Методична розробка "ЛІТЕРАТУРНА СПІВАНКА"

Про матеріал
Літературна співанка підійде як для уроків української літератури, так і для уроків української мови для учнів 5-11 класів, факультативів і гуртків гуманітарного спрямування. Містить рими слів для цікавих і нескладних завдань, допомагає здобувачам освіти розвивати навички римування, написання власних віршованих творів, логічного мислення, креативності та грамотного мовлення.
Перегляд файлу

ЛІТЕРАТУРНА СПІВАНКА

Опис 

Літературна співанка підійде як для уроків української літератури, так і для уроків української мови для учнів 5-11 класів, факультативів і гуртків гуманітарного спрямування. Містить рими слів для  цікавих і нескладних завдань, допомагає здобувачам освіти розвивати навички римування, написання власних віршованих творів, логічного мислення, креативності та грамотного мовлення. У змісті завдань прослідковуються міжпредметні зв’язки. До створених власних поезій можна пропонувати і інші завдання, зокрема: спробувати написати музику або підібрати мелодію, створити малюнок або композицію, розіграти за ролями тощо. Може бути оформлений цілий проєкт. Одночасно з виконанням творчої роботи, за потреби,  повторюється теоретичний матеріал (види римування, художні засоби, жанри, віршований розмір тощо).

Учням необхідно за підібраними римами написати власну поезію, це може бути як строфа, так і більш  об’ємний зразок. Роботу можна виконувати індивідуально, групою. Здобувачам освіти можна давати як однакові рими, так і різні. Час на виконання роботи здобувачами освіти визначає вчитель. 

Результатом роботи повинні стати вірші здобувачів освіти. Завдання можна ускладнювати, визначаючи для учнів жанр, тему, настрій поезії тощо.

Роботи можуть бути зачитані під час уроку, може бути оформлений відеоролик, розробки можуть бути використані при проведенні літературних вечорів, конкурсах, позакласних заходах.

Матеріал для римування

1. Київ мій мріяв твій 2. світ заповіт нашу

вашу

 

3.        життя

пороги шиття дороги

 

4.        ненька раненько одчиняє проживає

 

5.        вітри кісток догори пелюсток

 

6.        очі ночі дні чудні

 

7.        серцебиття

рук життя мук

 

8.        рана земля тирана петля

 

9.        берегах полях почервонів заяснів

 

10.   гірко зірка сум дум

 

11.   доброти

обійти обманути зачерпнути

 

12.   краси

диво ліси незрадливо

 

13.   народ висот землі шпилі

 

14.   кругом Дніпром солов’я моя

 

15.   роса небеса дочок свічок

 

pdf
Додано
30 листопада 2020
Переглядів
213
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку