Презентація "Лялька-мотанка ПЕЛЕНАШКА"

Про матеріал

Народна іграшка - важлива складова культури будь-якого етносу. Вона використовувалася народом як засіб виховання в національних традиціях. Народна пам'ять пронесла традиційні образи іграшки та ляльки через віки та покоління. Діти завжди любили гратися з іграшками чи ляльками, а дорослі вірили, що ляльки охороняють сон та оберігають дитину. Лялька-пеленашка - це найперша лялечка, яку робили для майбутньої дитини. ропоную М/К виготовлення ляльки-мотанки "пеленашки".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

МАЙСТЕР-КЛАСЛЯЛЬКА-МОТАНКА«ПЕЛЕНАШКА»Підготувала: Черненко Тетяна Дмитрівна. Керівник гуртка «Народні ремесла України»КЗ «Березівський міський ЦДЮТ»

Номер слайду 2

Лялька-пеленашка - це найперша лялечка, яку робили для майбутньої дитини. Її клали в колиску до малюка, як оберіг від злих сил, хвороби, лихого ока. Вважалося, що вона зігріває місце для малюка та оберігає спокій. Коли дитина трохи підростала, то цю лялечку давали їй погратися, тому при її виготовленні використовували лише натуральні тканини (частіше використовували сорочку тата або матусі, бо вважалося, що така тканина зберігала енергетику батьків).

Номер слайду 3

Мета: ознайомити із українською народною іграшкою лялькою-мотанкою - «пеленашка»; викликати інтерес до традицій та звичаїв рідного краю, історії народної іграшки; навчити виготовляти ляльку-мотанку «пеленашку», сприяти розвитку естетичного смаку, допитливості, уяви та уважності, креативності, логічного мислення, фантазії; виховувати патріотичні почуття та любов до Батьківщини.

Номер слайду 4

Для роботи знадобляться такі матеріали: 1. Біла тканина (лляна або бавовняна) розміром 14 см на 26 см. 2. Для хустки - бавовняна тканина яскравого кольору 14 см на 14 см. 3. Для пелюшки – кольорова тканина розміром 15 см на 15 см. 4. Нитки червоного або білого кольору. 5. Стрічки для декору довжиною приблизно 18-20 см. УВАГА! Тканину не різати ножицями, а розривати руками!

Номер слайду 5

Візьміть білу тканину прямокутної форми розміром 14 на 26 см. Складіть прямокутник навпіл попалам та запрасуйте його долонями.

Номер слайду 6

Обережно та міцно змотайте у валик білу тканину, утворюючи тулуб майбутньої ляльки. Роблячи валик, виправляйте долонею зморшки на тканині, щоб не було перекосів.

Номер слайду 7

По середині валика-тулуба за годинниковою стрілкою перев’яжіть ниткою непарну кількість обертів. Відступивши 1-1,5 см до верху, перемотайте ниткою знов.

Номер слайду 8

Із тканини розміром 14 на 14 см складіть трикутник для хустки. Покладіть ляльку голівкою до верху, зафіксуйте ниткою хустинку під обличчям, формуючи складочки .

Номер слайду 9

Візьміть тканину для пелюшки 15 на 15 см та загніть її верхній кут на 3 см до середини. Покладіть лялечку на згин тканини по лінії фіксованої нитки під її обличчям.

Номер слайду 10

Загорніть (зафіксуйте) кут пелюшки-тканини зліва під тулуб, потім - з правої сторони, утворюючи конусоподібну форму.

Номер слайду 11

Підгорніть залишки країв тканини, утворюючи «кокон». Зафіксуйте пелюшку ниткою за годинниковою стрілкою непарну кількість разів, зробивши вкінці вузлик.

Номер слайду 12

Ляльку-мотанку «пеленашку» можна прикрасити кольоровими стрічками, перев’язавши її навхрест.

Номер слайду 13

Лялька-мотанка «пеленашка» готова!Пам’ятайте: готова лялечка-пеленашка (розмір 6-8 см) повинна розміщатися у дитячу долоньку.

Номер слайду 14

Творчого натхнення та мирного неба!Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Позашкільна освіта, Презентації
Інкл
Додано
10 грудня 2023
Переглядів
300
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку