Методична розробка позакласного заходу з математики для учнів 9-11 класів "Формула кохання"

Про матеріал
Сценарій позакласного заходу з математики для учнів 9 -11 класів "Формула кохання"
Перегляд файлу

                                                                                            Вчитель математики                  

                                                                                                  Олекандрівського ліцею          

                                                                                                   Скадовської міської ради

                                                                                                  Чухан Ірина Богданівна

 

Розробка позакласного заходу для 9-11 класів

у рамках проведення тижня математики

«ФОРМУЛА КОХАННЯ»

Мета заходу: продемонструвати учням багатогранність математики, зацікавити їх пропонованою темою, розвивати стійкий інтерес до вивчення математики, внести елемент незвичайного, нестандартного, захопливого у вивчення предмета; розвивати неординарність мислення, творчу активність.

ПЕРЕБІГ ЗАХОДУ

Ведучий: Давним-давно, коли наша земля була плоскою і трималася на трьох китах, з'явилося Кохання. Змінювалися формації, перетворювалися на порох могутні імператори, нащадки палили вічні книги, написані для них. І тільки Любов залишалася вічно юною, прекрасною, завжди новою і несподіваною, благополучно переживала війни, революції і кругосвітні подорожі.

 Але закоханим цього було мало! Вони не хотіли піти назавжди, не заявивши про своє величезне почуття всьому людству, не прокричавши на весь Всесвіт про те, що вони кохають один одного! І тоді вони знайшли вихід: заснували для себе свято - Всесвітній День Закоханих. Над назвою довго не мучилися, схиливши голови над тлінною пам'яттю бідного монаха Валентина, страченого Римською церквою за провину перед нею і так і не спробувавши принад любові у всій її красі. З тих пір вся закохана частина людства з завмиранням серця цілий рік чекає свого дня. А разом з ними не втрачають надії і всі інші, у кого ще все попереду.І нехай говорять, що в майбутньому Любові не буде! Ми співаємо гімн їй: шаленній і ніжній, підступній і відданій, нерозділеній і взаємній. Вічній  любові!

Сьогодні, напередодні свята всіх закоханих ми зануримось у дивовижний світ математики, красу математичних явищ і “побачимо” її там, де й не сподівалися. Наш захід присвячений математиці та … коханню.

Протягом всього часу існування людства, люди намагалися винайти формулу кохання. І ось… сьогодні ми разом спробуємо вивести формулу кохання (слайд 1)  та довести ряд теорем в математиці кохання бо  «Кохання – це теорема, яка вимагає постійного доведення».

А ви знали, що числа теж можуть закохуватися? До вашої уваги поезія про кохання дробів:

Однажды 2/12 позвали 3/13:

– Пойдемте, 3/13, пройдемся вечерком.

– Ах, что Вы, 2/12, – смутились 3/13, –

Увидят 5/15, что Вы со мной вдвоём.

 

– Пусть видят 5/15, – сказали 2/12, –

Мне это, 3/13, поверьте, все равно.

Пусть знают 5/15, – сказали 2/12, –

Что я Вас, 3/13, люблю уже давно.

 

– И я Вас, 2/12, – сказали 3/13, –

Пройдемте, 2/12, подайте мне пальто.

Ну что нам 5/15, ну что нам 6/16,

Ну что нам 7/17 и даже если 100!

 

1. А зараз  я запрошую дівчаток зайняти відповідні місця.

Оголошую наш перший конкурс (слайд 2)

 «Ти без мене не ти, я без тебе не я»

За роки вивчення математики ми вивчили з вами безліч функцій. Кожна функція має свій графік. Отож, кожен хлопець, який має певний графік знаходить свою функцію - дівчину. Ми маємо пари функцій та їх графіків, які не можуть існувати один без одного.(сл 3) І саме ці пари будуть брати участь у конкурсній програмі. Саме завдяки їх розуму, творчості, фантазії ми зможемо вивести формулу кохання. Привітаємо наші пари.

2. Кожна закохана пара має свої секретики. І зберігає вона їх у скриньці для закоханих (сл4) Отож, перший конкурс для наших закоханих пар – відгадати, що лежить у скриньці.

Ви будете отримувати підказки. Якщо відгадаєте з першої підказки отримаєте максимальну кількість балів. Після кожної наступної підказки бал зменшується на 1. Конкурс на швидкість. Яка пара перша піднімає руку, та дає відповідь. У разі неправильної відповіді, можливість відповісти мають інші команди.

Отже, перший секрет у скриньці. Максимальний бал - 8 (зачитувати підказки по черзі). (сл. 5-7)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відповідь: ШАХИ

Другий секрет: Максимальна кількість балів – 9 (сл 8-10)

 

 

 

 

 

 

 

 

Відповідь: Кубик Рубика

Третій секретик: Максимальний бал – 8 (сл. 11-13)

 

 

 

 

 

 

 

 

Відповідь: Годинник

3. Отже, ми розгадали усі секрети наших закоханих пар і трохи наблизилися до розгадки формули кохання. А зараз поговоримо про геометрію кохання (сл 14)

Виберіть геометричну фігуру, яка вам найбільше подобається.

(Учні розбирають вирізані з кольорового паперу геометричні фігури. Після цього стають групами за видом обраної фігури.)

Німецькі психологи стверджують: «Фігури скажуть вам, із ким ви маєте справу».

Кохання застає людей зненацька, до його приходу ніхто не готується заздалегідь. Непрохане й неочікуване, але неминуче! Те, яке очищає душу, наповнює її великою радістю; те, що манить і кличе за собою, примушує страждати й робити нелогічні вчинки. Прийшло — і ми всі в його полоні! (сл. 15-21)

(сл 15) Трикутник основою вниз. Вона — привертає увагу гарним одягом, любить ніжність. Він — має жагу самоствердження, унаслідок цього часто змінює обраницю.

(сл 16) Трикутник основою вгору. Вона — любить романтичну музику, притемнене світло. Він — шукає жінку -матір, яка б за ним доглядала, пестила його.

(сл 17) Ромб. Цей тип має багату любовну фантазію, людина пристрасна, але не віддана.

(сл 18) Прямокутник. Цю фігуру вибирають люди, які шукають упевненості й захисту, важливе значення надають вірності. Вона — ніколи не поставить під загрозу свої відносини заради тимчасового зв’язку.

(сл 19) Круг. Такі люди без комплексів, вони йдуть за своїми бажаннями. І він, і вона перебувають у пошуку нових партнерів. Для них важливі лише любовні пригоди.

(сл 20) Квадрат. На першому місці в коханні — розум, який контролює всі емоції. Головна умова любовних стосунків — наявність спільних інтересів.

Отже, гарно роздивіться навколо, і зрозумієте, хто вам підходить найбільше, з ким ви матимете справу.

4. Як відомо,  у кожній парі чоловік – голова, жінка – шия. Куди поверне, туди й повернеться голова. Але уміло керувати головою, шиї доводиться прикладати неймовірних зусиль. І часто це відбувається так: (сл 21). Отже,  наступний конкурс нашого шоу закоханих (сл. 22) «Виніс мозку».  Для того, щоб мозок винести, треба його спочатку мати і прокачати. Для цього і приготовані наступні завдання. Кожна пара отримує завдання, яке треба зробити на протязі 3 хвилин. За правильну відповідь отримаєте 2 бали.(сл 23, 24 по черзі)

https://i.pinimg.com/564x/a7/c3/86/a7c38671bcbf8ab60a0e1069512e9009.jpghttps://i.pinimg.com/564x/01/f4/97/01f497d1cec4241e88accab0d3ded6f3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Наступний конкурс (сл. 25) музичний. «Мелодія двох сердець». Математика – це не тільки числа, формули, похідні, логарифми, інтеграли. Математика –це вміння мислити логічно, нестандартно, робити припущення, а з них вміти робити висновки, вміти бачити асоціації, розгадувати головоломки та ребуси. Тож, вам необхідно за картинками або емодзі розгадати пісні українських виконавців. Конкурс на швидкість. Хто швидше піднімає руку, той дає відповідь. Якщо відповідь правильна – отримуєте 1 бал, якщо пара дала неправильну відповідь інші пари мають змогу далі вгадувати пісню.

Пісні (сл 26) «Люди, як кораблі» , (сл 27) «Лайки», (сл 28) «А я пливу у човні», (сл 29) «Фіалка», (сл 30) «Кружит», (сл 31) «Горит моя душа».

6. Пропоную прочитати наступну формулу (сл. 32).  (учні роблять припущення)

МАТЕМАТИКА І СПОРТ: Математика в коханні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Але на шляху до нескінченого кохання часто бувають перепони. І вміння їх долати разом – запорука справжнього кохання.(сл. 32) Отож, перевіримо чи витримає ваше кохання випробування.

Дайте швидко відповіді на наступні запитання. Правильна відповідь – 1 бал.

 (сл. 33)1. У кого більше ребер: у 3 паралелепіпедів чи у 2 учнів?  (36  у паралелепіпедів і 48  у учнів )

2. Її зустрінеш ти в розмові

І в літературній мові,

В алгебрі ти можеш взяти,

 Її портрет намалювати.

Про що йдеться?    (гіпербола)

3. Вона симпатична й тендітна, невеличка на зріст — всього 2,54 мм. Як її звати? (Дюймовочка)

(Сл 34) 4. Відгадайте останній рядок жартівливого вірша:

Слон живе у нас в квартирі — поверх 2, під’їзд 4.

Звик він часто харчуватись: вранці в 8, вдень — в 16.

На сніданок неодмінно — 32 копиці сіна.

Це водою слід запити — 64 літри. На обід даємо рису, огірків 128,

Помідори також їсть — 250 і 6.

З’їсть млинців 512 — це якщо не постаратись,

А як зробиш на кефірі — …(1024).

5. Запитання іноземною мовою.  Як правильно сказати англійською:

«Two and four is five» чи «Two and four are five»?

(2 + 4 не дорівнює 5.)

Вітаємо наші пари, які подолали випробування на шляху до вічного кохання.

7. А зараз пропоную доповнити мою думку. Відомі нам усім пари:

Ромео і ….Джульєтта

Потап і …. Настя

Кавун і  …. Диня

Олівець і ….гумка

Функція і …. Графік

Наступний конкурс (сл 35) «Я і Сара – кльова пара». Вам треба написати якомога більше математичних пар.  Використовуйте усі відомі вам математичні терміни, властивості.

Формат відповіді такий «Я твоя функція ти мій графік», «Я твоє коло ти мій радіус». На виконання завдання – 3 хв. Кожна вдала пара – 1 бал.

8. Існує думка, що комплімент (сл 36) підвищує продуктивність жінок вдвоє.

А ви знаєте як на українській мові  по–іншому  сказати «говорити компліменти»?  (сл 37) «говорити милощі».  (Сл 38) – пропоную вам написати один одному компліменти, або зізнатися у коханні, або підписати валентинку, але не просто так. Вам слід виразити думку математично. Приблизно так:

Здрастуй центр моєї уваги ! З тих пір як я опустив перпендикуляр любові на площину мого серця, я не знаходжу радіусу для того, щоб описати почуття до тебе, що хвилюють мене, як синусоїда. Ніякі таблиці логарифмів, квадратних коренів, кутів і дуг не можуть добути твій образ з радикала мого серця. Клянусь тобі теоремою Піфагора і формулою Герона, що діаграма серця мого зростає до нескінченності, а висота почуттів досягла вершини конуса. Любов -  нескінченна геометрична прогресія. Моя сутність залежить від тебе як функція від аргументу! Сила моєї любові до тебе піднесена до п-ої степені»

Або придумати зміст «валентинки» для свого партнера, підписати її та подарувати на пам’ять, що завжди приємніше, ніж купити стандартну.

(Наприклад, «Сьогодні ти маєш такий гарний вигляд, як 12 балів з математики у моєму щоденнику»,

«В тебе стільки талантів, як граней у многогранника », «Всього тобі найкращого в n-му степені».)

На написання тексту вам дається 4 хв.

Це був останній конкурс нашого шоу. І сподіваюся, пройшовши усі іспити ви знайшли свою формулу кохання. А вона дуже проста:

Просто кохайте! (сл 39)

Адже кохання — одне з піднесених і прекрасних людських почуттів. Воно неповторне й вічне, як життя. Це найкраще з почуттів, виплеканих людством. Кохання панує над світом. Воно поза віком і часом. Адже в коханні — сила людини! Бережіть коханих, бійтесь їх образити, завдати їм болю, говоріть їм компліменти, кричіть про свою любов на весь світ!

 

Замість балів за виграш у конкурсах пари отримують відповідну кількість цукерок з прикріпленими до кожної цукерки записками «Любов це…»

 

 

docx
Додано
15 лютого 2021
Переглядів
1270
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку