Методична розробка уроку. Тема "Боді-арт"

Про матеріал
Розробка уроку по темі:Боді-арт. Розробка призначена для учнів та вчителів при вивченні і викладанні предмету "Технології".
Перегляд файлу

Державний навчальний заклад

  «Запорізький політехнічний центр професійно-технічної освіти»

 

 

 

 

 

 

 

Методична розробка уроку

 

на тему:

 

 

 

 

 

 

Виконала:

Викладач, спеціаліст першої категорії

Світлана ПОМИЛУЙКО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Запоріжжя

 

План уроку № 46

 

Предмет:  Технології

Тема уроку: Мистецтво боді-арт (СЛАЙД № 1)

Мета уроку: (СЛАЙД № 2)

  •             Ознайомити учнів з  мистецтвом боді-арт;
  •             Виховати творче відношення до виконання завдання; вміння розуміти види боді-арту;
  •             Розвити самостійність в  мисленні й професійній роботі; вміння аналізувати, порівнювати та робити висновки; інформаційну компетентність. Вміння вислухати відповіді одногрупників.

Тип  уроку:  урок освоєння нових знань

Міжпредметний зв'язок: «Інформаційні технології», «Сучасні інформаційні технології», «Охорона праці» «Психологічна етика та психологія».

Матеріально-технічне забезпечення:  мультимедійний проектор, слайди, роздатковий матеріал.

                                             Хід уроку

Хронометраж часу

1

Організаційна хвилина                                                               

1 хв.

2

Актуалізація опорних знань

3 хв.

3

Постановка задач і мотивація нових знань

2 хв.

4

Вивчення нового матеріалу

 

4.1

Вивчення нового матеріалу

Значення мистецтва боді-арт. Розповідь викладача з елементами бесіди.

5 хв.

4.2

Вивчення нового матеріалу (продовження).

Історія виникнення мистецтва боді-арт. Розповідь викладача з елементами бесіди.

 5 хв.

5

Визначення рівня первинного осмислення та сприйняття навчального матеріалу.

3 хв.

4.3

Вивчення нового матеріалу (продовження).

Види  мистецтва боді-арт. Розповідь викладача з елементами бесіди.

6 хв.

6

Визначення рівня первинного осмислення та сприйняття навчального матеріалу (фронтальна бесіда)

7 хв.

4.4

Вивчення нового матеріалу (продовження).

Медичні наслідки. Розповідь викладача з елементами бесіди

5 хв.

7

Сприйняття і осмислення нових знань

3 хв.

4.5

Мистецтво боді-арт  для рекламної продукції.  Розповідь викладача з елементами бесіди.

2 хв.

8

Підсумки уроку

2 хв.

9

Домашнє завдання 

1 хв.

 

1. Організаційна хвилина.  Психологічний настрій учнів на продуктивну роботу.       

2.Актуалізація опорних знань. Перевірка, контроль і оцінювання знань учнів             

 (фронтальна бесіда)

1. Що таке шкіра? (зовнішній покрив тіла, що становить бар’єр між довкіллям і внутрішнім середовищем організму).

2. Із яких шарів складається шкіра людини? (епідерміс або надшкір’я. дерма або власна шкіра, підшкірна жирова клітковина).

3. Скільки волосся втрачає людина щодня? (від 50 до 100 волосся).

4. З чого складається ніготь? (нігтева пластина, кутікула).

 

3. Постановка задач і мотивація нових знань.  Донести до учнів мету уроку. Розкрити значення мистецтва боді-арт.

 

4. Вивчення нового матеріалу.

 

 План викладу навчального матеріалу

1. Значення мистецтва боді-арт

2. Історія виникнення мистецтва боді-арт

3. Види  мистецтва боді-арт

4. Медичні попередження

 

4.1  Вивчення нового матеріалу.

Значення мистецтва боді-арт. Розповідь викладача з елементами бесіди.

Боді - арт  - один із видів авангардного мистецтва, де головним творчим об’єктом стає тіло людини, а зміст відкривається за допомогою невербального спілкування тіла: жестів, різноманітних поз тіла, міміки нанесення  на тіло знаків, "прикрас". Об'єктом боді-арт також можуть виступати малюнки, фото, відео і муляжі тіла. Развивалось в основному в руслі перформенсу і акционизма.

Тіло розглядається як річ для маніпулювання, підвищений інтерес художники виявляють до прикордонних екзистенційним ситуацій. Композиції боді-арт розігруються прямо перед глядачем або записуються для подальшої демонстрації у виставкових залах (СЛАЙД №3-4).

Під час розповіді викладач демонструє слайди через мультимедійний проектор.

 

4.2  Вивчення нового матеріалу (продовження).

Історія виникнення мистецтва боді-арт. Розповідь викладача з елементами бесіди.

 

Люді почали прикрашати своє тіло ще до винаходу одягу. З давніх часів людина прагне прикрасити своє тіло, будь то бойове розфарбовування воїнів, або розпис, говорить про приналежність до якого-небудь племені або громаді. Також проколювали різні частини тіла під всякого роду прикраси.

Ці люди живуть дуже далеко від подіумів Парижа і будинків моди Мілана, але вони створили цілий напрям в моді. Гламурні красуні з ефіопських племен, щоб бути красивими і підкреслити свою індивідуальність використовують тільки боді-арт і природні елементи. Бажання бути стильними притаманне не тільки людям з європейської цивілізації.

У дівчат племен сурма і Мурсі, що живуть на півдні Ефіопії, немає ні блискіток, ні кристалів Сваровські, ні швейних машинок, але вони щосили намагаються бути модними.

Використовуючи тільки природні дари і боді-арт, ці стародавні африканські племена змогли створити свою власну унікальну моду, яка виглядає стильно і авангардно навіть за мірками західного світу (СЛАЙД № 5-16).

 

5. Визначення рівня первинного осмислення та сприйняття навчального матеріалу (фронтальна бесіда):

1. До якого виду мистецтва відноситься  боді-арт? (авангардний).

2. Для чого люди прикрашали своє тіло?  (бойове розфарбовування воїнів,  розпис до належності до якого-небудь племені або громади, для краси, індивідуальності).

 

4.3 Вивчення нового матеріалу (продовження).

Види  мистецтва боді-арт. Розповідь викладача з елементами бесіди.

 

Можна виділити наступні види боді-арту:

 

  1.          Розпис по тілу або Бодіпейнтінг (від англ. bodypainting)

— найпоширеніший вид боді-арту, у якому основне місце займає розмальовування обличчя й тіла.

Бодіпейнтинг є продовженням мистецтва татуювання та макіяжу. Його прояви можуть бути абсолютно різними — від невеликих малюнків, що займають лише невелику частину тіла, до величезних декорацій, що імітують костюм, і, відповідно, займають майже все тіло людини. Сьогодні на ринку присутній величезний вибір як фарб (є й гіпоалергенні), так і способів їх нанесення наприклад, аерографи, які також використовуються для рівномірного нанесення автозасмаги в косметичних салонах. Сам же бодіпейнтинг еволюціонував у бік боді-арту — напрямку мистецтва, де об'єктом малювання для художника є тіло іншої людини-моделі. Сучасний боді-арт також включає в себе елементи скульптури і фотомистецтва — майстри цього напрямку показали, яким чудесним матеріалом є людське тіло.

На сьогоднішній день цей вид мистецтва вкрай популярний — проводяться цілі фестивалі бодіпейтингу, на яких найкращі художники показують своє вміння перетворювати людські тіла у твори мистецтва, демонструючи при цьому різні напрямки і техніки малювання (СЛАЙД №17-49).

 

2.Татуювання.

З розвитком цивілізації малюнки на тілі стали маргінальними – вони асоціювалися з варварами, які здійснювали набіги на міста. Є відомості, що в Стародавніх Греції та Римі татуювання наносили на ізгоїв – злочинців, полонених, рабів – щоб назавжди закріпити їхній низький статус. Аж до середини XX століття в більшості культур тату було екзотикою – за межами спільноти моряків, які сотнями років позначали на тілах свої досягнення на кшталт перетину екватора.

У Радянському Союзі татуювання робили тільки підпільно і лише в двох місцях: в тюрмах і в армії.

Невід'ємною частиною боді-арту є татуювання. Це стародавнє мистецтво, яке користується величезною популярністю в наші дні. Вона служить різним цілям: одні з її допомогою прикрашають себе, інші вважають, що, зробивши татуювання, стануть більш дорослими, треті використовують її як захисний амулет або талісман, четверті роблять її в пам'ять про важливі події, що відбулися в житті і улюблених людей (СЛАЙД №50-55).

 

3. Пірсінг (англ. piercing— «прокол»)

- одна з форм модифікацій тіла, створення проколу, в якому носять прикраси. Саме поняття «пірсинг» може ставитися як до процесу проколювання, так і до отворів, зробленим за допомогою проколювання. Існують різноманітні варіанти і модифікації.

В Європі проколи вух вийшли з моди між 4 і 16 століттями в зв'язку з появою модної тенденції робити зачіски і вибирати одяг, що приховує вуха. Пізніше пірсинг вух повернувся в моду в Італії, Іспанії, Англії та Франції, а також поширився в Північну Америку до 1930 років, коли були винайдені вушні кліпси, які знову дещо знизили популярність вушних проколів.

Згідно Анатомії приниженням Філіпа Стаббса, в 16 столітті сережки частіше носили чоловіки, ніж жінки. У 1577 Рафаель Холіншед пише про популярність практики серед «пристрасних придворних мужів» і «цінителів мужності». Зародилася в Іспанії практика прокаливананія вух серед Європейських чоловіків поширилася на двір короля Франції Генріха III, і потім в Англію Єлизаветинської ери, де сережку у вусі носили такі імениті особи як Роберт Карр граф Сомерсет, Вільям Шекспір, Уолтер Релі і король Англії Карл I.

Прості люди також носили сережки. З часів Середньовіччя в Європі існувала марновірство про те, що прокол одного вуха покращує зір, що призвело до поширення практики серед моряків і мандрівників. Моряки також традиційно проколювали вухо вірячи, що якщо їх загибле тіло винесе на берег, сережку використовують щоб оплатити їм похорони за християнською традицією. Проколювання вух - дуже давня традиція, але вона і по сьогоднішній день в моді.

Пірсінг Бров створюється прокол з метою встановлення і носіння прикраси. Носіння цього виду пірсингу в рівній мірі поширене серед представників обох статей. Існують як різні варіанти розташування пірсингу брови, так і різні різновиди прикрас.

Пірсінг носа У проколів носа також є глибоко йдуть історичні корені. Запис в ведах, датована 1500 р. До н.е. е., відносить проколи носа до богині Лакшмі, проте, вважається, що сучасна практика пірсингу в Індії поширилася через кочові племена середнього сходу по шляху імперії Великих Моголів в 16 столітті. У Аюрведичній медицині ніздрі асоціюються з репродуктивними органами жінки, в зв'язку з чим серед індусок в Індії до сих пір поширене носіння прикрас в носі, зазвичай в лівій ніздрі, в період статевозрілого віку жінки. Іноді такі проколи робляться в ніч, перед тим, як жінка виходить заміж.

Проколи носа були популярні у бедуїнів на Середньому Сході, а також у берберів, африканського народу беджа і австралійських аборігенов.У багатьох корінних племен Америки та Аляски було поширене проколювання перегородки носа (септума). У ацтеків, майя і племен Нової Гвінеї було прийнято використовувати в якості прикрас для проколів носа кістки і пір'я, які символізували здоров'я і (для чоловіків) мужність. Практика проколювання носа дала назву племені НЕ-Персе, однак, на ділі проколювання носа в цьому племені було не дуже поширене. Ацтеки, майя та інки проколювали перегородку носа (септума) і носили в проколи золоті кільця, ця практика збереглася і донині у панамського народу куна. Проколи носа також залишаються популярними в Пакистані, Бангладеш і практикуються в ряді арабських і близькосхідних країн (СЛАЙД №56-68).

 

4. Шрамування (Спеціальне нанесення на тіло шрамів)

Татуювання і пірсинг - це ще не саме травматично захоплення, в наступ перейшла нова мода - шрамування.

Мистецтво шрамування сягає своїм корінням в глибоке минуле. Ще в давні часи представники древніх африканських племен наносили на тіло шрами з метою позначення свого соціального статусу або в процесі ритуальних обрядів. У деяких племен ритуал нанесення шрамів був ритуалом прийняття чоловіки в воїни.

Але таке мистецтво існує і приймає значні масштаби. Існує кілька видів шрамування. Опуклий шрам залишається після надрізання шкіри під певним кутом, а після опіку - поглиблений шрам. Найпопулярнішими місцями для шрамів на тілі є кисті рук (імітація порізаних вен) і спина (СЛАЙД № 69-72)

 

5.Імплантація

Імплантація (лат. Im - «всередину» і лат. Plantatio - «саджу») - хірургічна операція імплантації в тканини чужих організму структур і матеріалів. Сюди відносяться не тільки підшкірні та інші імплантати, а й поширена операція по збільшенню грудей (СЛАЙД №73-79)

 

6.Модифікація тіла (Зміна структури тіла)

Модифікації тіла(лат.modus— «міра, вид, образ» и лат.facio— «роблю»)— внесення змін  в структуру тіла — от «эльфийських ушей» та роздвоння язика до ампутацій, деформації, корсетировання (СЛАЙД №80-83)

 

6. Визначення рівня первинного осмислення та сприйняття навчального матеріалу (фронтальна бесіда):

1.Які існують види мистецтва боді-арт?

2.До якого виду мистецтва відноситься втручання чужих структур і матеріалів? (імплантація).

3. До якого виду мистецтва відноситься  надрізання шкіри під певним кутом, а після опіку - поглиблений шрам? (шрамування)

4. До якого виду мистецтва відноситься  зміна структури тіла? (модифікація тіла).

5. До якого виду мистецтва відноситься прокол? (пірсінг)

6. До якого виду мистецтва відноситься  нанесення амулету, малюнка? (татуювання)

 

 

4.4 Вивчення нового матеріалу (продовження).

Медичні наслідки. Розповідь викладача з елементами бесіди

У молоді пірсинг користується колосальною популярністю, незважаючи на всі застереження медиків. Але необхідно не забувати про те, що не все, що модно, корисно для здоров'я.

Навіть якщо ви зробили шрамування в спеціалізованому салоні, то неналежний догляд за нанесеними шрамами загрожує вам нагноєнням, зараженням крові, що в підсумку може призводити до гангрени і навіть смерті. Замислившись про нанесення собі декоративного шраму, пам'ятайте про те, що ще не придумані технології для виведення шрамування. Такий шрам - прикраса, яке буде супроводжувати вас протягом усього життя. Ви не зможете переробити малюнок і позбутися від нього, коли він вам набридне.

Людям, які зробили татуювання, навіть забороняється бути донорами протягом 12 місяців після нанесення тату. Про це варто задуматися - значить, ризик зараження цими вірусами дуже великий. Але навіть якщо ви потрапили до майстра, який використовує в своїй роботі тільки нові голки, ви можете заразитися через чорнило, так як для кожного клієнта повинна бути індивідуальна баночка з цим барвником.

Якщо ними вже користувалися до вас, то ця баночка також може стати джерелом зараження. Перед тим як робити тату, задумайтеся, а чи варто ризикувати своїм життям такому ризику?

Крім того, процес нанесення татуювання - дуже болючий. Не кожен зможе витерпіти такий біль кілька годин поспіль. Також цей процес може викликати сильне запалення в області малюнка. Шкіра в цьому місці вимагає додаткового догляду і застосування спеціальних засобів. Це доставить вам масу незручностей

Невдала татуювання може не тільки нашкодити вашому здоров'ю, але і зіпсувати життя. Навіть якщо ви нічим не заразилися і зі здоров'ям все гаразд - завжди є ймовірність того, що через 10-20 років вам розподобатися ваша тату. Ви можете уявити себе в старості з татуюванням? Але ж вона робилася назавжди. Вивести її буде дуже складно і це обійдеться вам набагато дорожче, ніж нанесення самого малюнка.

 

Існує кілька методів видалення татуювань, починаючи від хірургічного втручання і пошарового видалення шкіри, і закінчуючи - лазерним лікуванням. У будь-якому випадку, в тому місці, де була тату, неминуче залишаться шрами. Крім того, під дією лазера, чорнило почнуть випаровуватися, і отруйні речовини будуть всмоктуватися в кров, приносячи шкоду вашому здоров'ю.

 

7. Сприйняття і осмислення нових знань (робота з інформаційними картками). Учні опрацьовують інформацію та  записують її у конспект.


4.5 Вивчення нового матеріалу (продовження).

Мистецтво боді-арт  для рекламної продукції.  Розповідь викладача з елементами бесіди.

На теперішній час, дуже часто можна зустріти боді-арт як засіб реклами для розповсюдження товарів та послуг на виставках та презентаціях. Для цього залучаються професіональні художники та моделі  (СЛАЙД № 84-86).

 

8. Підсумки уроку  (учні коментують відповіді одногрупників, доповнює викладач) (СЛАЙД № 87).

 

9. Домашнє завдання  -  нанесіть на папір   бажаний  малюнок, який би ви хотіли зробити  на своєму  тілі? Поясніть  значення малюнка?   Інформацію  знайдіть в Інтернеті.  Повторити  записи в конспекті. (СЛАЙД № 88).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Пов’язані теми
Технології, Розробки уроків
Додано
5 травня 2023
Переглядів
328
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку