Методична розробка Навчально- виховного заходу "Свято кави"

Про матеріал
Мета: - поглибити знання гостей про каву, традиції та звичаї, які з нею пов’язні. Розглянути різноманітні рецепти приготування кави; - розвивати адекватну самооцінку, вміння аналізувати, приймати рішення, вибирати правильну позицію; - виховувати спостережливість, уважність до інших людей; - виховувати здатність бачити і розуміти відмінність іншої людини від себе, вчити встановлювати стосунки на доброзичливій основі; Форма проведення: вікторина; Місце проведення: кафе-лабораторія з професії «Офіціант»; Обладнання: - плакати; - мультимедійний екран; - куток виробів з кави; - столик бармена; - кавова машина; - інвентар для приготування кави;
Перегляд файлу

Методична розробка

виховного заходу

на тему:

„ Свято кави ”

 

 

 

 

Розробила:

Викладач спецдисциплін

Цяпута Л.М.,

ДНЗ «Ставропігійське

вище професійне училище» м. Львова

 

Мета:     - поглибити знання гостей про каву, традиції та звичаї, які з                                                       нею пов’язні. Розглянути різноманітні рецепти приготування кави;

 

- розвивати адекватну самооцінку, вміння аналізувати,

приймати   рішення, вибирати правильну позицію;

 

- виховувати спостережливість, уважність до інших  людей;

 

       - виховувати здатність бачити і розуміти відмінність іншої

                       людини від себе, вчити встановлювати стосунки на

                      доброзичливій основі;

 

 

Форма

проведення:      вікторина;

 

Місце

проведення:   кафе-лабораторія з професії «Офіціант»;

 

Обладнання: -   плакати;

  • мультимедійний екран;
  • куток виробів з кави;
  • столик бармена;
  • кавова машина;
  • інвентар для приготування кави;

 

 

 

 

 

Вступ

Кава - це смаковий продукт, що готується з обсмажених насіння кавового дерева, фізіологічна цінність якого обумовлена ​​наявністю в ньому алкалоїду кофеїну, ароматичних речовин і хлорогенової кислоти.

Батьківщиною цього напою є Ефіопія. Надалі каву почали культивувати і в інших тропічних регіонах Азії, Південної Америки, Африки. В Останніми роками світове виробництво кави значно скоротилося.

У теж час на світовому ринку зросла питома вага поставок кави з африканських і азіатських країн. Це пов'язано зі збільшенням попиту на самий дешевий вид кави - робуста, використовуваний для виробництва розчинної кави. Цей факт не може не бути причиною, по якій необхідно проводити експертизу якості поставленого кави.

На світовий ринок кави постачають понад 50 країн. Найбільш великими імпортерами є США і країни Західної Європи. Основним постачальником кави в Росію є Бразилія, але найбільш високоякісна продукція з Індії і Ємену.

Хороший кавовий напій отримують, як правило, при використанні суміші з трьох-чотирьох видів кави, доповнюють один одного по екстрактивності, смаком і ароматом, створюють при оптимальній фортеці приємний кавовий букет. У зв'язку з цим необхідно враховувати і особливості хімічного складу. Відомо, наприклад, що вищі сорти кави - Колумбія, ефіопський Харі - містять менше кофеїну (1,2 - 1,4%), ніж низькосортний кави - гвінейський та африканський Робуста. Виняток складає високосортних кави Коста-Ріка, щодо багатий кофеїном (2,2%). На смак кави позитивно позначається підвищена кислотність, як, наприклад, у сортів Коста-Ріка і єменського Ходейда.

Можна також відзначити, що останнім часом на відміну від чаю споживання кави не збільшується. Одна з причин - це публікації відомостей про негативному впливі кави на організм людини.

Щоденне споживання кави у великій кількості шкідливо впливає на всю систему кровообігу, призводить до передчасного зношування серцевого м'яза, розвитку гастриту, порушення сну. При поєднанні споживання кави з курінням різко зростає негативний вплив кофеїну на роботу серця.

Слід враховувати, що кофеїну, як і деяким іншим алкалоїд, властиво викликати у людини звикання, тобто хімічну залежність. Цілком здоровим людям також доцільно дотримуватися певних норм у споживанні кави - не більше 300 мг кофеїну в день. Така кількість кофеїну міститься в трьох чайних ложках меленого смаженого кави.

Але, все ж не дивлячись на ці попередження, в Росії споживають велику кількість кави, він має органолептичні властивості, основу яких становить психофізіологічні сприйняття людиною окремих властивостей товарів за допомогою органів чуття, залежно від його фізіологічного і психологічного стану, що й зумовлює його потреби в кава. У цих випадках актуальність цього напою не можна не підкреслити.

Наприклад, в стані стомлення, стресів і депресій одним з варіантів зняття напруги є кава. З точки зору фізіології людини це цілком зрозуміло. При сильних смакових і нюхових відчуттях відбувається перемикання збудливості одних ділянок кори головного мозку на інші, що забезпечують сприйняття смаку і запаху.

Для задоволення купівельного попиту, існує необхідність вивчати асортимент і намагатися сформувати його як можна більш повно.


Дослідження свідчать, що сьогодні обсяг вітчизняного ринку складає 160 млн. доларів США, з них 10% приходиться на продаж готового продукту. «Середньостатистичний «українець споживає всього півкілограма кави (в Європі цей показник дорівнює 5 – 6 кг). тобто, є перспективи для розширення ємності ринку колосальні, і наскільки повно цей потенціал буде використаний, залежить, перш за все, від успіху культури кавопиття в Україні. 

На українському ринку триває розвиток попиту в напрямку до більш досконалих і дорогих сортів. В свою чергу, оператори ринку ідуть назустріч споживачеві і намагаються суттєво підвищити ціни на найбільш популярні сорти і марки кавових продуктів. Незважаючи навіть на дуже помітну інфляцію (яку українськаекономіка переживає протягом 2004–2005 рр), і викликане нею подорожчання продуктів харчування, рівень кавових цін змінився незначно, і ця відносна цінова стабільність скоро може скінчитися, відмічають спеціалісти. 
Лідери вітчизняного ринку кави давно звернули увагу на схильність українців до споживання напою в різних закладах 

На відміну від західного європейця, вітчизняний споживач віддає перевагу каві розчинній, частка якої на ринку близько 80%. Водночас потроху зростає попит на натуральну каву, і співвідношення між нею та розчинною, за прогнозами експертів, у недалекому майбутньому становитиме 30:70%. 

Для вітчизняного ринку кави характерна значна присутність імпортної продукції. І не лише тому, що кавові дерева не ростуть в нашому суворому кліматі. Використовуючи різні технології обсмажування, змішуючи сорти, європейські та американські виробники не без успіху намагаються задовольнити примхливого споживача, пропонуючи йому скуштувати безліч видів цього чудового напою. Тож погоду на вітчизняному ринку роблять такі закордонні фірми, як Nestle (з торговими марками nescafe, Neskafe Gold), Kraft Jacobs Sushard (Jacobs), Tres Montes (Monterrey). За даними митної статистики основними країнами – імпортерами зеленої кави в Україну є Чилі, В´єтнам, Фінляндія, Індія, Польща, Бразилія.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хід проведення

(Сценарій)

Сценарій

Викладач 1: Вітаємо вас на нашому святі кави. Метою нашої зустрічі є поглибити знання наших гостей про каву, традиції та звичаї, які з нею пов’язні. Розглянути різноманітні рецепти приготування кави.

Викладач 2: Наше свято організоване у вигляді невеликої вікторини. В ній беруть участь учні-представники груп з професії «Кухар. Офіціант». Перед проведенням вікторини було проведено жеребкування серед учасників.

І отже..

(голосніше музика)

Учасник №1 : Єдинак Назар – група №18

Учасник №2 : Кузик Ігор – група №22

Учасник №3 : Шкарпінець Назар – група №18

Учасник №4 : Серванський Назар - група №12

Учасник №5 : Кондратенко Олександр – група №12

Учасник №6 : Братейко Назар – група №22

(музика тихіше, учні шикуються)

Викладач 1: Для того,щоб об’єктивно оцінити навики і вміння наших конкурсантів, представляємо вам членів нашого журі:

  • Методист Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Львівській області – Рик Оксана Миколаївна;
  • Керівник фізичного виховання Ставропігійського вищого професійного училища – Дідух Руслан Анатолійович;
  • Соціальний педагог – Бурак Андрій Григорович;
  • Майстер виробничого навчання – Левицький Сергій Миколайович;

 

Ми оголошуємо наше свято відкритим!!!!!

Ведуча 1: Доброго дня,шановні гості. Ми оголошуємо умови 1-го конкурсу:

Кожен учасник має приготувати авторську каву, в яку він додав свій секретний інгредієнт, про який розкаже при подачі.

Просимо учасників зайняти свої робочі місця. Термін виконання : 15

хвилин .

Ведуча 2: Кава – це напій, що виготовляється зі смажених плодів кавового дерева. Це стародавній напій, який має багату історію. За деякими оцінками, кавовий напій є другою за об’ємами споживання речовиною на Землі після води. Розчинна кава увійшла до десятки найгеніальніших винаходів людства. Запаморочливий аромат, простота і швидкість приготування.

Ведуча 1: Кава – це не тільки чудовий напій, це і своєрідний ранішній ритуал і привід для спілкування, першого побачення і прояву кохання. Приготувати правильну каву вдається не всім і , навіть, рівень ресторанних закладів визначають по тому,чи уміють там готувати справжній «еспрессо».

Зараз кожен бажаючий зможе спробувати цей напій та фрукти.

А тим часом пропонуємо вам переглянути шлях, який проходять кавові зерна, поки потраплять до нас у вигляді ароматного напою.

(Відео 1)

Ведуча 2: Наші учасники вже готові подавати свої напої

(викликати учасників через певний проміжок часу)

 

Учасник №1 : Єдинак Назар

Учасник №2 : Кузик Ігор

Учасник №3 : Шкарпінець Назар

Учасник №4 : Серванський Назар

Учасник №5 : Кондратенко Олександр

Учасник №6 : Братейко Назар

Викладач: По завершенні першого конкурсу просимо суддів оцінити старання наших учасників.

Ведуча 1: Далі пропонуємо нашим учасникам взяти участь у наступному конкурсі, де вони зможуть продемонструвати свої теоретичні знання в області кави. Просимо учасників зайняти місця, час на виконання 5 хв.

(Викладач роздає завдання)

(Додаток 1)

А тим часом для вас пролунає пісня у виконанні учениці...

Просимо учасників здавати завдання. Журі оцінює результати роботи та виставляє бали.

Ведуча 2: Просимо журі оголосити підсумок 2-ох конкурсів.

Ведуча 1: До нас на свято завітав гість : досвідчений та дипломований бармен з багаторічним стажем, зараз він приготує для нас смачний тематичний коктейль з додаванням кави.

Ведуча 2: І ми оголошуємо третій підсумковий конкурс, де учасники продемонструють свої вміння та творчі здібності у конкурсі «Латте-арт». Малюнок на каві.

Кожен учасник повинен приготувати чашку кави та прикрасити її своїм малюнком. Термін виконання – 15 хвилин.

Відео 2

 

А зараз декілька цікавих фактів про каву.

Ведуча 1:

  1. Вважається, що першим цукор до кави став додавати король Франції Луї XIV в 1715 році.
  2. Компанії-виробники кави виготовляють велику кількість кави без кофеїну. Видалений з порошку кофеїн вони продають фармацевтичним компаніям.

Ведуча 2:

  1. Кавове дерево «Арабіка» може дати до 6 кг кави на рік, залежно від вологості і температури повітря.
  2. Кофеїн заборонений Інтернаціональним Олімпійським комітетом. Якщо в крові атлета більше 12 мікрограм кофеїну, він дискваліфікується. Щоб досягти такого рівня, досить випити 5 чашок кави.
  3. Кава обсмажується при температурі 200-220 градусів Цельсія. Чим довше процес обсмажування, тим темніше вийде кава. Тривалість обжарювання в середньому 10-20 хвилин.

Ведуча 1:

  1. Кава класифікується за трьома ознаками – якість зерен (сорт, висота над рівнем моря), якість приготування і розмір зерна.
  2. Мішки для кави зазвичай виготовляються з конопель, і важать близько 70 кг при повному завантаженні. Потрібно 600 000 зерен для наповнення такого мішка.
  3. Кавові дерева – вічнозелені, виростають до 5 метрів у висоту, однак зазвичай обрізаються до висоти 2 з половиною метра для полегшення збору врожаю.

Ведуча 2:

  1. Чорні зерна кави зазвичай містять менше кофеїну, ніж їхні світлі аналоги. Чим довше обсмажується кава, тим менше в ній кофеїну.
  2. Великі дози кави смертельні. Якщо у Вас вийде випити 100 чашок за 4 години, Ви, швидше за все, помрете.
  3. Близько 8000 зерен сорту Арабіка потрібно, щоб виготовити кілограм кави. Всі ці зерна збираються вручну.
  4. Там, де цвітуть кавові дерева, бджолиний мед має зовсім незвичний для нас колір.

Ведуча 1: Просимо учасників презентувати свої роботи.

(Учасники презентують роботи на дегустаційний стіл)

Викладач 1: Дякуємо нашим учасникам за старання та участь у нашому святі і просимо журі підбити підсумки та назвати ім’я переможця.

Лунає пісня

Для нагородження до слова запрошуємо Рик Оксану Миколаївну.

Слово суддям та вручення нагород

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

 

 

    Запитання:

1. Де п’ють кави найменше?

2. Як називають посуд, де заварють каву?

3. У якій країні є пам’ятник кавовому дереву?

4. Який великий композитор прославив каву у своєму творі?

5. Якого кольору ягоди кавового дерева?

6. Яка тварина, згідно легенді, допомогла людям відкрити для себе каву?

7. В якому штаті США вирощують каву?

8. Який компонент виробники продають фармацевтичним компаніям?

9. Із якої рослини роблять мішки для кави?

10. Який з цитрусових додають в каву?

 

 

 

 

 

 

1А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2Т

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4Б

 

 

 

 

 

 

5Ч

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7Г

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10Л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Посуд для сервірування кави. У яких чашках і келихах прийнято подавати каву і кавові напої.

Для того, щоб повною мірою відчути смак кави, необхідно дуже уважно поставитися до вибору посуду для подачі (сервірування) кави. «Ідеальний» посуд для подачі кави та кавових коктейлів повинний виконувати відразу кілька функцій: зберігати смак і аромат напою (за рахунок своєї форми і низькою теплопровідності матеріалу), бути зручним і, безумовно, відповідати естетичному смаку – адже будь-яка страва стає набагато «смачніша», якщо її подати у гарному посуді.

Для подачі кави використовують кавові чашки (кавові пари), а також стакани для кави. Чимало людей перебуває в омані, вважаючи, що кавова чашка просто повинна бути менше звичної чайної, тому нерідко кавові чашки вибирають за принципом «менше, витонченіше, красивіше». Однак, при виборі посуду, все ж таки необхідно керуватися не тільки принципом «красиво виглядає» …

 

Чашка для еспрессо

 

bpc_posyd-espresso         

Як правило, біла чашка з товстостінного високоякісного фарфору, покрита стійкою емаллю, бажано еліптичної форми, усіченою всередині.
Об'єм: 35-40 або 50-70 мл.

Класична чашка для кави еспресо і в діаметрі, і у висоту – всього 5 см. Саме така чашечка, за рахунок великої теплоємності і унікальної форми, дає можливість гідно оцінити аромат, м'якість і чудову піну напою. Пам'ятайте про те, що перед наповненням чашечку необхідно нагріти. У цьому випадку забезпечується оптимальна температура напою і поліпшується його смак.

Вибір кавової пари (чашки і блюдця), обсяг посуду і матеріал, з якого вона виготовлена, залежать, в тому числі, від способу приготування кави.

 

 

Чашка для капучино

bpc_posyd-capuchino          

За формою і матеріалом, чашка аналогічна чашці для еспресо, але більшого об'єму. Об'єм: 140-220 мл.

Ідеальний варіант для подачі на стіл кави еспресо, капучино та американо – біла чашка з товстостінного високоякісного фарфору, покрита стійкою емаллю, бажано еліптичної форми, усіченою всередині.

Чашки розрізняються за обсягом – для подачі на стіл кави Еспресо необхідна маленька чашечка, близько 50 мл.;

Кави Капучино зазвичай подається в чашках більшого обсягу, близько 120 мл.;

Звичайний обсяг кавової чашки в кавовій парі «Американо» – 180-200 мл. Якщо розташувати кавові чашки «Еспресо», «Капучино» і «Американо» в порядку зростання, то чашка «Американо» виявиться найбільшою за розміром.

Кружка для фільтр-кави або Американо-кави

bpc_posyd-amerikanoЗа формою і матеріалом, гуртка аналогічна чашці для еспресо, але більшого об'єму. Об'єм: 220-230 мл. 

Рістретто подається в класичній чашці для еспресо, еспресо лунго і доппіо – в чашці для капучино. Найбільш стильною вважається кавова пара, що складається з білої кавової чашки без будь-яких рельєфів, малюнків або написів і аналогічного білого блюдця. Білий колір ефектно контрастує з темним кольором кави, створюючи вдале колірне сполучення. Особливо красиво виглядає кави в «глянцевих» чашках – відблиск світла на поверхні чашок надає моменту елемент урочистості.

Для подачі кавових коктейлів Вам знадобиться зовсім іншийпосуд – спеціальні склянки і келихи для коктейлів. Посуд для коктейлів повинний бути зроблений з термостійкого скла – коктейлі на основі кави бувають як гарячі, так і холодні. При приготуванні холодних коктейлів келихи і стакани нерідко попередньо охолоджують в холодильнику.

 Бокал Latte Glass (Латте склянка)

          bpc_Latte glass_1               

Високий келих, може бути з ручкою. Бокал виготовляється з жаростійкого скла, що дозволяє довгий час зберігати напій гарячим. Об'єм: 150 – 300 мл.

Бокал Highball Glass (Хайбол / Тумблер)             

bpc_posyd-highball_glassВисока склянка, правильної циліндричної форми, за розміром вона менше, ніж склянки Коллінз, але багато більше ніж Шот. Бокал служить для «лонг-дрінк» (напоїв великого обсягу, які п'ють довго і через соломинку), а також будь-яких безалкогольних напоїв.
Об'єм: стандартним є обсяг в 270 мл. (9 унцій)

 

Бокал Collins Glass (Стакан Коллінз)

bpc_posyd-CollinsПрактично найпоширеніший вид келиха. Своєю формою склянку мало відрізняється від хайбол. Коллінз трохи вищий. У якійсь мірі, склянку Коллінз є середнім між хайбол і келихом Зомбі.
Об'єм: стандарт – 130 мл. (4.5 унції)

 

 

bpc_posyd-Old FashionedБокал Old Fashioned Glass (Стакан Олд-фешен. Рокс / старомодний стакан)

 

Стандартна,неграненна

склянка.
Стандартним є обсяг у 120-240 мл. (4-8 унцій).

Бокал Irish Coffee Cup (Бокал для Ірландської кави / Айріш-стакан)

Бокал витонченої форми, з ручкою, виконаний з жаростійкого скла, на короткій ніжці, як правило, з спідничкою. У ньому прийнято подавати гарячі коктейлі, до яких відносяться, наприклад, кава по-ірландськи, грог, глінтвейн, гарячі пунші і крюшони.

Об'єм: найбільш поширений 180-200 мл. (6 унцій).

 

Бокал Goblet (Гоблени / Кубок)

bpc_posyd-goblet

Використовується келих для змішаних напоїв. За формою він трохи нагадує тюльпан, а його злегка загнутий край дозволяє зручно зачепити за нього прикраси для коктейлів. Гобліти бувають не тільки коктейльними, але також винними і пивними.
Об'єм: 200-285 мл.

 

 Келих Hurricane Glass (Харікейн / Ураган)

bpc_posyd-Hurricane_GlassБокал, схожий на витончену вазу, призначений для екзотичних коктейлів великого обсягу. Ніжки таких келихів зазвичай виконані оригінальний спосіб: у вигляді кубика, кульки або іншої геометричної фігури. Використовується для однойменних коктейлів на основі фруктових сиропів і рому.

В даний час виробляють і використовують кілька видів келихів, що розрізняються за об'ємом:– 230 мл – маленький келих, меншого обсягу зазвичай не роблять,– 440 мл – часто використовується келих саме цього обсягу,– 650 мл – великий і рідкісний келих ураган. Строго певної шкали обсягів для Харрикейна не існує. Можна зустріти, залежно від виробника, різні обсяги. Але в цілому не вживається келихи менше 230 мл і більше 650 мл або (7 – 23 унції).

Бокал Margarita Glass (Маргарита)

bpc_posyd-Margarita GlassКелих призначений для коктейлю Маргарита, у всіх його іпостасіях.
Об'єм: стандартним є обсяг у 350-380 мл. (12 унцій)

 

 

 

 

Бокал Coupette Glass

bpc_posyd-Coupette Glass

Різновид келиха для Маргарити, з широкою шийкою, для змочування сіллю.
Об'єм: стандартним є обсяг у 350-380 мл. (12 унцій)

 

 

Келих Pousse Cafe Cup (Пус Кафе – Бокал для шаруватих коктейлів)

bpc_posyd-Pousse Cafe CupВитягнута за формою, і злегка збільшена в обсязі різновид лікерного склянки. Його форма сприяє осіданню важких рідин, дозволяючи створювати багатошарові коктейлі, вливаючи поступово компоненти з зменшується щільністю.

Об'єм: стандартним є обсяг у 50 мл. (1.5 унції)

 

 

Бокал Parfait Glass (Парфе / Десертний)

bpc_posyd-Parfait Glass

Витягнутий, розширений зверху, часто огранена склянка з товстого скла, призначений для коктейлів на основі парфе або морозива
Об'єм: стандартним є обсяг в 120-130 мл. (4 унції)

 

 

Келих Frappe glass (Фраппе)

bpc_posyd-Frappe

Дуже схожий за формою на келих «Парфе», але вміщує рівно в два рази більше рідини. У ньому зазвичай подаються лікери (іноді інші алкогольні напої), змішані з льодом.
Об'єм: 250 мл.

 

Список використаної літератури:

 

1. Пятницька Н.О. – «Організація обслуговування у закладах ресторанного господарства».

2. Ростовский С.М. – «Барна справа».

3.Сало Я.М. – «Організація роботи барів». 

doc
Додано
6 лютого 2022
Переглядів
309
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку