Методична розробка "Кулінарної гри - батлу" з професії "Кухар"

Про матеріал
"Кулінарна гра - батл" розроблена майстром виробничого навчання для проведення позакласного заходу зі здобувачами освіти з професії "Кухар"
Перегляд файлу

             

 

Державний професійно-технічний навчальний заклад

Нікопольський центр професійної освіти

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИХОВний захід

Батл-гра «Кулінарний поєдинок»

 

 

                                                                 Розробила: майстер

                                                                 виробничого навчання

                                               Андрєйченко Л.В.

 

 

 

 

Нікополь – 2018

 

 

 

Сценарій батлу-гри

Мета: Зацікавити учнів обраною професією, закріпити теоретичні та практичні навики; вчити учнів шукати відповіді на запитання в нестандартних умовах; розвивати уяву, кмітливість, логічне мислення, творчі здібності і сприяти професійному росту; формувати лідерські якості, виховувати почуття дружби, взаємодопомоги, вміння працювати єдиною командою.

Матеріальне забезпечення: мультимедійний екран; проектор; стенди та плакати, ножі, обробні дошки, шпажки, столовий посуд, продукти в асортименті.

Міжпредметні зв'язки: «Технологія приготування їжі», «Товарознавство продтоварів», «Охорона праці», «Санітарія та гігієна».

 

Хід заходу

Майстер в\н:  Добрий день учасники, компетентне журі та шановні гості. Сьогодні ми проводимо батл-гру «Кулінарний поєдинок». Проведення заходу відбувається у вигляді гри КВН, де кращі знавці кулінарних таємниць груп К-16 1/9 і К-17 1/11 поміряються силами у своїх професійних знаннях та покажуть хто краще орієнтується на сторінках кулінарної книги.

Досвід і уміння приходять не зразу, виробничі навики народжуються в стійкій праці. Скільки необхідно знати особливостей та тонкощів в кулінарному мистецтві! Необхідно відчувати нове і самому створювати його.

Кулінарна поєдинок складається з 4-х турів. Учні поділені на 2 команди.

Оцінювання проводить компетентне журі, яке слідкує за правильністю відповідей, оцінює та підсумовує бали. 1-3 тури оцінюються  фішками 4-й тур оцінюється за шкалою в 15 балів.

 

І тур «Хто розумніший»

Кожній команді будуть задаватися питання по черзі, на які протягом 1 хвилини необхідно дати відповідь. Якщо на протязі 1 хвилини у команди не знайшлося правильної відповіді – на питання відповідає суперник.

За кожну правильну відповідь на питання – 1 фішка (1 бал). За кожну правильну відповідь на питання команди суперника – 2 фішки (2 бали).

 

  1.   Що таке бутерброд?

 (Бутерброд це закуска, розміщена на скибочці хліба)

  1.   Як раніше, а часто і зараз, називався салат «столичний», хто його винайшов?

(Раніше цей салат називався «Олів’є», його придумав француз Олів’є, який тримав раніше знаменитий московський ресторан «Ермітаж»)

  1.   Скільки котлет «по-Київському» можна приготувати з однієї птиці?

(Дві котлети)

  1.   Підприємство одержало філейну вирізку. Які страви можна включити в меню?

(Ромштекс, біфштекс, філе, антрекот, лангет)

  1. Які страви готують з дрібно шматкових напівфабрикатів?

(Піджарка, плов, азу, гуляш, печеня по-домашньому)

  1. Що входить до складу котлетної маси?

(До складу котлетної маси входить – м’ясо, білий хліб без скоринки, сіль, перець, молоко або вода)

  1. У якій країні сосиски та ковбаси є ознакою національної кухні?

(у Німеччині)

  1.   Назва риби сардини пов’язана із географією. Чому ця риба має таку назву?

(Цю рибу виловлюють поблизу острова Сардинія, що у Середземному морі, звідси і її назва)

  1.   Молочні продукти є неодмінною умовою раціонального та здорового харчування. Але такі продукти, як сметана та вершки часто плутають. Поясніть різницю між ними.

(Сметану збирають із вистояного скислого молока, а вершки зливають із вистояного свіжого молока)

  1.  Цю страву легко готувати у домашніх і польових умовах. Особливо смачна страва з салом, шматком м’яса. Назвіть цю страву.

(Куліш – перша страва із пшона)

 

 

  1.  Що таке «консоме»?

 (Це нежирний міцний, сильно уварений бульйон з м’яса).

  1.  Що таке фламбування?

(Це обробка страви відкритим полум’ям. Готову страву поливають коньяком або спиртом і при подачі підпалюють).

І тур закінчено, прошу журі зробити підсумки і повідомити результат.

 

ІІ тур – «Клуб знавців»

Командам запропоновані слайди з набором продуктів для приготування страв (на кожному слайді - продукти для однієї страви). Вам необхідно назвати страву, яку можна приготувати із запропонованих продуктів. Відповідає та команда, яка першою підніме руку. За кожну правильну відповідь команда отримує 1 фішку (1 бал).

1. Продукти для першої страви

Картинки по запросу картинки з набором продуктів для борщу   борщ    Картинки по запросу картинки з набором продуктів для борщу

2. Продукти для другої страви

Похожее изображение    розсольник   

3. Продукти для третьої страви

Похожее изображение    солянка    Картинки по запросу картинки з набором продуктів для солянки

 

4. Продукти для четвертої страви

Похожее изображение    плов    Похожее изображение

5. Продукти для п’ятої страви

Похожее изображение   вінегрет   Винегрет с секретом Винегрет, Секрет, Салат, Овощной салат, Видео, Длиннопост, Еда, Рецепт

6. Продукти для шостої страви

Майстер-клас від шефа: грецький салат  салат грецький    Майстер-клас від шефа: грецький салат

7. Продукти для сьомої страви

Картинки по запросу картинки з набором продуктів для піци   піца   Картинки по запросу картинки з набором продуктів для піци

Журі підводить підсумки ІІ туру.

 

ІІІ тур – «Найсмачніші десерти»

Хтось любить солодке, а хтось ні, але однозначно кожного заворожують кулінарні витвори, майстерно прикрашені фруктами, збитими вершками або шоколадною крихтою. Зараз перед вами буде показано 9 слайдів з найкращими в світі ласощами. Чи зможете ви відгадати їх назви? За правильну відповідь команда отримує 1 фішку (1 бал).

 

 

Питання 1 з 9

 Десерт на фото, як і один знаменитий торт, носить ім'я російської балерини. Особливо він популярний в Австралії. Чому саме там? Під час гастрольного туру танцівниця попросила свого особистого кондитера приготувати щось нове й оригінальне – так і з'явився  десерт...

Лучшие десерты мира

 

Десерт «Анна Павлова»  *

Десерт «Анастасія Волочкова»

 Десерт «Галина Уланова»

 

 

 

Питання 2 з 9

В кінці XVII століття на замовлення вибагливого тосканського герцога Козімо Медічі було приготовлено незвичайну страву з сиру маскарпоне, бісквітного печива і вина «Марсала». Десерт настільки сподобався герцогу, що він розповів про новий кулінарному шедеврі всьому двору, а потім став їм пригощати послів і знатних гостей. Що ж на фото?

Лучшие десерты мира

Пудинг
Еклер
Тірамісу *

 

 

Питання 3 з 9

Лучшие десерты мираДостеменно невідома історія появи цього торту, але є дуже цікава версія: один імператор, фліртуючи з молодою спокусницею, був помічений дружиною. Щоб не викликати підозр, він сказав, що обговорював з нею рецепт нових ласощів – і тут же сказав його інгредієнти і дав назву ...

 

 

Медовик
«Наполеон»   *
«Петро

 

 

Питання 4 з 9

У перекладі з французької назва цього тістечка значить «блискавка» –- воно швидко готується і рецепт досить-таки простий. Автор страви – відомий кулінар Марі-Антуан Карем з Франції, якого всі називали кухарем королів і королем кухарів. Що ж він придумав?

 

 

 

 

Лучшие десерты мира

Праліне

Профітролі
Еклери *
 

 

Питання 5 з 9

Торт на фото – один з найпопулярніших в Європі, він носить прізвище міністра закордонних справ Угорщини, а ось чому – загадка. За легендою шоколадно-мигдальне чудо з павутинкою було приготовлено до дня народження сина міністра. Отже, це ...

Лучшие десерты мира

 

«Естерхазі» 
«Лінц»
«Меттерніх»

 

 

Питання 6 з 9

Мініатюрні яскраві тістечка на фото стали популярними у всьому світі завдяки французьким кулінарам. За однією версією їхня батьківщина Венеція - в епоху Відродження ці солодощі були головним частуванням на палацових бенкетах, за іншою - ідея належить сестрам-монахиням з Франції: вони «склеювали» варенням печива, щоб перехитрити суворі монастирські дієтичні правила. На фото…

Лучшие десерты мира

 

 

Птіфури 
Марципани
Макарони *

 

 

 

Питання 7 з 9

Кажуть, що це дуже смачне шоколадне тістечко з'явилося через помилку кухаря в ресторані: замість ванільного крему він додав в бісквітне тісто рідкий шоколад. Часу на приготування нового блюда не було, тому йому довелося піти на маленьку кулінарну аферу - кулінар особисто виніс десерт гостю і запевнив, що перед ним краще у всьому світі тістечко. Отже, на фото класичний ...

 

 

 

 

 

Лучшие десерты мира

Брауні  *
Шоколадний мафін
Капрезе

 

 

 

Питання 8 з 9

 Цей французький десерт був улюбленою солодкою стравою Олександра Сергійовича Пушкіна. Ніжне желе з коров'ячого, вершків або мигдального молока з фруктами і горіхами не тільки красиво виглядає і має приголомшливий смак, але ще й корисне. Вже здогадалися, що це?

Лучшие десерты мира

 

Бланманже  *
Парфе  
Мусс 

 

 

 

Питання 9 з 9

Назва десерту, зображеному на фото, дали в Америці, але придуманий він був дуже давно. Відомо, що під час перших Олімпійських ігор в Греції атлетів пригощали саме цією стравою, також без нього не обходилося жодне весілля. За традицією сирний торт мала власноруч готувати кожна наречена. Що на фото?

Лучшие десерты мира

 

Чизкейк
Штрудель
Тірамісу  *

 

 

Журі підводить підсумки ІІІ туру.

 

VІ тур – «Покуховаримо»

У цьому турі командам необхідно приготувати та подати «Закусочні бутерброди». Для цього вам треба проявити свою оригінальність, винахідливість фантазію. Максимальна кількість балів за цей тур – 15. Інструктаж з охорони праці.

Ми підійшли до фіналу. Залишилося найголовніше – журі підводить підсумки батлу та визначає переможця «Кулінарного поєдинку».

 

 

Додаток 1

Інструкція з охорони праці

Правила техніки безпеки, санітарії та гігієни

1. Одягнути та застібнути спецодяг, прибрати волосся під ковпак. Забороняється використовувати голки, булавки та інші гострі предмети.

2. Перед початком роботи помити руки з милом і прополоскати хлорним розчином.

3. Дотримуватися особистої гігієни і чистоти робочого місця. Своєчасно прибрати робоче місце.

4. Нарізувати різні види продуктів на відповідно промаркованих дошках.

5. Використовуйте справний, добре налагоджений інструмент за призначенням. Інакше можна не тільки зіпсувати його, але й отримати травму.

6. При нарізанні будь-яких продуктів пальці лівої руки повинні міцно їх тримати і знаходитися на певній відстані від леза ножа.

7. Нарізати продукти треба так, щоб лезо ножа було перпендикулярним до дошки.

8. У процесі обробки різних продуктів класти їх в окремі миски, дотримуючись товарного сусідства.

9. Не відволікайтесь під час роботи і не відвертайте увагу інших.

10. Утримуйте робоче місце в чистоті.

 

Джерела:

1.  Доцяк В.С. Українська кухня. – Л.: Оріяна – Нова, 1998. – 558 с.

  1.   Старовойт Л.Я. Кулінарія. – К.: Генеза. – 1999. – 430 с.
  2.   Аронов М.Ф. Формування основ професійної майстерності. Мінськ, 1994.
  3.   http://www.7ya.ru/

 

 

 

 

 

 

 

Результати І туру «Хто розумніший»

Команди

Питання

Всього балів

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

К-16 1/9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

К-17 1/11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За кожну правильну відповідь на питання – 1 фішка (1 бал).

За кожну правильну відповідь на питання команди суперника – 2 фішки (2 бали).

 

 

Результати ІІ туру «Клуб знавців»

Команди

Питання

Всього балів

1

2

3

4

5

6

7

 

К-16 1/9

 

 

 

 

 

 

 

 

К-17 1/11

 

 

 

 

 

 

 

 

За кожну правильну відповідь на питання – 1 фішка (1 бал).

 

Результати ІІІ туру «Найсмачніші десерти»

Команди

Питання

Всього балів

1

2

3

4

5

6

7

8

9

К-16 1/9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

К-17 1/11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За кожну правильну відповідь на питання – 1 фішка (1 бал).

 

 

ЗАГАЛЬНІ РЕЗУЛЬТАТИ

Батлу-гри «КУЛІНАРНИЙ ПОЄДИНОК»

серед учнів груп К – 16 1/9 і К – 17 1/11 за професією «Кухар»

 

Команди

І тур

ІІ тур

ІІІ тур

ІV тур

15 балів

Загальна кількість балів

К-16 1/9

 

 

 

 

 

К-17 1/11

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. малахова вікторія
    супер. обязательно воспользуюсь Вашими материалами!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
24 квітня 2020
Переглядів
937
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку