого після 9–10-ї години. Лягають спати дуже пізно, часом аж під ранок.

Слова сова і жай­воронок у переносному значенні є контек­стуальними  антонімами, тобто становлять  антонімічну пару лише в контексті.

Володар першої держави не розумів жартів. Він сприйняв поведінку сусідів як глузування й оголосив їм війну. А війна, як відомо, – це  протистояння добра і зла. Між добром і злом безперервно точиться боротьба, яка, за народними уявленнями, має завершитися перемогою першого.

Жителі  другої  країни знали мудру істину: «Якщо хочеш перемогти ворога – зроби його своїм другом». Вони не зустріли не другів зброєю, а … .

IY. Домашнє завдання. На домашнє завдання закінчіть та запишіть антонімічну казку.

Y. Оцінювання. Заповнити оцінювальну карту діяльності на уроці

 YI. Підсумок уроку. «Ноутбук очікування/реальність»

Напишіть електронне повідомлення для подруги, яка не змогла прийти на майстер-клас. Чи виправдалися наші очікування від заняття.

 

 

 

Код доступу 1691018

https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=1691018

 

 

 

 

C:\Users\Asus X540SA\Downloads\106600.001.png

C:\Users\Asus X540SA\Downloads\106600.001.png

C:\Users\Asus X540SA\Downloads\Word Art 2 (1).png

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Asus X540SA\Downloads\місяць.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Asus X540SA\Downloads\H30XFz.jpgC:\Users\Asus X540SA\Downloads\H30XFz.jpg

 

 

 

 

 

docx
Додано
10 серпня 2023
Переглядів
437
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку