Майстер-клас з розмноження фаленопсисів

Про матеріал
Майстер-клас з розмноження фаленопсисів корисний на заняттях гурткової роботи "Юні квітникарі"
Перегляд файлу

Майстер-клас з розмноження фаленопсисів

Керівник гуртка Шишова Волошина О.І.

На сьогоднішній день особливою популярністю користуються квітучі рослини. Це не дивно, адже вони ідеально вписуються в будь-який інтер'єр, не викликають алергію, а лише милують око. До того ж широкий вибір різних колірних відтінків дозволяє ідеально підібрати рослину в тон кімнати. Квіти фаленопсис - трав'янисті рослини, родом з Австралії, де вони ростуть у вологому середовищі. Також їх можна зустріти в Південно-Східній Азії та Філіппінах.

Таку квітку здалеку можна легко сплутати з метеликами, тому ще одна їх назва «з народу» це саме орхідеї-метелики. Всього фаленопсис налічує близько 70 різних видів. Даний вид рослин особливо популярний для будинку, так як крім свого прекрасного зовнішнього вигляду він не вимагає і особливого догляду, а головне часу на своє утримання, досить лише слідувати декільком простим рекомендаціям, і чудова квітка буде радувати своїх господарів щодня.

Обладнання: ножиці, окис водню, або любий дезінфектор, цитокінінова паста, кора, мох сфагнум, канцелярський ніж.

Розмноження орхідей роду фаленопсис вимагає дуже багато часу та вміння, однак результат того вартий.

Є два способи: вегетативний та генеративний, однак другий спосіб в домашніх умовах досить фінансово затратний і мало результативний. В даному майстер-класі ми використаємо вегетативне розмноження.

Для початку нам потрібна орхідея з квітконосом. За допомогою нігтика обережно знімаємо захисну лусочку з бруньки і наносимо зубочисткою цитокінінову пасту. Вже приблизно за тиждень при позитивному результаті брунька почне набухати. На цьому процесі залишається тільки чекати. Увесь процес займе близь пів року.

Йдемо далі. Коли на квітконосі сформувалось дитинча і доросло до розміру коробки сірників є два варіанти: створити тепле і вологе середовище і наростити коріння, не відокремлюючи від материнської рослини, або ж відокремити та помістити в тепличку.

Розглянемо перший варіант:

За допомогою звичайної нитки прикріплюємо пластиковий стаканчик з сфагнумом  до дитинча (до ніжки, адже саме там буде рости коріння). Мох постійно зволожують. Орхідею тримають в теплому середовищі та спостерігають. Як тільки коріння виросте до 5 см, молоду орхідейну краще відділити від материнської рослини за допомогою канцелярського ножа, протертого окисем водню. Місця відділення як на молодій орхідеї, так і на квітконосі присиплюють корицею або розтертим активованим вугіллям. 

Дитинча близько доби тримають у сухому середовищі, і тільки потім поливають як дорослу орхідею.

Другий спосіб: відділення дитинча без коріння.

D:\работа\СЮН\В ПРОЦЕССЕ НА 2018-2019у.г\Научки Лобощук\Орхидеи\Фотографии\IMG_20181007_150108.jpgВідділяємо таким же способом, як і у попередньому варіанті, оброблюємо вугіллям або корицею місця від’єднання, добу підсушуємо. Подальші дії повинні бути спрямовані на забезпечення сприятливих умов, а саме тепло та вологість. Сама орхідейна не повинна торкатись води. Це може біти акваріум, ваза, або звичайна пляшка. Вниз наливаємо воду, закріплюємо орхідею над водою. Верх нашої теплички закриваємо склом або плівкою.  Вже буквально за пару місяців, коли корінчики з’являться і досягнуть певних розмірів, можна саджати у перші горщечки. Я використовую звичайні одноразові пластикові стаканчики, в яких попередньо зробити отвори знизу та по бокам. На низ стаканчиків поміщуємо кору, далі молоду орхідейну і біля ніжки сфагнум.

Горщечки з орхідейками повертаємо до теплички (я використовувала акваріум), де знизу вода, яка не торкається ні до дна горщика, ні до самої орхідеї, зверху скло – тепло та волого (80%).

В таких умовах тримаємо рівно до тих пір, поки корінці не досягнуть потрібних нам розмірів (залежить від розміру горщечка).

Коли потреби в тепличних умовах не буде (наша орхідейна наростила коріння), можна витягувати у звичайні умови. Оскільки розмір горщечка невеликий, треба два рази на тиждень обприскувати рослинку та уважно слідкувати за часом, коли потрібно полити (це треба робити частіше, ніж материнську рослину, приблизно раз на тиждень).

 

 

docx
Додано
8 лютого 2022
Переглядів
213
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку