Методична розробка на тему "Короновірус котів"

Про матеріал
Котячим коронавірусом хворіють тільки представники сімейства котячих. Собаки та люди не заражаються та не хворіють на котячий коронавірус! Коронавірус котів дуже заразний. Добре себе почуває у середовищі, де багато тварин утримаються у маленькому помешканні. Легко інактивується більшістю дезінфектантів, наприклад, розчином хлору. ІПК мало заразний. Шляхи передачі: орофекальний — через один лоток, інтраназальний у котят — від матері.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Коронавірус у котів Виконала : Пташник Г. О.

Номер слайду 2

COVID-19 До недавнього часу фахівці були впевнені, що штам SARS-Co. V-2 (COVID-19) для домашніх вихованців безпечний і передаватися їм від людини не може. Буквально днями в ЗМІ з'явилося повідомлення, що в Бельгії господиня заразила коронавірусом кішку, причому йдеться саме про Co. V-2. Медики схильні розглядати цей випадок як виняток, але оскільки віруси мутують, в майбутньому ситуація може змінитися. Зі стовідсотковою впевненістю стверджувати, що коронавірус людини не передається кішкам і не переноситься ними, вже не можна. І все ж під коронавірусом у кішок зазвичай мають на увазі захворювання, викликані іншими видами:

Номер слайду 3

ККВК (FECV), кишковий коронавірус кішок, може взагалі не турбувати тварину або викликати ентерит різного ступеня тяжкості;ВІПК (FIPV, FCo. V, FIP, ФІП), вірус інфекційного перитоніту кішок – мутація ККВК, високопатогенний штам, прогноз несприятливий, хвороба не піддається лікуванню, найчастіше тварина гине.

Номер слайду 4

Шляхи зараження кішок коронавірусомчерез лоток, контакт з виділеннями;через корм, якщо здорова тварина доїдає за інфікованою;через предмети побуту, на які потрапили виділення;рідше – повітряно-крапельним шляхом;також можливе зараження кошенят від матері в процесі внутрішньоутробного розвитку (трансплацентарно), пологів, при годуванні, вилизуванні;вірус може переносити на одязі, руках людина, яка контактує з хворою кішкою.

Номер слайду 5

Симптоми коронавірусу у кішок. Кішка, інфікована ККВК, не обов'язково захворює, симптоми можуть бути відсутніми або захворювання проявляється разовою блювотою, нетривалою діареєю (2-4 дні) без інших тривожних симптомів. Навіть при безсимптомному перебігу кішка є вірусоносієм і становить загрозу зараження для інших котів. Типові симптоми більш важкої форми коронавірусного ентериту у кішок:млявість, апатія;погіршення апетиту (або апетит нормальний, але тварина втрачає вагу);розлади травлення, спочатку нетривала блювота, потім діарея, стілець часто пінистий через підвищене газоутворення в шлунково-кишковому тракті;можливі симптоми простудного захворювання – виділення з носа, сльозотеча, рідше кашель;можливе підвищення температури (зазвичай в разі поєднаних інфекцій);неприємний запах з рота, білий наліт на язиці. Котячий ентерит частіше вражає кошенят і літніх тварин, але можливе захворювання в будь-якому віці. Якщо вірус не мутує та не ускладнюється іншими інфекціями, а його концентрація в організмі середня, тварина через пару тижнів одужує, але тривалий час продовжує виділяти вірус з калом. Іноді імунній системі організму вдається повністю знищити вірус ККВК, іноді кіт довічно залишається вірусоносієм, але сам на рецидиви ентериту не страждає. При високих титрах вірусу в організмі захворювання може затягнутися надовго, без лікування не мине.

Номер слайду 6

Кишковий коронавірус небезпечний тим, що послаблює імунітет і може привести до приєднання грибкової або бактеріальної інфекції, активізації найпростіших, які мешкають в кишечнику. В цьому випадку картина більш тривожна, спостерігаються додаткові симптоми, в залежності від інфекції, що приєдналася. Часте явище при ускладненні вірусного ентериту – домішки крові в стільці.

Номер слайду 7

Вологий інфекційний перитоніт Вологий інфекційний перитоніт характерний для тварин з ослабленою імунною системою, розвивається стрімко. Хвороба супроводжується пошкодженням капілярів, запальними процесами в різних тканинах. В результаті порожнини всередині організму заповнює запальний ексудат, кров і лімфа, які просочується через стінки пошкоджених капілярів. У цієї форми перитоніту яскраво виражені симптоми:загальне нездужання, млявість, відмова від їжі;виснаження, у кошенят-зупинка росту;здуття живота, пов'язане зі скупченням рідини в черевній порожнині, як при водянці;підвищення температури, її безсистемні коливання, лихоманка;жовтушність склер внаслідок ураження печінки;утруднене дихання, легенево-серцева недостатність внаслідок скупчення рідини в плевральній порожнині.

Номер слайду 8

Які тварини входять у групу ризику?Підібрані з вулиці. Ті, що колись контактували з вуличними котами. І необов’язково 1-2 тижні тому. Буває, що поява перших клінічних ознак спостерігається лише через декілька років після контакту. Тваринки з розплідників, де не контролюється циркуляція ретровірусних інфекцій. Пухнастики з притулків, де велике скупчення котів у неналежних санітарних умовах. Котики, народжені від вірус-уражених матерів.

Номер слайду 9

Лікування коронавірусу у кішокпротивірусні препарати;протимікробні, антибіотики широкого спектру дії, що ефективні також проти простіших;імуномодулятори. У деяких випадках потрібно не стимулювати імунну систему, а пригнічувати її активність, тому будь-які засоби, що впливають на імунітет, можна давати вихованцеві тільки за призначенням кваліфікованого ветеринарного фахівця;сорбенти, препарати для лікування діареї;при затяжному вірусному ентериті з хронічною діареєю необхідні крапельниці для профілактики зневоднення;пробіотики обов'язкові після антибіотикотерапії.

Номер слайду 10

Профілактика коронавірусу у кішок. Фармацевти заявили про створення вакцини від ФІП, але її ефективність поки офіційно не підтверджена. Ветеринарні фахівці не рекомендують давати цю вакцину кішкам з ще однієї причини: вона може попередити зараження здорової тварини ККВК, але не перешкоджає його мутації в ФІП. А якщо ввести вакцину кішці, в організмі якої вже є вірус, вона може погіршити ситуацію. Вакцина поти коронавірусу собак для кішок не підходить. Основні заходи профілактики коронавірусу у кішок зводяться до зміцнення імунітету та підтримки здоров'я шлунково-кишкового тракту. Цьому сприяє, перш за все, якісне збалансоване харчування, кращий варіант – промисловий корм категорії преміум і вище з профілактичними добавками для підтримки імунітету, нормалізації травлення.

Номер слайду 11

pptx
Додано
26 травня 2023
Переглядів
1643
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку