«Методична розробка масового заходу – Десятого районного медіа-фесту "Інформаційний простір. Учнівські ЗМІ"».

Про матеріал
У роботі подається методична розробка Десятого районного медіа-фесту «Інформаційний простір. Учнівські ЗМІ». Метою щорічних районних медіа-фестів, започаткованих гуртком «Юні журналісти» (керівник Дітчук Олена Олександрівна) ЦДЮТ Залізничного району м.Львова, є формування в учнів ключової освітньої інформаційної компетентності, залучення молоді до активної громадської діяльності в інформаційному просторі, заохочення її до самостійної творчої реалізації у створенні власної медіа-продукції, демонстрація досягнень учнівських ЗМІ навчальних закладів Залізничного району м. Львова, обмін досвідом між учнівськими редакціями, пропагування демократичних засад їхньої роботи, дослідження особливостей журналістської професії, формування базової журналістської компетентності.
Перегляд файлу

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА МАСОВОГО ЗАХОДУ

керівника гуртка «Юні журналісти»  ЦДЮТ Залізничного району м. Львова

ДІТЧУК ОЛЕНИ ОЛЕКСАНДРІВНИ

 

 

ДЕСЯТИЙ РАЙОННИЙ МЕДІА-ФЕСТ

«ІНФОРМАЦІЙНИЙ ПРОСТІР. УЧНІВСЬКІ ЗМІ»

 

 

Дата проведення: 28 жовтня 2016 року.

Час проведення: 16.00 – 18.00. Місце проведення: ЦДЮТ Залізничного району м. Львова.

                Ініціатори      та      організатори      Х      районного       медіа-фесту

«Інформаційний простір. Учнівські ЗМІ»: гурток «Юні журналісти» (кер.

Дітчук О.О.) ЦДЮТ Залізничного району м. Львова. 

Мета медіа-фесту: формування в учнів ключової освітньої інформаційної компетентності; залучення молоді до активної громадської діяльності в інформаційному просторі; заохочення її до самостійної творчої реалізації у створенні власної медіа-продукції; демонстрація досягнень учнівських ЗМІ навчальних закладів Залізничного району м. Львова; обмін досвідом між учнівськими редакціями, пропагування демократичних засад їхньої роботи; дослідження особливостей журналістської професії, формування базової журналістської компетентності.

Учасники медіа-фесту:  

                 учнівські     редакції      навчальних          закладів      Залізничного району

м.Львова (новостворені редакції і такі, що вже мають досвід роботи у будьякій сфері інформування: у виданні періодичної шкільної преси, в організації роботи шкільного телебачення, шкільного радіомовлення, у створенні учнівських сайтів тощо);

                 представники учнівського самоврядування, які керують міністерствами інформації в учнівських парламентах навчальних закладів району;

                 учні навчальних закладів Залізничного району, котрі мають бажання проявити свої здібності в інформаційній сфері;

                 вчителі-консультанти учнівських редакцій; 

                 слухачі гуртка «Юні журналісти» ЦДЮТ Залізничного району м.Львова;

                 творчі учні, які планують організувати у своїх навчальних закладах роботу редакцій шкільних ЗМІ.

Почесні гості та журі: директор ЦДЮТ Залізничного району ВойтовичЛ. В., заступники директора ЦДЮТ Анісімова Ж. К. та Келемен Ю. І., заступник головного редактора газети дітей Львова МКМЦ «Галицьке юнацтво» Ленць С. Б., співробітник Інституту екології засобів масової інформації ЛНУ ім. Ів. Франка Александров П. М., випускниця гуртка «Юні журналісти» ЦДЮТ Залізничного району м. Львова, студентка факультету журналістики ЛНУ ім. Ів. Франка Діана Васильків. 

Методи та прийоми проведення медіа-фесту: 

                 звіти районних учнівських редакцій про свою роботу за 2015-2016 навчальний рік; 

                 презентація створеної учнівськими редакціями медіа-продукції;

                 обговорення проблем учнівських редакцій;

                 дискусія;

                 повідомлення ведучими нової інформації з історії журналістики у перервах між виступами учнівських редакцій (конферанс);

                 взаємооцінювання, самооцінювання;

                 відеорепортаж; 

                 вікторина з теорії та історії журналістики;

                 «віртуальний аукціон»; фотосесія.

Обладнання: мультимедійний проектор, екран, ноутбук, аудіоколонки, мікрофон для гуртківців-ведучих, цифрові носії з матеріалами учнівських редакцій; стенд зі зразками учнівської преси; стіл для апаратури зі стільцем для гуртківця, відповідального за демонстрацію відеоматеріалів; глядацькі крісла, стіл зі стільцями для журі, листки формату А4 з таблицями оцінювання учасників медіа-фесту та кулькові ручки для журі, грамоти для нагородження учнівських редакцій за номінаціями медіа-фесту, призи для найактивніших слухачів (хто найбільше задавав запитань учнівським редакціям), бейджики для гуртківців-організаторів медіа-фесту; у коридорі: вішак для курток, стіл для реєстрації прибулих учнівських редакцій з їхніми вчителями-консультантами, два стільці для гуртківців-реєстраторів, бейджики для них.

Порядок проведення: до участі у медіа-фесті запрошені представники учнівських редакцій (до п’яти школярів будь-якого віку) із представленням ЗМІ свого навчального закладу та демонстрацією учнівської медіа-продукції, створеної у 2015-2016 навчальному році. Якщо редакція презентує друковане видання, то на конкурс подає один випуск газети у двох примірниках, якщо радіо-  чи відеосюжет – тоді вони мають бути на цифрових носіях. Форма та зміст виступу довільні (за вибором самої учнівської редакції: усна розповідь, театралізоване дійство, демонстрація учнівських доробків, мультимедійна презентація роботи учнівської редакції). Редакції під час виступу мають бути готовими до відповідей на запитання з боку інших учасників медіа-фесту. Загальний час виступу разом із відповідями на запитання – до 5 хвилин. Власну медіа-продукцію учасники медіа-фесту залишають після виступу як виставковий матеріал для методичного кабінету Залізничного районного відділу освіти і методичного кабінету ЦДЮТ. Під час публікації будь-де цих робіт дотримується авторське право; учасники медіа-фесту також погоджуються (про що робиться запис у листку реєстрації в окремій колонці) із тим, що конкурсні матеріали їхніх учнівських редакцій можуть бути опублікованими із зазначенням авторства у пресі та в мережі Інтернет для загального ознайомлення з їхньою роботою. 

Проведення медіа-фесту передбачає відзначення та нагородження грамотами представників учнівських ЗМІ за такими номінаціями: найрізноманітніше жанрове наповнення учнівської газети;

                 найкращі дописи до учнівської газети;

                 найоригінальніші рубрики учнівської газети;

                 найкращий дизайн учнівської газети;

                 найкращі авторські фотоматеріали в учнівській газеті;

                 найкращі авторські малюнки (ілюстрації) в учнівській газеті;

                 найкращий учнівський відеосюжет;

                 найкраща учнівська радіопередача;

                 найкращий учнівський сайт (web-сторінка); – найкращий учнівський анімаційний відеоролик;

                 найкраща учнівська Інтернет-газета (on-line);

                 найоригінальніший       виступ-представлення   роботи        учнівської редакції;

                 найкраща мультимедійна презентація роботи учнівської редакції;

                 редакція     –        найактивніший    учасник      розвитку     учнівського самоврядування;

                 найкращий досвід роботи учнівської редакції; – вдалий дебют учнівської редакції.

Заявки на участь у медіа-фесті «Інформаційний простір. Учнівські ЗМІ» учасники подають під час реєстрації з 15.30 до 16.00. Без заявок роботи до розгляду не приймаються. Презентація про газету має бути підтверджена наявністю самої газети у друкованому варіанті.

Заздалегідь обговорюються формати доробків на цифрових носіях – на інструктивних нарадах, які проводяться для вчителів-консультантів учнівських редакцій з метою ознайомлення їх з особливостями проведення медіа-фесту.

План проведення медіа-фесту

1.     Реєстрація учасників та одночасне їхнє жеребкування і фотосесія (за півгодини до початку медіа-фесту).

2.     Відеоряд архівних фото з минулих медіа-фестів (1 хв).

3.     Відеопривітання від Сироти Софії – випускниці гуртка «Юні журналісти», тепер студентки факультету журналістики Київського університету культури (1 хв.).

4.     Вступне слово Дітчук О. О. – керівника гуртка «Юні журналісти» (2 хв.).

5.     Представлення почесних гостей (директора ЦДЮТ Войтовича Л.В., заст. головного редактора газети «Галицьке юнацтво» Ленць С.Б., співробітника Інституту екології масової комунікації ЛНУ ім.Ів.Франка Александрова П.М., випускницю гуртка «Юні журналісти» ЦДЮТ

Васильків Діану) (2 хв). 

6.     Дітчук О. О. нагадує про регламент медіа-фесту за Положенням. Роз’яснення системи оцінювання по номінаціях. Завдання глядачам (вони задають запитання, оцінюють) (1 хв.).

7.     Виступи представників учнівських ЗМІ з представленням своєї медіа-продукції (5 хв. на виступ разом із запитаннями-відповідями; всього на усі виступи – 1 год. 20 хв). 

8.     Під час наради журі – вікторина для учасників медіа-фесту та «віртуальний аукціон». Вікторину проводять ведучі, а віртуальний аукціон – Володимир Краснопольський (20 хв.). 

9.     Заключне слово журі. Узагальнення, підведення підсумків медіафесту. (по 1 хв. кожному; всього – 7 хв.).

10. Нагородження за номінаціями медіа-фесту (5 хв.).

11. Запрошення присутніх на наступний районний медіа-фест (1 хв.).

12. Спільне фото всіх учасників разом із журі (після закінчення медіафесту).

*** Після закриття медіа-фесту – запис бажаючих займатися у гуртку «Юні журналісти» Залізничного району м. Львова (кер. Дітчук О.О.).

 

Хід медіа-фесту

За півгодини до початку медіа-фесту проходить реєстрація учнівських редакцій та їхніх вчителів-консультантів, відповідальних за життя і здоров’я учнів під час медіа-фесту. Проводять реєстрацію вихованці гуртка «Юні журналісти» ЦДЮТ Залізничного району м. Львова. Редактори та вчителі також у тому ж списку реєстрації дають письмову згоду на те, щоби конкурсні матеріали їхніх учнівських редакцій були опубліковані із зазначенням авторства у пресі та в мережі Інтернет для загального ознайомлення з їхньою роботою. Одночасно відбувається жеребкування учасників (за номером у списку реєстрації) і фотосесія. У залі, де відбуватиметься медіа-фест, звучить музика. Відповідальний за технічне забезпечення гуртківець переносить на ноутбук відеоматеріали, надані учнівськими редакціями. Журі отримує таблиці для оцінювання роботи учнівських редакцій.

Ведучі – вихованці гуртка «Юні журналісти» – починають медіа-фест з демонстрації відеоряду архівних фото з минулих медіа-фестів. Вони розповідають про тих, хто цього року з випускників гуртка поступив на факультети журналістики. Це Віталій Бень (НУ «Львівська Політехніка»), Софія Сирота (Київський Національний університет культури і мистецтв), Діана Васильків (ЛНУ ім. Ів. Франка). Звучить відеопривітання від Софії Сироти з Києва.

Зі вступним словом виступає керівник гуртка «Юні журналісти» О.О.Дітчук, розповідаючи, що два ювілеї зійшлися в один рік: 40-річчя ЦДЮТ Залізничного району та 10-річчя роботи гуртка «Юні журналісти» у цьому найстарішому  позашкільному закладі м.Львова. Вихованці гуртка приготували чимало сюрпризів учасникам ювілейного медіа-фесту. Нагадується про регламент медіа-фесту за Положенням і роз’яснюється система оцінювання по номінаціях. Даються завдання і глядачам – вони можуть задавати запитання представникам учнівських редакцій після їхнього виступу і оцінювати їхню роботу. 

Ведучі представляють почесних гостей медіа-фесту: директора ЦДЮТ Л.В. Войтовича, заст. головного редактора газети «Галицьке юнацтво» С.Б.Ленць, співробітника Інституту екології масової комунікації ЛНУ ім.Ів.Франка П.М.Александрова, випускницю гуртка «Юні журналісти» ЦДЮТ Діану

Васильків. 

              Розпочинаються      виступи      представників      учнівських      ЗМІ       з

представленням їхньої медіа-продукції. На виступи разом із запитаннямивідповідями дається по 5 хвилин кожній редакції. Всього на усі виступи відводиться 1 год. 20 хв.

Відбувається представлення Інтернет-газети (on-line) «Відкрий о4і!» (СЗШ № 67, вчитель-консультант Слабковська Є.М.), авторського сайту учениці ССЗШ№18 Алессандри Мустафарай (консультант Дітчук О.О.), мультфільму учня СЗШ№77 Романа Гавриліва (редакція «Хвилинка», вчитель-консультант Бойко І.М.).

 Демонструються відеозвіт про роботу учнівської редакції «Крок у майбутнє» (ССЗШ№15, вчитель-консультант Сирота Л.С.) і два відеосюжети: буктрейлер до книги Нобелівського лауреата 2015 року Світлани Алєксієвич (учнівська редакція 10-А класу СЗШ№77, вчитель-консультант Дітчук О.О.), відео-есе «Оберіг усмішки» (гурток «Юні журналісти» ЦДЮТ Залізничного району м. Львова, вчитель-консультант Дітчук О.О.).

Розповідає про свою роботу учнівська редакція «Хвилинка» (СЗШ№77, вчитель-консультант Бойко І.М.). Учнівські редакції представляють такі свої газети як «7’я 4удес» (СЗШ№74, вчитель-консультант Гладій Г.М.), «New хвиля» (ССЗШ№75 ім. Л.Українки, вчитель-консультант Симоненко Л.Є.), «Секрети успіху» (ЦДЮТ, консультант Дітчук О.О.), «Тинейджер» (ЛУГГ ім. О.Степанів, вчитель-консультант Козлюк Ю.І.), «60-й меридіан» (СЗШ№60, вчитель-консультант Лижницька Г.С.).

Кожній редакції присутні задають по два-три запитання стосовно роботи в учнівських ЗМІ. Складається дружня, доброзичлива атмосфера.

Дискусійні питання обговорюються з врахуванням правил етичного спору.

Родзинкою цього медіа-фесту стали інформаційні короткі повідомлення ведучих про цікавинки з історії ЗМІ, які вони знайшли в науковій літературі: коли була надрукована перша газета, де вийшла перша газета для жінок, яка найменша газета у світі, для чого свого часу була видана газета з водонепроникного паперу тощо.

По закінченні виступів журі іде в інше приміщення підводити підсумки медіа-фесту за номінаціями, а ведучі проводять для присутніх вікторину.

Запитання вони підбирали самі:

        Що таке ЗМІ, які їхні функції?

        Які жанри журналістики ви знаєте?

        Що необхідно знати, пишучи статтю?

        Чого не можна в жодному разі робити, беручи інтерв’ю?

        Якими якостями має володіти журналіст?

        Під час інтерв’ю з високопосадовцем ви припустилися помилки. Що робити?

        Які особливості у замальовки?

        Які головні вимоги до назв публіцистичних текстів?

Ще одна несподіванка цьогорічного медіа-фесту – «віртуальний аукціон», під час якого присутні познайомилися з раритетними примірниками учнівських газет Залізничного району та «Галицького юнацтва». Найактивнішим глядачам (тим, хто задавав багато запитань учнівським редакціям і тим, хто переміг у вікторині) ці примірники були подаровані. 

Із заключним словом виступають представники журі: П.М. Александров та С.Б. Ленць. 

Узагальнення та підведення підсумків медіа-фесту. 

 

Рішення журі

Переможці Х районного

медіа-фесту «Інформаційний простір. Учнівські ЗМІ»

у номінаціях:

                    найкращі дописи до учнівської газети – «7-я 4удес» (СЗШ №74, вчительконсультант Гладій Галина Михайлівна);

                    найрізноманітніше жанрове наповнення учнівської газети – «Секрети успіху» (ЦДЮТ, консультант Дітчук Олена Олександрівна);

                    найоригінальніші рубрики учнівської газети – «New хвиля» (ССЗШ №75, вчитель-консультант Симоненко Людмила Євгенівна);

                    найкращий дизайн учнівської газети – «Тинейджер» (ЛУГГ ім. О. Степанів, вчитель-консультант Козлюк Юлія Іванівна);

                    найкращі авторські фотоматеріали в учнівській газеті – «60-й меридіан» (СЗШ №60, вчитель-консультант Лижницька Галина Степанівна);

                    найкращий досвід роботи учнівської редакції – «Хвилинка» (СЗШ№77, вчитель-консультант Бойко Ірина Миколаївна);

                    найкращий учнівський відеосюжет – буктрейлер учнівської редакції 10-А класу СЗШ №77 (вчитель-консультант Дітчук Олена Олександрівна); відеоесе «Оберіг усмішки» (гурток «Юні журналісти» ЦДЮТ, консультант Дітчук Олена Олександрівна);

                    найкращий учнівський сайт (web-сторінка) – Мустафарай Алессандра (ССЗШ №18); 

                    найкращий учнівський анімаційний відеоролик – Гаврилів Роман (СЗШ№77, редакція «Хвилинка», вчитель-консультант Бойко Ірина Миколаївна);

                    найкраща учнівська Інтернет-газета (on-line) – «Відкрий о4і!» (СЗШ №67, вчитель-консультант Слабковська Євгенія Михайлівна);

                    найоригінальніший виступ-представлення роботи учнівської редакції – «Крок у майбутнє» (ССЗШ№15, вчитель-консультант Сирота Людмила

Степанівна);

                    найкраща мультимедійна презентація роботи учнівської редакції – «Думки вголос» (гімназія «Євшан», вчителі-консультанти Щутяк Іванна Ігорівна та Козак Мирослава Миронівна). 

Усі номінанти та їхні вчителі-консультанти нагороджуються грамотами районного відділу освіти. Загалом виходить, що без грамоти не залишилася жодна редакція. У цьому і полягає принцип медіа-фесту: на початках створення учнівських редакцій їх усіх треба підтримувати.

 Творчими доробками учнівських редакцій, представленими на районному медіа-фесті, поповнюється виставковий матеріал у методичному кабінеті ЦДЮТ для ознайомлення з ними педагогічної, учнівської та батьківської громадськості району. 

Кращі автори та редактори шкільних ЗМІ отримують підтримку фахівців і мають змогу друкуватися в районній, міській, обласній освітянській пресі для учнівської молоді.

Наприкінці присутні запрошуються на на наступний районний медіафест, який відбудеться у жовтні 2017 року.

Спільним фото всіх учасників разом із журі закінчується важливе інформаційне дійство.

Після закриття медіа-фесту відбувається запис бажаючих займатися у гуртку «Юні журналісти» Залізничного району м. Львова.

Джерела інформації, використані учасниками та організаторами медіа-фесту:

ü Конституція України.

ü Закон України «Про авторське право та суміжні права». 

ü Закон України «Про доступ до публічної інформації». 

ü Закон України «Про інформацію».

ü Бацевич Ф. С. Основи комунікативної лінгвістики: Підручник / Ф. С.Бацевич. – Київ: ВЦ «Академія», 2004. – 342 с.

ü Від кременя до кремнію. Історія засобів масової інформації / За редакцією Джованні Джованніні. – Київ: Крок, 1984 – 208 с.


Владимиров В. М. Журналістика, особа, суспільство: проблема розуміння: монографія / В. М. Владимиров. – Київ: Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка, 2003. – 220 с.

ü Гетьманець М. Ф. Сучасний словник літератури і журналістики / М.Ф.Гетьманець, І. Л. Михайлин. – Харков: Прапор, 2009. – 384 с.

ü Гол Д. Онлайнова журналістика / Д. Гол; пер. З англійської. – Київ: «К.І.С.», 2005. – 344 с.

ü Етика в редакційному повсякденні. – Київ: Академія Української Преси, Центр Вільної Преси, 2010. – 232 с.

ü Здоровега В. Й. Теорія і методика журналістської творчості: Підручник. Вид. 2-е, перероблене, доповнене / В. Й. Здоровега. – Львів: ПАІС, 2004. – 268 с.

ü Інформаційне законодавство України / За ред. Т. Шевченка, Т. Олексію; упоряд. Т. Г. Бондаренко. – Київ: Інститут Медіа Права, 2008. – 356 с.

ü Капелюшний А. О. Стилістика й редагування: практичний словник-довідник журналіста / А. О. Капелюшний. – Львів: ПАІС, 2002. – 576 с.

ü Кузнецова О. Д. Блогерство і журналістика / О. Кузнецова // Журналіст України. – 2012. – № 6. С. 36-37.

ü Кузнецова О. Д. Засоби масової комунікації: Посібник. Вид. 2-е, перероблене й доповнене. – Серія «Навчальні та наукові видання професорськовикладацького складу Львівського національного університету імені Івана франка» – Львів: ПАІС, 2005. – 200 с.

ü Лубкович І. М. Соціологія і журналістика: Підруч./ І. М. Лубкович. – Львів: ПАІС, 2005. – 176 с.

ü Мак-Люен М. Галактика Гутенберга: Становлення людини друкованої книги / М. Мак-Люен. – [вид. 2-е, перероб.; переклад з англ. А. А. Галушки, В. І.

Постнікова]. – Київ: Ніка-Центр, 2008. – 392 с.

ü Мащенко І. Г. Глобальне телебачення. – Київ: Либідь, 1992. –  232 с.

ü Медіаекологія. Бюлетень Інституту екології масової інформації м. Львова. – Львів: Інститут екології масової інформації Львівського національного університету  ім. Івана Франка. – №1-15.

Медіа-критика. Дайджест електронного журналу, присвяченого проблемам медіа і масової комунікації / Упорядник Габор Н. – Львів: Інститут екології масової інформації Львівського національного університету  ім. Івана Франка, Західноукраїнський медіацентр «Нова журналістика». 

ü Михайлин І. Л. Основи журналістики: [підручник] / І. Л. Михайлин. – [вид. 3тє, доп. і поліпш.]. – Київ: ЦУЛ, 2002. – 284 с.

ü Піча В. М., Хома Н. М. Політологія: Навчальний посібник для студентів вищих закладів освіти І-ІІІ рівня акредитації. – Львів: Новий Світ 2000; Київ: Каравела, 2001. С. 277-285. 

ü Піча В. М. Соціологія. Загальний курс. – Київ: ВЦ «Київський університет», 2000.  –  172 с.

ü Потятиник Б. В. Екологія ноосфери. – Львів: Світ, 1997. – 144 с. 

ü Потятиник Б. В. Інтернет-журналістика: навч. посіб / Б.В. Потятиник.  – Львів: ПАІС, 2010. – 246 с.

ü Почепцов Г. Г. Паблік рилейшнз. / Г. Г. Почепцов; 3-тє вид., випр. і доп. – Київ: Т-во «Знання», КОО, 2006. – 327 с.

ü Практикум із журналістської етики / Під редакцією проф. В. Ф. Іванова. – Рівне: Формат-А, 2012. – 320 с.

ü Світові мас-медіа: короткий довідник / Упорядн. Т. I. Петрів, I. Ю. Слісаренко. – Київ: ВЦ «Київський університет», 1999. – 49 с.

ü Словник журналіста: Терміни, мас-медіа, постаті / За заг. ред. Ю. М. Бідзілі. – Ужгород: ВАТ «Закарпаття», 2007. – 224 с.

ü Стівенс М. Виробництво новин: телебачення, радіо, Інтернет / Мітчел

Стівенс; [пер. з англ. Н. Єгоровець]. – Київ: Києво-Могилянська академія, 2008. – 158 с.

ü Україні потрібна медіа-освіта // ЗВУ. 2001. 6 червня.

ü Українська журналістика: вчора, сьогодні, завтра / За заг. ред. проф. В. І. Шкляра. – Київ, 1998. – Вип. 3. – 180 с.

ü Уникаючи апокаліпсису: Збірник статей та матеріалів з філософії масової комунікації. – Львів: ЛНУ ім. Івана Франка, 1996. – 30 с.

Яшенкова О. В. Основи теорії мовної комунікації: Навч. посіб. / О. В.

Яшенкова. – Київ: ВЦ «Академія», 2011. – 304 с.  

Ресурси мережі Інтернет

ü www.gy.lviv.ua

ü www.iatp.lviv.ua/mediaeco

ü www.media-ecology.org

ü www.media-journal.franko.lviv.ua

ü www.mediakrytyka.franko.lviv.ua

ü www.new-ways.iatp.org.ua

ü www.rada.gov.ua

ü www.facebook.com/newmedialviv

ü www.franko.lviv.ua/mediaeco

ü http://institutes.lnu.edu.ua/mediaeco/news/

ü http://journlib.univ.kiev.ua

ü http://mammedia.com.ua

ü http://osvita.ua

ü http://zakon.rada.gov.ua

 

 

ДОДАТКИ

Додаток 1. 

Положення про медіа-фест

 

ПОЛОЖЕННЯ про Х районний медіа-фест «Інформаційний простір. Учнівські ЗМІ»

 

Організатори медіа-фесту «Інформаційний простір. Учнівські ЗМІ»: гурток «Юні журналісти» (керівник гуртка Дітчук О.О.) ЦДЮТ Залізничного району м. Львова. 


Час та місце проведення: Х районний медіа-фест «Інформаційний простір. Учнівські ЗМІ» відбудеться 28жовтня 2016 року на базі ЦДЮТ

Залізничного району м. Львова, початок о 16.00 (реєстрація з 15.30 до 16.00).  

Мета медіа-фесту: залучення учнів до активної громадської діяльності в інформаційному просторі; заохочення їх до самостійної творчої реалізації у створенні власної медіа-продукції; демонстрація досягнень учнівських ЗМІ навчальних закладів Залізничного району м. Львова; обмін досвідом між учнівськими редакціями, пропагування демократичних засад їхньої роботи; дослідження особливостей журналістської професії. 

Учасники медіа-фесту:  

     учнівські редакції навчальних закладів Залізничного району м. Львова (новостворені редакції і такі, що вже мають досвід роботи у будь-якій сфері інформування: у виданні періодичної шкільної преси, в організації роботи шкільного телебачення, шкільного радіомовлення, у створенні учнівських сайтів тощо);

     представники учнівського самоврядування, які керують міністерствами інформації в учнівських парламентах навчальних закладів району;

     учні навчальних закладів Залізничного району, котрі мають бажання проявити свої здібності в інформаційній сфері;

     вчителі-консультанти учнівських редакцій; 

     слухачі гуртка «Юні журналісти» ЦДЮТ Залізничного району м. Львова; – творчі учні, які планують організувати у своїх навчальних закладах роботу редакцій шкільних ЗМІ.

Почесні гості та журі: представники районного відділу освіти м. Львова (за згодою), директор ЦДЮТ Залізничного району Войтович Л. В., заступники директора ЦДЮТ Анісімова Ж. К. та Келемен Ю. І., заступник головного редактора газети дітей Львова МКМЦ «Галицьке юнацтво» Ленць С. Б., співробітник Інституту екології засобів масової інформації ЛНУ ім. Ів. Франка Александров П. М., випускники гуртка «Юні журналісти» ЦДЮТ Залізничного району м.Львова. 

Порядок проведення: до участі у медіа-фесті запрошуються представники учнівських редакцій (до п’яти школярів будь-якого віку) із представленням ЗМІ свого навчального закладу та демонстрацією учнівської медіа-продукції, створеної у 2016 році. Якщо редакція презентує друковане видання, то на конкурс подає один випуск газети у двох примірниках, якщо радіо- чи відеосюжет – тоді вони мають бути на цифрових носіях. Форма та зміст виступу довільні (за вибором самої учнівської редакції: усна розповідь, театралізоване дійство, демонстрація учнівських доробків, мультимедійна презентація роботи учнівської редакції). Редакції під час виступу мають бути готовими до відповідей на запитання з боку інших учасників медіа-фесту. Загальний час виступу разом із відповідями на запитання – до 5 хвилин. Власну медіа-продукцію учасники медіа-фесту залишають після виступу як виставковий матеріал для методичного кабінету Залізничного районного відділу освіти і методичного кабінету ЦДЮТ. Під час публікації будь-де цих робіт буде дотримане авторське право; учасники медіа-фесту також погоджуються із тим, що конкурсні матеріали їхніх учнівських редакцій можуть бути опублікованими із зазначенням авторства у пресі та в мережі Інтернет для загального ознайомлення з їхньою роботою. 

Проведення медіа-фесту передбачає відзначення та нагородження грамотами представників учнівських ЗМІ за такими номінаціями:

     найрізноманітніше жанрове наповнення учнівської газети;

     найкращі дописи до учнівської газети;

     найоригінальніші рубрики учнівської газети;

     найкращий дизайн учнівської газети;

     найкращі авторські фотоматеріали в учнівській газеті;

     найкращі авторські малюнки (ілюстрації) в учнівській газеті;

     найкращий учнівський відеосюжет;

     найкраща учнівська радіопередача;

     найкращий учнівський сайт (web-сторінка);

     найкращий учнівський анімаційний відеоролик;

     найкраща учнівська Інтернет-газета (on-line);

     найоригінальніший виступ-представлення роботи        учнівської редакції;

     найкраща мультимедійна презентація роботи учнівської редакції;

     редакція         –        найактивніший    учасник      розвитку     учнівського самоврядування;

     найкращий досвід роботи учнівської редакції; – вдалий дебют учнівської редакції.

Заявки на участь у медіа-фесті «Інформаційний простір. Учнівські ЗМІ» (див. Додаток 2 до Наказу районного відділу освіти про Х медіа-фест) необхідно подати під час реєстрації 28 жовтня 2016 року з 15.30 до 16.00. 

Увага! Без заявок роботи до розгляду не приймаються. Презентація про газету має бути підтверджена наявністю самої газети в друкованому варіанті.

За додатковою інформацією 

звертатись до Дітчук О. О. (м.т. 063-822-94-66).

 

 

Додаток 3. Список учнівських редакцій  навчальних закладів району

 

 

Додаток 4. Згода учнівських редакцій  на обробку персональних даних

 

ЗГОДА

на обробку персональних даних

 

Я, _____________________________________________________________________

,              

(прізвище, ім'я та по батькові)

редактор учнівської редакції _____________________________________________________________,

                                   (назва редакції)

 

учень/учениця __________ класу ____________________________________ , _______________________,

(навчальний заклад)                            (номер моб. телефону)

 

відповідно до Закону України “Про захист персональних даних” з метою ведення бази персональних даних та з ціллю забезпечення кадрового діловодства, підготовки відповідно до вимог законодавства статистичної та адміністративної інформації, а також з питань реалізації визначених законодавством прав та обов’язків у сфері освітніх правовідносин даю згоду на:

                   обробку моїх персональних даних з первинних джерел у такому обсязі (зокрема відомості про освіту, паспортні дані, відомості про навчальну діяльність, особисті відомості (вік, стать, номер телефону), запис зображення (фото); 

                   поширення персональних даних, що передбачає дії володільця бази персональних даних щодо передачі відомостей про фізичну особу з бази персональних даних (стаття 14 Закону України “Про захист персональних даних”); 

                   доступ до персональних даних третіх осіб, що визначає дії володільця бази персональних даних у разі отримання запиту від третьої особи щодо доступу до персональних даних, у тому числі порядок доступу суб'єкта персональних даних до відомостей про себе (стаття 16 цього Закону). 

 

«___»  _____________ 20______р. ___________________________/___________________ / 

(дата) (підпис) 

 

Я, ___________________________________________________________________________,

 

посвідчую, що отримав/ла повідомлення про включення інформації про мене до бази персональних даних з метою ведення кадрового діловодства, підготовки відповідно до вимог законодавства статистичної та адміністративної інформації, а також відомості про мої права, визначені Законом України «Про захист персональних даних», і про осіб, яким мої дані надаються для виконання зазначеної мети. 

 

«___»  ________________ 20______р. ___________________________/________________ / 

(дата)                                                                                                                (підпис) 

 

Лінія відрізу ----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Повідомляємо, що надані Вами відомості включені до бази персональних даних щорічного у Залізничному районі м. Львова медіа-фесту «Інформаційний простір. Учнівські ЗМІ» з метою ведення кадрового діловодства, підготовки відповідно до вимог законодавства статистичної та адміністративної інформації. Список головних редакторів учнівських редакцій навчальних закладів Залізничного району м. Львова зберігатиметься в методичному кабінеті ЦДЮТ Залізничного району м. Львова в документації «Матеріали Х медіа-фесту Залізничного району м. Львова «Інформаційний простір. Учнівські ЗМІ». Матеріали газет, відео- та радіороботи, представлені Вашою учнівською редакцією на цей медіа-фест,  з Вашого дозволу можуть бути надруковані в пресі, розміщені в Ютубі та на сайті ЦДЮТ Залізничного району м. Львова, а також відправлені на телебачення із зазначенням Ваших даних як головного редактора учнівської редакції. 

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про захист персональних даних» суб’єкт персональних даних має право: 1) знати про місцезнаходження бази даних, яка містить його персональні дані, її призначення та найменування, місцезнаходження її володільця чи розпорядника; 2) отримувати інформацію про умови надання доступу до персональних даних, зокрема інформацію про третіх осіб, яким передаються його персональні дані, що містяться у базі персональних даних; 3) на доступ до своїх персональних даних, що містяться у відповідній базі персональних даних; 4) отримувати не пізніше як за 30 календарних днів з дня надходження запиту, крім випадків, передбачених законом, відповідь про те, чи зберігаються його персональні дані у відповідній базі персональних даних, а також отримувати зміст його персональних даних, що зберігаються; 5) пред’являти вмотивовану вимогу із запереченням проти обробки своїх персональних даних органами державної влади, органами місцевого самоврядування при здійсненні їхніх повноважень, передбачених законом; 6) пред’являти вмотивовану вимогу щодо зміни або знищення своїх персональних даних будь-яким володільцем та розпорядником цієї бази, якщо ці дані обробляються незаконно чи є недостатніми; 7) на захист своїх персональних даних від незаконної обробки та випадкової втрати, знищення, пошкодження у зв’язку з умисним приховуванням, ненаданням чи несвоєчасним їх наданням, а також на захист від надання відомостей, що є недостовірними чи ганьблять честь, гідність та ділову репутацію фізичної особи; 8) звертатися з питань захисту своїх прав щодо персональних даних до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, до повноважень яких належить здійснення захисту персональних даних; 9) застосовувати засоби правового захисту в разі порушення законодавства про захист персональних даних. 

 

Додаток 5. Згода вчителів-консультантів  учнівських редакцій 

на обробку персональних даних

ЗГОДА

на обробку персональних даних

 

Я, ____________________________________________________________________ ,              

(прізвище, ім'я та по батькові)

вчитель-консультант учнівської редакції ________________________________________________,

(назва редакції)                            

вчитель  ____________________________________________________ , _____________________________,

(навчальний заклад)                            (номер моб. телефону)

 

відповідно до Закону України “Про захист персональних даних” з метою ведення бази персональних даних та з ціллю забезпечення кадрового діловодства, підготовки відповідно до вимог законодавства статистичної та адміністративної інформації, а також з питань реалізації визначених законодавством прав та обов’язків у сфері освітніх правовідносин даю згоду на:

                   обробку моїх персональних даних з первинних джерел у такому обсязі (зокрема відомості про освіту, паспортні дані, відомості про навчальну діяльність, особисті відомості (вік, стать, номер телефону), запис зображення (фото); 

                   поширення персональних даних, що передбачає дії володільця бази персональних даних щодо передачі відомостей про фізичну особу з бази персональних даних (стаття 14 Закону України “Про захист персональних даних”); 

                   доступ до персональних даних третіх осіб, що визначає дії володільця бази персональних даних у разі отримання запиту від третьої особи щодо доступу до персональних даних, у тому числі порядок доступу суб'єкта персональних даних до відомостей про себе (стаття 16 цього Закону). 

 

«___»  _____________ 20______р. ___________________________/___________________ / 

(дата)                               (підпис) 

 

Я, __________________________________________________________________________, 

 

посвідчую, що отримав/ла повідомлення про включення інформації про мене до бази персональних даних з метою ведення кадрового діловодства, підготовки відповідно до вимог законодавства статистичної та адміністративної інформації, а також відомості про мої права, визначені Законом України «Про захист персональних даних», і про осіб, яким мої дані надаються для виконання зазначеної мети. 

 

«___»  ________________ 20______р. ___________________________/________________ / 

(дата)                                                                                                                (підпис) 

 

Лінія відрізу ----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Повідомляємо, що надані Вами відомості включені до бази персональних даних щорічного у Залізничному районі м. Львова медіа-фесту «Інформаційний простір. Учнівські ЗМІ» з метою ведення кадрового діловодства, підготовки відповідно до вимог законодавства статистичної та адміністративної інформації. Список головних редакторів учнівських редакцій навчальних закладів Залізничного району м. Львова зберігатиметься в методичному кабінеті ЦДЮТ Залізничного району м. Львова в документації «Матеріали Х медіа-фесту Залізничного району м. Львова «Інформаційний простір. Учнівські ЗМІ». Матеріали газет, відео- та радіороботи, представлені Вашою учнівською редакцією на цей медіа-фест,  з Вашого дозволу можуть бути надруковані в пресі, розміщені в Ютубі та на сайті ЦДЮТ Залізничного району м. Львова, а також відправлені на телебачення із зазначенням Ваших даних як головного редактора учнівської редакції. 

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про захист персональних даних» суб’єкт персональних даних має право: 1) знати про місцезнаходження бази даних, яка містить його персональні дані, її призначення та найменування, місцезнаходження її володільця чи розпорядника; 2) отримувати інформацію про умови надання доступу до персональних даних, зокрема інформацію про третіх осіб, яким передаються його персональні дані, що містяться у базі персональних даних; 3) на доступ до своїх персональних даних, що містяться у відповідній базі персональних даних; 4) отримувати не пізніше як за 30 календарних днів з дня надходження запиту, крім випадків, передбачених законом, відповідь про те, чи зберігаються його персональні дані у відповідній базі персональних даних, а також отримувати зміст його персональних даних, що зберігаються; 5) пред’являти вмотивовану вимогу із запереченням проти обробки своїх персональних даних органами державної влади, органами місцевого самоврядування при здійсненні їхніх повноважень, передбачених законом; 6) пред’являти вмотивовану вимогу щодо зміни або знищення своїх персональних даних будь-яким володільцем та розпорядником цієї бази, якщо ці дані обробляються незаконно чи є недостатніми; 7) на захист своїх персональних даних від незаконної обробки та випадкової втрати, знищення, пошкодження у зв’язку з умисним приховуванням, ненаданням чи несвоєчасним їх наданням, а також на захист від надання відомостей, що є недостовірними чи ганьблять честь, гідність та ділову репутацію фізичної особи; 8) звертатися з питань захисту своїх прав щодо персональних даних до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, до повноважень яких належить здійснення захисту персональних даних; 9) застосовувати засоби правового захисту в разі порушення законодавства про захист персональних даних. 

 

Додаток 6. Наказ про підсумки Х районного медіа-фесту

«Інформаційний простір. Учнівські ЗМІ»

 

Н А К А З

м. Львів

Від       07.11         2016р.                                                  №                 254

 

Про підсумки проведення

Х районного медіа-фесту

«Інформаційний простір. Учнівські ЗМІ»

На виконання наказу відділу освіти Залізничного району управління освіти ДГП ЛМР № 225 від 10.10.2016 «Про проведення Х районного медіа-фесту «Інформаційний простір. Учнівські ЗМІ»,  з метою залучення учнів до активної громадської діяльності в інформаційному просторі, мотивування їх до самостійної творчої діяльності у створенні власної медіапродукції, а також для демонстрації досягнень учнівських ЗМІ загальноосвітніх навчальних закладів району, 28.10.2016 на базі ЦДЮТ

Залізничного      району     м.     Львова     відбувся     районний      медіа-фест

«Інформаційний простір. Учнівські ЗМІ».

Фестиваль  проводився у відповідності до розробленого Положення.

Найкращі учнівські редакції визначалися за наступними номінаціями:

        найрізноманітніше жанрове наповнення учнівської газети;

        найкращі дописи до учнівської газети;

        найоригінальніші рубрики учнівської газети;

        найкращий дизайн учнівської газети;

        найкращі авторські фотоматеріали в учнівській газеті;

        найкращі авторські малюнки (ілюстрації) в учнівській газеті;

        найкращий учнівський відеосюжет;

        найкраща учнівська радіопередача;

        найкращий учнівський сайт (web-сторінка);

        найкращий учнівський анімаційний відеоролик;

        найкраща учнівська Інтернет-газета (on-line);

        найоригінальніший виступ-представлення   роботи        учнівської редакції;

        найкраща мультимедійна презентація роботи учнівської редакції;

        найкращий досвід роботи учнівської редакції; – вдалий дебют учнівської редакції.

Під час підведення підсумків медіа-фесту «Інформаційний простір. Учнівські ЗМІ» журі враховувало громадську позицію учнівських редакцій, соціальну значимість та оригінальність їхніх матеріалів, творчий підхід до обраних тем, обізнаність із особливостями журналістської праці, майстерність у реалізації творчих задумів.

Х районний медіа-фест продемонстрував зростання рівня учнівських періодичних видань, відеосюжетів та презентацій. Родзинкою цьогорічного фестивалю стали Інтернет-газета (on-line) «Відкрий о4і!» (СЗШ № 67, вчитель-консультант Слабковська Є.М.), авторський сайт учениці ССЗШ№18 Алессандри Мустафарай (консультант Дітчук О.О.), мультфільм учня

СЗШ№77 Гавриліва Романа (редакція «Хвилинка», вчитель-консультант

Бойко І.М.). 

Найоригінальнішим дебютним виступом-представленням був відеозвіт про роботу учнівської редакції «Крок у майбутнє» (ССЗШ№15, вчительконсультант Сирота Л.С.). Сильне емоційне враження справили відеосюжети: буктрейлер до книги Нобелівського лауреата 2015 року Світлани Алєксієвич (учнівська редакція 10-А класу СЗШ№77, вчитель-консультант Дітчук О.О.), відео-есе «Оберіг усмішки» (гурток «Юні журналісти» ЦДЮТ Залізничного району м. Львова, вчитель-консультант Дітчук О.О.).

За найкращий досвід роботи було відзначено учнівську редакцію «Хвилинка» (СЗШ№77, вчитель-консультант Бойко І.М.). Журі дуже високо оцінило газети, представлені учнівськими редакціями на медіа-фест «Інформаційний простір. Учнівські ЗМІ». Найкращі дописи були в газеті «7’я 4удес» (СЗШ№74, вчитель-консультант Гладій Г.М.), найоригінальніші рубрики – в газеті «New хвиля» (ССЗШ№75 ім. Л.Українки, вчительконсультант Симоненко Л.Є.), найрізноманітніше жанрове наповнення – в газеті «Секрети успіху» (ЦДЮТ, консультант Дітчук О.О.), найкращий дизайн – у газети «Тинейджер» (ЛУГГ ім. О.Степанів, вчитель-консультант Козлюк Ю.І.), найкращі авторські фотоматеріали – в газеті «60-й меридіан» (СЗШ№60, вчитель-консультант Лижницька Г.С.). 

А найкращою мультимедійною презентацією визнано  доробок учнівської редакції «Думки вголос» (гімназія «Євшан», вчителі-консультанти Щутяк І.І. та Козак М.М.).

Таким чином, кожна номінація знайшла свого героя. На медіа-фесті панувала дружня, творча атмосфера, завдяки якій, учні змогли продемонструвати свою обізнаність із журналістською справою. Вихованці гуртка «Юний журналіст» ЦДЮТ (керівник Дітчук О.О.) провели для них вікторину та «віртуальний аукціон», під час якого присутні познайомилися з раритетними примірниками учнівських газет району.

Слід відзначити, що у вищезазначених навчальних закладах району  відповідально ставляться до виховання в учнів громадянської позиції,  їхнього творчого та особистісного розвитку,  формування у них навичок активної дії в інформаційному просторі. 

Матеріалами Х медіа-фесту «Інформаційний простір. Учнівські ЗМІ» поповнено методичний кабінет ЦДЮТ Залізничного району м. Львова для ознайомлення з ними педагогічної, учнівської та батьківської громадськості району. Найдосвідченішим юним медійникам рекомендовано взяти участь у Львівському обласному конкурсі учнівських редакцій «Гостре перо».

Слід відзначити добру організаційну та технічну підготовку, створення належних умов для  проведення медіа-фесту з боку адміністрації ЦДЮТ (директор Войтович Л.В.). 

Однак, у ході проведення Х районного медіа-фесту «Інформаційний простір. Учнівські ЗМІ» були виявлені і окремі недоліки:

       не продемонстрували роботу своїх редакцій навчальні заклади:

СЗШ№40, СЗШ№65, СЗШ№68, НВК «Гроно», ЛФМЛ, ЛХЛ;

       серед доробків учнівських редакцій була відсутня радіожурналістика;

       недостатньо в учнівських газетах використовуються авторські малюнки, ілюстрації.

Загалом, медіа-фест продемонстрував якісний рівень роботи з питань інформаційної політики у навчальних закладах району. На основі вищевказаного , 

НАКАЗУЮ:

1.     Визнати переможцями Х районного медіа-фесту «Інформаційний простір. Учнівські ЗМІ» та нагородити грамотами відділу освіти Залізничного району управління освіти ДГП ЛМР  учнівські редакції та окремих учнів згідно додатку 1.

2.     Нагородити грамотами відділу освіти Залізничного району управління освіти ДГП ЛМР за успішну багаторічну підтримку учнівських редакцій та якісну їхню підготовку до участі у Х районному медіа-фесті вчителівконсультантів: Бойко І.М. (СЗШ№77), Гладій Г.М. (СЗШ№74), Дітчук О.О. (СЗШ№77, ЦДЮТ), Козак М.М. (гімназія «Євшан»), Козлюк Ю.І. (ЛУГГ ім. О. Степанів), Лижницьку Г.С. (СЗШ№60), Симоненко Л.Є. (ССЗШ№75 ім.Л.Українки), Сироту Л.С. (ССЗШ№15), Слабковську Є.М. (СЗШ № 67), Щутяк І.І. (гімназія «Євшан»). 

3.     Відзначити роботу членів журі Х районного медіа-фесту «Інформаційний простір. Учнівські ЗМІ»: 

        Ленць С.Б. – заступника редактора газети дітей Львова «Галицьке юнацтво»;

        Александрова П.М. – співробітника Інституту екології засобів масової інформації ЛНУ ім. Івана. Франка;

        Васильків Діану – випускницю гуртка «Юний журналіст» ЦДЮТ Залізничного району м. Львова, студентку факультету журналістики НУ «Львівська Політехніка».

4.     Рекомендувати учнівським редакціям навчальних закладів району взяти участь у Львівському обласному конкурсі «Гостре перо», який відбудеться  17.11.2016 (початок о 10.00.) в приміщенні Центру творчості дітей та юнацтва Галичини (вул. Вахнянина, 29).

5.     Керівникам навчальних закладів:

5.1.          Продовжити розвиток і пропагування серед дітей та юнацтва кращих зразків вітчизняної журналістики через створення ними власної медіапродукції.

Протягом навчального року.

5.2.          Продовжити підтримку творчих, обдарованих учнів, залучаючи їх до участі у гуртках, студіях. 

Протягом навчального року.

5.3.          Продовжити популяризувати серед учнівської молоді активну громадську діяльність в інформаційному просторі через проведення для учнівських редакцій навчальних закладів конкурсів, фестивалів, презентацій, залучаючи до участі в них батьківську  громадськість.

Протягом навчального року.

5.4.          Вишукати можливості щодо популяризації та підтримки учнівських редакцій в навчальних закладах.

Протягом навчального року.

6.     Контроль за виконанням даного наказу покласти на головного спеціаліста відділу освіти Прихід М.А.

В.о начальника відділу освіти                                            Синицька Г. Я.

 

Додаток №    1    . до наказу № 254.

від 07.11. 2016р.

 

Переможці Х районного 

медіа-фесту «Інформаційний простір. Учнівські ЗМІ»

 

у номінаціях:

                    найкращі дописи до учнівської газети – «7-я 4удес» (СЗШ №74, вчитель-консультант Гладій Галина Михайлівна);

                    найрізноманітніше жанрове наповнення учнівської газети – «Секрети успіху» (ЦДЮТ, консультант Дітчук Олена Олександрівна);

                    найоригінальніші рубрики учнівської газети – «New хвиля» (ССЗШ №75, вчитель-консультант Симоненко Людмила Євгенівна);

                    найкращий дизайн учнівської газети – «Тинейджер» (ЛУГГ ім. О. Степанів, вчитель-консультант Козлюк Юлія Іванівна);

                    найкращі авторські фотоматеріали в учнівській газеті – «60-й меридіан» (СЗШ №60, вчитель-консультант Лижницька Галина Степанівна);

                    найкращий досвід роботи учнівської редакції – «Хвилинка» (СЗШ№77, вчитель-консультант Бойко Ірина Миколаївна);

                    найкращий учнівський відеосюжет – буктрейлер учнівської редакції 10-А класу СЗШ №77 (вчитель-консультант Дітчук Олена Олександрівна); відео-есе «Оберіг усмішки» (гурток «Юні журналісти»

ЦДЮТ, консультант Дітчук Олена Олександрівна);

                    найкращий учнівський сайт (web-сторінка) – Мустафарай Алессандра (ССЗШ №18); 

                    найкращий учнівський анімаційний відеоролик – Гаврилів Роман (СЗШ№77, редакція «Хвилинка», вчитель-консультант Бойко Ірина Миколаївна);

                    найкраща учнівська Інтернет-газета (on-line) – «Відкрий о4і!» (СЗШ №67, вчитель-консультант Слабковська Євгенія Михайлівна);

                    найоригінальніший виступ-представлення роботи учнівської редакції – «Крок у майбутнє» (ССЗШ№15, вчитель-консультант Сирота

Людмила Степанівна);

                    найкраща мультимедійна презентація роботи учнівської редакції – «Думки вголос» (гімназія «Євшан», вчителі-консультанти Щутяк Іванна

Ігорівна та Козак Мирослава Миронівна.

 

Додаток 7. Грамоти, розроблені  у гуртку «Юні журналісти» у 2016 р. 

спеціально для нагородження учасників медіа-фесту

 


 

Додаток 8. Прес-реліз

 

Прес-реліз

 

ЦЕНТР ДИТЯЧОЇ ТА ЮНАЦЬКОЇ ТВОРЧОСТІ

Залізничного району м. Львова повідомляє про  проведений 28.10.2016 р. районний 

медіа-фест «Інформаційний простір. Учнівські ЗМІ»

 

 

ПРОСТІР УЧНІВСЬКОЇ ТВОРЧОСТІ

Метою щорічного районного медіа-фесту «Інформаційний простір. Учнівські ЗМІ» є залучення учнів загальноосвітніх навчальних закладів до активної громадської діяльності у сфері інформації, заохочення їх до самостійної творчої реалізації у створенні власної медіа-продукції. Представники учнівських редакцій навчальних закладів нашого району  збираються для демонстрації досягнень своїх учнівських ЗМІ та обміну досвідом між учнівськими редакціями задля пропагування демократичних засад їхньої роботи і дослідження особливостей журналістської професії.

Почесними гостями на медіа-фесті були заст. редактора газети «Галицьке юнацтво» Ленць С. Б., співробітник Інституту екології ЗМІ Александров П. М. та студентка 1-го курсу факультету журналістики НУ «Львіська Політехніка» Діана Васильків.

Учнівські редакції представляли газети і презентації про свою роботу. Журі було в захопленні, здивувати змогли усі:  новий склад редакції «Крок у майбутнє» СЗШ №15 – оригінальною відеопрезентацією своєї роботи, Мустафарай Алессандра (СЗШ №18) – своїм авторським сайтом, учнівська редакція «Viбkruj о4і» СЗШ № 67 – своєю Інтернетгазетою (on-line), Гаврилів Роман (редакція «Хвилинка» СЗШ №77) – своїм мультиплікаційним відеосюжетом; найрізноманітніше жанрове наповнення було в газеті «Секрети успіху» ЦДЮТ, найоригінальніші рубрики – в «New хвилі» СЗШ №75, найкращий дизайн – у «Тинейджера» ЛУГГ, найкращі авторські фотоматеріали – у газети «60-й меридіан» СЗШ №60, найкращі дописи – у газети «7’я 4удес» СЗШ №74, найкращий досвід роботи – у редакції «Хвилинка» СЗШ №77, найкраща мультимедійна презентація – у редакції «Думки вголос» («Євшан»). Найкращими учнівськими відеосюжетами було визнано буктрейлер редакції 10-А класу СЗШ №77 та відео-есе гуртка «Юні журналісти» ЦДЮТ. Отже, усі були відзначені, нікого не забули.

Відзначені грамотами районного відділу освіти будуть також вчителі-консультанти учнівських редакцій: Бойко І. М., Гладій Г. М., Дітчук О. О., Козак М. М., Козлюк Ю. І., Лижницька Г. С., Симоненко Л. Є., Сирота Л. С., Слабковська Є. М., Щутяк І. І. 

Для учасників медіа-фесту вихованці гуртка «Юні журналісти» (керівник гуртка Дітчук О. О.) ЦДЮТ Залізничного району м. Львова провели вікторину та «віртуальний аукціон» з представленням раритетних видань своїх газет минулих років.

Медіа-фест пройшов у дружній, творчій атмосфері. Учнівські редакції отримали надзвичайно потужну мотивацію для подальшої роботи.

 

За додатковою інформацією про подію звертайтеся 

до керівника гуртка «Юні журналісти» ЦДЮТ Залізничного району м. Львова   Дітчук Олени Олександрівни – м.т. 063-822-94-66.

 

Додаток 9. Деякі фото з архіву медіа-фестів

       

 

 

 

pdf
Додано
27 лютого 2019
Переглядів
645
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку