Тема: « Майстер клас з приготування пончиків»
Мета: навчальна: ознайомити дітей з процесом виготовлення пончиків та географією пам’ятників, присвяченому пончикові; розширити знання про цей виріб та вимоги його приготування;
розвивальна: формувати в дітей навички самостійної діяльності, високий рівень активності, пізнавальний інтерес до приготування, естетичного оформлення та подачі пончиків;
виховна: виховувати взаємоповагу між учнями, сприяти самоствердженню дитини, почуття відповідальності, самовдосконалення.
Обладнання: посуд, продукти, роздруковані рецепти (подарунки гостям), мольберт з рецептом, мультимедійна презентація «пам’ятникі пончикові»
Посуд: миска для замішування тіста, тарілки для інгридієнтів, качалка, форми для вирізування пончиків, сковорідка, щипці, посуд для подачі.
Продукти: вода (молоко), яйця, вершкове масло, цукор, ванілін, сіль, сухі дріжджі,борошно.
Вік: група-родина «Калинонька»
Час: 1-1,5 години.
Вступ
Доброго дня, шановні гості, діти, присутні!
Сьогодні ми з вами поринемо у світ справжніх ласощів.
Якщо народна мудрість говорить, що хліб – усьому голова, то
солодощі, особливо кондитерські вироби, можна вважати серцем
кулінарного мистецтва. Знання основних вимог щодо приготування
борошняних виробів дає змогу кожній господині пекти смачні пироги,
торти, млинці, тістечка. Головною ж умовою успіху завжди будуть терпіння, гарний настрій, копітка праця. Якісні й оригінальні вироби
може виготовити тільки добра, уважна і акуратна людина, яка вміє
фантазувати. Винагорода: любов і подяка близьких, захоплення друзів.
А приготуємо ми сьогодні «Пончики»
Пончик – це круглий або кільцеподібний , смажений в фритюрі хлібобулочний виріб з начинкою або без.
І наша команда діток, готова стати сьогодні справжніми кондитерами.
Почнемо!
Коли стаємо до роботи,
Щоб в нас не виникло турботи
Заплети волосся, вдягни фартух
І не забудь про чистоту своїх ти рук!
Коли всі готові , беремося за діло!!!
Для приготування пончиків нам потрібно:
250 мл. води;
2 яйця;
60 г. вершкового масла;
80 г. цукру;
1,5 г. ваніліну;
1,5 г. солі;
11 г. сухих дріжджів;
600 г. борошна.
Всі продукти у нас вже відміряні, стоять приготовлені.
Кіра, як майбутня господиня, замісить тісто, а допомагати буде маленька господинька – Маринка.
Яйця розбовтати з цукром і ванільним цукром до однорідності, влити воду і розтоплене масло. Додати просіяне борошно, сіль, сухі дріжджі. Гарно вимішати тісто, накрити і дати підійти в теплі годину.
А для нас з вами час пролетить непомітно! (дістаємо заздалегідь приготоване тісто)
Тепер нам потрібно розкатати тісто. Кажуть, що хлопці готують краще чим дівчата. Ось ми й перевіримо. Запрошую Артура розкатати тісто. Його потрібно розкатати шаром в 1 сантиметр.
Вирізати кільця з отвором в центрі. Для цього запрошую двох хлопців Артема та Ваню.
Нашим заготівлям , треба полежати ще 15 хвилинок. Дати підійти.
Тим часом ставимо на плиту розігрівати фритюр ( рослинну олію)
Підійди до плити, та не штовхайся
Ножами на кухні ти не грайся.
Перевір: чи все в порядку із плитою?
Та не стаємо всі юрбою.
Для цього запрошую Сашу.
Наливаємо олію в сковорідку, ставимо на плиту та вмикаємо її.
Поки підходить тісто і фритюр наш розігрівається давайте послухаємо цікаві факти про пончики.
Діти зачитують цікаві факти.
Пончик: цікаві факти.
Слово «пончик» походить від польського «pączek» — круглий солодкий смажений пиріжок. У поляків пончик як кулінарний виріб вперше згадується ще за часів царювання короля Августа III Грубого (1696 — 1763 рр). Але насправді цей вид випічки з’явився значно раніше: кулі з дріжджового тіста пекли ще в 16 сторіччі в північно-німецьких землях.
Існує байка про винахід берлінського пончика (у цього виду випічки внутрішнього отвору немає): у 1756 р якийсь кулінар з Берліна мріяв служити в артилерії Фрідріха Великого, але на військовому терені гідно проявити себе не зміг. Правда, через деякий час йому вдалося отримати посаду польового пекаря. Змішавши дві свої пристрасті — артилерійську справу і випічку — пекар придумав смажені круглі «гарматні ядра» з дріжджового тіста, приготовані на відкритому вогні в маслі.
Цей вид випічки став неймовірно популярний в Берліні і з часом отримав назву «берлінські пончики»; незабаром в оригінальний рецепт придумали додавати конфітюр, що додало розмах загального зачарування смаженими солодкими булочками.
Незважаючи на те, що пончики в тому чи іншому вигляді з’являлися в кухнях різних країн, національною стравою вони стали саме в Америці. Історики стверджують, що перша згадка пончиків в американській кулінарній книзі датується серединою XIX століття. З тих пір пончик впевнено прокладав собі шлях по Сполученим Штатам, поки не став одним із символів країни.
Розвитку культу пончиків багато в чому посприяв американський підприємець Вернон Рудольф. 13 липня 1937 Рудольф став продавати пончики Krispy Kreme в невеликому продовольчому магазині в місті Вінстон-Сейлем, штат Північна Кароліна. Аромат солодкої випічки розносився по всій вулиці, завдяки чому невелике починання Рудольфа стало неймовірно популярним серед місцевих жителів. Незабаром під брендом Krispy Kreme виросла ціла мережа кав’ярень, якими управляли сім’ї. До 1950-х років Вернон Рудольф зрозумів, що необхідно розширювати виробництво: він запустив фабрику по виробництву високоякісної сухої суміші для випічки пончиків, а потім і обладнання для їх виробництва. У 1997 році пончики Krispy Kreme були офіційно визнані одним із символів США.
На початку XX століття пончики стали справжнім хітом вуличної їжі. Їх можна було за копійки придбати у вуличних автоматах.
ПОНЧИКОВА "ДЕГРАДАЦІЯ"
Шалена популярність зробила пончики ледь не культовим десертом. Принаймні, експериментують з ним чимало і залюбки. Так, найбільший у світі пончик створили у США: гігант вагою у 3,5 тонн сягав 6 метрів у діаметрі.
У Новій Зеландії у 2007-му навіть встановили пам'ятник на честь виходу повнометражної версії "Сімпсонів".
Щоправда, цікавинка припала до душі не всім місцевим мешканцям, а естети навіть скаржилися на "візуальну деградацію краєвиду".
Страждали очі скептиків недовго: вже через два роки пам'ятник спалили.
Ось такі цікавинки ми дізналися. А наше тісто готове, та й фритюр уже нагрівся.
Давайте смажити пончики . До цього процесу запрошую Нікіту.
Біля гарячої олії особливо будь обережним
Щоб потім не виникло ситуацій безмежних.
Обережно клади, не вмокай туди руки,
Бо буде багато отримано муки!!!
Пончики наші обсмажилися швидко. Залишилось присипати їх цукровою пудрою. Зробить у нас це Ілля.
А які ж пончики без чаю? Запрошуємо всіх на чаювання!!!
Використана література: