ЗАТВЕРДЖЕНО:
Директор КПНЗ «СЮН
Тернівського району» КМР
____________А.Д. Цуренков
«__» ___________2021 р.
КАЛЕНДАРНО-ТЕМАТИЧНЕ
ПЛАНУВАННЯ
«ВІДПОВІДАЛЬНЕ СПОЖИВАННЯ»
на 2021-2022 н.р.
КЕРІВНИКА ГУРТКА ХАНЧЕНКО ДАР’Ї ОЛЕГІВНИ
Кривий Ріг
Календарне планування позашкільного гуртка «Відповідальне споживання»
Планування розроблене на основі методичних рекомендацій посібника «Навчальні програми та методичні матеріали для закладів позашкільної і загальної середньої освіти (очна і дистанційна форми навчання) [збірник/за загальною редакцією доктора педагогічних наук В.В.Вербицького]. – К.: НЕНЦ, 2020 – 653 с.
Планування розраховане з початку занять з 14 вересня, з урахуванням канікулярного періоду, а також виключенням святкових днів, з навантаженням 6 годин на тиждень, відповідно до програми в один рік навчання.
І Семестр
№ |
Дата |
Тема заняття |
Години |
Вступ |
|||
1 |
|
Набір учнів у гурток. Підготовка документації, кабінету. Екскурсія по СЮН. Ознайомлення з планом роботи гуртка. Інструктаж з ТБ. |
2 |
2 |
|
Заняття-вікторина «Що я знаю про ресурси?» |
2 |
Продукти харчування |
|||
3 |
|
Вплив на довкілля харчової та легкої промисловості. |
2 |
4 |
|
Основні групи харчових речовин та їх функції. |
2 |
5 |
|
Вплив екологічних факторів на якість продуктів харчування. |
2 |
6 |
|
Причини і наслідки збільшення обсягів споживання харчових продуктів у заможних країнах. |
2 |
7 |
|
Загальні відомості про нітрати. |
2 |
8 |
|
Чинники, що впливають на накопичення нітратів у продуктах харчування. |
2 |
9 |
|
Лайфхаки: Як захиститися від нітратів? |
2 |
10 |
|
Загальні відомості про пестициди; вплив на довкілля та людину. |
2 |
11 |
|
Схеми циркуляції пестицидів у довкіллі. |
2 |
12 |
|
Ознаки наявності в овочах і фруктах нітратів та пестицидів. |
2 |
13 |
|
Загальні відомості про антибіотики. |
2 |
14 |
|
Джерела потрапляння антибіотиків у харчові продукти. |
2 |
15 |
|
Способи зменшення вмісту антибіотиків у продуктах. |
2 |
Сертифікація |
|||
16 |
|
Загальні відомості про сертифікацію в Україні. Обов’язкова сертифікація продукції. |
2 |
17 |
|
Стандарти безпечності харчової продукції. |
2 |
18 |
|
Маркування продукції: Як розрізнити та що означають знаки маркування на упаковці. |
2 |
19 |
|
Загальні відомості про органічну продукцію. |
2 |
20 |
|
Стандарти органічного виробництва. Як сертифікується органічна продукція в Україні. |
2 |
21 |
|
Знаки маркування органічної продукції. |
2 |
22 |
|
Чим органічна продукція відрізняється від сільськогосподарської традиційної продукції. |
2 |
23 |
|
Поняття про справедливу торгівлю. Історія Fair trade. Сертифікація Fair trade. |
2 |
24 |
|
Зв'язок справедливої торгівлі з відповідальним споживанням. |
2 |
25 |
|
Цікаві факти про справедливу торгівлю. |
2 |
26 |
|
Загальні відомості про локальні та сезонні продукти. |
2 |
27 |
|
Гастрономічна освіта та смаки регіонів України. |
2 |
28 |
|
Карта локальних продуктів харчування. |
2 |
29 |
|
Календар сезонних продуктів харчування. |
2 |
Правила відповідального вибору продуктів |
|||
30 |
|
Напрямки та тенденції стійкого споживання харчових продуктів. |
2 |
31 |
|
Гастрономічні звички щоденного раціону. |
2 |
32 |
|
Мотиви, що можуть спонукати до сталого споживання. |
2 |
33 |
|
Дослідження: Як навчити відповідальному споживанню? |
2 |
Споживання ресурсів у побуті |
|||
34 |
|
Поняття про ресурси та їх види. |
2 |
35 |
|
Проблема вичерпання природних ресурсів. |
2 |
36 |
|
Основні види споживання ресурсів. |
2 |
37 |
|
Основні аспекти етики споживання. |
2 |
38 |
|
Забруднення гідросфери та природних вод. |
2 |
39 |
|
Охорона водних ресурсів та методи очистки вод. |
2 |
40 |
|
Екологічне споживання води у житловому приміщені. |
2 |
41 |
|
Миючі, чистячі засоби та засоби для прання. |
2 |
42 |
|
Електрична енергія в побуті. |
2 |
43 |
|
Альтернативна (зелена) енергетика. |
2 |
44 |
|
Енергетичні потреби та вплив на навколишнє середовище. |
2 |
45 |
|
Новий рік та економія електроенергії у житловому приміщені. |
2 |