«Відродження українських оберегів. Мак – символ пам’яті»

Про матеріал
Червоні маки — символ пам’яті про тих, хто загинув під час Другої світової та гине на сході України у боротьбі за незалежність. Червоний мак вперше використано в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготовила: вчитель трудового навчання Харківського ліцею № 141 Розіна К. О. «Відродження українських оберегів. Мак – символ пам’яті».

Номер слайду 2

«Відродження українських оберегів. Мак – символ пам’яті»Коли побачиш влітку в поліЧервону квітку – символ волі,Згадай синів безстрашних України,Що полягли на землях Батьківщини. Вони себе не вберегли,Але край рідний захистили. У полі маки зацвіли. Там, де герої ці спочили. Твоє життя безхмарне нині. За це їм дякуй, пам’ятай: Герої захистили Україну. Колись і зараз твій боронять край. Марія Устинчук

Номер слайду 3

«Відродження українських оберегів. Мак – символ пам’яті»Червоний мак як символ пам’яті жертв війни вперше використано в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році. Дизайн розроблено за ініціативи Українського інституту національної пам’яті та Національної телекомпанії України. Спочатку червоний мак був символом пам’яті жертв Першої світової війни, а згодом – жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів, починаючи із 1914 року.

Номер слайду 4

В українській міфології мак має дуже багато значень. Це символ сонця, безкінечності буття й життєвої скороминущості, пишної краси, волі, гордості, сну, отрути, оберегу від нечистої сили, а також хлопця-козака, крові, смерті. Ця квітка часто згадується в українських народних піснях та думах, особливо козацької доби

Номер слайду 5

У наших предків було дві улюблені рослини – калина і мак. Українці пов’язували значення маку з молодістю і красою. Якщо квіти калини вишивали на сорочках для старших жінок, то маками прикрашали вишиванки незаміжніх дівчат. Мак також вважався символом роду, так як в його голівці поміщається сімсот, сімсот дві або сімсот три зернини. Саме завдяки ідеї родючості мак часто використовували як обрядовий атрибут у сімейних і календарних святах.

Номер слайду 6

Мак – символ безконечності й незчисленності зоряного світу, Всесвіту, і, водночас, сну і забуття. Він має силу і вплив, якщо не розпилюється. Окрема макова квітка не приваблює, а від всіяного маковим цвітом лану не можна відірвати очей. Одна макова зернина нічого не варта, а жменя маку – і куті смаку додає, і пирога з неї можна зробити. Тож мак стверджує, що і дрібненьке та маленьке, якщо воно в єдності та в спільноті, має велику силу.

Номер слайду 7

Наші бабусі вважали, що обов’язково у хаті повинен бути мак – видун, щоб видувати з хати злих духів. Святим маком посипають усі кутки і промовляють такі слова: «Маком хату посипаю, злу силу з хати виганяю». Святять його на свято Маковія (14 серпня). І обов’язково, як оберіг дому, маки вишивають на рушниках, серветках.

Номер слайду 8

У народі існують повір’я про мак. Коли не було дощу, то люди збирались біля криниці, кидали туди маківки, щоб викликати дощ. А ще кидали мак і горох, щоб ішов дощ великими краплинами. Народ склав багато загадок про мак. Давайте пригадаємо їх. Під одним ковпаком 700 козаків. Стоїть дуб, повен круп. Чернець-молодець у землю пішов, червону шапочку знайшов і наверх вийшов. Стоїть півень на току в червоному ковпаку. Не злічити порівнянь, в яких опоетизована краса макового цвіту, що із дівочою вродою зіставляється: «Дівчина, як маківка», «Повна, як маківка», «Цвіте, як маківка», «Червоніє, як маків цвіт».

Номер слайду 9

Практична робота Для виготовлення червоного маку знадобляться наступні матеріали: Папір червоного кольору. Папір чорного кольору. НожиціКлей. Зубочистка або шпажка. Олівець. Волога серветка

Номер слайду 10

Техніка безпеки. Вимоги безпеки під час роботи:- дотримуйтесь порядку і чистоти на робочому місці;- будьте уважними, не відволікайтеся і не заважайте іншим;- не розмахуйте рукою з інструментом, не кладіть його на край столу;- світло на вашу роботу повинне падати з лівого боку;- положення тіла при роботі повинне бути зручним, відстань до виконуваної роботи повинна бути 25-30 см.

Номер слайду 11

Техніка безпеки. Вимоги безпеки під час роботи з ножицями:- кладіть ножиці праворуч від себе із замкнутими лезами, направленими від себе;- стежте за тим, щоб ножиці не опинилися під виробом, оскільки, беручи виріб, їх можна упустити і поранити себе або працюючого поряд;- передавайте ножиці колечками вперед, із замкнутими лезами;- не підходьте під час роботи з ножицями до інших учнів.

Номер слайду 12

Техніка безпеки. Вимоги безпеки під час роботи з клеєм:- не брати клей до рота;- слідкувати, щоб не потрапив до очей;- на виріб багато не наносити;- користуватися пензликом для клею;- залишки клею промокати серветкою.

Номер слайду 13

Майстер клас з виготовлення маку пам’ятіhttps://www.youtube.com/watch?v=Hf. Gkp. Z9 A4 IY

Номер слайду 14

8 травня ми відзначаємо День пам’яті про тих людей, які мужньо стояли перед натиском ворога багато років тому. Квітка червоного маку набула нового значення – це символ пам’яті, який вшановує всіх героїв, які віддали життя і готові віддати життя за краще майбутнє нашої держави. Видається доцільним популяризувати цю символіку та використовувати у подальшому під час вшанування пам’яті жертв тероризму та війни. Ми пам’ятаємо, що той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам’ять робить нас сильнішими. Вона – запорука неминучості нашої перемоги сьогодні. Хай червоний мак на грудях у кожного буде свідченням того, що ми ніколи не забудемо жертв війни.

Номер слайду 15

І живуть у пам’яті народу. Його вірні дочки і сини,Ті, що не вернулися з походів. Грізної, великої війни.Їх життя, їх помисли високі,Котрим не судилось розцвісти,Закликають мир ясний і спокій,Як зіницю ока, берегти. В. Симоненко

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Технології, Презентації
Додано
7 травня 2023
Переглядів
1535
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку