Презентація "Есе. Особливості складання есе."

Про матеріал
Презентація до уроку мовленнєвого розвитку " Есе. Особливості складання есе". ( 5 клас)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Есе. Особливості складання есе.

Номер слайду 2

Батьківщина ЕСЕ –Франція. Есе́ або есе́й походить від французького  essai, — спроба, нарис. Першим, хто започаткував жанр есе в літературі, був француз Мішель де Монтень (1533-1592). Він написав твір, як спробу упорядкувати свої думки в письмовій формі.

Номер слайду 3

Есе- невеликий за обсягом прозовий твір, що має довільну композицію і висловлює індивідуальні думки та враження з конкретного приводу чи питання і не претендує на вичерпне і визначальне трактування теми. Ознаки есе: Невеликий обсяг( 3-10 речень). Довільна будова. Наявність авторських вражень і думок. Емоційність.

Номер слайду 4

Визначте типи текстів З гілки на гілку перелітають синички. Вони завітали в сад за поживою.  Там висить годівничка. Тато змайстрував її для наших пернатих друзів. Софійка заздалегідь насипала крихти хліба та пшоно. Метушливі пташки зграйкою підлетіли до годівнички. Кожна хоче поїсти. Потім вдячні птахи захистять дерева від шкідників.   Вони є охоронцями садів. Тому їх треба оберігати. Синичка — це невеличка за розміром пташка. Голівка в неї чорна. А оченята жваві, наче вуглинки. Дзьобик маленький, гостренький. Спинка у пташки зеленкувата. Крила вкриті білими та синіми смужками, а грудка у синички жовтенька. Ніжки тоненькі, з гострими кігтиками. Хвостик — ніби трикутник. Синичка— дуже гарна пташка

Номер слайду 5

Визначте типи текстів. Я поверталася зі школи додому. Проходила біля кучерявого клена. Раптом у мене над головою щось задзвеніло «Зінь-зінь». Я подивилась вгору й побачила маленьке створіння, що швидко махало маленькими крильцями. То була синичка. Я подумала, що це останній подарунок від теплого осіннього дня мені, перед довгими зимовими морозними вечорами. Можливо, щоб підняти мій настрій. А може вона хотіла звернути мою увагу на осінь, на її красу. А може просто в ту мить, коли я проходила повз годівницю, прикріплену моїми учнями на яблуневій гілці, маленька пустунка просто злякалась. Але, як би не було, я зраділа такому подарунку

Номер слайду 6

Відмінність між есе і міркуванням. Міркування розпочинається з твердження, яке доводиться чи пояснюється. У кінці міркування робиться висновок. В есе нічого не доводиться. У ньому висловлюються лише думки, розмірковування, якісь здогади. У кінці есе не обов’язковий висновок.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Есе на тему «Як зберегти ліс?»Пронумеруйте речення, щоб вийшло есе. Ліс – наше багатство. Загинуть рослини і тварини. Він дає нам деревину, різноманітні плоди, гриби, очищує повітря. Люди часто недбало ставляться до природи. Після відпочинку не всі за собою прибирають сміття. Я впевнений , що берегти ліс – значить берегти країну. Бувають випадки, коли забувають загасити вогнище. Тоді може розпочатися пожежа. У лісі дуже добре й приємно відпочивати. Перевір себе. Ліс – наше багатство. Він дає нам деревину, різноманітні плоди, гриби, очищує повітря. У лісі дуже добре й приємно відпочивати. Люди часто недбало ставляться до природи. Після відпочинку не всі за собою прибирають сміття. Бувають випадки, коли забувають загасити вогнище. Тоді може розпочатися пожежа. Загинуть рослини і тварини. Я впевнений , що берегти ліс – значить берегти країну.

Номер слайду 9

Правила написання есе. Для написання есе потрібно пройти 3 етапи: 1 етап – збір інформації для есе 2 етап - аналіз інформації 3 етап – висловлення власної думки

Номер слайду 10

Есе на тему “Милозвучність української мови.”Українська мова вважається найбільш милозвучною у світі. Вона дивує й захоплює багатством словника. Цією мовою були написані неперевершені твори Шевченка, Франка, Лесі Українки, Коцюбинського. Українське слово живе в піснях мого народу. Воно вводить нас у чарівний світ народної творчості, вчить любити рідний край, велику Батьківщину.

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Написати есе на 1 з тем: "Транспорт майбутнього... Який він?" , " Якою була б природа без води?", "Милозвучність української мови". Розмір есе -  8-10 речень.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бачурська Наталія Володимирівна
    Щиро дякую! Просто, зрозуміло, чітко.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 серпня 2023
Переглядів
4309
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку